Jump to content

Hvilken rase til hjort og rådyr passer oss?


chmeland

Recommended Posts

Hei

Prøvde å poste denne under en gammel tråd, men fikk bare ett svar. Skulle gjerne hørt flere synspunkter.

 

Finnes det ei bikkje for oss? Her er kravene/ønskene (jeg har lest mye her inne og har gjort meg opp en mening om rase selv, men mangler erfaring med rasene)

 

Skal jakte rådyr og hjort (primært), men mange års erfaring med trivelig harejakt har også satt noen spor

Små/moderate vald, med stor vilttetthet. Ikke så veldig ulendt (Hitra, sør)

Lite snø og sjelden streng kulde

Allsidig jakt (mest alene/2-3 mann, men også noen "stor-jakter")

Har ikke småbarn lenger, men her kommer ei utfording: kjæresten min og jeg bor ikke sammen, men har tenkt å ha hunden sammen....altså to boliger

Hun vil vel egentlig ha en forvokst kattunge :-)

Kan ikke ha en hund som ikke tåler å være hjemme på dagtid uten å søyke på alt og alle

(Jeg har erfaring med breton, retriver og dessuten jakt med finsk støver)

Liker en god los, og vil gjerne kunne jakte på søndag uten å risikere å måtte tilbringe mandag på hytta fordi bikkja fortsatt jakter....

 

Skjønner at dette blir mange krav og at jeg kanskje må lempe litt på noen av dem, men når jeg er såpass konkret bør det forhåpentligvis være lett(ere) for en erfaren hundemann/kvinne å anbefale en eller to raser, evt eliminere noen (?) og gjerne se utover den rasen han selv har :-)

 

Håper dere tar dere tid til å hjelpe meg, for hverken jeg eller hunden har råd eller tid til å gjøre et valg som en ekspert etterpå lett ser at var feil...

 

med vennlig hilsen

Christian M

Link to comment
Share on other sites

Tysk Jaktterrier skal vel være en passende rase i småterreng der det ikke passer at en los tar hele dagen. Terriern min hadde ikke hatt noe problem med å bli flytta rundt litt, og kan ligge hele dagen i buret sitt uten å si et knyst.

 

Hvis dama helst vil ha en forvokst kattunge, var iallefall bikkja mi høyt og lavt da den var liten :D

Link to comment
Share on other sites

Har pekt meg ut petit basset etter å ha lest om den her inne, men så begynte jeg å tenke på en støtende hund....at kanskje det i grunnen passer best. Og da er vel wachtelhund og tysk jaktterrier gode alternativer, er de ikke?

 

Men har ikke bestemt enda....petiten ser veldig passe ut, men er litt redd for at den skal gå ut av terrenget.

 

C

Link to comment
Share on other sites

Guest graahund

Har hatt gleden av og jakte en god del med Petit. Saktedrivende og utrolig sporsikre. Har og brukt den som ettersøkshund og den er helt suveren. (Den er selvsagt godkjent) Den vil du aldri angre på. Også er de utrolig fine og ha hjemme, ihvertfall den jeg kjenner.

Link to comment
Share on other sites

tenke på en støtende hund....at kanskje det i grunnen passer best.

 

Det har du helt rett i. Dette er actionfyllt og effektivt i vilttette terrenger. Litt som jaktens Formel1 :D

 

Jeg vil tro vorsteh er den mest brukte støtende hunden nedover på kontinentet. Andre alternativer er wachtel, spaniel, terrier, retriver.

 

Er man så heldig å ha viltette terrenger så blir losende kortfotinger som å kaste perler for svin.

Link to comment
Share on other sites

Jeg skal ikke utelukke noen raser, det må være opp til deg. Kriteriene du hadde i første innlegget passet imidlertid veldig bra for petit basset også, så jeg kunne selvsagt ikke la være å nevne rasen da. Støtende hund er sikkert action og artig det ja, men kommer ikke dyra i stor fart for en høyreist og rask hund…? Jeg har liten erfaring med slik jakt. Tysk Jaktterrier er vel mer en kort- til mellomdrivende hund enn støthund, iallfall er det mange her inne som har bedyret at de fort kan jage tre kvarter og vel så det. Og hvordan er drevfarta på TJT?

