Jump to content

nof

Members
 • Content Count

  360
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by nof

 1. @M67 du har utvilsomt ladet mere enn meg Var i tvil om jeg skulle la det med kruttmålet stå sånn.. Håpet at noen skulle fylle ut dette da mitt kruttmål kun har stått og samlet støv siden jeg kjøpte en Lyman G6. Vekta på den er god, men utmatingen kan bli en tolmodighetsprøve, men som regel klarer den nesten å mate ut en ladning mens jeg setter kula på forrige. Må vente noen sekunder da sjø
 2. Definitivt. Å lade for å spare penger er tvilsomt i utgangspunktet. Oppsiden for meg er at jeg skyter mere. Av en eller annen grunn er komponentlageret enklere å holde oppdatert enn ferdigrulla ammo. Nesten å sammenligne med tobakkslageret den gangen jeg røykte. Eller for å ta en mere moderne variant: El-bilistenes blikk for ladeuttak.
 3. Om jeg skulle begynne å lade dag ville jeg anskaffe først: Ladeboken! Anskaffe ei presse med muligheter for å hurtig skifte mellom ferdiginnstilte dier. Tilhørende tennhetteisetter er kjekt. Lee sin collet die og kulesetter. Likegreit å kjøpe en helpresse die i samme slengen. Avgraderings verktøy for hylsehals og en lengdetrimmer. Ei pålitelig og god vekt er et must. Dette er uten tvil det mest viktige utstyret man har! Skyvelær. Hylsebrett. Kjøp noen pakker ferdigladdet treningsammo fra Lapua eller Norma for hylseemner og hold styr på antall ganger skutt. Det kan være lurt å ha en haug hylser dedikert til hvert våpen. Kuler kjøper man i bulk på 1000stk. i slengen, men begynn med en mindre pakke først. Krutt velger man ut i fra noe som er lett tilgjengelig. Det finske med vanskelig navn er et godt valg, de har også ladedata. Ett kruttmål er kjekt for å opp farten. Dessverre så har de en tendens til å lugge med N150 krutt og grovere. Vasking av hylser kan gjøres i ei bøtte med sitronsyre og varmt vann fra springen. Tørk i stekovnen på 100 grader. Jeg tar ut tennhettene først så ei utstøterdie kan være ei go investering. Da skulle man ha kommet seg godt igang, påregn mere utstyr etterhvert
 4. hjortefett kleber seg på tenner og gane og smaken henger igjen og smitter over på alt du putter i munnen etterpå. Det smaker som billige telys fra Nille omtrent. Ikke engang skylling med brennevin hjelper på smaken, det er bedøvelsen fra brennevinet som evt. hjelper..
 5. nof

