Jump to content

Hvilken hund passer meg?


kimjorgen

Recommended Posts

Hei! Har i lang tid tenkt på anskaffelse av hund, noe jeg fortsatt tenker ofte på. Blir nok ikke at jeg får tak i hund enda, grunnet bosituasjonen. Vil helst unngå å ha hund i en 40m2 leilighet.

Bruksområdet blir nok i prioritert rekkefølge, rev, rådyr, hare. Ellers bør det være en grei hund og ha med å gjøre utenom de dagene den blir brukt til jakt, med tanke på hjem og familie. Ønsker også at den skal kunne gå godt sammen med andre husdyr. Har sett litt på beagle, synes det er utrolig fine hunder. Men det finnes vel gode alternativer til den, uten at jeg har noe spesielt god peiling på det. Håper noen kommer med noen gode forslag så man får retta søkelyset litt mer bestemt.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har petit basset her jeg (midlertidig) bor på rundt 50 kvadrat, og bikkja er storfornøyd! :wink: Men den vil gjerne stå ute litt da, sjøl om den er nøysom med plassen der og. Daglige turer en selvfølge. Hvis fordelinga vilt er 33/33/33 rev/hare/rådyr og faktorenes orden fortsatt er likegyldig, så finner du en fantastisk jakthund og venn i denne rasen. :wink:

 

General, da får vi sitt og vent på svar fra dachs/drever/beagle-folket :lol:

Link to comment
Share on other sites

Hei kimjorgen!

 

Selv har jeg en Basset Fauve de Bretagne, og det er meget mulig denne rasen kan dekke det du er ute etter. Min erfaring er at dette er hunder som er rolige og sosiale i heimen, men som står på som bare det når det blir snakk om jakt. Mer info om rasen kan du finne i denne tråden her på kammeret.

 

Nå skal ikke jeg gå i den fella at jeg bare anbefaler det jeg har selv. Jeg vil jeg tro at både Dachs, Drever og kanskje også Tysk Jaktterrier kan være aktuelle alternativ, men det får folk som har mer greie på disse rasene komme tilbake til. Når det gjelder Tysk jaktterrier har jeg forstått det slik at både erfarne oppdrettere og hundefolk påpeker at dette er en hund man ikke bør satse på hvis man ikke har hatt hund tidligere. Leter du litt rundt på kammeret skal du kunne finne tråder dedikert til alle disse rasene mener jeg.

 

Lykke til med valg av rase! :)

Link to comment
Share on other sites

Ser at endel foreslår basset. Ut ifra litt lesing ser det ut som at det er bra hunder til jakt! Hadde igrunn sett for meg en korthåret rase av noe slag, men har som sagt ikke låst meg til noen rase enda. Grunnen til at jeg venter med anskaffelse av en hund er som sagt bosituasjonen. Men regner med/håper at den er endret innen et lite års tid. Så prøver å få gjort litt research god tid i forveien, da man skal kunne leve og trives med det endelige valget. Ossen funker "jakthunder" sammens med katter? Ser for meg at det burde gå greit om hunden er valp og vokser opp sammens med kattene? Det er vel heller kattene som er trusselen kanskje? :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Ossen funker "jakthunder" sammens med katter? Ser for meg at det burde gå greit om hunden er valp og vokser opp sammens med kattene? Det er vel heller kattene som er trusselen kanskje? :mrgreen:

 

Jeg har ikke katt selv, men foreldrene mine har hatt flere hunder sammen med forskjellige katter. Erfaringen der i gården er at disse går godt sammen - har aldri vært noe problemer.

Link to comment
Share on other sites

Er pelsstell en stor del av hverdagen med en strihåret rase?

Neida, det er ikke mye styr med det. Det er sjelden jeg tar fram børsten og da er det gjort på to minutter, og nappe pelsen gjør man et par ganger i året. Nå er det litt fra hund til hund hvor stri og god pelsen er da.

Link to comment
Share on other sites

Ossen funker "jakthunder" sammens med katter?

Tja... skulle mene det går bra det! :lol:

 

normal_DSC00332.JPG

 

Nå er det som du sier, en fordel at enten bikkja eller katta er "valp". :wink:

Hvis katta løper over plena ute så skal jeg ikke garantere at bikkja ikke starter en herlig los! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Hvis fordelinga vilt er 33/33/33 rev/hare/rådyr og faktorenes orden fortsatt er likegyldig, så finner du en fantastisk jakthund og venn i denne rasen.

