Jump to content

Beverjakta 2008


hansen deluxe

Recommended Posts

Årsaken til at jeg kun har 910-920 m/s på min ladning, er at jeg rett og slett startet for lavt med ladningene mine iår. Jeg fikk ikke tak i rett krutt, og måtte bruke skytterlagskrutt. Da ble første ladninger for svake, og siden jeg ikke har "mobilt" ladeutstyr (ennå, men det kommer..), så måtte jeg ta en liten velvurdert sjanse på å øke vekta etter at jeg hadde testskutt. Fikk ikke tid til å testskyte mer. Da havnet jeg på denne hastigheten, den ga også best presisjon av ladningene jeg testet.

 

Neste år skal jeg lade på nytt, og det er i den forbindelse jeg er ute etter råd. Jeg har også fundert på om det er for liten fart på kula, slik at det blir for mye restvekt, og dermed gjennomskudd. Slik at hastigheten bør økes.

 

Når det gjelder plassering av skudd skal jeg nok forsøke hals/bog neste år. Kanskje det er nøkkelen....

 

Jeg er fortsatt takknemlig for råd, gir meg ikke med å finne korrekt ladning.

 

Mvh Dagl

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 402
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

fekk ikkje gjennom skyting på beveren min på 70 meters hold med 55 gr v-max i 250`en! GENIALT!!

Samme fine effekt har Sierra Blitz King, med Nosler BT derimot kan den litt tykkere bunnen av kula slå i gjennom.

En del år tilbake testet jeg treklattrer og div stige med platform for å komme over bekken(en artig (grusom) opplevelse var da forankrings stroppen skle og jeg gikk på hode ned, nesten, ytre ledd på høyre lang finger var fast mellom platform og tre. Så der dinglet jeg og 22-250'n som jeg hadde i venster hand, til fingertuppen var flat og jeg falt i bekken). Ett par kvelder før mens jeg satt der oppe kom B og begynte å snuse på treet mitt. Skuddhold 2,5-3m i nakken, heller ikke gjennomskytning, men skallen var bare biter under skinnet.

Link to comment
Share on other sites

Var en tur i bekken "min" i går kveld. Glomma og sideelvene har steget fælt siste tiden, så måtte sitte langt utpå et jorde i stedet for nær bekken... Satt først ca fem meter unna RV3 (vanvittig naturopplevelse når en kjenner "jordskjelvet" etter passerende vogntog... :lol::lol: ), men ga meg etter halvannen time. Mistet trua pga så masse vann. Ikke lett å få opp noen bever heller om den skulle synke uti vannet. Tok en kaffepause hos grunneieren og gikk ned igjen i halv ti tiden. Gikk da nedover jordet på andre siden av bekken, og jammen plasket det ikke voldsomt 30 meter unna. En tass som hoppet uti gitt pga en tulling som ikke fulgte med...! Satte meg til på post og ventet noe lenger ned. Ca fem minutter senere kom en svømmende oppover bekken. 30 meter unna, perfekt posisjon fra der jeg satt før! Den plasket og forsvant da vogntogalliansen fant ut at de skulle passere akkurat da! Omtrent fem meter før den kom i siktelinja... Heller ikke veldig smart å skyte samtidig som det kommer noen på 3'ern heller, i og med at jeg satt rett mot veien... Ett minutt senere bråket en til litt lenger ned, også den på vei oppover, men på naboområdet og bak en haug med busker... Det ble med det, men det er jo moro når en ser dem likevel da. Tar en tur i morgen kveld og muligens torsdag morgen, og nå har vannet gått ned en halvmeter i løpet av dagen, så håpet stiger litt. Har lov å ta èn bever i bekken der, samt to til på andre siden av Glomma. Blir nok bare den ene ved bekken jeg prøver meg på mer. Men begynner jo å dra seg til mot slutten, 15. mai, nå! Blir for øvrig å ta med grov fiskestang og vadebukser i morgen...

Link to comment
Share on other sites

Blitt stille her etter 30. april gitt! Kan jakte en uke til hos "min" grunneier, men det ser ut som om trengs! :? Klarte nemlig å bomme på en i går morges! Klarte å skyte over. Beveren lå stille i vannet på ca 25 meters hold. Jeg la siktet litt høyt for å kompensere for at børsa er skutt inn på hundre meter. På 30 meter ligger skuddene ca 5 cm under på blinken. La det nok litt høyt ja... Siktet på hodet, og det skal jeg ikke gjøre mer. Har lest at det bør en gjøre, men den blinken blir liten i vannet, og særlig når en prøver å forlegge siktet... Burde heller gitt den en i bredsiden uten å forlegge. Med .222 50grs hadde den gått i smellen uansett. Får tid til en tur til, 14. mai, så får en se om det blir pels i år. :roll: Den jeg fikk i fjor, fikk jeg for øvrig 14. mai og, så fin dato i grunn.

