Jump to content

Valg av hund: Drever, Beagle eller Dachs?


bjornbra

Recommended Posts

Hei godfolk.

 

Nå er det rom for en ny firbeint i familien og ettersom jeg har blitt en ihugga jeger vil jeg ha en jaktbikkje.

 

Primært må hunden jage rådyr og hare.

Sekundært kan hunden gjerne rev og kunne fungere på hjort.

 

Jeg bor på østlandet og er et par ganger i året på vestlandet. Rådyr, hare og rev har jeg utenfor stuedøra.

 

Jaktområdene her er relativt små (jakter på nedre romerike).

Jeg har vært med på jakt med både drever (hjortejakt, store jaktområder) og dachs (rådyr, mindre jaktområder) og begge raser har sine kvaliteter. Desverre har jeg aldri opplevt jakt med beagle.

 

Kan noen hjelpe meg ved å komme med synspunkter på disse hundene sett i forhold til mine behov/krav?

 

Takker for alle innspill.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 104
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Alltid vanskelig å vurdere opp mot hverandre, men jeg biter meg merke i at du sier "små jaktområder". Dreveren er kjent for å være en iherdig sjel, men det finnes forskjeller innad i rasen. Jeg har selv beagle som fort kan henge litt lenge (i følge meg selv), men min erfaring er at det er lettere å komme borti en beagle som gir seg tidlig enn det er med en drever. Men når det er sagt, dette handler også mye om dressur. Er det hard med å få til innkalling burde det, nesten uansett, ikke være noe stort problem med noe av rasene. Siden jeg har beagle selv (blant annet) er det vel opplagt hva min anbefaling er... ;)

Link to comment
Share on other sites

Jaktområdene her er relativt små (jakter på nedre romerike).

 

Hvis du jakter på små områder er det en fordel om ikke hunden henger på for lenge, og følger på lenge etter at valdgrensen er passert. Da er antakelig ikke Drever eller Beagle det beste valget. Om du jakter i "ryddig" terreng, uten for mye hogstfelter, kraftig lyng, urer osv, vil antakelig Dachs være et godt valg.

 

Et alternativ du også burde se på, er Basset-rasene, hvor Petit Basset Griffon Vendéen, Basset Fauve de Bretagne og Basset Artesién Normand er de vanligste i Norge. Er ikke helt sikker på BAN, men i alle fall Petit og Fauve er raser som normalt legger av hvis dyret drar ut, og som ikke følger på over alle blåner. De er også bedre egnet i litt grøvre skogsterreng enn Dachs, pga større høyde.

Link to comment
Share on other sites

Hei.

Når jeg ser du nevner harejakt i tillegg til rådyrjakt så må jeg

nok fremheve min egen rase, Beaglen. Det holder ikke med noen timesdrev for å

nyte harejakta til fulle :wink: Og med tanke på snø så er vel valget også greit.

Men, Tren innkalling :wink:

mvh Taiko

Link to comment
Share on other sites

Hei

Jeg har Drever selv men hadde dachs før.

til ditt bruk med små terreng ville jeg lagt energien i og finne en stri dachs av fine linjer.

ser mangen skriver her om drever og beagle henger lenge på osv men det har ikke så mye og si det er FARTEN som er det ødeleggene i små terreng synnes jeg.

både drever og beagle er noe lenger i beina og jager med høyere fart og mer trykk og du får sjeldent losen til og ture særlig fint.

 

og ha en bikkje som loser 80-90 % av tiden hos naboene kan være fryktelig kjedelig.

 

en annen ting med dachs er jo personligheten er nesten som og få seg barn både på godt og vondt :P

 

får du til en god dachs så finner du ikke betre jaktbikkje en det .

 

hilsen en som SKAL ha dachs igjen ved en senere anledning :)

Link to comment
Share on other sites

Synes spørsmålsstillingen blir litt feil; jeg har til intensjon å jakte sånn og sånn, hvilke rase passer meg? Det finnes ikke et facitsvar på det fordi; induviduelle forskjeller gjør at det valget du tok ble feil.

