Jump to content

Lokking av rev.


Malle

Recommended Posts

Erik jeg tro vi komemr til å slite med reven i år. Reven tok akkurat et rådyr oppe hos bonden hvor jeg har åte. Bare 200 meter fra åte mitt. Har vært ute 3 stk her nå og lokket i flere dager. ikke sett snurten av den. I tillegg er snøen så råtten at reven siger i 15-20 cm. Ferske spor i dag ved veien her. La ut en nyskutt bever på åte i dag. 18 kilo. Håper den dukker opp der eterhvert.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Var ute en tur ikveld med en kompis. Fortsatt ingen rever som kommer inn, men en kongeørn og en hønsehauk ble lokket inn. Meldt drittvær fremover...

 

Et spørsmål til dere som har lokket inn flere rever i det siste: Har dere hatt mye snø og rådyrdød? Ser det er flere spekulerer i at det kan være grunnen til at det er dårlig respons på lokken. Jeg er selv ikke sikker, da jeg ikke har hørt om noen døde rådyr her. Ville jo tro dere hadde mye snø og samme problemstilling , dere på østlandet/midtnorge også..

 

Mye rådyr her, og sikkert noen som er døde også. Tror vel kanskje ikke det er et så stort problem som snøen har vært. Eventyrlige forhold her en stund, men så kom mildværet, og snøen ble helt råtten. Masse rev når det var skare, ingen nå. Lokker ikke nå frem til snøen er borte igjen, med mindre det har vært frost om natta slik at det går ann å ta en økt på morran.

 

Tror reven er nyfiken på hva som lager slik lyd, men gir fan i å undersøke dette hvis fluktveien ikke er optimal. Dette er bare litt tankespinn jeg har gjort meg :roll:

Link to comment
Share on other sites

Har hatt kun ei lokkeøkt i vinter. Et stykke inn på fjellet. Skal prøve å få til noe nå fram til jaktslutt. Har peewee`n liggende klar. Kvit kamo. Tofot og rifle. Tror morraøkta med skarelag er bedre enn kveldsøkt nå i disse tider. Typisk påskeføre er skare tidlig på dag og slush-føre sent.

Link to comment
Share on other sites

Plukka fram gamle bestefarsbørsa fra skapet nå og titta litt på den. Er en 30-06 med en Norsk jaktoptikk kikkert 2-7x32 elns. Men den burde faktisk duge til jakt i dagslys tror jeg :) Fant 4 stk hjemmelada patroner med 165grs Swift A-frame i tuppen som børsa er innskutt med fra elgjakta, så da kan det fort bli en tur i morgen tidlig når vi har "selvstudie" i første time i morgen, og ikke time før kl 12 etter det :twisted:

Tenkte å teste Syco tweetyn i noen områder som jeg normalt syns er litt trange for hareskrikfløytene.

Link to comment
Share on other sites

Takk :D

Er en Husqvarna 1600. Hadde den inne til avtrekksjustering nå, og justerte etteravtrekket selv med kjemisk metall, så nå begynner den å bli brukbar faktisk. Får se om jeg gidder å investere i nytt løp etterhvert, tviler vel på det men..

 

Postene blir slik:

lokkjakt2.png

De røde prikkene er stedene jeg skal lokke, og pila er vindretningen som Storm, yr og resten av værguruene melder :wink:

Link to comment
Share on other sites

Jaja, da var morrasøkta gjennomført, og det ble en spennende morgen!!

Jeg begynte på den vestligste posten som dere ser i forrige innlegg. Var på plass ca 05.25 og lokka med syco tweetyn. Hadde store forhåpninger da det var masse revespor og veldig spennende terreng med en stor islagt elv og det hele.

Men her kom det dessverre ingenting, og jeg avslutta etter en 15-20 min ca.

