Jump to content

Mårfangst 10/11


flanged

Recommended Posts

  • Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ripp90: Festa fella med 4 spiker - den sitter som spikra :-) Men burde den vore festa på ein anna måte i tillegg?

Den andre måren som har fått slag i nakken og på bakparten gjekk i fella på ein skråstokk.

 

Knutis - ja på bildet har eg spent opp fjærene igjen og satt på sikring. Kom på att eg burde ta eit nærbilde for å få tilbakemelding om slaget var feil. Ser att slaget er ein del lenger bak enn der syningfella pleier å treffe... Den pleier å treffe midt i skallen 1-2 cm bak øyra. CB traff litt bak skallen - meir i halsregionen.

 

Eg bruker forøvrig ytterste hakket på utløyser på CB'en.

Link to comment
Share on other sites

Kbee: nei ser ingen andre måter den kan bli festa bedre på.. hmm det der slaget der burde måren ha dødd momentant av?? på fellefangst kurset var det forskjelige soner slaget kunne treffe i ,og det slaget der ligger vel ein plass imellom sone 2 og 3? kan ikkje skjønne kordan den ikkje har død momentant eg asså??

kan jo ikkje skyde på dårlig slagkraft med ny felle heller??

Link to comment
Share on other sites

Til dere som bruker Kania og Syningfella.

Korleis er størrelseforhold mellom dei? Hadde vore veldig greit å sett eit bilde av felle ved sida av kvarandre!

Lurer spesielt på dette i samband med utsetting då eg må bære med meg ein del feller 2-3 kilometer.

 

Er det nokon som har opplevd feilslag med Kania? Etter å ha lest trådane her har eg inntrykk av att Kania er blandt dei beste fellene...

Tar gjerne imot tips om andre. Har CB - men er ikkje så begeistra for dei...

 

Har sansen for feller som kan henges upp uten for mykje "jobbing på plassen". Føler att dei gir best resultat...

Link to comment
Share on other sites

kania fella er litt mindre. fjæra kan tas av for å få flere i feks sekken.minuset er at åtekammeret er litt lite å egner seg best for honning. kania er etter min mening den enkleste å sikreste fella å lettere å få måren til å gå i enn syning.å litt rimeligere.

Anbefaler kania.... :D

Link to comment
Share on other sites

Det er fullt mulig å få måren til å gå i rustne feller, men sjansen øker en hel del hvis man renser og dyer dem. En større ulempe med gamle rustne feller er at fjærene svekkes etterhvert. I verste fall kan det føre til at man finner levende mår i fella...

Vil anbefale å sammenligne styrken i fjærene med styrken i ei ny felle. Er de merkbart svakere bør de skiftes. Enkelte billige conibeartyper har såpass dårlig kvalitet i fjærene at de holder maks 2 sesonger. De av god kvalitet holder lengre, men også på de bør fjærene skiftes ut. Eller man kan kjøpe nye feller, ikke mye dyrere og mye mere lettvint!

 

Mår som besøker fella uten å gå i? Relativt vanlig. Det du kan regne med er at den ikke går i senere heller med mindre noe er forandret. En forandring kan være at måren er sulten. Men det er vanskelig å påvirke. Det vi kan gjøre er å forandre på oppsettet; Skifte åte, skifte tre, flytte fella ned på bakken (innebygd selvsagt), rense og dye fella.

 

Frontier: Grattis med fangst! Slik skal fellene fungere!

Link to comment
Share on other sites

kania fella er litt mindre. fjæra kan tas av for å få flere i feks sekken.minuset er at åtekammeret er litt lite å egner seg best for honning. kania er etter min mening den enkleste å sikreste fella å lettere å få måren til å gå i enn syning.å litt rimeligere.

Anbefaler kania.... :D

 

Takker for tipset om att ein kan ta av fjæra - det gjer jo transport mykje enklare :-)

Men kor lite er åtekammeret egentlig? På dei bilda eg har sett så ser det ut som det er eit trekanta åtekammer på ca 7x7x4cm (tippar det utfrå bilda eg har sett på http://www.kania2000.co.uk/setting-the-kania2000.html) så det bør vel vere fult mulig å få plass til eit rype hjerte og litt rypefjær der og :-)

 

Til Frontier: Gratulerer - flott fangst, med perfekt slag!

Link to comment
Share on other sites

Blir no lettare å få plass til dei i ein sekk når fjøyra er av vil eg tru... Den kan vel hengas på utsida av sekken.

 

Satsar på det i alle fall for eg har bestilt Kania feller :D . Kommer til å bytte ut CB fellene - kanskje eg prøver ei CB felle i ei kasse til Jamt... Men var ikkje så fornøgd med dei to første mårane eg tok i CB160. Slaget kom for langt bak - om nokon har tips på korleis ein skal få slaget lengre framme tar eg gjerne imot tips.

 

Korleis testar ein om slaget treffer rett - utan å vente på å få mår. Bruker dere ei avis og måler cm?

 

Korleis skal ei CB felle slå - skal den treffe dobbelt altså eit slag i hovud regionen og eit bak på kroppen - eller kun eit treff i skallen?

