Jump to content

morpho79

Members
 • Content Count

  106
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 Neutral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Nei det er ikke på grunn av trykktegn jeg lader så slapt; det er der jeg har best presisjon så langt, og da føler jeg at jeg har prøvd mye rart 😃 ser tilogmed jeg har skrevet feil, ladningen er 48grn cfe223; 1 grn under minimum i hodgdon ladetabell. Men skal prøve noen stiger med mer krutt og samme patronlengde. Utrolig hvor mye en millimeter her og et grain der har å si...virker det som 😛 hvis ikke det funker blir det n550!
 2. Lenge siden sist, kanskje et år? Cfe223+e-tip produserer fortsatt ikke bedre samlinger enn 25mm, men det er jo godt nok forsåvidt. Det ryker og soter en del av det kruttet, og når jeg får 14mm 3skuddsamling på første forsøk med 47grn n550 og 167grn scenar, så er det jo ikke så morsomt lengre, men det er jo det evige håpet om å nærme seg 900ms med en homogen kule da...skal prøve å lirke kula litt lengre ut, men 48.5grn cfe223, 150grn etip med col 74.5mm er det beste til nå. Men ikke så godt som scenar og n550...:p
 3. Isåfall klarer ikke jeg å oppdage noen dorulleffekt på SuB Exos 1-8x24.
 4. Subjektiv mening ikke forankret i teori: - SuB 1.5-8x42 er det kikkertsiktet jeg har sett i som har vært minst kilent for øyeplassering på laveste forstørrelse. Ingen i z6i-serien, nye Kahles eller victory ht er like gode der. - har til gode å oppdage noen spesiell tunnell/dorulleffekt på SuB 1-8x24, men langt mer kilen på øyeplassering enn forannevnte kikkert, på nivå med z6i. Synes det er en merkelig at folk har dorullerfaring med dette siktet. - har selv helia c og helia csx. Sistnevnte har 50mm objektiv og jeg synes det i enkelte situasjoner kan være vanskelig å finne riktig plassering på maks forstørrelse i felt. Men bortsett fra det og at den mangler fornuftige tårn er jeg veldig fornøyd. C-serien fremstår som et skikkelig arbeidsjern og er sannsynligvis godt nok til 100% av elgjakten jeg bedriver, selv om retikkelet er noe grovt på maks. Her er imidlertid øyeplassering noe jeg aldri tenker over engang. Aner ikke hvorfor det er slik, men det er slik jeg opplever det. Og jeg mistenker at suksessen til enkelte optikkprodusenter er et resultat av de lager optikk som folk enten vil ha eller tror de vil ha, og så trenger det ikke være 'det beste', hverken teoretisk, på målbare enkeltområder eller for bruken til personen som kjøper det, men det oppleves slik, og prisen rettferdiggjør mye både saklig og usaklig argumentasjon. Tror jeg.
 5. Kjempetips, takk igjen, skal se om jeg får anledning til å teste i kveld👍
 6. Takk for svar! Får prøve litt mer og se hva som skjer!😀
 7. Liten oppdatering: - lapua hylser - cfe 223 - federal 205 - nosler e-tip 150gr 48 gram krutt og COAL 71mm var så dårlig at jeg ble skeptisk, ca 70mm. MEN: 48 gram krutt og COAL 74.5mm, ca 1.5mm friflukt resulterte i fullt brukbar samling, tre skudd på noenogtyve mm. Bare et halvt grain krutt åpnet samlingen til nesten 40mm, så jeg skal teste litt mer rundt 48grain/74,5mm.
 8. Hei! Emnetittelen er muligens ikke helt riktig, for det er ikke pressingen i seg selv jeg har problemer med, men: Ifjor ladet jeg mine første runder selv. Redding necksizer fulgte med børsa, og jeg hadde bare brukte hylser. De ble målt og veiet og trimmet og presset og skutt, men de var vanskelige å få ut av kammeret. Bare hylse hang også godt igjen. En kompis med FS die hadde laget noe ammo til meg tidligere, og da hadde jeg ingen slike problemer. Så jeg kjøpte forster br diesett, og har presset ammo lykkelig siden. Bra presisjon får jeg også. I år har jeg kjøpt nye lapua hylser, og for moro skyld prøvde jeg å kun necksize de. Det glir som smør! Av en eller annen grunn er det tyngre å necksize enn fullsize, men resultatet er uansett at begge kamrer flott og fint. Det er imidlertid tydelige forskjeller på utseendet i halsområdet på de to. Er det noen som har en aning om hva jeg har gjort galt tidligere? Ikke trimmet hylsene nok? Og hva burde jeg bruke fremover, NK eller FS? Eksperimenterte også litt med å backe fs-dia ut til kamring ble merkbart tregere. Ekstraksjon gikk fortsatt helt greit, men hva er konsensus mtp hvor langt dia skal skrus ned? Jeg vet anbefalingen er å skru den så den rører hylseholder og så litt til, men nå har jeg altså gått andre veien.
 9. Det skal jeg prøve, Fredrik, takk skal du ha 😀
 10. 150 grain. Ikke kronografert, men burde ligge oppunder 900ms. Bør kanskje legge til at fabrikkrullet federal trophy copper 150 grain går meget godt i samme børse, bedre enn jeg er istand til å skyte. Samme kan altså ikke sies om etterligningen jeg ruller selv 😀
 11. Takk for svar! Skal prøve ttsx. Poenget var jo å få god fart på en homogen kule, så kruttet må bli foreløpig 😀
 12. Har en Sako 85 med 515mm løp. Lang historie kort, har prøvd e-tip og cfe med COAL 69,5-70-70,5-71-71,5-72-73 og 74mm, og 49.5-50-50,5 og 51grain krutt i alle lengdene. Måler maks lengde til 76mm. Ingen av disse ladningene går godt. Beste samling er rundt 60mm, og jo mindre friflukt etter 71mm, jo verre. Her er jo mange varianter jeg ikke har prøvd ennå, men kan man virkelig oppleve dramatiske bedringer med f.eks en endring på +/- 0.2mm lengde og/eller 0.2 grain krutt? Eller er det på tide å skrote hele e-tip og hastebestille en eske tsx?
 13. morpho79