På neste post (den i øst), Så satte jeg meg inntil et gjerde som gikk i kanten av en åpen ravinedal med et jorde på andre siden, og deretter skog. Vinden dreide litt fram og tilbake, men samma faen tenkte jeg, kan ikke gi opp etter 200m i snø til livet :mrgreen:

Så jeg satte ut enticern og dro på med fugleskrik. Syns da jeg fikk ganske god dreis på det, og klarte tilogmed de kjappe lydene Ulf lager :D

I pausene mellom lokkinga, sitter jeg alltid og skanner med øya fram og tilbake for å se reven tidligst mulig, og ca 5 min uti passet får jeg øye på noe på høyresiden. Det var en STOR korsrev som kom som ei kule mot meg over en kolle, 10m unna!! :lol:

Den stoppa på rundt 5m i omtrent et sekund før den kasta rundt og stakk samme vei den kom fra. Den stakk nok fordi jeg prøvde å løfte om børsa, og i det den dro fikk jeg opp børsa, fant den i trådkorset og trakk av. I det jeg trekker av, ser jeg den forsvinner ut av korset fordi den kom seg over toppen av kollen. Needless to say, det ble bom og lite sjans for oppfølgningsskudd... :|

Prøvde en stand til et annet sted, men da hadde nok reven gått og lagt seg i hiet sitt tror jeg, klokka var vel rundt 07.20 da.

 

Det jeg har lært, og som Ulf forsjåvidt sa på kurset jeg var på, var vel at om du får en sånn rev på 5m, så er det lureste å sitte dønn rolig med mindre hagla er med. Da vil den stikke, men ikke skjønne helt hva den så, og ofte stoppe for å se seg tilbake, eller komme inn igjen i litt roligere tempo om man lokker litt til. Men men, det er ikke alltid så lett å gjøre det riktige i en sånn opphetet situasjon..., tar den neste gang får jeg håpe :wink:

Link to comment
Share on other sites

Spennende situasjon Sigurd.. For min del er revejakta mer eller mindre over. Har hørt med fire bønder nå og alle vil ha reven der fordi den holder det mer eller mindre fritt for jordrotter. Alle er gressbønder som produserer høy til hest. Hadde vært eventyrlig og kunne jakta på de omerådene under 2 slotten til sommeren, men må bare finne meg i at de kun bryr seg om elg og avlinger. Terrenget hjemme hos fatter der jeg har åte er helt dødt. Ikke et spor å se. Men lever i trua enda frem mot 15 apr.

Link to comment
Share on other sites

Takk, nææ det var ca 10cm kramsnø oppå en god skare som nesten bærer meg. Bare litt frost om natta nå, så bør det bli helt maksimalt. Er litt overrasket over hvor høyt syco tweetyn låt "der ute". Er jo litt annerledes hjemme i stua. Reven pusta og peste fælt, så den hadde nok løpt litt.

 

Skulle selvfølgelig ha hatt en hagleskytter nede i den ravina der, men fikk ikke med noen i dag. Kjenner jeg er litt irritert nå, har vært mye tull med skyting og børser i det siste.. Den reven skulle vært død!

Link to comment
Share on other sites

Jeg liker ikke å si det, men ja, det er dessverre nødvendig nå:x

I dag var det lyst ca 05:30, og det virket som at det ikke var noe mere fart på dem etter kl 07 30. Det er noe med "stemningen" i området. Folk begynner å stå opp, bikkjer luftes, en og annen turgåer kanskje. Tror reven har lært seg dette og "calls it a day" sånn rundt 7-8 tiden. Spørsmålet da om de legger seg ute på i en solside, eller om de kryper inn i hiet. Der inne hører de vel ikke lokkinga med mindre du sitter oppå hiet omtrent :mrgreen:

Og med det møkkaværet og blautsnøen som er nå, så tror jeg at sjansen er rimelig god for at de bruker hiet nå. De skal vel også gjøre det klart til valpene kommer?