 

Petiten min jager ikke ut av terrenget, men det kommer jo an på størrelsen på terrenget da. Om en bukk reiser rett ut, så snur bikkja etter halvannen kilometer eller to og kommer baksporet inn. Dette er rasetypisk atferd, selv om ingen regel ikke har unntak og noen bikkjer henger på videre. Vi har iallfall med hell brukt mange forskjellige petiter også i vilttette terreng, og oftest så turer det bra, man rekker flere drev pr dag, og bikkjene blir alltid med hjem.

 

Hvis terrengene dine er små, så kan det hende at en mer kortdrivende hund er tingen ja, såfremt dyra ikke kommer i stor fart og drar rett ut. Eller en ekstra saktejagende dachs. Nærmere bestemt; hva er små/mellomstore terreng hos deg?

Link to comment
Share on other sites

Jakter med Drever og TJT og ser at rådyra følger de samme trekkene ved uttak. Tyskeren har en vannvittig fart helt til den er på spor, slår da over på en fart som er omtrent den samme som hva Dreveren holder.

 

Tyskeren min som knapt nok har fylt året loser i alt mellom 10 min og 1 time. Jeg håper at den når den får litt erfaring vil finne ut at 30min er passende lostid.

Link to comment
Share on other sites

Kom nettop hjem fra noen dagers jakt i skåne. Gikk både som hundefører og satt litt på post. Høy vilttetthet av svin og dov samt noe kron, elg og rådyr.

Av de seks sju hundeførere som tilsammen hadde ca tyve hunder, var det mest wachtel, et par jämthunder, noen terriervarianter og noen blandingsraser.

Kan love at det blir et j...a liv når det slippes tre fire hunder på forskjellige kanter av såten. Mye action og spenning for både poster og hundeførere! Losene er ikke lange men de er mange. Slik får man mye mer vilt på bena enn med langjagere, og man har derfor helt gått bort fra raser som dachs, drever og beagle.

Jeg vil derfor anbefale trådstarter og ta med kortjagere i sin vurdering, ser for meg at Hitra er et av stedene i Norge disse kommer til sin rett!

Link to comment
Share on other sites

men kommer ikke dyra i stor fart for en høyreist og rask hund…?

 

Hunden må selvsagt ha innkalling og sitt 100% før den slippes på dyr. Hunden skal ikke forfølge dyra, kun få dem ut av tettene. Man kan postere rundt tetta med hagle, det blir raske skudd på kloss hold. Samt postere med rifle langs fluktrutene noen hundre meter unna der gjerne dyrene senker farten.

Link to comment
Share on other sites

En terrier kan også komme til sin rett som kortdrivende/støtende hund.

 

Vi bruker våres Parsonterrier som støtende hunder i små skogerog tetter på hjort og rådyr og det fungerer dem supert til.

Med små skoger så mener jeg skogeer fra 50 mål til 3-400mål og dem har ingen problem å få dyra ut fra dem i hvertfall.

Link to comment
Share on other sites

Hunden skal ikke forfølge dyra, kun få dem ut av tettene

 

Dette gjelder kun støtende hunder, som f.eks spanieler og vorstere. Kortjagere som wachtel eller enkelte terriere jager viltet mellom 5 og 30 minutter med tradisjonell los og nesa i bakken. Tempoet er selvfølgelig høyere enn for raser med de aller stutteste beina, men det er ikke uvanlig at losdyret turer bra eller at det kommer rolig og fint på post.

Link to comment
Share on other sites

Hank: I de fleste terminologier omtales støtende hund som å være det samme som kortjager. Du vet det sikkert (jeg drister meg til å si det likevel), men å "støte" er i denne sammenhengen ikke det vi med drivende hunder kjenner som å støte (bjeffe) på foten (før viltet er reist), men å støte ut viltet (dvs jage det ut), feks fra et skogholt. Da med bjeffing, eller los om man vil. Ofte er slikt losmål tilstede kun når hunden har øyekontakt med viltet.

 

Hvis bikkja skal jage særlig mer enn 5-10 minutter, og definitivt hvis den jager 20-30 minutter, så bør boghøyden være under 41 cm, da man kan kalle dette å jage som en løs på drevet halsende hund. I følge rasestandard er wachtelhunden 45 til 54 cm høye. Man bør vel etterstrebe at slike hunder jager kortest mulig?

 

Bare som et apropos til dette, så er jeg nysgjerrig på hvordan dere med støthunder trener bikkjene til å ha korte jag? Regner med dere ikke skyter dyr på lengre jag enn de korte innenfor normen (5-10 minutter)? Og det praktiseres vel steinhard kustus på innkalling?