Link to comment
Share on other sites

De mårene jeg har fått i CB160 har stort sett hatt en bøyle ca midt på nakken, og en bøyle over ryggen noen cm bak skuldrene. De som har blitt truffet slik har ikke vist noe tegn til at det har vært noe liv etter slaget. Skulle slaget ikke drepe momentant ved et slikt treff, vil en Belisle eller liknende kraftig felle med god fjær klemme livsgnisten rimelig fort ut av den. Ikke mulig å puste med en bøyle over brystet. Ser på treffet over ryggen/brystet som en slags sikkerhet. Ser ikke noe grunn til å etterstrebe kun treff i hodet/nakke.

Link to comment
Share on other sites

Godt dobbelslag med 160 er gode greier. Utløser måren med snuten blir det enkeltslag over nakke, smyger den hodet forbi utløser den med skuldra og det blir dobbeltslag. Begge deler funker bra. Ønsker man enkeltslag med 160 er det en mulighet å gjøre åpningene på siden av utløser mindre ved hjelp av noen kvister, det bidrar dessuten til å kamuflere fella litt. Har fella dødgang på utløser enten fram/bakover eller sideveis kan det være at utløseren kun bøyer seg unna når skuldra kommer. Da blir det feilslag, tildels stygge. Opplevde det for en god del år siden før jeg lærte at enkelte conibeartyper nærmest er halvfabrikat. Måren hadde utløst med bakbeina... Du må i alle fall regne med å måtte justere en del før de fungere tilfredstillende. Dødgang når fella utløses med snute/hode kan føre til enkeltslag for langt bak. Merk at dødgangen varierer med hvilket hakk utløser stilles på. Ytterste hakk pleier av være mest følsomt.

Uansett fabrikat bør man sjekke at det funker bra. Skal ikke store avvik til før det ikke funker godt nok!

Synes personlig at belisle 120 er en enklere felle å bruke. Her er åpningen såpass liten at det blir snute/hode som utløser fella, noe som resulterer i enkelt nakkeslag. Fordelen med 160 er større åpning og dermed kanskje større mulighet for at måren drister seg inn, men som sagt mer krevende å bruke. 120 i billigutgaver har jeg kutta ut, synes fjærene blir for fort svake. Har ikke opplevd at de ikke har fungert, men synes marginene blir for små.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har nå lest gjennom trådene her og det frister nå veldig å prøve seg litt på mår. Jeg har fått tilgang på et lite terreng der jeg har sett spor i snøe samt en som var påkjørt for et drøyt år siden.

 

Det jeg lurer litt på er hva dere gjør med måren etter at den er fanget?

Det er et flott dyr og det å stoppe ut en er jo greit men dere som får flere dyr. Hva gjør dere med de??

 

Lue av mårpels må jo være varmt! :-)

 

Lekkim

Link to comment
Share on other sites

Ute og spente ned de siste fellene i dag. Ikke noe fangst og heller ikke spor. Lite aktivitet i kulda. Tror fellene skal få fungere som foringsautomater en stund etter jul. Kommer måren innom og forsyner seg blir de spent igjen mot slutten av sesongen. Har andre områder jeg skal prøve i mellomtiden. Av en eller annen grunn virker det som om måren er ekstra vanskelig å få der jeg har hatt fellene nå.

 

Hva vi gjør med skinna? De kan selges via oslo skinnauksjoner. Du kan få de garva. Eller kjøpe hjemmegarvesett og gjøre det sjøl. Kan bli til blant annet ei fin lue. Halen er fin til fluebinding.

Link to comment
Share on other sites

var og tok inn dei siste fellene i dag, ingen julemår på meg :( men hadde egentli rekna med det. Har snødd kraftig dei 4 siste dagene som resulterer i nå 20-25 cm nysnø på bakken :roll: tok inn alle fellene, men lot kassen stå igjen med mat inni :twisted: så får vi håpe det resulterer i ein nyttårsmår:D er godt med spor rundt om i skogen, og har ganske store områder eg kan fange på viss eg vil(laaangt og gå) Skal nok gå og sjekke om det har vert mår i fellene i romjula og evt fulle på med åte:D

 

God jul alle sammen

Link to comment
Share on other sites

Hei igjen, var en tur lillejulaften og tok ned fellene og der hang det en mår og masse spor i området et stykke unna så det er noen dyr igjen der. De kan gå å snike i fellekassen til fella blir spendt opp igjen og da..... :lol:

Den som hang i fella var 77cm og 1150 g så den var ganske identisk til min første.

Oønsker alle en god jul og godt nytt jaktår :D

Link to comment
Share on other sites

Kanskje litt OT dette men prøver like vel...

 

I dag har gått en tur i skogen her og funnet to steder med spor etter mår. I morgen skal jeg prøve å skaffe meg to syningfeller tenkte jeg.

 

Det jeg lurer litt på er om det går greit å bruke disse også til mink, utenom mår sessong, eller blir luktene da helt feil?

Jeg har tilgang til mink ogdå ved sjøen flere plasser og kunen tenkt meg å ha felle ute mest mulig.

Med de koster jo en del disse fellene.

Noen som erfaring på slik "kombibruk" av feller?

 

Lekkim

Link to comment
Share on other sites

Gratulerer med mår :)

 

Frontier. Det var jo et fint terreng det der, er det i Telemark?

 

Forer i to feller nå, er en mår som har spist opp åte i den hule stokken jeg tok hunnmåren i. Satte opp viltkamera, kansje det blir noen bilder. Håper på at den holder seg i ommerådet til julefredninga slutter :wink:

 

Nei, det er i Sogn og Fjordane, heilt ute ved kysten. Mårspor overalt i år. Kanskje smågnager-boomen har hatt positiv innverknad på bestanden i år..?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...