 

Jeg har både strihårsdachs og drever, innen rasen dachs finnes hunder som passer ditt formål og som ikke passer overhodet i hver sin rettning dvs noen jager hele dagen og andre jager overhodet ikke.

 

Innen Drevere finnes også individer som passer til større terreng og det finnes individer som har problemer med å jage 15 minutter.

 

Beagel er en hund som jeg helt klart hadde styrt unna fordi det er langt mellom de gode individene og som rådyrhund er det ennå lenger mellom hunder som får dyra til å ta mer enn en runde før en langtur står for døra.

 

Spørsmålsstillingen din vil heller bli ; hva skal jeg gjøre for at min hund skal fungere som jeg vil ? det er selvsagt mye vanskeligere enn å bare foreta et valg på rase å tro at resten ordner seg selv, for det gjør det definitivt ikke .

 

Som en kortversjon av råd på valg av rase er

 

Dachs ; mye og omfattende avl på utstillingslinjer har redusert kvaliteten på jakthunder betraktelig, etterspørselen etter valper har vært større enn tilgangen og da har det vært fristende for mange å sette valper på hunder som ikke avler jaktlyst.

Noen få oppdrettere har linjer som avler jakhunder, men de er i mindretall

 

Et lys i tunellen er korthårsdachsen har individer som kommer fra oppdrettere som tilfører rasen jaktlige egeskaper.

 

Drever ; her får du mest gratis, avlsarbeidet er udiskutabelt på topp og kvaliteten på avlshundene har en helt utrolig høy kvalitet. Bakdelen er åpenbar; høy jaktlyst kan gi individer som henger på vel lenge...

I over 20 år har jeg jaktet i et terreng som har meget bra bestand av rådyr, men terrenget er ca 3000 mål og er i minste laget for de lengste loser.

Min strhårs dachstispe har ingen problem med å skysse ut rådyr over på nabovaldet i løpet av 30 minutter, dette fordi hun jager veldig fort til dachs å være.

 

Min drever jaget i samme terreng og drev rådyr rundt i over to timer og enda hadde ikke rådyret vært ute av terrenget.

 

Så egenskapene på drevet kan være svært forskjellig selv om en hund er større, kan den få loser som bukter snevert.

 

Basset ; artige hunder, men har vært litt "seine" i utviklingen og er litt sære og egne hunder (typisk fransk) kan for bli spesialister (jager kun rådyr) etc

Link to comment
Share on other sites

At det er individer man snakker om er vel ingen i tvil om.

Kunne vært interressant å høre fra trådstarter hva han kommer til å jakte mest på :?:

Beagel er en hund som jeg helt klart hadde styrt unna fordi det er langt mellom de gode individene og som rådyrhund er det ennå lenger mellom hunder som får dyra til å ta mer enn en runde før en langtur står for døra.

Kan du utdype den litt :?: (min utheving)

Taiko

Link to comment
Share on other sites

Basset ; artige hunder, men har vært litt "seine" i utviklingen og er litt sære og egne hunder (typisk fransk) kan for bli spesialister (jager kun rådyr) etc

 

Hvis du med "seine" mener at de begynner sent å jakte, kan jeg opplyse at i alle fall de Petitene jeg har vært borti alle har hatt sine første loser før fylte 9 måneder. Når det gjelder betegnelsen som "sære og egne hunder (typisk fransk)" er denne noe uklar for meg. En stor fordel med Basset er gemyttet, det som går igjen i karakteristikkene er hvor familie- og barnevennlig rasen er. Her har f.eks. Dachs et noe mer frynsete rykte, og trenger nok en noe fastere hånd.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har beagle å jakter i små terrenger, fungerer utmerket synes jeg... Det at det går en runde før en langtur står for døra er etter min mening ikke riktikg. Har du godt søk i hunden så den finner dyra uten at dem er støkket, da turer det ganske så fint. Går du ut dyra med hunden i band før du slipper så kommer langturen :D

 

Men spørmålet ditt blir liksom vanskelig. Blir litt som " Åssen type bil vil du anbefale meg å kjøpe neste gang jeg skal bytte? Opel? Audi? BMW?" :D er like mange meninger som det er bil eiere, og like mange meninger som det er hunde eiere.

