Jump to content

Toppjakta 11/12


AHL

Recommended Posts

  • Replies 168
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Håper det blir litt tid til å tråkke litt rundt og titte etter pippipp når litt snø har farget landskapet hvitt! Spennende jaktform, men ikke lett!

 

Skal bruke følgende rigg selv:

Rifle: Brno Fox II, .222 Rem, med Hausken mini foran.

Kikkert: Sightron SII 4-16x42AO med mildotretikkel (forbausende god optikk til en lav pris)

Skudd: Norma 50 grs fmj, ladet ned til drøyt 800 m/s.

 

Et par andre ting som er med:

Håndkikkert, 8x42 (kinaoptikk - Barska, men holder til mitt bruk) "montert" i sele p

Edit: Glemte avstandsmåler, Bushnell Yardage Pro 450 (søppel, men den funker da innimellom).

Tror muligens Trysil, et eller annet sted, er aktuelt før jul. Etter jul, i januar, blir det sannsynligvis en svensketur, til Orsa. Om det er fugl der, vites ikke, men har en stående invitasjon på jakt i hvert fall. Egentlig har jeg ikke tid, men av og til får en bare ta seg tid! :)

Link to comment
Share on other sites

skal på "toppjakt" i sverige om en og en halv uke. Eneste problemet er at det er barmark og 7 plussgrader der inne :) Men spetsen får vel tiuren i topp likevel :)

 

 

Er ikke umulig!: http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f=25&t=124331&p=1453883#p1453883 (Sjekk spesielt de siste innleggene i tråden...) og her: http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f=25&t=26596&p=1448350#p1448350

 

Tittet litt på spetsjakt på Youtube. Ser biiiiittelitt artig ut! :D

Link to comment
Share on other sites

Eh... Den eneste erfaringen jeg har med .222 er bomskudd... :oops:

 

Har bare vært på toppjakt tre ganger i Sverige og et par småturer der jeg jakter. Kun på èn av turene har jeg sett fugl, og det var i Orsa sist januar. Da ble det altså bomskudd to ganger! Irriterende, men skytter, erfaring og vind får ta skylda her. Samlingen på siste innskyting var nemlig på 6 mm...

 

Så nei, jeg kan ikke si så mye her. Vet at svenskene liker de små kalibrene vel så bra som de større. Småttisene er jo kjent for fenomenal presisjon, og når de er tilnærmet rekylfrie, bør (ja BØR) skuddene sitte der de skal. Vil tro at de trenger et mer presist treff enn de større, men det betyr ikke at det bare er å feie av gårde med de heller.

 

Det som antagelig er det største problemet med .22'ene er at de ikke liker vind. Den ene jeg bommet på i vinter var på 96 meters hold (målt med avstandsmåler), men det var kraftig sidevind, og da blir det litt mer sjansespill, selv om jeg var rimelig sikker på at jeg skulle treffe. La siktepunktet til siden til og med, men jeg feilberegnet nok noe der.

 

Vet at endel lurer på blyspiss på fuglen for å være sikker på fall, men som svenskene (har trua på dem siden de er mye mer drevne på slik jakt enn oss nordmenn) sier, la heller være å skyte, for blyspiss sprenger fuglen mye lettere enn noe annet. Jeg lurte på det i en tråd på Robsoft, og da fikk jeg beskjed om å glemme det!

Link to comment
Share on other sites

Er ikke kjempeerfaren med toppjakt, men har vært noen turer.

 

Esme: Snikjakt er tingen hvis du ikke kjenner noen beitetre for orrfugl du kan postere på om morgenen. Kikkert er alfa omega. Vi oppsøker store myrområder der vi har god oversikt.

 

Super XX: Skjøt en tiur på topp for to år siden med 6,5x55. tuppen så ut som han døde i smellen, fallt rett ned og landet på rygg, lå død i 10 sekunder før den karret seg opp, løp bortover myra og kom seg på vingene. Fulgte den i lufta noen hundre meter før den forsvant inn i skogen... Lette etter den med hund ettrpå, men bortevekk var den...

 

Fluehuet: Jeg bruker lapua scenar 9 grams i 6,5x55, har funket bra bortsett fra den ene som er nevnt over :) kjempepresis ammunisjon.

 

ko-stens: Joda, vet det ikke er umulig selv om det ikke er 10 blå og nysnø. skjøt to tiurer i topp i midten av november i fjor, da var det barmark og 0 grader :) Spetsjakt er kjempegøy !