Siste standen i dag skulle det kommet noe hvis de var i området syns jeg. Områder med jorder som grenser til en stor skog med raviner, koller ol inni. Maasse revespor rundt der. Vinden var bra, jeg satt i en liten holme utenfor skogen og lokka akkurat likt som den forrige reven kom galopperende på :twisted:

Da var klokka rundt 8,tror nok de fleste lå og snorksov :)

 

Kom deg opp om morran, det er ikke så ille som du tror!

Link to comment
Share on other sites

Ulf forsjåvidt sa på kurset jeg var på, var vel at om du får en sånn rev på 5m, så er det lureste å sitte dønn rolig med mindre hagla er med. Da vil den stikke, men ikke skjønne helt hva den så, og ofte stoppe for å se seg tilbake

 

Opplevde akkurat det samme sist fredag, reven kom får nært å blei støkt.

Jeg låg helt i ro å forberedte meg til baionett angrep, men den snudde på 5-6m å sprang dit den kom fra, men stoppet på 80m får å se seg tilbake :D (å endte sine dager)

Trudde det bare var en tilfeldighet....

 

Synd uansett med reven å sluttstykke Sigurd.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har observert reven hjemme på jordet i en god stund. Hver dag mellom kl. 06.00 og 06.30, har det kommet enten en rev eller to rev i følge.

Hvis jeg setter meg i jordekanten med rifla rundt 05.00 og sitter til 08.00 trur jeg jeg kan få noe. Jeg har en kamuflert gapahuk jeg sitter i. Men er det lurt og lokke til seg reven da, eller skal jeg bare sitte og vente til den evt. kommer???

Link to comment
Share on other sites

visst den har " dagleie" så hadde jeg villet sittet og bare ventet. viss du har sett den gått der noen ganger før.. men går nå an og prøve litt forskjelli? sitte første dagen viss de da ikke blir noe, så vent til evt neste dag og prøv me muspip eller noe:) for da er den sikkert i nærheten:)

Link to comment
Share on other sites

Ja, det går jo. Jeg kan prøve og lokke litt først, og se om den kommer. Men hvis jeg ikke ser noe på et par dager kan jeg sette meg ut uten lokkefløyte. Musepip har jeg ikke, men har crit'r call og dan thompson.Skal kjøpe meg musepip på Lillestrøm messa, tenker jeg. Men den er jo best helt i starten på revejakta :)

Link to comment
Share on other sites

Hmm, høres ut som om du har best sjanser ved å bare postere syns jeg, hvis det er som du sier at den/de er forbi hver eneste dag da. Da er det jo ikke nødvendig å gjøre noe mer enn å postere. Skytingen blir ofte endel vanskeligere når reven kommer på lokk enn når den bare går gjennom terrenget.

Link to comment
Share on other sites

Var på tur får å sjekke revefella i dag.

Hadde lokkefløyta med får å prøve lit.

fant ferske revespor ett støkke nedenfor fella.

Den hadde gått der bare noen få timer før, så eg venta me lokkinga i tilfelle den gjekk mot fella.

Opp den bratte stien, stopper eg og ser ut øver en flate.

Der der, en rev som går i fra meg. Han såg ikke skremt ut og eg gjekk ganske stille på vei vekk.

Tok fram fløyta og blåste i 5 sekunder. Reven såg rett mot meg, det var ca 400m bort til reven.

Venter en stond og reven bare ser på meg, hjerte kom nesten opp i halsen.

Tok og blåste to ganger, nå kom reven rett imot. Han peilte seg inn, stoppa på 100 m.

Han sto blink, men hadde eg våpen? Nei!!!

Han kom nermere og nermere, ca 30 m så fløtta eg på foten.

Reven snudde seg rolig og jekk vekk, lokka lit til så han stoppa i ett kratt og forsvant.

Ringte te far min (er bare 16 år så eg kan ikke gå me rifle alene) å sier at eg har lokka inn rev.