Basseten jager også hjort. Kan ellers bare si meg enig i at den er en trivelig og positiv hund å ha i hus. Den går også godt med katter og små barn.

 

Milla%20og%20Svein%20Olav.jpg

Link to comment
Share on other sites

Er pelsstell en stor del av hverdagen med en strihåret rase?

 

Hei "kimjorgen"

Velger du Petit, så må du nok regne med litt pels stell. Ranger sin Ares er av den korthårete typen :D så han trenger ikke mye stell, som han selv sier. Men ellers må du nok regne med mer på de fleste. Den må nappes som og Fauve også strihårs dachs må, og vel fler av Terrier rasene.

Har jo selv fler petiter og det varierer litt ang pels stell.

Rasen ellers kan jeg anbefale på det varmeste, sosial og trivelige hunder og en fryd å jakte med :lol: .

Uansett rase ville jeg sett etter avkom der det er bra dokumentert jakt i linjene :D

Lykke til med valg av hund :D

M

Link to comment
Share on other sites

Jeg har lyst å komme med et innspill litt på siden av tendensen her. Ta med i betraktningen at jeg selv er fersk hundeeier, har min første hund nå og den har vært i huset i knappe tre måneder, men jeg gjorde et relativt grundig forarbeid. Vi endte opp med Shiba, den minste av de japanske spisshundene. Tanken min er først og fremst å bruke den på hjort og gjerne trene den på ettersøk, men rasen er en av de mest universale jakthundene. Det eneste som er problematisk å trene den på er vannapport, men ellers brukes den på alt fra hønsefugl til hijakt på bjørn. Den er forholdsvis liten, stille og rolig, kan klare seg med moderate mengder mosjon, men nyter å utfolde seg. Den medfører lite pelsstell og er svært intelligent og lærenem, men husker ALLE feil du gjør. Hunden vår kommer godt ut av det både med familiens medlemmer og naboenes katter, kaniner og andre hunder. Du finner mye god info om rasen på websidene til opdretteren vi brukte: http://www.enerhaugen.net

Link to comment
Share on other sites

Hmmm :D Mye basset her så da får jeg vel slå et slag for min korthårs dachs. :wink:

Fantastisk godt gemytt og familehund. Tar liten plass og har levd de første 4 åra med katt uten problemer. Lettstelt. Har 2 røyteperioder i året på ca 1 uke hver.

Fantastisk i skogen. Jager både rev, hare, hjort og rådyr. Helt rå på rådyrjakt.

Dette er andre korthårs dachs jeg har og vært strålende fornøyd så lang.

Se info om han på: http://www.finn.no/finn/bap/object?finnkode=19695398 :D:D:D

Link to comment
Share on other sites

Så i første innlegg at du allerede har tenkt på Beagle, og da blir det Beagle :D

Men så lenge du har rev først i prioriteringen din så tør man jo ikke skrive

at Beagle er tingen for deg. For da kommer det masse innlegg om at du burde kjøpe

Ulv, foxhund, plotthund osv :wink: Neida, Beagle har jeg selvsagt bare positivt

å si om, og som de fleste jakthunder så har nok eierens tid i skogen med bikkja

vel så mye å si som rasen man velger. Og så er det ikke så mye pelsstell da :wink:

Beaglen er en veldig spornøye hund og det kan innimellom ta litt tid på nattefot, men så blir det som regel uttak da :D

Lykke til hva du enn velger :D

mvh Taiko

Link to comment
Share on other sites

Kimjorgens spørsmål er totalt relevant for meg selv. Topp tråd!

 

Jeg har allerede en profesjonell kose-hund, en whippet tispe som jager katter i 60 km/t. Om jeg selv skaffer meg en beagle (høyaktuelt), hvilket kjønn bør jeg velge på beagelen for å unngå daglig blodbad og disaharmoni? - Wippeten er totalt fredselskende, og jeg vil ikke gjøre henne til mobbeoffer. -

 

Er det klare meninger om hvordan det vil gå å ha begge i huset? - Tenker å skaffe beagelen som valp, men er åpen for andre tanker.

 

 

Mvh Langlo

Link to comment
Share on other sites

Trådstarter (og andre for den del) kan kanskje ha interesse av følgende link:

 

http://www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ARTICLE_ID=604

 

Dette er en oversikt hos NKK over gruppe 6/4 (Dachs-, drivende- og sporhunder), med rasestandarder for de fleste av disse rasene (bare klikk på et av rasenavnene så finner du link til rasestandard på siden som omtaler rasen). Etter hva jeg kan se finner du i alle fall rasestandarder for alle de raser som er foreslått så langt.