Link to comment
Share on other sites

Noken som har erfaring med 308 på toppjakt på tiur/røy/orre. Og evt. type ammo. Er det mulig å bruke vanlig NATO ammo, eller anbefalast annan type heilmantel. Har også 222. men føler som andre har nevnt at vind er eit problem for nøyaktigheita. TB

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Tuslet rundt en tur med rifla i Østbyområdet (Trysil) i helga, men så ingenting, verken på bakken eller i trærne. Ti cm snø der, og snø på trærne, så det skulle kunne gå an å finne fugl, men de var nok andre steder.

 

Relativt greit å gå i skogen egentlig. Frost i bakken og lite snø gjør at en slipper å slite seg ut.

 

Får se om det blir en tur til før jul, men det blir gjerne til at jaktmotivasjonen min svikter når snøen kommer. Blir muligens en tur til Sverige i januar, men det får en ta som det kommer.

 

Ellers må jeg si at det å bruke en småviltrifle ala .222/.223 med låskasse tilpasset kaliberet, noe som gjør at rifla blir nettere og lettere, er genialt. Merker knapt at man har den med! Sammenlignet med Sako .308'en jeg har i skapet er det som natt og dag. .308'en er rene feltartillerikanonen i forhold. Så får en heller diskutere effekten av en .22 kontra .30 en annen gang... :wink:

Link to comment
Share on other sites

Får lov til å jakte mellom Grambolia og Vestre Grøna, nord for RV25. Må bare avtale med grunneier når jeg skal i skogen. Gikk en runde langs veien rundt Bjørnåsen og en runde ovenfor Gjetsjøen (hytta ligger ikke langt fra den).

 

Nå er vel ikke dette så relevant for deg da det er ca en mil vest for Nesvollberget.

 

Så ikke spor av noe som helst faktisk, annet enn av rev. Ikke engang elg. Spørs om ikke alt viltet har samlet seg rundt dette Nesvollberget kanskje!? :wink:

Link to comment
Share on other sites

Får lov til å jakte mellom Grambolia og Vestre Grøna, nord for RV25. Må bare avtale med grunneier når jeg skal i skogen. Gikk en runde langs veien rundt Bjørnåsen og en runde ovenfor Gjetsjøen (hytta ligger ikke langt fra den).

 

Nå er vel ikke dette så relevant for deg da det er ca en mil vest for Nesvollberget.

 

Så ikke spor av noe som helst faktisk, annet enn av rev. Ikke engang elg. Spørs om ikke alt viltet har samlet seg rundt dette Nesvollberget kanskje!? :wink:

 

Skjønner. Har ikke jaktet i området du refererer til da det er privat, men er godt kjent der.

 

Erfaringen fra tidligere i høst er at det var greit med fugl i Nesvoldberget, men små kull. Mange av kyllingene druknet samt ble rammet av parasitter tidlig på sommeren.

Hare var det greit med, men tularemi hos en del individer. Skal opp på hytta (Omr Nesetra) og få ut en håndfull mårfeller til helga da det er en bra mårbestand der.

Dette er et område som er ganske ulvesikkert, så kommer til å jakte en del med harehund der utover vinteren :smile:

Forøvrig er det mulig å kjøpe jaktkort for omr, snakk med Vigleik Ås på Galåsen sport i trysil sentrum.

Dette er et veldig bra toppjaktterreng da det er relativt åpent :wink:

Link to comment
Share on other sites

Hei, jeg skal på toppjakt i Nord-Sverige i januar og tenker ta med Sako'en i kal. 222 med blyspissammo (Sako 50grains). Har brukt dette på gåsa med stort hell, helmantel gir (litt) penere utgangshull men det hender at gåsa flyr et stykke selv med godt treff (hente båt).

 

Håper og tror dette utstyret fungerer på tiur i topp også.

 

Har dessuten kjøpt meg Leica Rangefinder som er brukt masse i høst på gåsejakt og senhøstjakt på hare og rype (med kombi).

 

Beste hilsener,

Link to comment
Share on other sites

Hatt en litt komisk dag på toppjakt i dag, startet med at jeg gikk på tryne i en nedsnødd bekk, fyllte alle 3 løpene på drillingen. etter litt banning var snøen ute og patronene i løpet igjenn. gikk opp på en ås og 10 meter foran meg drar tiuren ut fra en furu.. klikk klikk. :evil: hadde ikke fått lukket børsen etter jeg fallt i bekken og sikringen ville ikke av. fikk samlet meg og gikk videre og speidet med kikkert.