Link to comment
Share on other sites

Jeg vet at jeg har sagt dette før men allikevel. Det er forskjell på en støtende hund og og en kortjager. Ganske stor også. Hvis vi i Norge ikke har en terminologi som dekker dette, endrer det likevel ikke faktum. En støtende hund oppererer stort sett som du sier og jager ofte kun noen få hundre meter mens en kortjager kan holde på ganske mye lengre og benytter nesa, ikke synet.

Jeg kjenner selvfølgelig til norske regler ift løs på drevet halsende hunder, en kortjager er ikke i denne gruppa.

 

Jens: Du ser ut til å ha noen hardnakkende forestillinger og hvordan jakt med wachtelhund arter seg, samtidig som du sier at du ikke har erfaring med dette. Det opplever jeg som litt underlig. Kunne tenke meg og invitere deg med på en tur engang, er sikker på at det ville vært en positiv opplevelse!

Jeg har vært mye på jakt med petit og har hatt mange flotte opplevelser med disse, men jeg her også jaktet i mange år med både støtende og kortjagende hunder og mener å ha god kjennskap til den praktiske siden av slik jakt. Ingen raser er best til alt, men når egenskapene til de forskjellige alternativer skal debateres bør det være på bakrunn av faktiske forhold og ikke antagelser.

Link to comment
Share on other sites

Jakter selv hjort med drivende hund i større terreng med liten vilttetthet og få poster. Det vi har erfart her er at søket er viktig, stort søk slik at uttaket kommer før hjorten merker det er mennesker i terrenget, da kan den ringe vel så bra som rådyr. Dette er jo også viktig på rådyr, men da hjorten har skarpere sanser er det ennå viktigere med den.

 

Har både dreagle og dachs som benyttes, men dreaglen har overlegent søk så den blir mest brukt.

 

Hvis hunden bare skal sette fart på dyret er nok en kortjager eller støtende hund ett bedre alternativ.

 

Petit basset kommer jeg personlig aldri til å ha, de jeg har sett blir forvandlet til en snøball under de rette/gale forhold. Mener også at det er mye lengre mellom de virkelig gode individene her, selv om de helt klart finnes....

Link to comment
Share on other sites

Hank:

Hvis bikkja skal jage særlig mer enn 5-10 minutter, og definitivt hvis den jager 20-30 minutter, så bør boghøyden være under 41 cm, da man kan kalle dette å jage som en løs på drevet halsende hund. I følge rasestandard er wachtelhunden 45 til 54 cm høye. Man bør vel etterstrebe at slike hunder jager kortest mulig?

 

Er her av samme oppfatning som Jens. En såkalt kortjager som jager 20-30 minutter og boghøyde over 41 cm er ulovlig på rådyrjakt.

 

Så til tråstarter: Petiten passer godt til dine krav.

Link to comment
Share on other sites

Fordeler og ulemper med alt.

 

Petit - god hund, men du kan få trøbbel med snø & pels.

Dachs - godt alternativ - litt kortbeint, og kan bli langdrivende

Drever - langdriver, og gir skjelden opp, men meget god jathund

Beagle - meget god hund, trenger ikke være langdriver, mindre problemer med snø i pels.

 

For hver av de overnevnte - du har et utall linjer, med sine "spesialiteter", og individuelle forskjeller.

Link to comment
Share on other sites

Hank: I de fleste terminologier omtales støtende hund som å være det samme som kortjager. Du vet det sikkert (jeg drister meg til å si det likevel), men å "støte" er i denne sammenhengen ikke det vi med drivende hunder kjenner som å støte (bjeffe) på foten (før viltet er reist), men å støte ut viltet (dvs jage det ut), feks fra et skogholt. Da med bjeffing, eller los om man vil. Ofte er slikt losmål tilstede kun når hunden har øyekontakt med viltet.