Link to comment
Share on other sites

Fine hunder alle forslagene, men når det gjelder Petiten, så sies det at det er ujevnt ifht. jaktlige egenskaper. Du kan være heldig å få en bra bikkje, men du har nok en større sjanse til å få noe som ikke er fullt så bra enn om du velger drever/dachs. Uansett er det viktig å sjekke slektstreet og se at det er gode drevegenskaper bakover.

(braker det løs nå tro? :shock: )

Link to comment
Share on other sites

Uansett vilke rase man skaffer seg er det jo en selvfølge å sjekke stamtavler, hovedsaken må jo være å skaffe seg ei bikkje som jager bra og har hodet skrudd rett på, hvis man gjør en skikkelig jobb før man skaffer seg bikkje, minsker faren for å få ei bikkje som ikke virker, rasen er uvesentlig spør du meg, det er samme jobbe enten du velger det ene eller det andre.

 

Nå braker det løs :roll: Har hørt at Drever og Dachs tygger på små barn :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Jeg har lyst å komme med et innspill litt på siden av tendensen her. Ta med i betraktningen at jeg selv er fersk hundeeier, har min første hund nå og den har vært i huset i knappe tre måneder, men jeg gjorde et relativt grundig forarbeid. Vi endte opp med Shiba, den minste av de japanske spisshundene. Tanken min er først og fremst å bruke den på hjort og gjerne trene den på ettersøk, men rasen er en av de mest universale jakthundene. Det eneste som er problematisk å trene den på er vannapport, men ellers brukes den på alt fra hønsefugl til hijakt på bjørn. Den er forholdsvis liten, stille og rolig, kan klare seg med moderate mengder mosjon, men nyter å utfolde seg. Den medfører lite pelsstell og er svært intelligent og lærenem, men husker ALLE feil du gjør. Hunden vår kommer godt ut av det både med familiens medlemmer og naboenes katter, kaniner og andre hunder. Du finner mye god info om rasen på websidene til opdretteren vi brukte: http://www.enerhaugen.net

 

Bra tips, har aldri sett på Shiba som jakthund, har søkt litt på nettet og det virker som en interesang allrunder. Skall undersøke mer om den rasen.

Link to comment
Share on other sites

Mener det er i hvert fall en her på forumet som bruker shiba (søk, så finner du ham), og vg-artikkelen om jakthunden som ble tatt av ørn (og var på jakt igjen dagen etter :shock: ) handlet om en 1 1/2 års shiba-tispe. Raseklubben lister opp 15 godkjente ettersøkshunder.

Jeg har i hvert fall stor tro på den, og vi har dessuten et trivelig nytt familiemedlem :D

 

p1020460comp.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jeg har alltid trodd at Shiba ikke er en enkel nybegynner-hund.

Det er en vanlig oppfatning, og den går igjen i mange bøker og web-sider. Noe av det forarbeidet vi gjorde besto i å snakke med oppdrettere og eiere, og da kom det frem et helt annet bilde: Hvis du er vant til å ha andre hunderaser er det lett å oppfatte shibaen som vanskelig, ganske enkelt fordi den oppfører seg forskjellig fra andre raser.

Den responderer veldig bra på "moderne" treningsmetoder og positiv stimulans, men den glemmer ikke hvis du gjør en feil.

Det rådet vi fulgte gikk på at det er ikke vanskelig å ha en shiba som første hund, det er langt vanskeligere å ha en shiba som andre hund. Hvis du er interessert i shiba anbefaler jeg å ta kontakt med Christen Lang som driver Kennel Enerhaugen (se link i den første posten min).

Link to comment
Share on other sites

Hvis du ikke er konsekvent i forhold til hva du lærer den kan du komme til å slite med å få den til å lære, den går da gjerne for den første metoden den lærte, og den er sta... Tvinger på deg litt ekstra selvdisiplin. Og hvis den læres opp mye vha. godbiter, så forventer den å få dem hver gang den gjør som den skal :wink:

Vi har ikke begynt noen spesifikk trening mhp. sauerenhet, men prøver å tilvenne ham gradvis ved å legge turene innom en besøksgård i nabolaget. Har tenkt å konferere litt med fagfolk rundt metoder her, rasen pleier ikke å respondere godt på strømming.

Men uansett, ferskinger i faget som vi er, vi opplever ikke shibaen som vanskelig eller problematisk på noen som helst måte. Ting har heller glidd glattere enn forventet.

Planlegger forresten skuddtilvenning i nær fremtid, kommer antagelig med en fotoreportasje i den anledningen.