Fikk øye på 3 orrfugl i en osp, sneik meg inn på 100 meter og hadde orrhanen i sikte, skudde gikk og jeg så det var treff, gikk frem til busken der jeg hadde skudd på hanen og ingen fugl og finne, var mye fjør og jeg fulgte sporene etter fjør som hadde fallt av i flukten til jeg fikk se hvor hanen hadde kræsjlandet 70 meter lenger frem, fikk se orrhanen under en liten skjørtegran 1 meter foran meg og satset på at den ike greide og fly ettersom det var blodspor ved busken og den tydlig hadde "nødlandet" prøvde og ta tak i fugelen, da satte den fart og fløy ut bak busken, 2 skritt til høyere og jeg hadde den helt åpen men så gikk jeg på snørra igjenn og fugelen satte på stive vinger ut åsen. :oops: den var ikke og finne igjenn, noe som er veldig trasig når man vet at fuglen et truffet og skadet.

 

Så ellers en tiur til som dro fra topp og en orrhane i dokk.

Link to comment
Share on other sites

Hehe, ja noen dager er bare sånn :lol: Men kjedelig å ikke få tak i skutt fugl da!

Skal ut i morgen jeg, 30 cm snø her, og melder 4 minus og delvis sol så det kan bli en fin tur! :) Blir nok å ta med spetsen min så den får lufta seg litt, spent på hvordan hun reagerer på å løpe i snøen, rimelig kresen dame som nesten ikke vil sette føttene i en bekk engang når gradestokken nærmer seg minus :lol: Men får hun snusen i fugl så blir det vel så snøføyka står! ;) Kommer tilbake med bilde av tiur i morgen! :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Ingen fugl i år??

 

Var på flere timers skitur over flotte myrområder på Åsnes Finnskog i ca 10 minus, 15 sm nysnø og heeelt vindstille. Perfekte forhold skulle jeg tro, men så ikke en eneste skogsfugl. Er det helt dødt i år?? Masse revespor - kanskje det er synderen? Eller er det været i sommer?

 

Uansett en fin tur... :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Da ble det jaggu toppjakt på meg også. Har ikke jaktet på topp, da jeg har forsøkt å jakte med hundene så lenge som mulig. Og når det ikke går, så synes jeg liksom ikke at jeg burde jakte fugl uten hundene. Idiotisk, selvfølgelig...

 

På søndag var det på grensen til å være vel kaldt for hunda, men det var absolutt for mye snø. Så da ble det toppjakt istedet, som en ny jaktform for min del.

 

Det åpnet veldig bra, da jeg fikk se en orreflokk i ei bjørk på vei til terrenget. Jeg kjørte ett godt stykke forbi, stoppet bilen og gjorde meg klar. Smøg en omgående bevegelse i skogen og kom på hold (87 meter). Da var det bare en igjen, som hadde rimelig strak hals. Men den beitet. Siktet på den i knestående, men det ble for vinglete. Skulle til å legge meg ned bak buska og åle meg fram, da fløy den....

 

Kommet dit jeg tenkte å begynne, så begynte jeg runden jeg hadde tenkt. Jeg trodde ikke det skulle være spesielt tungt å gå i den lette snøen, men det var det jaggu! Tok noen bilder i finværet, og gikk over ei myr. Ruslet opp ett skoterspor mot ett hogstfelt da en orrhane kom flyende og satte seg i en furutopp på hogsten. Saaaakte børsa av skulder, og seg ned på knestående. Sikring av, og utpust før jeg skulle begynne avtrekk. Da reiste den også..

 

Gikk ut mot ett større hogstfelt, speidet lenge uten å se noe. Gikk litt inni skogen langs kanten, og plutselig lettet en flokk som jeg ikke hadde sett. Den fløy skrått mot meg, og jeg hørte de satte seg rundt en odde på hostfeltet. Hadde tenkt å ta matpause, men det fikk vente. Snek meg videre. De satt ikke langt unna, og jeg støkket selvfølgelig. Gikk sakte over ei lita myr og ut til kanten av hogstfeltet. Nå på andre siden av odden. Jeg trodde alle hadde reist, for jeg hadde støkket fire-fem haner. Plutselig fikk jeg se to svarte flekker i ei furu i kanten bortafor meg. Saaakte to skritt tilbake igjen i skjul. Fomlet lenge med å ta dette bildet:

1049156.jpeg

Det ble også dessverre uklart, men man kan da se ihvertfall en sort prikk. Det er en til høyere i buska, delvist dekket av en annen topp. Det er tatt gjennom linsa til avstandsmåleren, fikk ikke til å måle avstand samtidig. Å holde avstandsmåler med en hånd, mobilkamera med det andre og få alt på frihånd korrekt var ikke lett.....

