fat_dog86 Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Nettop kommet inn etter en fisketur sammen med faderen. Var rolig, og noen niser herjet i vannet og skaket opp det som var av fisk. Vi fikk noe småtteri som gikk i fjorden igjen, både sei, torsk og makrell. Lei ble vi til slutt, og jeg skulle ta ett siste kast før vi dro. Nesten inne i tanget gikk det på noe, først ganske rolig, så litt sprell. "Ahh, enda en av disse småmakrellene" tenkte jeg, men ikke før tanken var passert gjennom hodet kom et skikkelig utrask, som dro halvparten av sena av snella (som er nesten halvtom..)! Jeg måtte kjempe ganske greit med saken, for den raste ut gang på gang, men til slutt klarte jeg da å få denn inn til berget, og så den hang ganske dårlig. Og da kom problem nummer to. Bikkjeburet stod i min bil, så den tok vi, men håven lå i bilen til fattern... Heldigvis fant vi ei lang fjøl med noen spikre på, som vi kunne bruke til klepp, vi fikk udyret trygt opp opp berget! 7 kg veide saken, stort nok til å være lyr, og i alle fall lyr på stang fra land i Nord-Norge! Men så tilbake til saken: jeg har skåret filet av den, og lagt den i kjøleskapet - hva nå? Lyr er et fiskeslag jeg ikke er vant til, så jeg har ikke peiling på hva den er egnet til... Steking, baking, grilling eller fiskekaker? Hva er den brukanes til? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loraas Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 (edited) Lyr er svært godt egnet til farse. Den kan i tillegg både kokes og stekes og brukes i de samme rettene som torsk og hyse. Lyr kan med fordel marineres før den tilberedes. Ellers har du jo disse: Ovnsbakt Lyr Sprøbakt Lyr Poselyr Flere som sliter med samme problem Enda flere... Edited September 23, 2011 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Mange fine oppskrifter angående fisk, hovedregelen må jo være at man ALDRI kaster en krok i havet med mindre man har til hensikt å spise det man drar opp. Vi nordmenn har en stygg tradisjon i å kaste store deler av det vi drar opp i båten, "ufisk" blir det kalt, det har alltid vært en kamp for å få folk til å skjønne at "alt" kan spises. God middag Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loraas Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Jo, man dreper aldri noe uten at det har en praktisk hensikt. Man kan jo ikke dra rundt å drepe kun til egen forlystelse, mener nå jeg. Enten skal det du dreper være skadedyr, eller det skal ha en nytteverdi i form av mat/skinn osv. Om fisken skulle være for liten til mat, slipper man den ut igjen og venter til den er stor nok. Vel og merke, om man skulle dra opp en fisk på 0,03 gram, og kroken beklagelig vis har penetrert skallebeinet dens slik at videre liv opphører... Det er jo ingen regel uten unntak osv... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celcius Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Bruk den til fiskekaker du, ett døgn i kjøleskapet gjør underverker. Men frys ikke fileten først fordi farsen da mister sine bindeegenskaper og blir mere løs og holder ikke sammen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seawolf Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Lyr er kanskje en av de mest undervurderte fiskeslag vi får på kysten. Som allerede nevnt, god til fiskefarse, men også helt ok som stekt fisk, og ikke minst i fiskegryte. Bruk gjerne en fiskesuppepose som base og spe på med vårløk eller purreløk, finstrimlet gulrot, passe store/små biter av lyr og noen potetterninger og la det surre pent en ti minutters tid. Serveres med kaldt øl og gjerne et glass Løytens Sommerakevitt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Gratulerer med kjempeflott fisk !! Ja eg også vil sei at du bør bruke den i fiskekaker, det er berre snadder. Et lite tips hvis du skal lage fiskekaker. kjør fisken i små porsjoner i food prosessoren. Det kan klabbe litt, men spe på med litt vann til det slutter å klabbe.. Så har du i salt, pepper, løk, purreløk og vips, så er du der.. Dette kan du ha i småporsjonenr i foodprosessoren sammen med fisken også, så blir det blanda skikkelig. Og då får du skikkelig luftige fiskekaker.. Og vanlig stekt lyr, berre med salt og pepper er også fin mat, litt gulrotrasp og poteter med smelta smør på, aaacchhh... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
remington870 Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Agn i krabbeteina;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
308Winchester Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Enda en stemme på fiskekaker. De blir perfekte med lyr. Johan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thor Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Jepp. Fiskekaker av lyr er suverent, en dash muskat i farsen er vel det som gir dem prikken over i'en. (Naa fikk jeg utrolig lyst paa smoerbroed med fiskekaker toppet med kaviar og majones.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Innante Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Lyr gir kjempegode fiskekaker, men for å få den perfekte konsistensen må det hyse til. Kjør halvt om halvt med lyr og hyse. Reine lyrkaker er godt det og men dei blir aldri så faste og fine som hvis du har med hyse. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eppje Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Fin til farse men ville mok stekt den, nydelig fisk, hvitt og fint kjøtt ja... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted July 26, 2008 Share Posted July 26, 2008 Innante skreiv : Lyr gir kjempegode fiskekaker, men for å få den perfekte konsistensen må det hyse til. Kjør halvt om halvt med lyr og hyse. Reine lyrkaker er godt det og men dei blir aldri så faste og fine som hvis du har med hyse. Jepp, det kan anbefales på det sterkeste.. Eller så kan du også bruke lange til å blande med.... Så ta småfisken og agn ei line, som du setter på djupet, så har du stor torsk, lange, og hyse.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.