Villmarksmannen Posted March 14, 2015 Share Posted March 14, 2015 Ok. Fikk akkurat høre at den er laga av 440 stål! Sikkert kanske sprøtt stål i den. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted March 15, 2015 Share Posted March 15, 2015 kjenner ikke denne , men ser jo at kjøkkenknivene til øyo heller ikke får allverdens skryt for stålet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
furuoglyng Posted March 29, 2015 Share Posted March 29, 2015 Jeg ser nå akkurat på "overlevelse i alaska" der en av "endurance" gruppa har en ekte full size Strømeng samekniv i beltet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alfa-sniper Posted March 29, 2015 Share Posted March 29, 2015 Øverste samekniven Marttiini ble kjøpt i Finland i 1973 ,har rustfritt blad på 19,5cm ,har vært med på jakt og friluftsliv i alle år ,en meget god kniv med fin vektbalanse.Sliren er orginal og har kun vært smurt med Lundhags støvelsmøring og minkoil. God til å hogge i bein og tre med.Har åpnet mange RSP bokser og annen hermetikk med denne. Av erfaring over så lang tid så er dette en meget god kniv. Nederste er en helt ny Strømeng 8'' 21cm blad og fingervern forsvarets utgave ny 2015.Fikk den som gave. Vektmessig så er Marttiinien tyngre enn Strømengen. Har ikke fått prøvd den ennå ,så ingen erfaringer så langt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegerjente Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Strømengkniven med fingervern er en glimrende kniv. Eneste jeg ikke synes er så bra er borrelåsen på slira. Den blir fort skadet av "dritt og lort", slik at den slutter å fungere ordentlig. Dermed åpner den seg lett, og blir til et irritasjonsmoment. En solid trykknapp hadde sikkert vært bedre. Jeg handlet nylig en tradisjonell kniv fra dem, en sånn med blånering. Bladet viste seg å være litt bøyd ca. 5-6 cm fra spissen. Ikke mye, men nok til at jeg lot meg irritere. Dermed gikk jeg på impuls ut på trappa med den og ei lita turøks. La knivbladet på betongtrappa. Kakket lett og forsiktig på bøyen med øksehammeren i håp om å få rettet opp bladet. Og jeg kakket altså lett og forsiktig. Plutselig brakk bladet i tre deler, som om det var av glass. Joda, jeg vet at det er mye karbon i bladet, og at det egentlig er gangske sprøtt, særlig i streng kulde. Men dette var i temperatur godt oppe på plussiden. Restene gikk i søpla. Kunne jo ikke sende klage til Strømeng for en ny kniv jeg selv hadde slått i stykker med øks.. Jeg visste at det kunne skje, men tok sjansen. Likevel ble jeg veldig overrasket over hvor lite som skulle til. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Den beste måten å rette et bøyd knivblad er å sakte legge press på det. Slag er mindre gunstig på herda stål. Det hørtes ut som det knakk overraskende lett. En samekniv skal tåle huggig i kulde, så når det ikke tålte mer enn det kan det ha vært noe feil med herdinga. "Standardbladene" skal det ganske mye til for å knekke. Kanskje litt sent å fiske det opp av søpla, men det hadde nok vært verdt å klage på den. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegerjente Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Takk for svar! Jeg ble i det hele tatt skuffet over den kniven. Jeg har en Strømeng som er nærmere 30 år gammel, og som jeg har hatt mye glede av. Nå så jeg at man får inngravering av navn på blad og slire, og fikk lyst til å handle en "jubileumskniv" med navn og kjøpsår inngravert. Jeg valgte en 8" standard med blånering. Bladet var i tillegg til den "knekken" jeg nevner i forrige innlegg litt skjevt satt inn på skaftet. Blåneringen var heller ikke pen. Nesten så bladet bare hadde blitt dyppet i noe maling der render etter rennende væske hadde satt mindre pene spor. Som ren brukskniv hadde det selvsagt ikke noe å si, men som "jubileumskniv" var den skuffende. Hadde jeg kjøpt kniven med inngravering som gave til en annen, da hadde jeg ikke syntes det var så greit. Selvsagt ville det vært bedre å reklamere på kniven, men der og da ble jeg så skuffet og irritert at det gikk som det gikk. Og som det neket jeg tross alt er, så VILLE jeg ha en sånn jublieumskniv til meg selv, og bestilte en ny. Uten blånering denne gang. En nydelig kniv! Så den første var nok et slags mandagsprodukt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mp18 Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 det er det som er så rart med disse sameknivene... man bare må ha en. ikke bruk øks den nye da... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegerjente Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Har en sånn en også, men synes samekniven fungerer bedre som allroudkniv. "Villmann" er best til å hogge med, men jeg føler mer for å ha med en liten kniv i tillegg. Gode kniver begge, men samekniv har tross alt fulgt meg i flere tiår og har blitt en viktig del av mitt friluftsutstyr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 "Villmann" er best til å hogge med... Om det er en Brusletto Villmann du har så må du ihvertfall være forsiktig med denne, og ingen hamring. Det rustfrie stålet vil være rimelig sprøtt i forhold til en tradisjonell samekniv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegerjente Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Jeg har forstått det slik at det er samme stål i de to knivene? Edit: Ser nå at "Brusletto Villmann" er av rustfritt stål. Men uansett, ikke mere øks på kniv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Store kniver bør være i lavlegert- eller karbonstål, hvis de skal brukes skikkelig. 440C er av de sprøere rustfrie ståla. Det vanlige stålet Brusletto bruker, og som også Helle har i noen modeler, 12C27, vil være noe seigere, men fortsatt ikke så seigt som et karbonstål (gitt at det er herda riktig da). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Villmarksmannen Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Jegerjente : Uten tvil et mandagsprodukt du hadde der ! Jeg kjøpte i fjor en 9 Strømeng med blåneringa bare for å teste den. Jeg har gjentatte ganger slått hardt på ryggen av den med hammer og øks, for å komme gjennom hard ved . Noen merker har det jo blitt , men ikke noe av betydnig. Sjekk youtube videoene av en mann med navn Kraken. Han bruker en Strømeng 8 tommer svært så hardt vil jeg si , og den tåler mye!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mp18 Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 jeg er litt usikker på om stålet i 9" er det samme som i dei mindre. grunnen er at jeg selv har hatt en 9" og den hadde matt slipt overflate. det har den i dag også da en kjenning av meg nettopp kjøpte denne ny. selv så handlet jeg nettopp 7" og den er polert blank på bladet. på bildene av dei uten blånering så ser man 9" er mattere i bladet. dette kan bare være mindre polering på største bladet men skjønner ikke hvorfor man ikke gir 9"bladet samme "puss"?mulig det kan være innkjøringsproblemer i deres nye hjemmefabrikk? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geco5 Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 jeg er litt usikker på om stålet i 9" er det samme som i dei mindre. grunnen er at jeg selv har hatt en 9" og den hadde matt slipt overflate. Fra og med 7" og oppover, er det kun kullstoff stål. Gjelder alle tre seriene, Old fashion, Standard og Deluxe. Om de bruker ulikt kulstoffstål vet jeg ikke, men tviler sterkt. Vær klar over at de har forskjellige serier og da er det kanske også forskjellig overflate og utførelse. Det synes nok på pris også. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Om de bruker ulikt kulstoffstål vet jeg ikke, men tviler sterkt. Det er mulig de bruker det samme stålet nå, men tidligere var det forskjellige stål på forskjellige modeller. Old Fashion skal ha 74NiCr2. På standardmodellen var det 0,5% karbonstål. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 "Villmann" er best til å hogge med... Om det er en Brusletto Villmann du har så må du ihvertfall være forsiktig med denne, og ingen hamring. Det rustfrie stålet vil være rimelig sprøtt i forhold til en tradisjonell samekniv. hehe, Brusletto sier faktisk dette selv: Husk at ingen kniv er laget for å bli slått på med hammer, stein eller liknende, selv om den skal tåle tøff bruk. Store kniver bør være i lavlegert- eller karbonstål, hvis de skal brukes skikkelig. 440C er av de sprøere rustfrie ståla. skjønner ikke helt hvorfor 440C er så utbredt i slike kniver ..? Er det bare pga pris? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geco5 Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Det er mulig de bruker det samme stålet nå, men tidligere var det forskjellige stål på forskjellige modeller. Old Fashion skal ha 74NiCr2. På standardmodellen var det 0,5% karbonstål. Jeg vet ikke mer, enn det de skriver på sin hjemmesider. Og der brukes samme benevnelsen på alle tre seriene. Kullstoffstål. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 skjønner ikke helt hvorfor 440C er så utbredt i slike kniver ..? Er det bare pga pris? Det har et godt rykte (selv om det egentlig ikke er så bra), og er nok lett tilgjengelig. De fleste produsenter fraråder å slå på kniven med noe, men for en stor kniv som dette i 440C vil det være ugunstig å hugge i treverk også. Med en skikkelig herding kan 440C prestere greit i en jaktkniv, og det er nok dette som bygde opp stålets rykte i første omgang. Jeg vet ikke mer, enn det de skriver på sin hjemmesider. Og der brukes samme benevnelsen på alle tre seriene. Kullstoffstål. Det kan godt hende de lager alle i samme stål nå ja. Betegnelsen "74NiCr2" står bare på den ene modellen, og mener det har stått der i flere år, så det er mulig de bare ikke har oppdatert hjemmesia. Kullstoffstål/karbonstål er brukt om stål kun tilsatt karbon, men har sett det bli brukt feil på ganske høylegerte stål bare for å presisere at det ikke var rustfritt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Villmarksmannen Posted April 25, 2015 Share Posted April 25, 2015 Noen som har erfaringer med de nyeste knivene til strømeng.? Ønsker å høre om den nye herdeteknikken de bruker, holder mål til det en samekniv er ment for å gjøre ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mp18 Posted April 25, 2015 Share Posted April 25, 2015 kjøpte ny samekniv i vår. men jeg vet ikke om den har den nye herdingen siden jeg ikke vet når butikken fikk sine kniver på lager.vet heller ikke når dei begynte å bruke ind herding i sin nystarta fabrikk oppi nord. på facebook er der en strømeng side. mulig det går å få litt opplysninger derifra? kniven er i hvertfall helt grei den, men krever stell for ikke å få samme farge som armeringsjern... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Villmarksmannen Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 Da var ny samekniv fra strømeng kjøpt inn for testing. Dette er den nyeste med induksjons herdinga. Det som er gjort av testing er : Hugging av tørre grankvister , en del batonering , og en del skjæring i mykt/hardt materiale, som tøy , tau , plastikk og hard plast.( den hold seg like skarp hele tiden) Jeg så på alle 9 knivene i butikken , og samtlige er slipt med flåegg i front , noe som jeg syntes var veldig positivt. Den fungerer som metallurgen skrev, dårlig på tennstål når man bruker ryggen av kniven! (stålet virker for meg , veldig seigt.) Ifølge Strømeng så er disse bladene testet ca 9 måneder før de bestemte seg for å begynne med den nye teknikken. Virker for meg som de har beholdt en god kvalitet på bladet , og tror folk kan kjøpe disse uten å være redde for å bruke dem! Takk! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 unnskyld min uvitenhet, men hva menes med flåegg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Villmarksmannen Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 Den har en vanlig bratt egg fra skaftet og utover , som gradvis blir slakere ut mot tuppen. Det gjør denne kniven mere allsidig hvis du f.eks skal rense fisk , flåing eller andre ting som krever en sylskarp egg. (noe den også var , rett fra butikken ). Denne kniven(9") er også hakket større og bredere i front , og ca 25 gram tyngre en den eldre modellen! Noe som faktisk merkes ved hugging av ved! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seawolf Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 Hva med Old Fashion modellen? Der er det jo benyttet et annet stål, hvordan holder det eggen i forhold til det rustfrie ? Da tenker jeg primært på lettere turbruk og slakting / flåing , uten behov for hogging og steinharde grankvister. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kfor Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 Uten tvil blir dei laget i Skipagurra: " target="_blank Der finn du den beste smeden Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 Hva med Old Fashion modellen?Der er det jo benyttet et annet stål, ... Jeg ville tro dette bare gjaldt de gamle modellene hvor de kjøpte inn blad, og at nå bruker de det samme stålet til alle. Tror teksten hvor de refererer til stålet i denne ikke er oppdatert på flere år. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seawolf Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 Jøss...på tide de oppdaterer nettsida si da kanskje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seawolf Posted June 1, 2015 Share Posted June 1, 2015 Kom over denne 8" kniven fra Isak Strømeng på ei bruktsjappe, pris 150.- Trenger litt kjærlig stell, men tror den skal bli bra. Slira er merket på baksiden med : Knivsmed Isak Strømeng, 9730 Karasjok, tlf 66440. Telefon nr skulle tilsi at den er noen år, men hva sier ekspertisen om kniven? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 1, 2015 Share Posted June 1, 2015 ... men hva sier ekspertisen om kniven? Min fagelige vurdering er at den er rusten. Ville nok googla litt rundt telefonnummeret, så kan du anslå alderen og muligens produsent. Tviler på at rusta er verdt noe, så du kan nok trygt pussen den blank og se hvor dypt rusta går. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seawolf Posted June 1, 2015 Share Posted June 1, 2015 Ja den er noe rusten, men det kan pusses vekk uten problemer Samme med messingen, litt stålull så er det like blankt. Skaftet er lakkert, men skal pusses ned og oljebehandles. Kan du si noe om stålkvaliteten kanskje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 1, 2015 Share Posted June 1, 2015 Kan du si noe om stålkvaliteten kanskje? For å si noe der kan det være greit å anslå alderen først. Ikke at jeg husker når Brusletto begynte å lage disse i farta, men det kan finnes ut det også. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seawolf Posted June 1, 2015 Share Posted June 1, 2015 Så Brusletto lagde blad for Strømeng langt tilbake i tid? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted June 1, 2015 Share Posted June 1, 2015 finner på nett at 8-sifrede telefonnr ble innført i løpet av 1993, men slra kan jo sikkert være lagd senere enn det likevel.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Så Brusletto lagde blad for Strømeng langt tilbake i tid? Mener de har gjort det endel år ja, så er ikke usannsynlig at denne er i stål med 0,5% karbon, som gjør den ganske seig. Skal sjekke litt opp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Villmarksmannen Posted June 3, 2015 Share Posted June 3, 2015 Ifølge Steve Strømeng så fikk de levert Sandvikstål fra Hellefabrikker tidlig på syttitallet. Vet jo ikke om kniven er så gammel, men så jo ut som en eldre modell! Jeg fikk tak i en helt lik til Seawolf sin på en bruktsjappe ved navn Skrotnissen , og gitt den en overhaling. Min erfaring med denne , er som med alle de andre Strømengknivene jeg har: DE TÅLER SVÆRT MYE ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted June 3, 2015 Share Posted June 3, 2015 kom jo på at min lille samekniv kom i mitt eie i 1991 - fant den da med bladet knekt tvers av - tyder kanskje på at akkurat denne ikke er av de med det seigeste karbonstålet...? (Men likevel relativt seig egg samt lett å sette opp) Den har nå en bladlengde på ca 12 cm, montro hvor lang den var opprinnelig..? Slira har forresten samme merking mtp telefonnr som tidligere nevnt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geco5 Posted June 3, 2015 Share Posted June 3, 2015 Mener de har gjort det endel år ja, så er ikke usannsynlig at denne er i stål med 0,5% karbon, som gjør den ganske seig. Mener jeg leste et sted (etter vår diskusjon, om Brusletto), at de la om driften i forbindelse med sønnen overtagelse av firmaet og at de da begynte å kjøpe blad fra Brusletto. Har ikke sjekket, men var ikke dette tidlig på 80 tallet? (Mulig jeg leste om dette på Fjellforum). Jeg har en 8", som jeg kjøpte ca 85, men jeg vet jo ikke når den er produsert. Min er noe anderledes i enden av skaftet/topplate og lik nyere modeller. Den avbildede (ende/topplate) ligner mer på de "sameknivne" Helle har produsert. Så jeg anntar at de kan være en annen og tidligere produksjon. Uansett hvem som har produsert mitt blad, er jeg godt fornøyd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 4, 2015 Share Posted June 4, 2015 Strømeng kjøpte nok inn bladene før de kjøpte fra Brusletto også. Det kan godt ha vært Helle. Brusletto her så langt jeg vet bare lagd standardmodellene, så bladene til de andre modellene kan komme fra andre leverandører de har hatt parallellt med Brusletto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdm Posted November 14, 2015 Share Posted November 14, 2015 Terava Skrama MkII bush knife er ikke en samekniv, men jeg vil tro at det kanskje dekker noen av de behov den som ser etter en samekniv i dag har..(?) Noen her som har prøvd den? Blade length: 240 mm, width 46 mm, thickness 4 mm. Edge angle: 25° at the heel for whittling, the rest of the blade is sharpened to 34° for heavy duty chopping. Full length: 430 mm. Blade material: Carbon steel 80CrV2, 59 HRC Grip: Moulded rubber, rough texture for a good grip. Weight (without sheath): 525 g. Fulltang. Tilbyr også en versjon i rustfritt stål. Hjemmeside/selger: https://www.varusteleka.com/en/group/knives/1197 Velg land øverst i vinduet for å få priser uten finsk moms samt oppgitt fraktpris. For den som bare vil bære kniven med seg i sekken kommer den men en enkel plastslire. For de som vil henge den i belte eller andre steder tilbys lærslire og kydex slire som ekstrautstyr. Produsent/selgers demo video: Reviews: Terava Skrama bush knife - Preview and Field Test. by bluesGs 1509 Batoning with the Skrama : Yep I'm still testing it... HARD by bluesGs 1511 Og (av