Link to comment
Share on other sites

det er FARTEN som er det ødeleggene i små terreng

 

Veldig enig med Kulli i dette. Har jaktet i 20 år med småhunder(dachs, basset, drever og beagle). Det er stor forskjell på et drev som går i 4km/t og et som går i 10km/t.

Selvfølgelig finnes det store individuelle variasjoner på drevfarten i hver rase, men her må en se på det som er normalt for rasene.

 

Skal trådstarter primært ha en hund på rådyr/hjort, utmerker dachsen seg som en spesialist på disse. Spesielt på små terrenger.

På hare og rev er de andre bedre etter min mening.

 

Uansett rase man velger så er innkallingstrening veldig viktig når man jakter mye på små terrenger. Et værstøkket rådyr drar ut uansett hvilken rase som jager på det.

Link to comment
Share on other sites

hva med Alpinsk dachsbrake?

 

http://www.dachsbracke.no/

 

jeg har ei alpinsk dachsbrake tispe på litt over to år og er meget fornøyd med drev egenskapene hennes. Rasen er kortjager og holder skjeldent på lenger enn en time. Jeg bruker henne mest på rådyrjakt. Rasen er kjent for å være ekstremt spornøye, og selv om størrelsen er som en drever så er hastigheten skjedent et problem.

 

8734_159220140873_743875873_3997938_2070408_n.jpg

Mira

Link to comment
Share on other sites

Snakk ikke styggt om bikkja mi er et ordtak som mange holder seg til, men litt objektitvitet er ikke å forakte.

 

Jeg har ikke til hensikt å henge ut noen spesiell rase, men ut fra mine obsevasjoner i mitt nærområdet kan jeg trekke de konklusjoner som jeg har beskrevet forrut.

 

For Beaglen sin del har jeg jaktet med en del og jeg har en del Beagler i de jaktområdene jeg ferdes, og bevares det skytes rådyr for disse hundene også, noen klarer faktisk å få premiering på jaktprøver også. Jeg har ingen statestikk å støtte meg til herså det er ren og skjær min obsevasjoner som ligger til grunn

Det som jeg synes er verst med Beaglen er utom farten, er den grusomme ulingen i losføringen som mange har -det er ikke noe ålright å høre på synes jeg.

 

At Basseter er sære og litt seine har ingenting med aggrisivitet å gjøre, de er bare vel egne og sta. Jeg har ikke vært noe tilhenger av å jakte med valper og unghunder under et år, men jeg har sett en del Basseter som ikke jager før de er nesten 3 år og det er litt i seineste laget synes jeg.

Basseten har den fordelen at de er et engasjert miljø som driver rasen fremover, det mangler Dachsen

 

Jeg prøver å være litt objektiv og se fordelene og bakdelene med mine egne hunder, en del mangler denne objektiviteten og det er her avlsarbeidet begynner å komme på villspor.

Mange ser kun sin egen hund(rase) som det optimale jakthund, mens sannheten ligger kanskje et godt stykke unna. De har rett og slett sett seg blind på sin egen situasjon.

En bekjent har en tispe som er total ubrukelig, i hans øyne er dette øyestenen som kan komme til å bli en fantastisk jakthund -hunden er 4 år og jeg er sikker på at det toget er gått men å få han til å forstå det er vanskelig.

Link to comment
Share on other sites

Det som jeg synes er verst med Beaglen er utom farten, er den grusomme ulingen i losføringen som mange har -det er ikke noe ålright å høre på synes jeg.