Der lunter plutseli reven ut av kratte og vekk. Det var 5 ganger han stod blink, men eg hadde ikke våpen!!!!!! :evil:

 

I mårå tili skal eg prøve å lokke med far min, vis det kommer en rev da er den dø :twisted:

(Min første rev som har komt inn på lokk) :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Hehe, morsomt det ja!

Men bare for å informere, så er det ingen lov, paragraf eller vedtak som sier at du ikke får lov å jakte alene med rifle etter småvilt når du er 16.

Og værsåsnill, ikke begynn å diskutere det fordi du faren din eller jegerprøveinstruktøren har sagt det. Det har vært ca 10 tråder om nøyaktig dette, og hver gang har det blitt opplest og vedtatt at det er småvilt/storvilt som er begrensingen som 16 åring, ikke type våpen.

 

Her er et par eksempler:

http://chat.kammeret.no/forum/viewtopic ... 80&t=26491

http://forum.kammeret.no/forum/viewtopi ... &view=next

 

Det har vært mange bedre eksempler, men klarte ikke finne de nå.

Ta med deg rifla neste gang du :wink:

Link to comment
Share on other sites

Ja, eg viste det te far min tiliere men så sa han at eg burde venta med det.

Skifta fort meining i dag ja, blei får domt når eg ikke kunne skyta...

såg rev i går å men da lokka eg ikke... gjekk på han når han satt å åt på ett rådyr.

30 m, men ingen skuddsjanse

 

Håper det løsner lit nå, prøvd å lokke forskjellige plasser men det har vore labert me rev som har komt.

Det nermer seg slutten på jakta, men det er da det skal vere best så eg håper eg får ein før sesongen slutter. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Yes! Da fallt min første på hareskrik-lokk også. Liten tispe.

Hadde sittet å lokket i 25 min. før den kom. Holdt på å gi opp pga mørket, men ble plutselig vars en bevegelse 200 oppe i lia. Rev! Den hadde retning mot meg, men kom bort i buskene med det samme. Lokket litt mer forsiktig. Med hjertet dundrende i 100 ble børsa gjort klar. Lokket litt med muse-blåse som var montert på børsa. Var nervøs for vinden, da den skiftet noe jævlig.

Satt og fulgte med over til skogkanten på andre siden av åkern, dit var det ca 80 meter. Stor var overaskelsen da jeg plutselig får se reven i godt trav bare 40m foran meg, rett mot meg. Hvor i svarte kom den fra. Greit skudd forfra, 32 m hold.

 

Og hvorfor skal man alltid få mer sjelven når det kommer rev, enn den største elgokse? :)

Link to comment
Share on other sites

Vanskelig og si tree man :) Veit ossen det er. Spesielt når man sitter og venter på reven på f.eks åte..

Det er helt jævlig.. Hjerte starter og banke som F og man klarer ikke og holde rifla rolig :P

Det er vel helt sikkert det samme når reven kommer på lokk? (Har ikke fått lokka inn noen enda :) )

Men når man jakter Hare, Rådyr osv men hagle går det greit men da er det refleks skyting.

Så alt blir værre når man sitter og venter på at dyret skal komme på åte.. For da har man kanskje sitti og venta i mange timer..

Jeg mener selv at hvis man ikke blir sjelven når det kommer f.eks en rev så bryr man seg ikke en dritt om jakta da er man bare ute etter og drepe...

Link to comment
Share on other sites

Jeg mener selv at hvis man ikke blir sjelven når det kommer f.eks en rev så bryr man seg ikke en dritt om jakta da er man bare ute etter og drepe...

 

:shock: Den var vel litt drøy. Du har vel strengt tatt ikke lov til å jakte, så en slik uttalelse kunne du ventet med til du hadde fått noen års erfaring.

Link to comment
Share on other sites

Apropos skjelving og rev.

Jeg tror jeg må ha en av landets mest ukomfortable reveglugger. :)

Har takluka som glugge, og sitter med en rumpeball oppe i en trestige, der oppe på mørkeloftet. Veldig kald trekk er det som slår ned å. Nå har det seg sånn at stigen står over soverommmet til meg og min bedre halvdel.

