AEM Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Har en eldre kniv fra faren min (som han har mishandlet med bla fake clip-point) som jeg absolutt skal forsøke å få gjort det med! Gir tilbakemelding når jeg har fått testet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seawolf Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Ja den ruster litt @sellik, men du verden så skarp den blir med litt pleie og omsorg. Fikk bort rusta (en del små groper er det riktignok), og har sausa den godt inn med Ballistol mange ganger, så nå er den i fin form Henger fast på sekken, super feltkniv dette. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdm Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Har to fra Strømeng. Den ene har jeg gitt en konveks egg. Er det en synd? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Konveks egg er vanlig på samekniver. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdm Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 javel, da har jeg ikke syndet noe særlig. Slipte den ene med en Work Sharp nylig. (noen år disse knivene, husker ikke hvordan de var som ny) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 noen år disse knivene, husker ikke hvordan de var som ny Mener de kom konvekslipt fra fabrikken, men kan huske feil. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdm Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Mener de kom konvekslipt fra fabrikken, men kan huske feil. Du husker sikkert rett. Konveks på en "hugger" høres jo fornuftig ut. Men jeg så noen over her som snakket om en mer tradisjonell slipning, derfor jeg lurte på om jeg hadde syndet når jeg dro en Strømeng over beltet i en Work Sharp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PerArild Posted November 18, 2015 Share Posted November 18, 2015 Håndtaket på min 78 årgang Strømseng begynte å løsne i sommer. I desperasjon stiftet jeg messingbeslagene fast i bjørkehåndtaket. Tenkte å få reparert dette nå i vinter, og spurte Strømseng om de hadde "løse" messingbeslag. De hadde dessverre ikke det, da de hadde "lagt om" produksjonen. Er det Kina jeg lukter her? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sellik Posted November 18, 2015 Share Posted November 18, 2015 Jeg var innom lokalene til Strømeng i vår før de flytta til nye lokaler i sentrum av Karasjok og kikket på produksjonen deres . Det er fortsatt en del håndarbeide på disse knivene , men det er lagt opp til masseproduksjon . De fikser fortsatt nye skaft på oppfordring til en gammel kniv . Det var bare å kontakte dem var beskjeden jeg fikk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdm Posted December 5, 2015 Share Posted December 5, 2015 "Villmann" er best til å hogge med... Om det er en Brusletto Villmann du har så må du ihvertfall være forsiktig med denne, og ingen hamring. Det rustfrie stålet vil være rimelig sprøtt i forhold til en tradisjonell samekniv. Det fine med Brusletto sin Villmann i standard utgaven er slira....fordi den ga et nytt "hjem" til min gamle 8" Strømeng kniv. Perfect fit! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ho-ward Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Brusletto Børgefjell - Lars Monsen må jo være en moderne samekniv. Noen som har erfaringer med denne ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 I 440C stål vil den være helt ubrukelig sammenlignet med en tradisjonell samekniv i karbonstål. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obsidion Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Hvem lager den beste samekniven? antageligvis metallurgen eller en eller annen finne om man er purist og mener den må ha scandi grind.. jeg har prøvd å lage èn leuku og aldri mer. en ting som er sikkert er at jeg ikke med i kåringa men det var en morsom erfaring https://drive.google.com/file/d/0B8hZbi ... sp=sharing Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdm Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Hvor god den er vet jeg jo ikke, men den så nå fin ut den der...men norske flaggfarger på skaftet og fin slire til Er det en nagle på hempa der som gjør at du kan løsne hempa fra beltet uten å måtte ta av deg beltet? Tar gjerne en Leuku fra Metallurgen jeg, om han selger til "Strømeng pris" ... ... men jeg tror ikke han lager de mer, han heller...(?