 

Hos de kontinentale hundene vurderes losføring, dvs om hunden loser på syn av vilt, eller på spor, dette bemerkes også i stamtavlen siden dette testes på unghundprøvene, og en hund som beviselig ikke loser hare eller rev eksluderes fra avl. Wachtelen skal lose på spor, mens det hos kleine münsterländer tillates både los på spor og ved syn av vilt. Dette gjelder flere av de kontintentale. Dermed vil måten hundene jager på variere fra individ til individ. Nå kjenner jeg best til münstere men de fleste slipper innenfor 5minutter som DN "godkjenner" uavhengig av losføring. De som kun loser ved syn slipper gjerne fortere enn de som loser på spor. Farten er litt høyere enn ved bruk av kortbente, men ikke så høy at dyrene har kontroll. Det jeg har sett ved bruk av min synsloser er at dyrene løper unna hunden i uttaket, for så å stoppe opp og avvente situasjonen. Fordelen med en slik hund er at den legger av når dyret drar ut slik at man effektivt jager av de områdene man vil gjennom og slipper vente på en hund som er på langtur.

Vil tro en wachtel er suverent i slikt terreng om man kun skal jakte hårvilt. Anbefalte en kompis på vestlandet å kjøpe wachtel til hjortejakt, og han er i alle fall knallfornøyd!

Link to comment
Share on other sites

Hunden skal ikke forfølge dyra, kun få dem ut av tettene

 

Dette gjelder kun støtende hunder, som f.eks spanieler og vorstere. Kortjagere som wachtel eller enkelte terriere jager viltet mellom 5 og 30 minutter med tradisjonell los og nesa i bakken. Tempoet er selvfølgelig høyere enn for raser med de aller stutteste beina, men det er ikke uvanlig at losdyret turer bra eller at det kommer rolig og fint på post.

 

Dette er kun et spørsmål om dressur. De nevnte rasene har litt ulike forutsetninger, men samtlige kan læres å søke mot fører på fløyta.

 

Utfordringen er å hindre at hunden blir for heit. Noen løser dette med å legge den daglige lufteturen innom en foringsplass og ha forståelse for at dressur er ferskvare.

 

En erfaren støtende hund jobber selvstendig men i kontakt med fører og gjeter dyrene mot postene. Hundefører går med hendene i lomma, lav puls og koser seg. Er ulykken ute å det blir skadekyting har man ettersøkshund på plass etter noen sekunder.

 

Trådstarter nevner "stor-jakter". Her bør man ha flere hunder å rullere med. Utover en lang jaktdag vil hunden bli sliten og heitere, sjansen for at dressuren glipper øker.

Link to comment
Share on other sites

Hank: Jeg siterer fra Direktoratet for naturforvaltning:

En Wachtelhund med rasetypisk funksjonsmåte er en støtende/kortdrivende hund som driver med los i noen få minutter. Innenfor rasestandarden godtas hunder med mankehøyde 45 – 54 cm. Regelverket tillater bruk av denne hunderasen under jakt i Norge, men eier må ta ansvar for at drevet ikke pågår i mer enn fem minutter. Hvis det er tilfellet vil hunden falle innunder definisjonen løs, på drevet halsende og vil da være forbudt til hjort og rådyr siden mankehøyden overstiger 41 cm, jf forskriftens § 22.

Link to comment
Share on other sites

Jeg kjenner selvfølgelig til norske regler ift løs på drevet halsende hunder, en kortjager er ikke i denne gruppa.

(…) Kunne tenke meg og invitere deg med på en tur engang, er sikker på at det ville vært en positiv opplevelse!

Det hadde vært hyggelig, det takker jeg gjerne ja til en gang det skulle passe seg sånn. Ja jeg har mye å lære her, derfor stiller jeg endel spørsmål også. Jeg LESER mye, om jeg ikke har praktisk erfaring med alt. ;) Takker for saklige og informative svar! :D Fra dere også vannebo og Luxus Lungemos. Jeg stusser likevel over hvordan en hund som jager halvtimen i los (lik en løs på drevet halsende hund), kan være lovlig med boghøyde opptil 54 cm? Hvor har du info om dette i lovverket? Jeg har alltid hørt at slike hunder helst bør jage bare 5 (til nød 10) minutter. Er det ikke det man etterstreber, for å gjenta spørsmålet mitt?

 

Jeg har forresten alltid hørt og ment at en rase som Alpinsk dachsbracke med boghøyde under 41 cm (løs på drevet halsende) er en typisk kortjager, mens spaniels, vorstehere og wachtels var i kategorien støtende hunder, derfor mine spørsmål omkring dette.

 

EDIT:

Der kom pow med det som lå i bakhodet mitt og surret et sted ja.