 

Og det endte med at når jeg skulle legge meg ned, så fløy de også.

 

Etter det så jeg ikke mere fugl. Jeg burde hatt minst to fugler. En trent toppfugl jeger hadde nok skutt tre, kanskje også flere. Men en utrolig fin dag, og veldig spennende. Dette blir absolutt ikke siste gangen jeg forsøker toppjakt. Så nå blir det å jakte med hunda til de ikke klarer snøen eller kulda lenger, deretter blir det toppjakt.

Det viste seg å være helt korrekt å ikke ta med hunda nå, for jeg så ikke tegn til fugl på bakken. Ikke støkket jeg, og ikke fant jeg spor. All bær var dekket av snø.

 

Noen stemningsbilder jeg fikk trøste meg med:

1049157.jpeg 1049159.jpeg

 

1049158.jpeg 1049160.jpeg

 

 

Mvh Dagl

Link to comment
Share on other sites

Blir muligens en tur til Østby i helga for å se etter fugl. Vil anta det er skiføre oppi der nå. Meldt endel snø i løpet av uka. Må bare skyte inn børsa på nytt. Måtte selvfølgelig demontere børsa, pusse løpskanalen og rense pipa grundig med mantelfjerner i helga. Kunne liksom ikke vente med det... :roll:

 

Det blir i hvert fall årets siste tur! Så er det å vente i ni måneder igjen til fuglejakta starter igjen! Mulig det blir en svensketur i januar da.

Link to comment
Share on other sites

Akkurat kommet hjem fra en 3 timers tur, greit vær, oppholds men litt vind.. Tenkte også at det skulle gå greit å gå på føttene i snøen, men steike så tungt det var å gå!!! 15 cm løssnø på toppen, skarelag som akkurat ikke greide og holde vekta mi, og 20 cm med løs snø under der igjen..!! Spetsen greide seg bra, da den ikke gikk gjennom skaren :lol: Slet meg vel til 3-4 km på de timene, så ingen fugl bortsett fra en jerpe.. Men hunden hadde opp fugl ved 2 anledninger, fulgte etter ett par hundre meter og losa litt, men greide ikke å komme fram tidsnok, så ble liksom ikke noe av situasjonene. Hadde en flott los på ekorn da vi gikk etter veien tilbake til bilen :forvirra::lol:

Skal ut igjen i morgen, men da blir det med ski på føttene!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Hei,

 

Jeg tok jegerprøven tidligere i høst, og har kun vært på jakt én gang, i midten av november. Førstkommende helg har jeg planer om toppjakt oppi Trysil-traktene sammen med fattern, og det må jeg si jeg er veldig spent på.

 

I og med at jeg er forholdsvis blodfersk i gamet har jeg foreløpig bare hagle. Fattern har rifle, og planen er at vi tar med hvert vårt våpen når vi trer ut i naturen lørdag morgen. Jeg forstår jo selv at støkkjakt på storfugl med hagle på denne tiden av året, med mye snø og alt, er fånyttes, men planen er at vi kommer oss ned til en myr og rett og slett setter oss på post.

 

Vi gjorde det i november også, og da flekket jeg ned ei orrhøne som helt tilfeldigvis (og meget uheldig for henne) kom flyvende rett over der vi satt.

 

Spørsmålet er; er det i det hele tatt noen vits i å ta med seg hagla, eller er fulgene så sky nå for tiden at det kun er rifle på avstand som vil fungere?

 

Noen som har gode tips?

Link to comment
Share on other sites

Om det er nok snø kan fuglen gå i dokk, og da hjelper det lite og ha rifla i handa! jeg var ute her om dagen og tiuren dro ut 10 meter foran meg uten at jeg hadde sett den i busken, så om du ikke har rifle ville jeg i allefall ha tatt med haglen, en drilling er i grunn et fint toppjakt våpen etter min mening, for da kan man gå med børsen som hagle og sette på kikkerten når man spotter fugl i topp. :)

Link to comment
Share on other sites

Om det er nok snø kan fuglen gå i dokk, og da hjelper det lite og ha rifla i handa!