 

Så sikkert knallfint ut med en tulling løpende rundt i vadebukse og fæl fiskestang langs Riksvei 3 på leting etter bever langs en møkkete liten bekk! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Var i tjernet og fisket i kveld, og slang liksågodt kombien over skuldra da jeg gikk. Jeg har stort sett vært i tjernet på jakt hver helg siden mars, uten å ha sett antydning til bevergnag.

 

Da jeg skulle sette marken på kroker,plasket det 100 m unna meg. Er sikker på at jeg var 3 meter i været...vart skræmt ja=)

 

Det tok 3 kvarter før børre våget seg på land igjen. Avstanden var 70-80 meter, og jeg satte skuddet bak øret på børre.

 

Den 3. i år, den minste hittil. 10,5kg..men den beste historien.. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Såvidt jeg vet, går det ikke an å se om det er hunn eller hann når du jakter, men hunnen er som regel størst og holder seg nærme hytta. Når du slakter dem, kan du se etter. Er det baller er det hann, er det livmor, eggstokker osv, er det hunn... Alt dette sitter inni dyret hos begge kjønn, så du må åpne for å sjekke

Link to comment
Share on other sites

den siste beskrivelsen syns jeg var relativt dårlig. hvertfall med tanke på om det er en hann bever eller ikke. jeg har slaktet en god del bevere, og kan aldri si at jeg har sett "baller" på beveren? men penisbeid berimot er sikrere. fort å forveksle "baller" med med gjellkjærtlene som ligger ved siden av rassen. livmor beskrivelsen støtter jeg deg 100% i. og at hunn beveren ofte er nærme hytta er en påstad jeg har hørt mange ganger og jeg har testet den ut også, med og uten hell :( så er man redd for å skyte voksen hunn bevere, må en nesten droppe å skyte voksen bever, det er hvertfall min erfaring

Link to comment
Share on other sites

Ellers er drektige hunner gjerne ikke så langt avgårde fra hytta.

 

I tillegg har drektige hunner/eldre voksne hunndyr pupper som ikke er veldig vanskelige og finne..

Litt krafsing i pelsen,omtrent der pupper vanligvis finnes gjør somregel susen. :P

 

Sjekket en ung hanne jeg skøyt i våres for pupper,men klarte ikke og finne noen,så jeg vet ikke om hanndyra også har pupper.?

Skøyt også ei ung hunnbever,og der fant jeg noen småpupper etterhvert..

 

Skal også kunne kjenne penisbenet hvis du klemmer ned/sammen med fingrene rett over åpningen på beveren (hvis det er en hannbever sef.) Iflg. preparanten jeg bruker,men det har jeg ikke prøvd ut selv..

Link to comment
Share on other sites

takker for svar.

bare tenkte litt på å ha en oversikt over hvilke ungdyr som blir skutt.

siden jeg er den eneste som jakter i området er det greit å ha en viss oversikt... om man skulle være uheldig å skyte et voksent dyr.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
Har vært nok en gang ute å sjekket om beveren fra onsdag har kommet seg til overflaten. Neida, ingen bever å se. Skal sjekke til onsdag, blir siste sjanse før jeg drar til Polen.

Skal jevnlig sjekke området i løpet av mai. Bør flyte opp om ikke lenge.

 

Fikk beskjed om at beveren min ble funnet et par dager etter jaktas slutt. Møtte vedkommende tilfeldig på skytebanen for et par uker siden. Godt å vite at det endte bra.

Ca 9 kilo veide den.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

En liten historie rundt de 2 beverne.

Har vært ute å jaktet morgen og kveld siden fredag. Så avtalte jeg å møte en kjenning som skulle bli med å jakte i går kveld og i dag morges. I går så vi ingen bever, kun 2 Polakker som fisket.