 

Det er jo høyst objektivt, men det er jo lov. Men når det er sagt, denne ulingen du beskriver er i all hovedsak avlet vekk, og det for en god stund siden. Men hører det av og til enda på noen hunder, men de aller fleste er dette avlet vekk.

 

At det er langt mellom individene som jager vil jeg si tjaaaa.... det vi kan enes om er at det er stor forskjell på de forskjellige linjene, men kjenner man linjene er det stort sett fullt mulig å finn frem til de bikkjene som har stor mulighet for å bli noe ut av. Velger man linjer som har fokusert mye på utseende og lite på jakt - vel da får man mest sannsylig en pen hund som er nettopp det, pen. Men det er uavhengig av rase. :

Link to comment
Share on other sites

Hvis det er unge beagler du prater om, som har det gamle ulet i losføringen,

Så skulle jeg gjerne visst hvilke oppdrett de kommer fra :?

 

Jeg er iallefall ingen rasefanatiker, jeg kan kose meg stort i skogen med andres hunder/raser.

Men så lenge han har med harejakt i sine kriterier så må beaglen trekkes fram i denne sammenheng.

Link to comment
Share on other sites

For oss som har jakta i mange år, og kanskje har vært borti mye bikkjer, så blir skråsikkerheten gjerne mindre med åra. Jeg har vært borti mange dachser, og må si like mange har vært rævva skopussere, som gode jagere. Men det henger mye sammen med eieren. Selv har jeg fått til 3 rimelige gode dachser, men så var jeg mye i skauen med de også.

Mange kjøper valp. og tror de skal få seg en prima bikkje uten forsake andre ting. Vel... det KAN skje, men som regel får man vel en hund man fortjener.

Nå har jeg vært uten hund i 5 år, og kjenner lysta virkelig melder seg til å lære opp en hund igjen. Jeg har bestemt meg for å nedpriorotere andre jaktformer, og heller bruke mye tid på stolsekken til høsten :) , og glede meg over å være sammen med en blivende (forhåpentlig) jakthund.

Min skepsis til å gå for en dachs igjen er at jeg mista mine 3 forrige under jakt.. drukning og forsvinning. Dessuten er det langt mindre rådyr nå, så jeg kunne tenke meg å prege en hund på hare, men som også kan brukes til Rådyr. Jeg har muligheter for noe røffere terreng enn det jeg har her i Follo, så lysten på en Beagle elller Drever er stor. Jeg har tro på at begge blir jagere med litt innsats. Drever'n er vel opplest og vedtatt som 'jaktmaskin' , men jeg er svak for utseendet til Beagle'n, og det begynner og bli bra med merriterte Beagle'r også....

 

En ting er da sikkert, en Garmin Astro blir innkjøpt :)

Link to comment
Share on other sites

flyfisher; jeg synes innleggene dine her har vært gode og begrunnet, nyttig lesning! :D Men det er selvfølgelig forskjellige erfaringer ute og går. :wink:

At Basseter er sære og litt seine har ingenting med aggrisivitet å gjøre, de er bare vel egne og sta. Jeg har ikke vært noe tilhenger av å jakte med valper og unghunder under et år, men jeg har sett en del Basseter som ikke jager før de er nesten 3 år og det er litt i seineste laget synes jeg.

Basseten har den fordelen at de er et engasjert miljø som driver rasen fremover, det mangler Dachsen

Det siste først; helt enig! Bassetfolk er entusiaster, og det fremmer rasen.

 

At basseter kan være egne og sta kan og stemme, men ikke på noen problematisk måte. "Ja da jeg kommer, skal bare snuse litt her først..." er vel en kjent greie for basseteiere. De har et fantastisk gemytt, og lar småbarn rive og slite i seg uten å bry seg med det. De herjer ikke inne og tygger ikke istykker ting om de er alene hjemme. Når valpestadiet er over, vel og merke.