  Metal tråden

  Oh, dumpet over no jeg skulle putte opp hær, men fy faen,
 6. Heh, litt forskjellig erfaring hær, ja
 7. Factory crimp die .. er noe som i de fleste tilfeller burde forbli ubrukt. Iallefall om man er tvil. Første forutsetning er at kula har spor for det. Andre forutsetning er at sporet stemmer med lengden på patronen. Jeg har kun boltrifler, halvauto og bøylerifler er kanskje noe annet. ja, jeg har brukt FCD når kula er undersize. Ikke gjør det, løpet mantler som faen. Et par ganger har jeg fått kula dunket kula inn på jaktammo som følge av hard behandling. Er veldig lett å se og dermed å skrote. Er definitivt bedre måter å skaffe seg ordentlig kulehold på.
 8. Hehe, tortur er forbudt i Norge, samtidig mistenker jeg at en økende del av befolkningen at faktisk mener at Bambivisning vil hjelpe.
 9. Kanskje en passende straff? https://www.nrk.no/urix/krypskytter-domt-til-a-se-bambi-1.14345908
 10. Jeg tror du har rett @DoctoRoy, og den såkalte nærpolitireformen bidrar til å dra spiralen opp i fart. Skulle ønske det var baller nok på samfnnsdebatanter til å kalle den reformen for sparepolitireformen. https://www.nrk.no/norge/forskere-mener-naerpolitireformen-har-blitt-en-fjernpolitireform-1.14326093
 11. Som folket sier, kjøp Norma eller Lapua treningsammo, skyt de for å få tomhylser. Jeg kjenner ikke GGG, men det høres arbeidsomt ut. Jeg kjøper ny fabrikkladd Lapua/Norma når patronene begynner å kamre tregt. Bruker kun Lee Collet og veldig sjelden fullpressedia. Diesettet som @Joikanevner har det du trenger og man kan med fordel la FCD dia forbli liggende ubrukt i eska.
 12. @BearBeer samme organisasjon sier 40% hær: https://www.landbruk.no/internasjonalt/i-dag-er-norge-helt-avhengig-av-importert-mat/ Greit nok at tallene kan forbedres i en krisesituasjon , men det mangler fortsatt noen viktige prosenter. Det som trekker tallene ned er import av for til oppdrettsnæringen. Ingen tvil om at vi har viktige resursjer i form av store havområder. Spørsmålet blir da hvor lenge det vil vare i en krise før fiskebestandene kollapser. Jeg tviler også sterkt på at vi klarer å holde andre (fra andre land) unna matfatet vårt. Mens vi krangler om dette så fortsetter nedbyggingen av dyrkajord. .
 13. Så lenge de står der for å vise sine meninger og ikke lager trøbbel så må de få lov til det. Mere bekymringsverdig er at de ikke synes å ha noen god forståelse på arbeidstid og hva en arbeidsdag er. Da hadde de skjønt når bilene med dyr kommer inn.
 14. @BearBeer Fisk er medregnet. Jeg har sett tall på 33-34% på egenproduksjon av mat når man regner inn import av kraftfôr , noe som våre styresmakter ikke gjør. Når det gjelder oppdrett av fisk, så må man også spørre seg hvor bærekraftig dette er.
 15. nof