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gunnerside Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Var fin den kniven du la ut bilder på der Bdm Grepet ligner på "Busse" modellene. Hvem selger denne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obsidion Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 det er en chicago skrue men den er godt limt med locktite, jeg ville bare at den ikke skulle henge i kun en knute.. festeanordningen på leukuene er vell noe svak etter min smak, litt buskas pluss skuter så går den.. hehe jonei stålvalg vil jeg ikke snakke om når fredrik er til stede dette er et "i nøden spiser fanden fluer" tilfelle det blir fort sånn når ting må være nærmest gratis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdm Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Var fin den kniven du la ut bilder på der Bdm Grepet ligner på "Busse" modellene. Hvem selger denne? Vet ikke om han lager disse mer, men det er lov å spørre tenker jeg, se: http://xxxknives.blogspot.no/2010/12/leuku.html se også: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Var fin den kniven du la ut bilder på der Bdm Grepet ligner på "Busse" modellene. Hvem selger denne? Jeg lager ikke denne modellen for tiden, mye jobb og ble ikke helt fornøyd med finishen. Går mest i brukskniver med noe kortere blad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdm Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 (edited) Hvem er det som lager den beste samekniven å få kjøpt i "vanlig handel"? Best i betydning best stålkvalitet, altså er skarp, holder seg skarp, og er enkel å vedlikeholde.Rustfritt stål er intet krav. De sameknivene som finnes i vanlig handel er nok Strømeng (produsert av Brusletto) og Helle.[...] Det finnes andre merker å oppdrive på nett og på messer, men kjenner ikke kvaliteten på disse. (Spørs hva du mener med "vanlig handel". ) [...] Det svaret du ga over her tilbake i 2009 er vel like gyldig i dag vil jeg tro, om vi holder oss innenlands og med "vanlig handel" mener kniver som ikke bare lages på bestilling. Men siden den gang har vi bl.a. fått nettbutikken http://lamnia.com i Finland (var lamnia.fi) som jo har et bruktbart utvalg av samekniver/Leukuer fra skandinavia. Men er det flere dere ute som man burde vite om, som lager og/eller bare forhandler (med rimelig godt utvalg) s.k. samekniver/lekuer? Edit: Burde vel nevne http://Brisa.fi her i samme åndedrag som Lamnia. Brisa selger jo både ferdige kniver (fra ulike leverandører/knivmakere) og knivmakerutstyr, blader, skaftemner m.m. Regner med de fleste som lager kniver her vil kunne gi seg i kast med en samekniv (eller?), men er det noen som vet om noen som er kjent for å lage slike på bestilling, altså mer eller mindre på "løpende bånd"? Er ikke på jakt etter ny samekniv selv akkurat nå (skjønt kan jo la meg friste, som de flest her vil kunne tenker jeg). Tenkte bare at slik info kunne være grei å få med seg i denne tråden (som nå begynner å bli ganske lang, så beklager om jeg har oversett slik info alt ligge her!) Åpent spørsmål dette, ikke bare til Metallurgen altså, feel free... Edited December 8, 2015 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gunnerside Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Jeg lager ikke denne modellen for tiden, mye jobb og ble ikke helt fornøyd med finishen . Går mest i brukskniver med noe kortere blad. Oki Fin var den uansett. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AEM Posted December 10, 2015 Share Posted December 10, 2015 Strömeng er min egen favoritt, men jeg er litt usikker på dette med at Brusletto lager kniven (slik metallurgen sa over) fra Bruslettos sider fant jeg bare dette; Brusletto & Co. as har et salgsamarbeide med Knivsmed Strømeng i Karasjok. Dette innebærer at Brusletto lagerfører Strømengs samekniver og selger de i Sør- Norge, fra Trøndelag og sydov Har hørt snakk om dette frem og tilbake men aldri funnet noe som bekrefter det. Mulig jeg må ta kontakt med Strömeng for å finne ut av saken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted December 10, 2015 Share Posted December 10, 2015 den uttalelsen fra Metallurgen er vel fra 2009 , i mellomtiden har dette skjedd: http://www.ifinnmark.no/nyheter/tar-sam ... 