 

At "en del" basseter (hvilken rase snakker du om? Det er en haug med raser innen samlebegrepet basset) ikke jager før de er 3 år synes jeg er pussig, da har ikke eierne gjort jobben sin tror jeg... De fleste petiter iallfall, begynner å jage fra et halvt års alder, og jeg har ikke hørt om noen som ikke jager ved ett års alder. Å bli virkelig gode jakthunder kan nok ta lenger tid ja.

 

Når det er sagt, så er det nok enklere for en nybegynner eller hvem som helst å få en dachs eller drever til å bli jakthund, basseter er nok mer avhengig av at eieren vet hva han holder på med under innjaging. Velger man basset så får man iallfall det heftigste losmålet! :D

 

Men nå har ikke trådstarter spurt om basset da, skulle vel holdt meg til topic... :oops:

Link to comment
Share on other sites

Det er nok som det blir sagt her at det har mye med eier og gjøre, men jeg hadde en slik ulldott av en basset ("Moppy" het den) på lån ei uke. Prøvde den i heia.....uten å bli helt fortrolig med den. Magefølelsen ble feil.

Jeg leverte den tilbake.

 

De som overtok den avlivet hunden innen første året.............fordi de ikke fikk den til å jage skikkelig :(

Link to comment
Share on other sites

Det er mye snakk om nesemidd for tida, vil bare at folk skal sjekke det før de avskriver ei bikkje. Selvfølgelig finnes det bikkjer innen alle raser som ikke jager godt også.

 

Som jeg nevnte, så er kanskje drever og dachs lettere "å få til" , særlig for nybegynnere. Mitt mantra om hundehold for jaktbruk er "timer i skogen", det er det som skal til i de fleste tilfeller.

Link to comment
Share on other sites

Det er nok som det blir sagt her at det har mye med eier og gjøre, men jeg hadde en slik ulldott av en basset ("Moppy" het den) på lån ei uke. Prøvde den i heia.....uten å bli helt fortrolig med den. Magefølelsen ble feil.

Jeg leverte den tilbake.

 

De som overtok den avlivet hunden innen første året.............fordi de ikke fikk den til å jage skikkelig :(

 

Hehe, at du låner en hund en uke og ikke blir helt fortrolig med den kan jeg godt forstå. Men det gjelder vel de fleste hunder? Tipper ikke hunden var helt fortrolig med deg heller ;-)

Og magefølelsen din er vel meget subjektiv, og at de avlivet hunden før den var et år får meg til å tenke mitt, men det er nå min subjektive magefølelse. Men de har sikkert brukt både nok tid og gitt valpen nok muligheter i løpet av det året....

 

At du liker beagle er bra, og at andre liker andre hunder er også bra for da sikrer vi et mangfold og ulike hunder som har ulike egenskaper slik at det finns hunder til å dekke ulike behov og ønsker. Selv så velger jeg heller å snakke med representanter for ulike raser for å få et litt mere nyansert bilde, før jeg velger rase og hund, men magefølelsen er sikkert like god måte å vurdere på.

 

Men med din usedvanlig lange og rike erfaring syns jeg du absolutt bør delta i en debatt og komme med synspunkter om andre raser...

Link to comment
Share on other sites

jeg ble ihvertfall lei av å bruke jaktdagen på å lete etter Dachsen. Her jeg jakter er terengene små, smale og med mye hjort... De dachsene vi brukte dro gjerne over fjellet etter hjorten. Bestemte meg for at jeg ville ha en type hund som ga seg slik at vi kunne jage mange plasser iløpet av en jakt dag. Men har dere terreng på størrelse med Løvenskiold sine så er det vel gøy med hund som jager i flere dager i strekk. Velg hund utfra dine behov, gjør grundige undersøkelser på hva som passer deg. Ikke stol på magefølelsen, eller hva naboen sier. Her hvor det er hjort, ville jeg sett på kort jagere som Basset, dachsbrake eller Wachtelhund.

