Jump to content

223 løp til Blaser


jallis_83

Recommended Posts

Kommer i 1-10 tror jeg, vet ikke om de leverer andre stigninger? 1-10 funker vel bra på det meste om du ikke skal bruke de tyngste kulene(over 70 gr)

 

Sitat M67 her på kammeret(han har snøring på dette!)

Kuler som mest sannsynlig vil virke.

1:14" 55gr fb

1:12" 65gr fb

1:10" 70gr,

1:9" 70gr bt, og noen 75gr

1:8" 80gr bt

1:7" 90vld, vinterstid i Norge bør f.eks. Berger 90 vld ha 1:6.5"

 

 

Mvh

Aannerud

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Sjekk http://blaserpro.com/twistrates.php" target="_blank

 

Har selv bestilt 1:9. Litt avhengig av hvilke kulelengder (vekt) du skal benytte, men lange kuler fordrer hurtig tvist. Men blir tvisten for krapp, kan det by på presisjonsproblemer med lette/korte kuler. Blaserpipen i 1:9 skal normalt levere god presisjon i et vidt spekter av kulevekt/lengde. Men den er nok sannsynligvis ikke krapp nok til de tyngste matchkulene.

 

Finnes en del emner om temaet rundt tvist vs. presisjon på forumet.

Link to comment
Share on other sites

kan det by på presisjonsproblemer med lette/korte kuler

I praksis ikke, iallefall ikke med kvalitetskuler. Bidraget til dispersjon fra ubalanse i kulene er så lite at det er ytterst få som vil oppdage det.

Et eksempel på at dette ikke er tilfelle ( i praksis - i teorien er der et minimalt bidrag) er 85gr Sierra HP som de fleste vil si er meget presis i 6.5x55, i løp som har stigning for å takle nettopp lange matchkuler. (1:8" til 1:8 2/3")

 

Det er for meg utrolig rart at "alle" har en 6.5x55 med krapp riflestigning som skyter som en stråle, men ikke kan ha en .223 med krapp stigning for den kan bli upresis :roll:

Skal du skyte BR, og bekymrer deg for om du får 3 eller 4mm samlinger på 100m, så er det nok lurt å velge 1:12" eller 1:14", men til allround bruk - hvorfor ikke velge noe som er allround.

 

K

Link to comment
Share on other sites

Den stabiliteten vi snakker om her er om hvorvidt kuler tumler eller ikke. Dvs. er de stabile nok så flyr de med spissen fremst, er de ikke stabile nok så tumler de og treffer på tvers, uten presisjon.

Et sted i mellom så koner de så mye at de mister presisjon, da treffer de oftest blinken litt på skrå på kort hold, men ofte ikke nok til å se,

Som regel avtar koningen med avstand fra munningen, men den kan også øke

 

Uansett, rotasjonen til kula lager et rettende moment, gyroskopisk stabilitet, og luftmotstanden lager et "tippende" moment (overturning torque). Sg, gyroskopisk stabilitetsfaktor er forholdet mellom disse.

 

Det rettende, gyroskopiske momentet til et prosjektil er proporsjonalt med (omtrent) r^2, tettheten og rotasjonshastigheten kvadrert

http://en.wikipedia.org/wiki/Angular_momentum

http://en.wikipedia.org/wiki/Moment_of_inertia

Studerer en disse formlene litt vil en se at det nesten bare en bæreflate-delen til ei kule som bidrar til stabilitet, lange neser er tynne og r^2 er liten, men luftmotstanden er større..

En vil også se at kuler med høy tetthet er mer stabile, ei blykule er mye mer stabil enn ei likens kobberkule med samme rotasjonshastighet.

 

 

Kreftene som vil velte kula øker med luftmotstanden, er avhengige av formen på kula, og tyngdepunktets plassering i kula, Det skulle være enkelt å forstå at de øker dramatisk med lengden til kula.

 

Derfor vil lange kuler kreve rask riflestigning for å unngå å tumle, korte kuler i rask riflestigning vil bli mer stabile, men det gjør ingen ting

 

Teoretisk/matematisk kaller vi kriteriet som avgjør om de tumler for gyroskopisk stabilitetsfaktor, Sg, hvorvidt de koner mer og mer, eller mindre og mindre er dynamisk stabilitetsfaktor, Sd.

Den gyroskopiske stabiliteten er ikke så fryktelig å regne på, men vi skal ikke komme inn på det er. Den dynamiske innbefatter matematikk som jeg ikke kan navnet på engang...