Ble enige om å møtes kl. 0625 i dag. Feilberegnet kjøretiden og var fremme kvart over. Kjørte inn og stoppet bilen. Nysgjerrigheten tok overhånd og smøg meg frem til beverhytta ( kun noen få meter fra park.plassen). Vel fremme speider jeg med håndkikkerten. Joda, burre var ute i sundet. Trakk meg stille tilbake og hentet rifla. Puttet i magasin og ladet denne på vei tilbake. Satte meg rolig ned og kikket gjennom kikkerten. Der kom beveren frem igjen. Ikke langeholdet, finner overgangen mellom nakke og hode i rødpunktet å lar skuddet gå. Den forvinner i vannsøylen. Når vannet legger seg ligger den i vannet med krampetrekninger, siver sakte mot land. Den får et skudd til å borte blir den. Jeg vet med meg selv at den er død.

I samme øyeblikk ankommer hun som skal jakte sammen med meg. Går stille å møte henne. Forteller henne hva som har skjedd å blir enige om at vi går opp til "posten" og tar en kopp kaffe.

Har ikke før kommet opp så svømmer det en bever til mot der vi sitter. Inn med magasinet i en bråfart og lader på nytt. Sniker meg et par meter frem og finner anlegg liggende.

Avstanden blir ca 80 meter og beveren ligger stille i vannkanten. Lar skuddet gå.

Tømmer rifla og går de ti meterne tilbake der hun sitter samtidig som jeg kikker ned på den første skuddplassen. Der ligger beveren å flyter. Men glemte jo selvfølgelig fiskestanga. Sender hun avgårde ( bor halve veien unna).

Hun kommer tilbake etter en halvtime. Monterer stanga og får fikset opp beveren.

Vel oppe med den kikker jeg bort på den andre skuddplassen. Joda, der ligger bever nr.2 å flyter. Pakker i bilene å kjører rundt. Fisker den opp og får den på land.

Sender en sms til lederen for viltforvaltingen om at oppdraget er utført.

 

Her ligger den første beveren:

Diverse_jakt_004_%28Medium%29.jpg

 

Bever nr.1

Diverse_jakt_007_%28Medium%29.jpg

 

Bever nr.2

Diverse_jakt_009_%28Medium%29.jpg

 

Begge.

Diverse_jakt_010_%28Medium%29.jpg

Link to comment
Share on other sites

Har fått skadefelling selv. Fint å ha noe å gjøre da gammelkara sitter å spiller poker i koia etter endt elgjakt. Poker skjønner jeg meg ikke på alikevel. Den sjeldne gangen jeg prøver, blir jeg rundlurt og tom for småpenger.

Må bruke hagla på den aktuelle beveren. Er hus rundt på alle kanter.

 

Grattis Hansen :)

Link to comment
Share on other sites

Beverjakt er topp. Våren er en flott tid å jakte på. Men nå måtte man gjøre grep i de 2 koloniene så fort som mulig. Mulig jeg får tid til å kikke på den andre kolonien også denne uka.

Er stadig ute å kikker etter beveren i området vårt, så jeg hadde sånn noenlunde kontroll på antall bever der jeg fikk skutt.

Link to comment
Share on other sites

Tenkte jeg skulle ut å prøve meg på beveren på onsdag! Har ikke vært å kikket åp demningen siden juni, men har hørt rapporter fra vassdraget som tilsier at det er bygget en ny sekundær demning siden den gang, i tillegg til to nye hytter, så jeg har troa på at det skal bli beverpels denne gang. Tenkte at jeg skulle jakte fra onsdag til lørdag, noen som har lyst til å gi meg en anbefaling i hvordan jaktmønsteret mitt i så fall burde være? Nytter kanskje ikke å sitte der hver dag i hele den perioden?

 

Skal speide på tirsdag, så håper jeg kanskje får lastet opp noen bilder da.

 

Problemet der vi jakter er at beveren har spart mye bjørkekratt helt inntil elvebredden, som gjør det vanskelig å finne en egnet post, men i fjor brukte jeg greinsaksa og klippet ned noen greiner for å ha en to-tre små glenner å skyte i. Noen som har erfaringer på hvordan beveren reagerer hvis den finner ut at noen andre har vært der på dagtid å fjernet greiner? Må jeg da kanskje vente litt med å jakte?

Link to comment
Share on other sites

Grunnen til at jeg velger beverjakt nå er at jeg trenger noe å gjøre før æljjakta, og skinnet må jeg innrømme at jeg ikke preparerer uansett om jeg skyter den på våren eller ikke.. Og hvis jeg får skutt bever blir den nok reveåte uansett.