Link to comment
Share on other sites

Må jo bare nevne da, at om drevdyret tar ut over de syv blåner, så slipper basseten (iallfall de fleste petiter) taket og går baksporet sitt inn til hundefører. Mi bikkje gir seg på rådyr innen 2 timer nær sagt uansett, de vanligste drevtidene er 1-2 timer.

 

Om rådyret tar ut mot neste kommune allerede rett etter uttaket, så legger han ganske fort av. Får jaga mye mer effektivt med sånne bikkjer. :D

Link to comment
Share on other sites

Hvis det er unge beagler du prater om, som har det gamle ulet i losføringen,

Så skulle jeg gjerne visst hvilke oppdrett de kommer fra :?

 

Har ikke akkurat en av Norges største og mest annerkjente Beagleoppdrettere tatt i bruk Tyske/Danske showbeagler (som kommer fra linjer som ikke har blitt brukt på jakt) som hannhund i sine linjer?

Skal ikke nevne navn, da jeg tror du vet hvem jeg mener? Oppdretteren har på sin egen hjemmeisde lagt ut film av den ene hunden, hvor han skryter av at hunden har "det gamle" Beagle målet.

 

Personlig hadde jeg aldri kjøpt en valp hvor den ene av foreldrene stammet fra linjer som ikke hadde vært brukt på jakt, men det er nå meg, regner med det er flere av oss her inne? :roll:

Link to comment
Share on other sites

Ser det er noen som absolutt skal skryte av basseter her!! Jeg har vært med flere av disse,men enda ikke sett noen gode av disse. At di ikke jager lenge kan jo også diskuteres 4-5 timer er mye syntes jeg. Velg type etter terreng og tetthet med dyr tror jeg er fornuftig. Flatt og lett landskap= dachs. Kuppert tungt terreng= Drever. Dreveren har som regel gode utslag også hvis den er lært opp til det. Men jeg vil råde folk til å ikke begynne for tidlig med hunden det med at du må så tidlig i gang er bare sprøyt,for det den hunden lærer før den er et år er helt glemt året etter. Det eneste du oppnår med å drive en hund tidlig er at kroppen ikke er helt utviklet så det kan fort oppstå skader av dette senere i livet til hunden.

Link to comment
Share on other sites

Ser det er noen som absolutt skal skryte av basseter her!! Jeg har vært med flere av disse,men enda ikke sett noen gode av disse.

Tja, nå er det ikke for å skryte da, men folk har forskjellige erfaringer. Når noen trekker basseter i tvil (igjen - hvilken bassetrase??) og avskriver de prompte som udugelige, så må det være lov å komme med eksempler på andre erfaringer..? Det handler som oftest om hundeeieren og den jobben han gjør med bikkja under innjaging.

 

Petit gjør det veldig bra på drevprøver, regelen er 1.premie mer enn noe annet.

 

Jeg har faktisk også sagt to ganger før i denne tråden at det nok er enklere å få til en drever eller dachs. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Ville jo vært veldig rart hvis ikke disse hadde god statestikk på drevprøver di fleste jager jo 1 time på rådyr! Jeg har vært med flest Petiter, men også den brune husker ikke helt hva den het jeg, men den var en sånn 5 timer jager.

Men for all del finnes gode hunder av alle slag har også vært med god beagel men di har jo lett for å ha et lite søk og bli veldig hissige på hare.

Link to comment
Share on other sites

NÅ er jeg av den oppfattelsen at man kanskje burde teste de forskjellige rasene opp mot hverandre! Det gir jo heller ikke noe fasitsvar, men har man jaktet med de forskjellige rasene får man et innblikk i hvordan de fungerer i skogen.

 

Nå er ikke jeg innehaver av noen av de rasene du forespør men jeg vet at Ranger har klart å overbevise andre før om Petitens fortreflighet og hvis han også har vekket din nyskjerrighet tar jeg gjerne en tur til Fetsund med min Petit!