 

En kald natt(-16) gikk revealarmen og spratt som vanlig opp i halvørska. Kona som også våkner av ulyden får beskjed om att dette er raskt overstått, skal bare opp en snartur.

 

Tar ikke bryet med å ha på noe klær, men springer opp og smyger meg bak børsa. Men revefanten driver ute i periferien av lyskasteren, og vil liksom ikke stille seg lagelig til for hogg. Tiden går og det begynner å bli kaldt!!!

 

Etter 30 min kommer reven inn til åtet, skjelver da noe så inni hampen (med en god kombi av dyreskjelven og 16 kalde) at jeg har STORE problemer med å treffe reven, selv på 50m hold.

 

Når jeg senere får kommet meg ned lurer kona på hva fanken jeg drev på med, olm i blikket! Hun hadde ligget i 30 min med fingrene i øret (skuddredd :D ) og samtidig hørt på en lyd som minnet om tørketrommelen (det var skjelvingen min oppe i trestigen).

 

Vel det ble ikke akkurat noe sengekos den natta, noe som passet meg utmerket, siden "junior" var imidlertidig avgått med døden!

Link to comment
Share on other sites

Jeg mener selv at hvis man ikke blir sjelven når det kommer f.eks en rev så bryr man seg ikke en dritt om jakta da er man bare ute etter og drepe...

 

Etter å ha jaktet i omtrent dobbelt så lenge som du har levd (utifra det som står i profilen din), syns jeg det er interessant å høre at jeg er "bare ute etter å drepe" når jeg er ute og jakter. Kanksje du burde få deg litt mere jakt (og livserfaring) før du kommer med slike kommentarer? :roll:

Link to comment
Share on other sites

Vanskelig og si tree man :) Veit ossen det er. Spesielt når man sitter og venter på reven på f.eks åte..

Det er helt jævlig.. Hjerte starter og banke som F og man klarer ikke og holde rifla rolig :P

Det er vel helt sikkert det samme når reven kommer på lokk? (Har ikke fått lokka inn noen enda :) )

Men når man jakter Hare, Rådyr osv men hagle går det greit men da er det refleks skyting.

Så alt blir værre når man sitter og venter på at dyret skal komme på åte.. For da har man kanskje sitti og venta i mange timer..

Jeg mener selv at hvis man ikke blir sjelven når det kommer f.eks en rev så bryr man seg ikke en dritt om jakta da er man bare ute etter og drepe...

 

 

Kan ikke si at jeg skyter på refleks med hagle. Første bud er å vite hva man skyter på. Selvsagt går det mye fortere med hagle enn med rifle noen ganger, men refleks var ikke det riktige ordet. Såfall håper jeg at du ikke jakter her

Link to comment
Share on other sites

Ok, nå roer vi gemyttene gutter og diskuterer lokking av rev heller;)

 

Forbannede fredningstider vi må forholde oss til. Er jo få nok dager igjen som det er. I tillegg har yr.no meldt 55 mm nedbør den kommende uka her jeg jakter. Ikke veldig optmistisk...

Link to comment
Share on other sites

Var ute i kveld med min Verminator syco tweety. Hadde sitti og lokka en stund, da jeg plutselig hørte reven svare ca 100 meter unna. Skal si motivasjonen steg mange hakk. Desverre trakk reven seg unna uten at jeg fikk se den. Hørte den gikk og skreik ca 500 meter unna en god stund. Typisk at jeg ikke hadde med Enticer'n i dag. Kanskje det var den som skulle til i kveld for å få reven langt nok ut til å få en skuddsjanse på den.

Link to comment
Share on other sites

To rever har falt i nærområdet den siste uken. Også de eneste tegnene på reve aktivitet i nærområdet den siste tiden.