 

Takk for tipset Hansen, da trenger jeg ikke være så redd for å rydde i år! Ikke så dumt det med jakttårn nei, men litt vanskelig å transportere det til elva/dammen. Har et stykke og gå, så ullsokker på utsiden av jaktstøvlene bedrer sjansene hos oss betraktelig.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Er visst håp om å få bever enda, for de som har tillatelse. Var en tur på fjellet et par dager. Er en demning nedenfor sætra hvor vi var, og der har beveren drevet voldsomt i sommer. Ferske fellinger er det og. Sto opp tidlig i går morges, rundt soloppgang, for å se om jeg så den. Så den ikke da det er veldig mye kratt og buskas rundt der, men hørte den gnagde på kvist i nærheten! Synd en ikke hadde med kikkert og børse (og nødvendig tillatelse!). Artig lell! :)

 

Har lest at beveren ikke er aktiv på høsten da den allerede har gjort klar for vinteren, men denne har i hvertfall ikke lest den boka...

Link to comment
Share on other sites

Beveren er aktiv hele året.

I små vassdrag (der de ikke kan lage vinterlager under isen) kan man se dem er oppe og beiter hele vinteren. Det hender dem har hull bak på hytta som dem bruker, ellers er det råk i isen.

Men som nevnt, om høsten har vi klokka mot oss og ikke med oss som om våren.

Tålmodighet og list bruker å hjelpe.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Igjen er det en beverkoloni som gjør ugang i området vi jakter i. De har felt trær på riksveien/lavspentlinjer, samt demmet opp et stort område.

Var innom nevnte sted flere ganger under jakta i våres. Men har kviet meg litt for å jakta der pga beliggenheten. 200-300 meter unna tettbebygd strøk og riksveien rett bak. Med en gang- og sykkelsti vis a vis.

Etter å ha snakket med Politiet og Viltforvaltningen så har jeg gjort et par forsøk i helga. Var ute lørdag og søndag morgen. Hørte beveren holdt på, men for mørkt til å kunne få skutt. Når det endelig lysnet var var burre borte.

Men så kom snøværet. Endelig.

På vei hjem etter å ha lagt på mere reveåte dro fruen og jeg bortom beverhytta. Klokka var rundt åtte. Joda, beveren var ute. Fikk ikke telt men vil tippe en 4-6 stk.

Dro ut igjen ved midnatt. Snek meg ut av bilen og gikk noen meter. Stoppet og lyttet. Hørte flere bever som holdt på. Plasking og gnaging. Smyg meg mot en odde og satte meg ned. Det var som å gå på knekkebrød :oops:

Og følgelig ble jeg "fersket" et par ganger.

Men den er vant til folk så det tok ikke lange tiden før den roet seg. Så flere bever svømme i vannet rett foran der jeg satt.

Tror aldri jeg har sett så mye bever på en gang.

Etter en times tid fikk jeg øye på en bever som gikk i land på andre siden. Den satt i gnagde i vannkanten, men fortsatt godt synlig pga snøen. Løfter opp rifla, finner den i kikkerten. Sitter med godt anlegg. Arg, en grein dekker beveren.

Den ble sittende en 5-10 minutter så forsvant den.

Brått kommer den en bever svømmende rett mot der jeg sitter, vinden er gunstig. Sitter musestille. Den forsvinner inn på bredden 6-7 meter fra meg. Hører den tusler inne i krattet ved siden av. Jeg tør knapt puste. Bare venter på at den skal komme ut på oversiden. Minuttene går. Desverre velger den å ta vannveien.

Gir meg ved firetiden.

Beverjakta er definitivt ikke over for i år :D

Link to comment
Share on other sites

Igjen er det en beverkoloni som gjør ugang i området vi jakter i. De har felt trær på riksveien/lavspentlinjer, samt demmet opp et stort område.

Var innom nevnte sted flere ganger under jakta i våres. Men har kviet meg litt for å jakta der pga beliggenheten. 200-300 meter unna tettbebygd strøk og riksveien rett bak. Med en gang- og sykkelsti vis a vis.

Etter å ha snakket med Politiet og Viltforvaltningen så har jeg gjort et par forsøk i helga. Var ute lørdag og søndag morgen. Hørte beveren holdt på, men for mørkt til å kunne få skutt. Når det endelig lysnet var var burre borte.

Men så kom snøværet. Endelig.

På vei hjem etter å ha lagt på mere reveåte dro fruen og jeg bortom beverhytta. Klokka var rundt åtte. Joda, beveren var ute. Fikk ikke telt men vil tippe en 4-6 stk.