 

Men det må bli på nyåret!

 

Send i så fall en PM!

Link to comment
Share on other sites

Nå driver ikke jeg noe felttog mot andre raser da, ikke det jeg vil oppfattes som. :oops: Jeg har opplevd både dachs, drever og beagle, og vært så heldig å se bare bikkjer som jager så det suser av de. :D Og de aller fleste petiter jeg har sett har også vært bra jaktbikkjer. :)

 

Men, dette med raser handler mest om individer og kjærlighet (eller ikke) ved første blikk. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Har jakta med Dachs Drever og Petit (Basset). Alle hundene er helt topp hunder å jakte med ! Mitt valg blei Petit da jeg skulle ha hund for 10 år siden. Jeg falt for gemyttet som jeg syns er helt vanvittig bra og har ennå til gode å møte en Petit som viser noe tegn til aggresjon. Dette var viktig for MEG. Hunden døde etter bare 4 år men det var en fantastisk hund og jeg skal ha Petit igjen en dag. Men som enkelte har sagt før: prøv å vær med med de forskjellige rasene ut på jakt og kjøp en hund som DU tror DU vil trives med så er jeg sikker på at du blir fornøyd. Lykke til med valget. :D

Link to comment
Share on other sites

For å sette ting litt i perspektiv; hvor mye av tiden din skal du bruke på å få det jeg vil si er "basis" i en jakthund ?

 

dvs at den driver vilt, halsende på sporet.

 

I mange år har jeg sett og opplevd selv at prosessen frem til at det begynner å bli det jeg kalle jaktbart kan ta veldig lang tid med Strihårsdachs og Basseter (jeg snakker nå om MANGE turer i skogen som da ikke blir annet "tur i skogen")

 

De fleste jeg kjenner har mange turer og jeg leser her på Kammeret.no folk som har kjøpt jakthund og det tar fryktelig lang tid før det skjer noe.

 

Jeg har vært der selv, gått og trøkka med en hund som kan hende vil, men får liksom ikke det helt til...Helt til jeg kjøpte Drever....

 

Mulig at hvis jeg ser inn i ei krystallkule, så ser jeg at dette blir et sant helvete -men jeg håper ikke det.

 

Saken er som følger; jeg kjøpte en unghund i Desember i fjor, hannhund som ikke på noe måte var preget på noe som helst, han var et blankt ark. Han er født i April og jeg tenkte at det hadde vært fint å ha ettervinteren å trene på. Ekstraordinær båndtvang satte en stopper for de planene...Drever`n ble stående uvirksom og like blank inntil August i år. Han fikk en tur i harehegn for å skjekke om interessen for harepus var tilstede, og det var vel ingen bombe når jeg sier at det var det...

 

Vel, ut i guds frie natur og slippe unghunden i August -når jeg nå sier at på tredje slippet ovehodet, tar han ut dyr selvstendig og driver tapfritt i 40 minutter så er ikke det min fortjeneste, men avlen som ligger bak .

 

Etter dette har han fått noen slipp til, han har tatt ut hare og drevet denne til felling etter en halvtimes los og vi har skutt rådyr i drev for han, alt dette og fortsatt har han under 20 turer i skogen.

tiltross for at han urutinert og ung meldte jeg han opp på jaktprøve og han "klinker" til med rådyrlos i over to timer som bukter meget bra og han ble innstillt til 1 pr.rå og 3 pr.rå den dagen.

 

Mye kan tyde på at det er noe spesiellt med denne hunden, men jeg er sikker på at du skal lete lenge etter tilsvarende individer med så bratt lærekurve som i denne Dreveren i andre raser.