  Kritisk tenkning

  Google, Facebook, Apple og (i noe mindre grad) Microsoft driver alle utstrakt overvåkning av kundene. For Google og Facebook er det forbrukerne som er DET salgbare produktet. Og vi godtar at våre data ikke lengre er noe som vi kan ha kontroll med i bytte mot noe som ligner brukervennlighet. Våre personlige data er heller ikke trygge. Det være seg helse, finansielle og hva som ellers er lagret på offentlige og private servere. Disse serverne er ett vanvittig sammensurium med kompleksitet av virituelle og fysiske maskiner. Det er lenge siden ett nettverksinterface var en enkel serieport. Nå inneholder alle aktiv programmerbar logikk for å behandle nettverkspakkene. Selv RAM-brikkene styres av en oppgraderbar mikrokontroller. Mens jeg drev med servere og nettverk for noen år siden så fant HP uønsket programvare i noen RAM-brikker... Det slutter aldri å imponere meg hvordan IT-industrien løser problemer i all kompleksiteten med mere kompleksitet. Ingen rørlegger, snekker eller annen håndtverker vil komme seg unna med tilsvarende lappverk. Jeg klarer ikke helt å se om all kompleksiteten er fragil eller stabil. Uten tvil kan man gjemme mye rart i kompleksiteten men på den annen side vil ikke ulumskheter ikke vare lenge på grunn av `turnaround`. En generasjon i IT er tre år og oppgraderinger (bør) skje kontinuerlig. For å komme på riktig side igjen; Mye stygt kan skje på et øyeblikk..
 16. Media har mye rosabloggerstoff, ja. Trendsettende heter det. Men det begynte å gå nedover lenge før rosablogger ble ett begrep. Man kan feks. Ikke lengre poste bilde av ett slakt i landets mest populære matgruppe på Facebook. Forsvaret var en vits 90-tallet og etter det har det bare blitt værre. Når BB bombet stortingsbygget og massakrerte på utøya besto beredskapen av å snu kameraene innover ved grensestasjonene oppover det lange land. Vi har også en egen matvareproduksjon som ligger godt under 40% av forbruket. Og egenproduksjonen av mat vil fortsette å gå ned. Men penger har vi, og vi bruker de til å sy puter under armene til den oppvoksende generasjon . Byråkratiet vokser løpsk når vi vet at vi har for lite arbeidskraft til å møte eldrebølgen. Særdeles dårlige investeringer..
 17. ..opphausing i sosiale media. Før het det bygdesladder, i vår digitale tidsalder tar det nye dimensjoner. Ikke for det, det er en tråd hær på kammeret om sau og skutt hund som viser mange av de samme tendensene.
 18. Om det går bra for kondens så tar ikke ladeutstyret skade av kulde. Pressa mi sitter på en 2x6 toms plank på ca 1,5 meter og tar derfor liten plass, Hyller for resten av rallemikken tar mere plass, men da er det veggplassen det går utover.
 19. @Erlend Meyersier vel det meste egentlig. Jeg har ikke hatt noen problemer. Ja, det er litt slakk i turret-ringen, men jeg tror ikke det har så mye å si for presisjon. Halspresser for det meste med en Lee Collet die for 308 og resultatet er pene rette patroner. 7.62x39 er mere komplisert da jeg bruker pistolkrutt og blykuler og må bruke både Collet og ekspander på hylsehalsen for å få riktig passform og kulehold. Bruker alle fire hullene til dette kalibret, og da blir det betraktelig mere jobb med enstasjons(modus). Bruker ingen smøring av hylsene, bortsett fra når jeg helpresser og det er sjelden. Jeg tar ut hettene før jeg vasker hylsene i en ultralydvasker fra Biltema. Bruker varmt vann fra springen og sitronsyrepulver av god kvalitet. Tennhettelommene blir fine og rene. Tørker de i stekovnen på 100 grader med varmluft om jeg har det travelt. Våttromling med stainless har jeg ikke prøvd men vurderer. Bruker en defekt 308 Collet die med avlåst og oppborret kjeft til å ta ut hettene på begge kalibre og er derfor ikke redd for å få møkk i de andre diene. Denne står på en egen ring samen med en kuletrekkerdie (og to Lee FCD for flaskehalspatroner. ) Har også noen size-dier for blykuler på egen ring.
 20. Hehe, jeg trekker den helt bort. Da kan man trekke følgende konklusjon: All jakt med kunstig belysning er forbudt, med unntak av: - I ettersøk når jakleder og jaktrettighetshaver er varslet. - Ved åtejakt på rev da lyset er fastmontert. - Avstandsmålere med laser er OK.
 21. Slik jeg har oppfattet det, så var intensjonen i lovverket at all bruk av kunstig belysning skulle være forbudt. Med ett klart unntak av åtejakt på feks. rev, da skulle lyskilden være fastmontert i bygning ol. (grovt etter hukommelsen). Skal man trekke dette lengre så er også lasermåler forbudt, da laseren er en kunstig lyskilde...
 22. Dette! Enkel og grei kvalitetssjekk som ikke koster mange kronene. https://www.hjemmelading.no/categories/hylsebrett
 23. Jeg startet med en Lee Classic turret og bruker den fortsatt fire-fem år senere. Lader 308win og 7.62x39. Har vel ladet noen hundre skudd PR. år. Har ikke sett behovet for noen annen presse. Grunnen til at jeg valgte turreten i utgangspunktet var at jeg kunne ha diene mer eller mindre ferdig oppsatt og bare snurre til riktig die. Dette har fungert utmerket, bytter hele plata/ringen ved bytte av kaliber. Har ikke tatt i bruk autoindekseringa før nå i høst på 7.62x39. Det som manglet var ett pålitelig kruttmål som takler riflekrutt montert på ringen.Håper å få N150 til å renne pålitelig igjennom kruttmålet og da blir autoindekserinnga brukt på treningsammo til 308 også. Lee auto drum ser ut til å kunne takle dette, men har tilgode å teste. For en nybegynner er det definitivt å anbefale å legge til side indekserings-stanga, bruk den som en enstasjons. Behandle hele serier med patroner med samme dia, sånn at feks har 50 patroner med tennhetter og krutt å sette kule i til slutt. Kjør på!
 24. Det er rimelig åpenbart at byråkratiet har vokst med påvisningen av prionsykdommer. Og det er ikke noe som er løsningsorientert.
 25. Jeg er tilbøyelig til å si at noen har påvist noe med moderne teknologi som ikke er påvist før. Og dermed skaffet seg sikker jobb i mange år fremover. Påfallende liten kunnskap om hvor lenge denne sykdommen har eksistert er publisert. Heller ikke viljen til å undersøke om dette er noe nytt oppfattes som ikke-eksisterende. Mitt enkle spørsmål er: Noe nytt? eller noe som er påvist i det siste med ny teknologi?
×
×
 • Create New...