Link to comment
Share on other sites

Det er du som skal trivast med hunden du skaffar deg, det er du som skal jakte med den og det er i stor grad du som gjer den til den hunden den blir. Sjølv har eg ulike rasar til ulike typer jakt, men ein rase kjem eg aldri til å vere utan så lenge eg driv med jakt og det er Petit Basset. Kvifor? Vel, for meg ein glimrande hund til allsidig jakt frå rev, rådyr, hjort og pokker ta meg skaut eg ikkje ein storfuggel for den og i haust. Det er den eg nyttar når eg lyt gjennomføre svært krevande ettersøk ... det lengste ettersøket eg har hatt saman med denne hunden gjekk over 9 timar samanhengande etter ein kronhjort med avskutt framfot! Det var og denne hunden vi nytta til å finne bjørnen som sumaren 2008 vart skutt i Fjærland.

 

Når eg skriv dette gjer eg ikkje krav på å vere objektiv - det handla meir om ei forelsking, ei livslang forelsking til denne hunderasa, som eg på ingen måte vil kalle vakker. Den er berre kort og godt ein hund etter min smak, som eg ikkje kan forestille meg å vere utan.

 

Ynskjer deg lykke til same kva rase du skaffar deg! :D

Link to comment
Share on other sites

Kan du utdype litt hva du mener med "den glemmer ikke hvis du gjør en feil". Noen eksempler på hva man gjør feil. Hvordan er det å få den saueren?

Hei

Har ikke Shiba men American Akita selv, en venninne av meg har Shiba og vi ser vel diverse likhetstrekk med rasene - de er jo forholdsvis nært i slekt da selv om familielikheten ikke er påtrengende... :wink:

 

De kan være veldig sta og liker gjerne å gjøre ting på sin måte, først lært noe er det veldig vanskelig å avlære igjen..

Blir fort lei av trening, dressur i små doser..

Driter i deg hvis de holder på med sitt, gjør seg ferdig før de kommer på innkalling "ikke stress, jeg er på veg til deg - må bare pisse litt her borte først" - du vinner ikke konkuranser i lydighet med japansk spisshund som regel men det finnes untak da.. :D

Kan bli utrolig fornærmet på deg, jeg har rekord med fornærmet hund i 3 dager, venninnen min mener Shibaen hennes ikke så på henne i 14 dager etter at hun hadde en dårlig dag og ga den uberettiget kjeft.. :lol:

 

Sleit litt på lydighet grunnkurs med å motivere bikkja, godbiter var ikke interressant - tok å klipte av en rypevinge og putta i lomma - da var Akitaen motivert han også.. :wink:

 

Shibaen til venninnen min er ikke saueren, og det er i allefall ikke AA min - har hørt om AA som ble agressiv på sau etter strømming... :|

Men hennes viser og stor interresse for vilt, rype, skogsfugl og hjortevilt sporer den men hun bruker den ikke til jakt.

AA er interressert i det meste av vilt, har felt både rype og skogsfugl for ham, går blodspor og sporer elg som en helt..

 

Men det er utrolig fine hunder som er rolige og sindige, fine familiehunder som liker å være sammen med flokken sin - veldig allsidig i bruk, er greit å ha litt kunnskap om hva du har - japans spisshund er ikke som å ha retriever i allefall.. :wink:

(Har hatt begge deler)

 

ps. Anbefaler ikke AA som første hund da, er vel en rase for litt spesielt interresserte og over gjennomsnittet int. i hund.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Hei igjen! Da har det snart gått et år siden jeg først startet denne tråden, har fortsatt ikke anskaffet hund, men lysten på det har ikke blitt noe mindre.

 

Har mer eller mindre bestemt meg for shiba eller beagle (heller litt imot shiba).

Den ligger vel på ca 40cm +/- mankehøyde, men ser ikke noen som skriver at den brukes drivende på rådyr? Hadde i utgangspunktet kunne tenkt meg en hund som var brukbar til det.

Link to comment
Share on other sites

Du skriver ingenting om hvor stort jaktområde du jakter på. Plass i bilen. Plass hjemme. Tid du bruker på jakt, tid til å trene opp hunden.

Noen hunder trenger mer plass, tid, mat, trening er andre.

Noen hunder er raskere til å komme i gang, holder på lenger, større drevfart osv.

Terrengtype/størrelse er veldig avgjørende for hundevalg.

Uansett så finnes neppe en idealhund.

De fleste glemmer at 8mnd i året skal hunden fungere som familimedlem.