02-7549893" target="_blank Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Villmarksmannen Posted December 16, 2015 Share Posted December 16, 2015 Her om dagen kløyvde jeg noen store kubber med min ni tommer strømeng, den nye med induksjons herdinga. Resultatet var en skjev kniv som ikke flekset tilbake . Jeg bøyde knivbladet tilbake i en skrustikke ,som ble helt rett igjen slik den var opprinnelig. Mulig den vil ha et svakt punkt i bladet nå, men har hugget en del senere,og den virker like solid som før. Jeg brukte nok kniven unødig hardt , men morsomt å se hva den tålte Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted December 16, 2015 Share Posted December 16, 2015 Interessant erfaring det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreasv Posted December 16, 2015 Share Posted December 16, 2015 Prata med en gamling fra Strømeng i Karasjok forrige uke. Han sa de hadde nå overtatt all produksjon av knivblader selv. De ønsker bedre kontroll over produksjonen og ikke minst herdinga. Dette var hans ord, mer enn det veit jeg ikke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harpun Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Hei, skal ha en ny kniv, så lurte på om noen har erfaringer med den her? https://www.lamnia.com/en/p/11019/knive ... h-stained# Kniven står oppført som karbon-stål på HRC 59, så utifra min begrensede kunskap ser jeg for meg at den bør tåle litt juling. Bruksområdet blir militær felttjeneste og friluft. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Lurer på om det er dette bladet som står i: http://brisa.fi/knife-blades/lauri-carb ... u-210.html Og da burde det være en brukbar sak. Strømengs blader ligger vel på rundt 2,5 mm, så denne blir noe kraftigere. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geco5 Posted April 1, 2016 Share Posted April 1, 2016 Strømengs blader ligger vel på rundt 2,5 mm, så denne blir noe kraftigere. Min 8" samekniv fra Strømeng, har en bladtykkelse på 3,0 mm. Kjøpt på 80 tallet, men antar de har samme tykkelse nå. En nyere 5" kniv fra samme firma, måler kun 2,0, men den er jo ikke beregnet for hugging. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 Mener det var forskjellig tykelse ut ifra bladlengde. Mulig det er noen som er 3 mm også, men 80-tallet er en stund siden nå. Hvordan de har gjort det etter de tok inn produksjonen igjen vet jeg ikke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geco5 Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 Ja - 80-tallet er lenge siden, så det kan jo ha vært forandringer. Men mener likevel at de standariserte sine gamle kniver, lenge før 80-tallet. Og hvorfor skulle de endre på det, de har jo hatt og har forskjellige størrelser. Vet at da jeg kjøpe min, kjøpte også (en av mine tidligere) samboeren en på 7" og den føltes "betydelig" lettere. Vi skulle begge begynne med kanopadling og da var det jo et "must" å ha stor samekniv, i følge mange andre. Men ikke utenkelig, at de varierer tykkelse etter bladlengde og type kniv. Nå oppgir ikke Strømeng alle vitale mål på sine kniver, så det er vanskelig å sammenligne. Kun bladlende, totallengde og vekt. Undrer på om dette er toalvekt, kniv og slire. Jeg har nå veid kniven (på en billig kjøkkenvekt) og den veier 250 g. Strømeng oppgir 350 g på samme kniv nå, type KS8. Dette fikk meg til å undre. Hvis dette er vekten på kun kniven, må bladtykkelse være betydelig tykkere, noe jeg betviler. Veide så kniv og slire, da ble det ca 350 g. Så, jeg tror de oppgir en totalvekt. Da blir det vanskelig å sammenligne vekt på kniver. http://samekniv.no/norsk/samekniver/standardmodeller/ (Klikk på kniv, så kommer flere detaljer) Vil tro at uansett hva underleverandører har produsert, så har de produsert dette etter spesifikasjoner fra Strømeng. Bl.a. Bursletto, hadde jo ingen stor samekniv tidligere, samme med Geilo, som jeg tror de kjøpte opp. Så underleverandørene har nok hatt krav om å lage spesifikke blad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 Er vanskelig å vurdere dette ut ifra vekt. Det eneste sikre er å måle tykkelsen på forskjellige utgaver. Alt blir produsert på toleranser, og ikke absolutte krav. Bladlengde og form er nok rimelig bestemt, men bladtykkelse blir også styrt av tilgjengelig material, tilgjengelig utstyr for plansliping osv. Dette vil kunne variere med tiden etterhvert som man investerer i nye maskiner og bytter leverandører av stål. Mengden stål som går med i denne produksjonen er liten, så dette går via grossister som velger produsent etter pris og tilgjengelighet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Villmarksmannen Posted April 13, 2016 Share Posted April 13, 2016 Pratet med Strømeng ang. deres nyproduserte old fashion modeller. Disse blir også induksjonsherdet. Spørsmål - kan man forvente at disse er bedre en de med blankt stål? Tenker da på hardhet /seighet og eggholdbarheten.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted April 13, 2016 Share Posted April 13, 2016 Det avhenger av hvilket stål de bruker i disse nå. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.