 

det fins enkle tilnærminger for å anslå stabiliteten, den første og enkleste er Greenhills formel

 

Slakeste brukbare riflestigning i tommer =

150 x D^2/L (Vo < 2800fps)

180 x D^2/L (Vo > 2800fps)

 

der D er kaliberet i tommer, og L er kulelengden i tommer

 

Greenhills formel er laget for pre. VK1 ballistikk og er grov, og på den sikre siden, så den kan overdrive nødvendig stigning. Motsatt for homogene kuler av kobber og messing.

 

 

En vesentlig mere presis prediksjon gir Millers formel

Sg = 30 * m / (t^2 * d^3 * l * (1 + l^2)),

 

Sg = gyroskopisk stabilitetsfaktor, MÅ være over 1, bør være over 1.4, mange matchkuler ligger 1.2-1.3

m = vekt i grains

t = riflestigning

d = kaliber i tommer

l = kulelengden i antall kalibere, altså kulelengde/ kaliber

 

Korreksjon for hastighet

Sg = Sgo * (V / 2800)^1/3, v er hastighet i fps

 

 

 

 

 

Problemet som kan oppstå når en skyter korte kuler i rask stigning har ingen ting med "overstabilisering" å gjøre, det finnes rett og slett ikke.

Det som skjer er at kula roterer svært raskt, unødvendig raskt. Dersom kula ikke har sitt tyngdepunkt i rotasjonssentrum (dvs. at det er ubalanse i den), så vil den få en sideveis hastighet idet den forlater munningen, dette vil bidra til dispersjon av treffene.

De som vil undersøke dette kan enkelt bore et hull i siden på noen kuler (f.eks. 2mm dia, 3mm dypt i ei 6.5 eller .30 kule), en vil da se svært mye større grupper ( om en skyter 12mm grupper fra før, skyter en 5cm grupper ser en ikke forskjellen)

Om en kan teste dette i to løp med ulik stigning, så blir det selvsagt verre jo krappere stigning.

 

Tidligere var kuler av langt dårligere kvalitet enn nå, og oljebobler i blykjernen, eller hulrom mellom mantel og bly kunne forekomme, og tap av presisjon pga. slike ting kan minimaliseres ved slak stigning.

Skjeve patroner, eller rifler med skjeve kammer, vil kunne entre kula skjevt i løpet, og tyngdepunktet kan komme ut av senter på denne måten - det er derfor langt mer sannsynlig at en ser uønskede effekter av rask riflestigning i billige, "røffe" rifler, enn i Blaser, Sauer og customvåpen.

Jeg sier altså ikke at problemet ikke fins, men at det er lite, at det er mindre i kvalitetsvåpen, og at all moderne litteratur er nokså enige om dette.

 

K

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Hei, har 223 Rem R93 løp med 1:9. Kuttet til 47cm...

 

 

Presisjon 10-11mm på 100 meter med V-max 60 grain bak Rhino 15 (VV140). Klokker inn på 920-940 m/s på kronografen. 64grain Winchester PP (SP) ladet med samme mengde krutt, sitter 2 cm høyere i blinket, og forlater munningen i 850 m/s. Trenger ikke stille på kikkert. Winchester PP fikk mye skryt under stor test her inne på kammeret av .224 kuler

 

 

Har ladet noen komp Som skal testes snart. Meget god magefølelse på disse :mrgreen: .

Link to comment
Share on other sites

Jeg har akkurat kjøpt 223 løp til min R93. Har snakket med norma, og de sier at det leveres kun 1:10 tvist til R93.

Hvordan det er med R8 vet jeg ikke.

Grunnen til at de leverer kun den tvisten, er at blaser leverer absolutt flest R93 løp til det russiske markedet, og de insisterer på 1:10 tvist, og de skyter visstnok mest med 65grs ammo, og oppover.

Link to comment
Share on other sites

M67: Utrolig bra at du tar deg tid til å forfatte slike innlegg. Meget lærerikt. Problemet med korte kuler i rask twist er nevnt om blant annet Tikka/Sako sine løp i 1:8 (I 223, ikke egenhånds erfaring). Og da er nok ikke kvaliteten på løpene som er problemet. Sannsynligvis er problemet overdrevet, om ikke går det elegant under begrepet fenomen!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Løfter opp igjen denne tråden.

 

Eg har tenkt meg å kjøpe eit 223 løp til Blaser R8. Har snakka med forskjellige forhandlera som seier at ein ikkje får blaserløpet med raskare riflestigning enn 1:10. Er det nokon som veit om det finst noko løp i 1:9? Grunnen til at eg vil ha så rask stigning som mogleg, er for å kunne skyte tunge kuler (dersom dette skulle bli aktuelt i framtida). Per dags dato vert det vel berre 40-50gr kuler (for småviltjakt). Innspel mottas med takk :smile:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...