Den første ble skutt på åta kl 14.00 midt på dagen av min far. Kom kjørende bak fjøset og så reven stå på åta. Snek seg inn på låven, hentet børsa min og skjøt reven. Enkelt og greit. Liten han rev på 6kg.

DSC00308.jpg

Og en i natt/morrest.

Begynte morgenen med åte jakt, men avsluttet med lokkejakt og reve fall.

IMG_0087-1.jpg

Etter sport tegn i nysnøen kvelden og morgen forut, var jeg sikker på at det hadde vært rev i området en gang tidlig om morgenen. Dog, ingen rev på åta etter at den forrige reven falt. Erfaring tilsier at reven med stor sannsynlighet kommer i denne tiden en gang de kommende kveldene også. Så jeg sto opp tidlig før jeg dro på jobb, og satte meg for å glane på en lite oppdatert åte. Da klokka etter hvert begynte å dra på, bestemte jeg meg for å skifte taktikk: Lokkejakt. Forholdene var perfekte, med bris og en salig blanding av måne og sollys. Hvor jeg skulle jakt viste seg ganske straks. Da jeg gikk ned stigen fra tårnet ble jeg var en eller annen skikkelse forlate et jorde ca 500m lengre nord. Jeg rykket frem og satte meg strategisk til. Lokket (hareskrik) i ca 5min da jeg oppdaget at vinden hadde tatt seg litt opp og skiftet litt retning. Et lite trykk på talkumboksen viste at vindretningen ikke var skiftet dramatisk. Lokket litt til. Så,,,,,, en kjent skikkelse rørte seg i buskene langt der fremme. Det var tydelig at dette ikke var noe særlig stort individ, og var tydelig skeptisk. Det virket som om den ikke kunne bli helt enig med seg selv. Skal jeg undersøke eller skal jeg ikke :lol: . Avstanden var ”drøy”, men fult overkommelig. Det gjaldt bare å finne det rette øyeblikket. Jeg lå skuddklar og kikket på vindmåleren (et must for effektivt og sikkert feltarbeid med finkalibret rifle).

Alltid med på revejakt.

IMG_0089-1-1.jpg

Så ”jamret” jeg til med noen korte hareskrik igjen. Reven gikk forsiktig noen meter ut på åpent lende, og der satte den seg pinadø rett ned på rumpa. Det var ikke tvil lengre. Avstand var allerede kompensert, ”Holdt litt inn i vinden" og lot skuddet gå. Mitt i brystet, og dett var dett.

IMG_0088-2-1.jpg

Ei lita tispe på 5,5kg. Denne er nok relativt ny i området og har ikke våget seg på åta enda.

Link to comment
Share on other sites

Var ute med fløyta igår å idag, igår kom reven etter 5 min lokk å fikk den helt inn på 15 m før jeg tok den... før jeg gikk bort snudde jeg ryggen til i 10 sek å da jeg snudde meg igjen sto det en rev å luktet på den jeg akkuat hadde skutt. Den satt opp farten nedover jordet så løsnet ikke skudd på den. Reiste ned igjen idag tidlig, satt meg på samme plass som igår å idag med kamera mann bak ryggen. Lokket ganske friskt dem første 2 min og litt roligere neste 2 min å så kom reven luskene oppover jordekanten. Når jeg var sikker på at kamera filmet å alt var klart så var det bare smelle på :D tror han som filmet skulle få lagt ut video på nett iløpet av dagen, legger inn en link her når den er lagt ut. Fløyta jeg bruker er en syco tweety og revene er dem første jeg har skutt på lokk. Håper ikke det bare er nybegynner flaks :) ligger bilder på bloggen min.

Link to comment
Share on other sites

Litt åff tåpikk :D

 

Hvis man skal ha løyve til å felle en skabbrev på dager med fredning, hvem kontakter man? Viltnemda i kommune eller politiet?

Har en skabbrev som lusker rundt huset, og skal banne på at den stiller seg lagelig til denne helga.

 

Reven har blitt mer og mer nærgående bebyggelsen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...