Hundehold tar tid, og noen hunder krever mer av familen enn andre.

Styr unna de som bare har positive hunder, de er neppe sanferdige.

Alle raser har positive og negative sider, som eierene (og naboer) må forholde seg til.

Først når du får et balansert forhold til de positive og negative sidene med hunden (og rasen) har du et sundt hundehold.

 

 

Mvh

Torsteinsomgjerneskullehattenhundtilhvertterreng.

Link to comment
Share on other sites

fossnes: Takk for svar. Størrelse på terreng er litt vanskelig å svare på, da jeg stort sett jakter forskjellige plasser, så det varierer fra lite til stort(det kan mao tilpasses hunden). Bilplass har jeg nok av, så det er ingen bekymring. Plass i heimen er det litt værre med, men skal ikke se bort ifra at det blir flytting om ikke så lenge. (flytter før jeg skaffer hund).

8mnd som familiehund blir den nok neppe, jeg jakter stort sett hele året, og tror ikke jeg overdriver om jeg sier 2/3 dager i uken.

Link to comment
Share on other sites

Tror kanskje shiba blir for lett og rask til småviltjakt og rådyr. De skal visst være svært raske i skogen, og ble/blir brukt til hetsjakt (nedlegger viltet sjøl) der det var/er tillatt. Stor fart på hunden fører til at rådyr kan løpe laaaangt ut. Jeg aner ikke om denne rasen driver med losmål, vet du det?

 

Hvis du skal ha rådyrbikkje og det står mellom shiba og beagle, så ville jeg valgt beagle.

Link to comment
Share on other sites

jeg jakter stort sett hele året, og tror ikke jeg overdriver om jeg sier 2/3 dager i uken.

 

Dersom du virkelig jakter såpass mye, vil jeg anta at er best tjent med en "skikkelig" jakthund.

For meg betyr det at brødre, søstre, mor, far, bestemor og bestefar alle er jakthunder.

De bør aller helst ha jaktpremier også. Da vil du vite at valpen har godt med jaktlyst, og vil være i stand til å utføre jakta som du ønsker.

 

På dette omerådet skiller Beagle of Shiba seg vesentlig.

 

Beagle er først og fremst en jakthund. (ihvertfall Beagle av jaktlinjer)

Shiba er først og fremst en selskapshund. (og så er det noen få som tar den med i skogen på jakt)

 

Så du bør tenke om du ønsker en jakthund som skal være selskapshund, eller om du er på jakt etter en selskapshund som skal være med på jakt. :D

 

Vær klar at du også vil ofre noe med en en Beagle proppfull av jaktlyst. Den vil f.eks ha store problemer med å gå løs på sopptur uten å "stikke av" noen timer.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Hei.

Jeg var på akkuratt samme sted som deg for 1/2 år siden.

Jeg ville ha en hund som kunne jage hare, rådyr, rev og lite pels-stell. Jeg havnet på korthåret dachs å angrer ikke. (Hvorfor vet jeg ikke, men jeg tror jeg kanskje synes det er den peneste "jakthunden") Jeg bor i en lelighet på 60 m2 å det fungerer bra. Har riktig nok ikke unger :lol:

Hadde faktisk første harelosen med han på søndag (5mnd gammel) :mrgreen:

Lykke til med valget!

Link to comment
Share on other sites

Hei igjen! Da har det snart gått et år siden jeg først startet denne tråden, har fortsatt ikke anskaffet hund, men lysten på det har ikke blitt noe mindre.

 

Har mer eller mindre bestemt meg for shiba eller beagle (heller litt imot shiba).

Den ligger vel på ca 40cm +/- mankehøyde, men ser ikke noen som skriver at den brukes drivende på rådyr? Hadde i utgangspunktet kunne tenkt meg en hund som var brukbar til det.

 

Hei! Her i huset har vi to grå og to shiba,Stort sett de grå jeg har med til skogs,men har prøvd shibahannen en del på hjort.

Startet med og støkke og følge 5-600meter for så å komme tilbake,etter hvert har han gitt lyd fra seg i uttaket men ikke drivende.(det trur jeg sitter langt inne når shibaen i utgangspunktet er en skjeller)

Han er full av jaktlyst og tror det går ann å få til litt av hvert med en shiba om man legger litt arbeid i det.

Forøvrig gode sporhunder,hannen er godkjent ettersøkshund! mot og stahet er det ingen tvil om at de har.Trudde gråhunden var sta men shibaene er hvertfall ikke mindre sta:-) Jeg liker bikkjer som veit hva de vil:-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...