Dro ut igjen ved midnatt. Snek meg ut av bilen og gikk noen meter. Stoppet og lyttet. Hørte flere bever som holdt på. Plasking og gnaging. Smyg meg mot en odde og satte meg ned. Det var som å gå på knekkebrød :oops:

Og følgelig ble jeg "fersket" et par ganger.

Men den er vant til folk så det tok ikke lange tiden før den roet seg. Så flere bever svømme i vannet rett foran der jeg satt.

Tror aldri jeg har sett så mye bever på en gang.

Etter en times tid fikk jeg øye på en bever som gikk i land på andre siden. Den satt i gnagde i vannkanten, men fortsatt godt synlig pga snøen. Løfter opp rifla, finner den i kikkerten. Sitter med godt anlegg. Arg, en grein dekker beveren.

Den ble sittende en 5-10 minutter så forsvant den.

Brått kommer den en bever svømmende rett mot der jeg sitter, vinden er gunstig. Sitter musestille. Den forsvinner inn på bredden 6-7 meter fra meg. Hører den tusler inne i krattet ved siden av. Jeg tør knapt puste. Bare venter på at den skal komme ut på oversiden. Minuttene går. Desverre velger den å ta vannveien.

Gir meg ved firetiden.

Beverjakta er definitivt ikke over for i år :D

 

Jeg tror jeg kan gjette meg til hvor denne plassen er :wink: Hvorfor ikke lufte hagla en tur? Om holdet blir så kort som det du skriver her så skulle vel ikke det være noe problem?

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror jeg kan gjette meg til hvor denne plassen er :wink: Hvorfor ikke lufte hagla en tur? Om holdet blir så kort som det du skriver her så skulle vel ikke det være noe problem?

 

OT:

*Host host*.......har du noen gang sett Hansen med hagle.......det har jeg.....en gang :roll::shock:

Trur han treffer bedre med Rifla :lol:

Link to comment
Share on other sites

Slenger inn et par bilder fra vårens beverjakt :) . Er jo en stund siden nå, men det var jo i 2008 :) . Er veldig mye Bever her jeg bor. (sørvestagder). Fint å ha disse å jakte på utover våren når resten av jakta dabber av. Skjer somregel alltid noe spennende når man sitter på post i kveldinga/ grålysninga. Disse 2 ble skutt i et lite vann et par km inn i heia på kveldsjakt. Det var en Bever til som svømte runt i vannet etter at disse hadde tatt kvelden, men den fikk lov å vente til neste sesong :) .

 

Beverjakt18-190408015.jpg

 

Her er den ene ferdig flådd.

 

Turtilhyttadiverse030408001.jpg

 

 

Skinnet har selvfølgelig blitt liggende i frysen, å dukket opp her om dagen da vi hadde en oppryddning før jula setter inn.

Søkte litt på nett, å fant et sted jeg lurer på å sende skinnet til garving. Noen som kjenner til disse karene?

 

http://www.roarpels.no/index.php?Itemid ... &task=view

Link to comment
Share on other sites

Han er bra han! eneste problemet er at de kutter vekk kanten 2-3 cm rundt hele pga at de må feste skinnet til noe. Fikk beskjed derfra igår, ene skinnet er ødelagt pga håravfall og det andre mangler en 5.kroning med pels :cry:

Var pga saltinga sa han, jeg pøste på med salt jeg men... 2 kg på hvert skinn liksom :?

Link to comment
Share on other sites

Fikk beskjed derfra igår, ene skinnet er ødelagt pga håravfall og det andre mangler en 5.kroning med pels :cry:

Var pga saltinga sa han, jeg pøste på med salt jeg men... 2 kg på hvert skinn liksom :?

 

Nesten samme beskjeden vi fikk om 2 av skinna våre også. Surningsskader pga dårlig skraping/salting. :(

Link to comment
Share on other sites

Vet ikke om dette er tråden eller om diskusjonen skulle vært i Roar pels tråden men......

 

Enten har jeg vært heldig (flink? :D ) med saltingen på mine skinn, men har ikke fått surningsskader på de jeg fikk tilbake forrige uke. Av de 6 skinn jeg levert der, og omtrent det samme har min kammerat levert der, så har det vært skader på et av de. Og det var som dere fått beskjed om pga dårlig skraping/salting.

 

Jeg bruker veldig finkornet salt på mine skinn....og rikelig!! Vet ikke om det er noe med type salt også gjøre...?? Har vært et par skinn som er sent inn som vi har vært usikre om være bra nok skapa, men det gått bra.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...