Jump to content

Løse tanker om mulig ordning av privat våpeneie


SofaBamse

Recommended Posts

Jeg har tenkt litt på hvordan jeg ville styrt våpeneie, og kommet til følgende scenario:

 

Juridisk eierskap av de aller fleste typer våpen tillatt. Øvre grense et sted rundt 40mm bofors eller deromkring.

 

Alle helautomatiske våpen, våpen med stor destruktiv kapasitet (som den nevnte bofors'en) definert som e100 eller noe slikt, og eventuelt andre særlig farlige våpen (typiske amerikanske "morrovåpen") oppbevares og brukes i anlegg under politiets kontroll, på selvkost. Skytefelt, innendørsbaner og lignende, med mulighet for å putte en 40mm gjennom den dømrade vaskemaskina uten at noen trenger å bli lagt inn på Dikemark av den grunn.

 

Halvautorifler til sportsskyting omtrent som vi har i Norge i dag, med krav til aktivitet og desslike. Om aktivitetskravet av en eller annen grunn ikke kan overholdes, vil det bli mulig å sjekke inn børsa på hotell sammen med helautoene. Juridisk eierskap over våpenet beholdes.

 

For pistol det samme som halvauto til sportsskyting.

 

For halvauto til jaktbruk litt som i Norge i dag. For AR-15 derivat og andre med mulighet for stor magasinkapasitet vil kjøp av slike magasiner være underlagt krav om sportsskyting, eventuelt til bruk kun på anleggene beskrevet for helauto. Felles magasinbegrensning for alle jaktformer. Lettelse i krav om "farlig utseende", men våpen som enkelt kan gjøres helauto skal enten modifiseres for å fjerne muligheten eller behandles som helauto.

 

Boltrifler til sport på samme måte som i Norge i dag.

 

Boltrifler til Jakt på samme måte som i Norge i dag.

 

Hagle som i Norge i dag.

 

Felles for alt: Aktivitetskrav som må holdes for å få oppbevare våpen hjemme, både for jakt og sport. Høyere antall pålagte treningsskudd for å få jakte enn i Norge i dag, krav til skyteprøve for alle våpentyper for jakt. Ved manglende obligatoriske skudd før jakta blir det ingen jakt.

 

Forholdsvis lav terskel for å tvangsflytte våpen fra hjem til hotell ved personlige hendelser (skilsmisser og lignende). Krav om egen pelicase (el.lign) for hvert våpen for å gjøre transport og oppbevaring av våpen på enkel og skånsom måte mulig i slike tilfeller. Tilsvarende lav terskel for tilbakelevering ved "milde" hendelser (slik som skilsmisse), ved mer alvorlige psykiske tilstander krav om tre seperate friskmeldinger fra ulike psykologer over et års tid før oppbevaring hjemme kan gjentas.

 

Juridisk eierskap av våpen kan bare tvangsopphøre ved dom, lensmenn kan anbefale folk å selge seg tom for å hindre selvmord eller for å unngå en dom som vil være unødvendig belastende.

 

Antall juridisk eide våpen ubegrenset, aktivitetsnivå styrer hvor mange man kan oppbevare hjemme. Forholdsvis fritt for å bytte ut for eksempel en 9mm med en .45 i skapet hjemme.

 

 

 

Hvordan ville dere reagert om et slikt system ble innført i norge? Hvilke konsekvenser ville det fått for dere? Ville det fungert på en grei måte?

Link to comment
Share on other sites

Alle borgere har lov til å presengtere lovforslag. Det finnes allerede ett som det har blitt jobbet med i lang tid, men som nå ligger dødt desverre (A. Walls sitt, for de som kjenner til det)

 

De to kjernespørmålene for et lovforslag er:

 

Hvilket problem er det tiltenkt å løse?

 

På hvilken måte vil dette være en bedre måte å regulere privat våpeneierskap på?

 

Videre bør det foreligge en konsekvensanslyse, dvs hva er mulige resultater, både positve og negative av en slik løsning.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...