  Kahles Helia RF

  Har glanet litt igjennom Helia RF 10x42 sammen med El Range. Sistnevnte koster dobbelt så mye, og er klarere i dårlig vær, man ser i større grad 'gjennom' regn og lett tåke hvor Kahlesen var noe mer slørete. Kantskarpheten er nok bedre, og den er lettere å justere sylskarp da fokushjulet vandrer mye for lite justering.Den målte også bedre/lengre i tåke og regn. Synsfelt la jeg ikke merke til de store forskjellene. Det bør jo være forskjell på de to kikkertene, og det er det. Om det er verdt det i kroner og øre får bli opp til hber enkelt, man må bare prøve begge.
 14. morpho79

  Dyrt krutt ?

  17 mil ene veien og 24 mil andre veien til nærmeste relevante butikk 😀 men ja, radius. Vi bestiller jo mye på forhåndsordre et år i forveien som alle andre, og nå er ikke dette ment som noen klaging. Jeg bare konstanterer at det er slik det er, og at vi ikke har mulighet til å holde samme priser som enkelte andre, og at det sannsynligvis vil være tilfelle for en del andre også.
 15. morpho79

  Dyrt krutt ?

  Hei. Jeg selger noe krutt i butikken jeg jobber i. Vi ligger langt mot nord, markedet er lite og transportkostnadene er høye. Generelt sett så er det lite som har med våpen å gjøre som svarer seg økonomisk, kalkylene er elendige selv om vi ser tendenser til bedring de siste to år. Når det kommer til krutt er det ingenting, absolutt ingenting å tjene. Flere av våre leverandører er også butikker. Om jeg skal operere med samme utsalgspris som de gjør på krutt, så taper jeg penger. Derfor måtte jeg nå justere opp prisen noe i år, slik at vi i det minste går omtrent i null. Kruttsalg er med andre ord ren service. Vi velger å ha et lite våpentilbud på grunn av at vi er de eneste som har mulighet til det i 17 mils omkrets, fordi vi tror at et helhetlig tilbud fører til salg på andre varer, og fordi vi ikke bare har lyst til å selge adidastøfler. Men våpenbiten er isolert sett i beste fall et nullsumspill for vår del; kapitalvarer som ligger lenge på lager og/eller krever spesielle rutiner, dokumentasjon, krav til lagring, hardt presset marked, små marginer, høye volum osv osv. Jeg tror ikke vi er den eneste lille butikken som i år må ta litt ekstra for f.eks krutt. Så er det da til slutt kunden som bestemmer; vil du ha et tilbud i lokalbutikken så koster det litt ekstra. Hvis lokalbutikken ikke er interessant eller nødvendig for deg, så er det jo bare å bestille på nett eller kjøre til nærmeste xxl.
×
×
 • Create New...