Link to comment
Share on other sites

En kjenning har en ung petit basset, som på det 6. slippet i bikkjas liv stilte til drevprøve, hu gikk drøyt to timer tapsfritt og til en soleklar førstepremie. Dagen etter gjentok bikkja bedriften med en ny 1. premie på hennes 7. slipp i karrieren. Dette skjedde 14 dager etter båndtvangs opphør tidlig i høst, treningsgrunnlaget hennes var de 5 turene de rakk på de to ukene før drevprøvene.

 

Så det er fullt mulig med flere forskjellige raser det ja. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Flyfisher du er en erfaren hundemann som har masse kompetanse,men nå synes jeg skylappa er kommet vell nært hode.

Det du beskriver med Dreveren din finnes i alle raser og som du sier har med avl å gjøre, at bikkja da kommer til folk som veit hva de holder på med gjør dette til ei god jaktbikkje.

Har to sånne bikkjer selv, ikke drever, men en Basset og en Gordon, Ronja tok ut rådyr første gang og jaga uten tap i 35 min, vi skaut 8 rådyr for henne første høsten 10 mnd gammel lostider 20-65 min ( har det nedskrevet).

Connie tok sin første stand 7 mnd gammel og har knapt gjort en feil siden, så de finns i alle raser :D

Link to comment
Share on other sites

Hadde vært interessant med en respons fra trådstarter, om han har fått noe utbytte av diskusjonen så langt :wink::)

 

Sikkert morro å se på hvordan diskusjonen går og hvordan vi "krangler" om de egenskapene til de forskjellige rasene! Og strengt tatt burde vel vi Basset folka holdt oss holdt oss unna denne tråden :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

 

Men med de fortreffelige hundene vi har finnes det jo ikke et bedre valg :roll::roll::roll:

 

Jeg sier God Jul og til Trådstarter; Hvis du er intressert i å se hvordan Petiten går i skogen er det bare å sende en PM så lar det seg ordne i januar!

Link to comment
Share on other sites

Har opplevd akkurat det samme som deg flyfisher.

Jeg har en drever fra Storängens som jaga fra dag en når jeg slapp han. Født i april og venta til neste høst før jeg brukte han full los første slipp og siden har det gått som bare det. Han er heller ingen jaktidiot ligger på ca 2 timer. Kutter fortere som regel hvis det drar ut.

Men trådstarter jeg ville valgt hund etter åssen terreng du jakter i og hvor stor tetthet det er med dyr.

Link to comment
Share on other sites

Styr i allfall unna drever...Har vært og jaktet med 6 forskjellige drevere og de er ikke brukanes til jakt, blir fort jakt idioter, dålig losmål har ikke evnen til og slippe dyra når de ikke turer og bare går rett fram.slipper du den klokka hal 8 så finner du igjen den samme dag om du er heldig.Både dachs og beagel er gode hunder. Men skal du virkelig ha hund til rådyr,hare,rev og hjort så gå for en petit basset griffon vendeen. Bra losmål,utrolig lett dressert,bra psyke,bra i skogen. Og det som jeg setter stor pris på er at de er snille og ha i hus(barnevennlig og ikke "følkful").

Link to comment
Share on other sites

Jeg syns vell at du gir drevern vell dårlig rykte, at det er den drivende småhund rasen med mest jaktlyst er det vell liten tvil om, men vi ønsker jo oss kontakt villige hunder som har evnen til å bli kallet inn under jakt. Har selv jaktet mye med drever og petit. Dreveren er etter min mening den ultimate jakt hund i de rette hender, som forstår at innkalling og dressur må komme før jakt trening kan begynne. Har du en drever som lar seg blåse av drevet eller tap innenfor rimlig avstand, så bestemmer du drevtidene selv, og da gjør det ingen ting om hunden besitter jaktlyst til å jage dag og natt :P . Petiten har en flott egenskap med at den selv legger av etter 1-2 timer og oppsøker fører etter endt drev. Uten at det krever nevne verdig trening, det bor i dem :D Men søket må det fokuseres mye mer på med en petit en drever. Har selv en petit og en drever valp som det trenes mye innkalling på :lol:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...