Link to comment
Share on other sites

Hei

Finnes det ei bikkje for oss? Her er kravene/ønskene (jeg har lest mye her inne og har gjort meg opp en mening om rase selv, men mangler erfaring med rasene)

 

Skal jakte rådyr og hjort (primært), men mange års erfaring med trivelig harejakt har også satt noen spor

Små/moderate vald, med stor vilttetthet. Ikke så veldig ulendt (Hitra, sør)

Lite snø og sjelden streng kulde

Allsidig jakt (mest alene/2-3 mann, men også noen "stor-jakter")

 

Hei Christian,

 

Om terrenget ditt er som du beskriver med høy tetthet av vilt, små vald er det en støt/hortdriver du skal ha. Jeg har hatt relativt godt antall med drivende hunder og felles for de alle er at små terreng er nesten uegnet. Dachs & Basset kan fungere, men du har ett individ med skikkelig jaktlyst blir det fort laaaaange dager. Forøvrig fornærmer jeg sikkert noen nå, men jeg har fortsatt tilgode å eie/møte en eneste Petit som har jaktlyst nok til å jakt skikkelig flere dager etter hverandre. Der er drevere og den rette dachsen etter min mening basset'n helt overlegne.

 

Var en langhelg avgårde fra fredag til mandag på ulike terreng i Sogn der laget var 1 hund(tysk jaktterrier), 1 hundefører(undertegnede) og 0-2 poster. Resultat 9 hjort. Posterer på trekkrutene og skyter dyra 2-3-400m fra teigen de blir støtt ut fra. Skremmende effektivt sammenlignet med en langsomtdrivende hund. Kanskje ikke like hyggelig, men ekstremt mye mer effektivt i passende terreng eller der en er smart nok til a avpasse delen av terrenget til den hunden en benytter.

 

Å jakte med en kortdriver betinger en hundefører som aktivt er med i jakten og er flink til å bevege seg stille og riktig i terrenget. Ingen av dyra vi skjøt i helgen falt mer enn 3 min etter at hunden hadde dyra på beina.

Link to comment
Share on other sites

Ut i fra de kriteriene du listet opp, så må jeg nok anbefale Petit Basset.

Du får ofte flere slipp/loser i løpet av en jaktdag, godt losmål, spornøye, passelig tempo, koselig og sosial familiehund osv.

Pels/snø problemet kan evt. løses ved å bruke dekken/kondomdrakt, spenefett eller nappe/klippe pelsen før snøen faller.

 

Lykke til! :)

Link to comment
Share on other sites

Støtter forrige taler, du får ei bikkje som ikke følger ett og samme dyr hele dagen til neste prestegjeld, men blir glad og fornøyd med på neste drev også. :D

 

Forøvrig fornærmer jeg sikkert noen nå, men jeg har fortsatt tilgode å eie/møte en eneste Petit som har jaktlyst nok til å jakt skikkelig flere dager etter hverandre.
Vi bruker petiter i flere dager og hele ukesjakter der de får jakte hver dag, og de er like ivrig siste dagen som den første. Da vil jeg påstå at hundeeieren rett og slett ikke har gjort jobben sin med tanke på å trene bikkja til god kondisjon.

 

Uansett virker det ikke som det legges opp til ukesjakter her:

Liker en god los, og vil gjerne kunne jakte på søndag uten å risikere å måtte tilbringe mandag på hytta fordi bikkja fortsatt jakter....

Hvis du digger et godt losmål i tillegg så er bassetene helt konge! Intet losmål er likt selvsagt, men basseter er kjent for et kraftfullt og hørbart losmål med god nyansering. Det jeg skal vedgå om basseter er at de kan ha et mer begrenset søk enn beagle og drever (dachser er heller ikke kjent for stort søk), men i vilttette områder betyr det lite. Jeg ivrer for at det skal avles på basseter med godt søk, og mange er tross alt bra. Basseter trenger som oftest dedikerte hundeførere som er villig til å legge ned en god innsats i skogstilvenning og innjaging (mange timer i skogen), der dachser og drevere kanskje kommer mer av seg sjøl. Men belønningen blir da i regelen en veldig bra jakthund som samarbeider godt med fører, og alltid blir med hjem ved dagens slutt.