 

Det gjelder også når det er lite snø.. Var ute på toppjakt for første gang, i går. På under 10 minutter, så hadde jeg opp 2 haner og 1 høne på rundt 10 meter, i alle 3 situasjonene, fløy de til og med rett fra meg. Hjelper lite å stå med kikkert i hånda i slike situasjoner :P SÅ hvor den ene landa, men den slo seg aldri til ro, og stakk før jeg var på skuddhold. Så i allefall 7-8 orrfugl, på noen par timer.

Link to comment
Share on other sites

Flott story, Dagl! Ikke alltid like lett å komme på hold, og den hanen du tok bilde av så riiimelig mistenksom ut :lol: Du hadde tilsynelatende veldig fine forhold iallfall, og tilsvarende store sjanser til å lykkes neste gang. Nå er det meldt snøvær noen dager i mitt terreng. Ikke meg imot, da jeg synes det ofte er langt enklere å komme på hold i slikt vær.

 

Og skruff, jeg føler med deg! Du er nok ikke alene om å ha gått på snørra, bare så sjelden man får høre om det :wink:

Link to comment
Share on other sites

nettopp ferdig med 4 dager på ski etter tiuren i Trønderland. Veldig fint å gå, bortsett fra tidvis første og siste dag med mye snø og vind. Utbyttemessig har det dog vært en misere. Bortsett fra å ha støkket etpar rypekull og etpar røyer fra midt i tjukke furua har jeg kun sett 1 tiur i topp. Den fløy avsted på 140m, utenfor rekkevidde for 17 hmr'n.

 

Selv om det ikke ble noe resultat gleder jeg meg til neste år og håper sesongen starter litt før. Det var ihvertfall veldig nyttig å se den ene, kommer til å bli mye mer effektiv leting neste år, når jeg vet akkurat hva jeg skal se etter(tiur i topp stakk seg ut mye mer enn jeg hadde forventet). Kommer også til å holde meg mer i åpent lende med store myrflater med fururygger og øyer, istedetfor å bruke endel av tida i tettere skau. Tror sjansen blir større da, siden jeg effektivt kan dekke større områder. Neste høst burde 308'n være klar for bruk også

Link to comment
Share on other sites

Dette har ikke noe med emnet å gjøre, og jeg skriver heller ikke dette som moderator, så om noen vil rapportere det, gjør gjerne det, men jeg vil gjerne rose deg, Dagl, for utrolig flotte rapporter, både i denne tråden og spesielt i skogfugljakttråden. Du gir alltid detaljerte og gode beskrivelser av jaktturene dine, og du kommer med flotte bilder. Det er jo rene reportasjene!

 

Slike innlegg beriker forumet på en positiv måte. Fortsett slik! :D

 

Og i morgen går turen til skytebanen for en grisehurtig innskyting med Fox'en min! Der kommer jeg til å treffe på Kjell Olav, som atter en gang kommer til å få meg til å reise hjem med krampegråten i halsen. Jeg skyter meg inn på 10 - 15 mm samlinger, mens han ikke klarer å skyte så dårlig... :lol:

 

Forhåpentligvis vil nå kulene gå dit jeg peker med børsa, og da er man klar til en søndagstur i skogen! :)

Link to comment
Share on other sites

Takker for alle svar. Jeg har også hørt at skogsfuglen meget vel kan ligge i dokk, så hagla skal helt klart med. Fattern med rifle og undertegnede med hagle blir det nok nå i morgen.

 

Hva slags trangboringer ville dere ha brukt nå? Har 2 og 3 inne nå, vil det funke? Kommer jo helt an på hvor langt unna den eventuelle fuglen er selvsagt, men hva ville dere ha reist ut på tur med?

Link to comment
Share on other sites

For å si det slik:

 

Jeg har 3 turer bak med vedr toppjakt. Jeg har enda ikke skutt fugl. Vi har sett bra med fugl på de 2 plassene vi har vært i jamtland. Men, det største problemet er, uansett, vær og føre. Fugl er det nok av i sverige. Blir det for mildt med vind o snø e det håpløst. Bli det dypsnø e det håpløst, bli det sprengkaldt 20-30 minus, e det tilfeldig, tjadern toppe liten stund av gangen og sitt for det meste i veden. Så, vi gjør et nytt forsøk i år.

Opplevelsen av å se 4-7 tiurer sveve i luften å slå seg inn i tretoppene er bare helt sykt, så det er ikke noe problem med iveren og jaktlysten selv om det ikke har blitt resultat enda..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...