MkI) https://weekendwoodsman.wordpress.com/2013/11/23/initial-impressions-of-the-skrama-bush-knife/ https://weekendwoodsman.wordpress.com/2013/12/12/field-testing-the-skrama-bush-knife/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OnklMartin Posted November 15, 2015 Share Posted November 15, 2015 Nå klarer jeg ikke la vær å svare ! svaret er: SAMENE vel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AEM Posted November 15, 2015 Share Posted November 15, 2015 Jeg har alltid ment at Strömeng lager den beste samekniven. I tillegg til at han leverer brukervennlige kniver i alle størrelser (ville selv holdt meg over 6") og har lang erfaring med å produsere disse har jeg aldri hørt om at noen har klart å ødelegge kniven. De kan slipes på så og si alt og er fantastiske arbeidshester. Det eneste negative man kan si om dem er at de ruster som om det ikke fantes noen morgendag, så smør på et tykt lag vaselin før du drar ut på tur. Forøvrig går det rykter om at Strömeng har en uoffisiell livstidsgaranti, men hverken jeg eller noen jeg kjenner har noen gang måtte benytte seg av denne så jeg kan ikke gå god for at det stemmer. Selv en stor fan av 8" samekniven med søringsperre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdm Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Jeg har alltid ment at Strömeng lager den beste samekniven. Var innom nettshoppen deres forleden, og da så det ut som de var utsolgt for det meste. Så enten har de gjort noe feil, eller så har de gjort alt riktig Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AEM Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Tja, nettsiden er vel ikke den beste – men knivene er jo vanvittig bra. Er stygt redd for at det her kan være 50/50 x) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreasv Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Strømmen har gode kniver, men Eggen på de nye knivene er for bratt. Den skjærer ikke skikkelig når man hugger med den. Jeg fikk en kompis til å gjøre vinkelen på Eggen litt slakere. Kniven ble noe helt annet. Slira har jeg måtte forlenge to ganger. Den krymper mye når den blir våt og tørker igjen. Ikke best kvalitet på den. Kniven er god å jobbe med. Den ligger alltid i sekken min på tur. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AEM Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Strømmen har gode kniver, men Eggen på de nye knivene er for bratt. Den skjærer ikke skikkelig når man hugger med den. Jeg fikk en kompis til å gjøre vinkelen på Eggen litt slakere. Kniven ble noe helt annet. Slira har jeg måtte forlenge to ganger. Den krymper mye når den blir våt og tørker igjen. Ikke best kvalitet på den. Kniven er god å jobbe med. Den ligger alltid i sekken min på tur. Dette har jeg ikke merket noe til selv, dog er vel min siste fra dem litt over et år gammel… Gjelder dette flere modeller du har vært borte i eller kan det ha vært produksjonsfeil av noe slag? Det med slire har jeg heller ikke opplevd – regner med at du har forsøkt å smøre det inn? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreasv Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Kniven er vel 6-7 år gammel. Svært stål. Slira er smurt men det hjelper lite. Kniven er mye brukt. Eggen er for bratt på de modellene jeg har sett. En justering på noen grader gjorde kniven betydelig bedre. Andreas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AEM Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Hmm, mulig jeg må vurdere å gjøre noe lignende selv… Aldri hat noe å klage på, men man vil jo alltid gjøre livet lettere for seg selv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreasv Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Det anbefales å endre eggen. Jeg fikk en gammel trollmann på slipsteinen til å legge min nye egg. Han la eggen etter gammel samisk tradisjon. Da skal eggen være rett på venstre side (om du hugger med høre hånd.) Da styrer kniven seg ned i treet. På høyre side skal eggen være buet ut. Dette for å sprenge treet ut. Denne tradisjonen stammer fra den gangen bladene på sameknivene ikke hadde en klart definert egg, men gikk gradvis over i selve bladstålet. Prøv, du vil ikke angre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sellik Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Kom over denne 8" kniven fra Isak Strømeng på ei bruktsjappe, pris 150.-Trenger litt kjærlig stell, men tror den skal bli bra. Slira er merket på baksiden med : Knivsmed Isak Strømeng, 9730 Karasjok, tlf 66440. Telefon nr skulle tilsi at den er noen år, men hva sier ekspertisen om kniven? Kjøpte en maken i 1979 da jeg var i militæret . Ruster fælt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.