 

Trådstarter nevner hare også; de aller fleste petiter har veldig godt talent for harejakt (de ble jo avlet for kanin og hare i hjemlandet Frankrike fra gammelt av). Jeg har flere ganger, både på jakt og drevprøver, blitt overrasket over hvor godt petiter som aldri har blitt brukt på hare, jager hare. På haren kommer losmålet virkelig til sin rett, masse beskrik og heftig losføring, stor underholdning. Jeg har jaktet mye med støvere, men aldri savnet en støver til harejakt etter at jeg fikk meg petit. Får de sjansen til å prøve seg på ulike viltslag, så jager de like godt på rådyr, hare, hjort og rev.

 

Men summa summarum: Trådstarter må velge den rasen og typen hund han har magefølelse for. Kan hende en støthund er tingen, og det høres spennende ut i vilttette områder (hvis dyra ikke bare blir jaget ut av valdet, en drivende hund vil henge på dyra når de kommer inn i valdet igjen også). Blir det en dachs, så blir det sikkert artig det også. Uansett rase så bør man finne valper fra gode kull med foreldre med bra eksteriør som jager bra, og stamtavle med en pen porsjon jaktchampioner. Kan ikke annet enn å ønske lykke til med valget! :)

 

PS: Om kjæresten skal ha et ord med i laget, så faller hun kanskje for en petitvalp? :mrgreen:

 

normal_IMG_3370.JPG

Link to comment
Share on other sites

Ranger skrev:

Kan hende en støthund er tingen, og det høres spennende ut i vilttette områder (hvis dyra ikke bare blir jaget ut av valdet,

 

Den støtende hund og dyra lever i en slags symbiose. Hunden og dyra kjenner hverandre. Hunden trenes på dyrene og dyrene blir rutinerte på å finne nytt skjul. Ettersom jegeren får erfaring med dyrene og terrenget vil man kunne jakte de samme dyrene flere slipp etter hverandre. Som nevnt tidligere står og faller det på at hunden holder hodet kaldt.

 

Det krever selvsagt at hundefører har interesse med å jobbe målrettet. Er man uerfaren tror jeg de fleste ville tjent på å få litt hjelp for å trene innkalling med provokasjoner.

 

Velger man en rase som tar stand på fugl kan man få noen spektakulære kombijakter. Rådyrjakt i rugdetrekket kan ikke måles i penger.

Link to comment
Share on other sites

Den støtende hund og dyra lever i en slags symbiose. Hunden og dyra kjenner hverandre. Hunden trenes på dyrene og dyrene blir rutinerte på å finne nytt skjul. Ettersom jegeren får erfaring med dyrene og terrenget vil man kunne jakte de samme dyrene flere slipp etter hverandre.

Kan tenke meg at dette er spennende ja, men skyter dere ikke dyra? Bare trener på de? ;) Eller er dere fram og plastrer etter skuddet og slipper dyra ut på nytt? :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Tusen takk for alle svar, mye nyttig info her. Jeg vakler mellom petit basset og wachtelhund/munsterlander. Tror tjt blir for tøff/skarp, selv om jeg godt kunne tenke meg å dra rundt på holmene og jakte mink :)

Terrengene er på et par-tre hundre mål og ett på 2500.

 

Vi skal tygge litt på det og forsøke å treffe noen hunder i de aktuelle rasene.

 

Beagle er vel egentlig også en kandidat, men vi er litt redd for at det blir mye bjeffing på dagtid, hjemme....kanskje hver gang de i tredje etasje går i trappa?

 

Mvh Chr.

Link to comment
Share on other sites

Du skriver blandt annet : "Jeg vakler mellom petit basset og wachtelhund/munsterlander."

 

Da oppfatter jeg deg som at du er på to litt forskjellige jaktformer. Hva du foretrekker er personlig, så det skal jeg ikke kommentere.

 

Men du skriver wchtelhund/munsterlander med " / ". Jeg oppfatter deg da som at du setter et slags likhetstegn mellom disse rasene. Personlig føler jeg at det er forskjell på disse rasene. Wachtel er en kortdriver. Münsterländer kan brukes som kortdriver - men dette krever kultivering/dressur i større grad enn med Wachtelhund.

Det finnes kanskje fortsatt linjer av Münsterländer som ikke går stort, men om du får deg valp etter jaktpremierte (fuglehund) foreldre, må du regne med et naturlig søk som nok er i største laget for det bruket du skisserer. Du må da ha dette i bakhodet de første årene.

 

Så hvis du ikke ser for deg en del ekstra tid på dressur ville jeg valgt bort Münsterländer. Men skal du også jakte fugl med hunden er ikke Münsterländer et dårlig valg.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...