RTE Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Vi skyter mest dyr på kveld, og når det er fullmåne blir det jo gjerne natta. Vi har frem til nå flådd dyrene med en gang, samme hvor sent det er, men har snakket om at det hadde vært mer praktisk om vi kunne ventet med flåingen til neste morgen. Hva gjør dere hvis dere skyter sent på kvelden? Hvor lenge kan man vente med å flå og tar kjøttet skade av å henge med pelsen på over natta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Er det kjølig ute, skader det ikke å vente til dagen etterpå med å flå. Spesielt ved kuldegrader er det greit å vente til dagen etterpå sånn at slaktet får kjølt seg sakte ned og unngå kuldeforkortning i kjøttet. Er det veldig kaldt har jeg gjerne ikke flådd før etter ett par dager. Har gjort dette noen ganger de siste åra og det har blitt veldig fine slakt. Litt vanskeligere å få av skinnet når dyret har blitt kaldt men det går greit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VestlandsJeger Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Mange kunnskapsrike folk på dette fagfeltet meinar det er ein fordel at slaktet henger ei stund med skinnet på. I alle fall inntil 3 døgn burde gå veldig fint. Enkelte meinar vel at heile mørningsprosessen kan skje med frakken på. Kjøtet er meir beskytta mot ytre "truslar". Og det får ein meir stabil temperatur. Særleg i nedkjølinsfasen, som G.Larson påpeikar. Forutsetninga er at ein ikkje har fått vom og/eller tarminnhold på kjøtet. Dersom ein har det bør slaktet etter mi meining flåast og reingjerast på eit eller anna vis so raskt som mogeleg. Ved henging med skinnet på trur eg og det er viktig å ta ut alt av innmat. Heilt frå svelget og til endetarm. Opne brystkassa for å få tilstrekkeleg gjennomlufting og mogelegheiten til å inspisere her. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RTE Posted October 12, 2009 Author Share Posted October 12, 2009 Dette høres lovende ut. Holdt tilbake skudd på en bukk ved midnatt forrige tirsdag, mest på grunn av tanken på å streve alene med en stor bukk utover natta. Kan man flå dagen etter blir det jo gjerne litt hyggeligere kvelder når jaktlaget er samlet også.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommy Tikka Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Ja, men det er vel kanskje annerledes med bukker på denne tiden av året.....Hvis de blir liggende med skinnet på kan det kanskje være at en får brunstsmak på kjøttet ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RTE Posted October 12, 2009 Author Share Posted October 12, 2009 Skjære bort pelsen langs buken kanskje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VestlandsJeger Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 I alle fall passe på at ikkje den svarte pelsen under buken kjem i kontakt med kjøt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rino Hals Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Ja, men det er vel kanskje annerledes med bukker på denne tiden av året.....Hvis de blir liggende med skinnet på kan det kanskje være at en får brunstsmak på kjøttet ?? Dette blir kanskje litt OT siden det stilles spørsmål ved å la slakt henge med skinnet på. Men, for noen år siden skjøt jeg en "pen bukk" i Sverige midt undeer brunsten. Jeg fikk hjelp av bonden jeg jaktes hos, og han tok styringen med å flå. Bukken ble hengt opp etter/i hodet og ble flådd fra ryggsiden. Kjøttet ble dermed fritt for kontakt med den "illeluktende" delen av mageregionen og bena. En annen ting var at det faktisk er lettere å flå/dra av skinnen den veien. Bakdelen var at skinnet da ble ubrukbart til å levere til skinnmottak da det fikk en eiendommelig fassong! Fordelen var et rent slakt og vommingen var svært enkelt. Nå er dette kanskje vrient å få til under feltmessige forhold men dog. Kanskje et tips? Beklager avsporingen trådstarter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Ja, men det er vel kanskje annerledes med bukker på denne tiden av året.....Hvis de blir liggende med skinnet på kan det kanskje være at en får brunstsmak på kjøttet ??Hvorfor skulle det gå mer brunstsmak i kjøttet? Det samme skinnet og den samme dr*ten har jo sittet på dyret mens det levde. Betydelig lenger tid enn over natta... Bukken ble hengt opp etter/i hodet og ble flådd fra ryggsiden. Kjøttet ble dermed fritt for kontakt med den "illeluktende" delen av mageregionen og bena.Det er jo de som sverger til å flå buk/brystregionen og hive vekk den delen av skinnet samt vaske hender og kniv godt før man åpner buken, nettopp av samme grunn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sjur Dale Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Kvifor skal ein passe på at kjøtet ikkje kjem i kontakt med den svarte pelsdelen? Bukken urinerar i brunstgroper. Etter det rullar dyret seg i driten. Heile pelsen er tilgrisa, men under magen stinkar det mest. Men til tråden. Det er lettare å ta frakken av dyret medan det er varmt. Start med å gnu frå bog og mot lår. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
202 outback Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Jeg har skutt/vommet ut, flere dyr om natten, og flådd de om morgenen. Senest forigje lørdag, og det går helt fint. Det du må huske på, er og strekke ut lårene på hjorten, slik at disse er i rett posisjon når dyret stivner. Husk også at skjærer og kråker er tidlig på an om morgenen. så dekk til bakparten det er der de begynner gildet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
202 outback Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Kvifor skal ein passe på at kjøtet ikkje kjem i kontakt med den svarte pelsdelen? Bukken urinerar i brunstgroper. Bukken pisser også seg selv oppetter buken under brunsten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villreinjegeren Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Når du flår dyret er ikke så farlig, på rådyr og små hjortedyr kan skinnet gjerne være på til neste dag eller noe sånt, jeg har også latt rådyr henge med skinnet på under mørningsprosessen, det har også gått veldig bra. Men dyra er lettere og flå når dyret er varmt, skinner slipper lettere da det aller viktigste er å få ut vomma uten å søle vominnehold. hjortepisset ødelegger kjøttet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mork Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Her flår jeg vekk bukskinnet. Veldig greit på bukker i brunst. Resten av jobben blir mindre bekymringsfull da. Hadde samme dilemma som trådstarter lørdagsnatta. Lot være å skyte en stor bukk da jeg ikke hadde noen til å hjelpe meg. Samtidig var det frykten for et utras som gjorde at jeg holdt igjen skuddet. Kjedelig å sitte å vente på ettersøkshund når det er midt på natta. Jeg venta til kl. 0615 og skjøt denne bukken i stedet. Litt mindre men fortsatt stor nok for en person. Den tok ut og sprang 100 m. Heldigvis i retning løa der slaktinga foregår.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gundog Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Når tempen synker utover høsten fullmodner jeg de fleste dyra med "vinterfrakken" på. Etter at jeg startet med dette mener jeg at jeg har fått bedre kvalitet på kjøttet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villreinjegeren Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Når tempen synker utover høsten fullmodner jeg de fleste dyra med "vinterfrakken" på. Etter at jeg startet med dette mener jeg at jeg har fått bedre kvalitet på kjøttet. Det vet jeg at du får, du slipper denne sjokkjølingen som ikke er bra for modningen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.