Jump to content

Choke. Egenskaper og erfaringer.


Lynxhunter

Recommended Posts

Jeg er ingen ekspert på dette området.

Men det er liten kunnskap om dette, både blant private og "fagfolk".

 

Tråden er ment som erfaringsutveksling og tips om gode (og dårlige) choker til forskjellige formål.

 

Hagla`s choke er utvilsomt av stor betydning for " kvaliteten" på skuddet. Man velger som regel choke utifra hvilken type jakt / konkurranse det skal bedrives. En god choke skal holde ett jevnt skuddbilde, ønsket spredning og effekt.

 

Det finnes ett stort utvalg av choker i norske og utenlandske butikker, men dårlig teknisk informasjon.

Prisene variere også mye, fra ett par hundre til flere tusenlapper.

 

Personlig er jeg på jakt etter choker som er egnet til ( og tåler ) HD-ammunisjon og annen kraftig ammunisjon. Trang og jevn skur for lange hold.

Det kommer stadig ny ammunisjon på markedet som importørene skryter uhemmet av. Men hvilken choke som er mest egnet sies det lite eller ingen ting om !

Det finnes mange extended choker som lover mye i " reklamen", men kan man stole på dette ?

Og,- trange choker som ikke er godkjent for stål, tåler de da hevi-shot og HD ? Og, i verste fall, hva kan skje om choken ikke tåler trykket ?

 

Jeg har vært i kontakt med flere av de store våpenforretningene i landet om temaet, men får mange " antagelig og kanskje" svar. Tips om forretninger og personer som har kunnskap om dette mottas med takk.

Link to comment
Share on other sites

Problemet er at det ikke finnes noe fasitsvar. Valg av patronfabrikant, haglstørrelse, haglmateriale og ikke minst type hagle, har minst like mye å si for "kvaliteten" på hagleskura som type choke.

 

Svaret er at du må skyte på papp med den børsa du har for å se og sammenligne.

 

Jeg spurte Jakt & Friluft om jeg ville få jevnere skuddbilde om jeg skiftet ut chokene i min Benelli Comfort til såkalte Crio-choker. Svaret var at noen påstår det. Dersom jeg skjøt på papp og sammenlignet, så skulle jeg se veldig godt for å se forskjell.

 

Når det gjelder forskjellige patroner, så kan du faktisk se forskjell når du skyter på papp. En rypepatron som gir fint skuddbilde i børsa di kan gi et lurvete og hullete skuddbilde i børsa mi.

 

Når det gjelder spredning, så gir noen sinkhaglpatroner ekstremt stor spredning, mens Remington Wingmaster HD ligger helt i andre enden og gir trange skuddbilder. Det siste har jeg sett selv ved skudd på papp. Det står litt om dette i ett av de siste utgavene av Jakt.

 

Her er en link til relaterte saker:

http://www.klikk.no/produkthjemmesider/ ... rangboring

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Jeg fant ut på Remington`s hjemmeside at de har laget en choke spesielt beregnet for Rem HD : "Wingmaster HD™ (Heavy Density) Rem™ Chokes". Mulig at dette er gammelt nytt ? ( godkjent for all slags ammo, også stål)

Kanskje vanskelig å få tak i her i landet ? Jeg har snakket med jakt&friluft om choker, men de har ikke nevnt denne. Mistenker at denne koster endel, men denne skal jeg ha tak i !!

 

Midway anbefaler Primos Dead Dog Predator Choke Tube, har bestilt denne, selv om den tekniske informasjonen ikke er spesielt god. Trulock Super-Waterfowl Extended Choke Tube lover mye . Det bør den også, med en pris på rundt 1500,-.

 

Cabela`s har jo mange choker også, blant annet Hevi-Shot Dead Coyote Choke Tube, denne vet jeg funker bra.

PatternMaster™ Choke Tubes – Long Range lover også godt. Det er vel kanskje litt av problemet med amerikansk handel...det meste har en "fantastisk" omtale...

 

Jeg har vært inne på tanken,: en henvendelse til Jørund Lien om å gjøre en grundig test av choker i bladet jakt.

Men testing og omtaler av hagleskudd som egner seg til hold over 30 meter er vel litt tabu der også, som i de fleste andre jegerkretser norge... :wink:

Link to comment
Share on other sites

Jeg jakter som deg Lynxhunter mest rovvilt. Jeg hadde en Rem. 11-87 som jeg brukte på div jakt , på denne fikk jeg montert en Polychoke ( Multichoke ). Denne fungerer slik at du forandrer trangborring ved å vri på den , fra helt åpen til supertrang. Fikk overraskende meget gode treffbilder med den med det meste av ammo , også med Hevishot på LANGE hold på papp.

 

Kompisen har en Benelli halvauto med en lignende type choke som heter Truglo.....tror jeg. Han skryter veldig av denne choken , jeg har selv sett at han har skutt rev på .....tja skal vi si marginale hold med rett ammo :wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Jeg har en silma finnskogen 12/89 med tre choker. Lurer egentlig på det samme som dimex. må man gå via produsenten av hagla eller finnes det noen "universal" choker? har lite Erfaring, men har lyst til å prøve flere enn de 3 chokene som jeg har liggende.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Jeg låner denne tråden litt.

Ei Star Baikal mp-153 12/89 er bestilt og den kommer jeg til å bruke på åtejakt på rev, men så lurer jeg på det om Carlson's Hevi-Shot Dead Coyote Choke Tube passer gjengene i munningen på denne hagla, noen som vet dette?

Er veldig interessert i en slik choke.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jeg har bestilt choker herifra: http://www.briley.com/briley-shotguns.aspx

 

Ikke noe problem å få dem over til Norge, prisene er det ikke noe å si på. Briley er størst på konkurransechoker, men dette er også noe å tenke på i jaktvåpen. De er lengre enn vanlige jaktchoker, noe som i min hagle gir bedre skuddbilder. Hastighetstapet vil reduseres og portene i chokemunningene gir teoretisk noe rekyldemping (påstått 5%).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...