Jump to content

Norsk 12.7mm


Recommended Posts

Hei

Er på utkikk å finne ut hva 12.7mm ammunisjon Norge har brukt. Spesifikt til stridsvogner og haubitsere, som da M109, K9 Thunder osv
 

Har lest noe om Raufoss NM140, men har ikke funnet noe god beskrivelse (om det ikke er gradert da)

 

Noen som vet noe mer? antar vi brukte flere

 

 

Link to comment
Share on other sites

MP NM140 og MP-T NM160 er jo ikke akkurat noe statshemmelighet, det har vært eksportert til sikkert tjue land i løpet av de siste tiåra, enten er du helt katastrofalt dårlig på å google, eller så vet jeg ikke helt hva du prøver finne ut av? Som jeg svarte i den andre tråden, Nammo-håndboka ligger jo åpent på nett fra Nammo selv, med en masse tall..

F.eks her NM140 multipurpose:

image.png.898e4b27370a14c89eeeeebb87f98de6.png

Og her NM160 multipurpose m sporlys:

image.png.b926dfb7c7fffad71fe3630df8e9291d.png'

 

Men tilbake til spørsmålet om båndsammensetning, her har du et moderne eksempel på bånd brukt i flere sammenhenger i M2:

Ammunisjonskasser div. størrelser | FINN torget

Altså MP, MP, MP-T. 

Tidligere fantes det også en sammensetning av MP, MP-T, AP-S.

"Før i ræva", før MP og MP-T ble "helt vanlig" og noe man tok seg råd til, brukte man også AP, API, AP-T, eller AP, API, API-T. Før det igjen brukte man gjerne bare helmantel-helmantel-sporlys, eller helmantel-AP-APT.

 

Ole

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ei tohi varjata skrev (1 time siden):

Før det igjen brukte man gjerne bare helmantel-helmantel-sporlys,

Det lille jeg har skutt med 12.7 har vært med helmantel, og helmantel-T. Både i forsvaret på 80-tallet (da tok man seg ikke råd til NM140 - de viste oss vel noen patroner..) og mer moderne tid.
Vet du hva betegnelsen er på disse, "Ball", i hylser som er synlig mattere og mer oksidert enn MP og MP-T?
Til øving bruker man jo også kortholds - "RR" og "RR-T"for Reduced Range, med prosjektiler som har finner som bremser ned rotasjonen, slik at de tumler etter noen 100m. Det fins jo også "SG-Ball", med presisjon, til myke mål - men skal du få utlevert det må du slikke mer enn støvler er jeg redd. 

Det fins også en blåplast (kortholds), NM17 og NM138 rødplast (løs)

 

Link to comment
Share on other sites

Her er patroner jeg har registert, mangler et par som ikke er ført inn fra "leteloggen" enda, men disse skal være de fleste med NM:

  • NM 17 - 12,7 x 99 mm NATO, kortholdspatron i blå plast (BF)
  • NM 26 - 12,7 x 99 mm NATO, løspatron i rød plast (BF) (gammel type med rund nese og bruddanviser)
  • NM 138 - 12,7 x 99 mm NATO, løspatron i rød plast (BF) (moderne andenebb)
  • NM 140 - 12,7 x 99 mm NATO, multipurposeammunisjon (US: Mk. 211) [Raufoss] - videreført idé av NM75 (20mm Rheinmetall-APHEI-T), uten sporlys. Sprenger ca. 200mm etter anslag. Finnes også som F2 og F3.
  • NM 160 - 12,7 x 99 mm NATO, multipurposeammunisjon med sporlys (US: Mk. 300 MP-T) [Raufoss] - videreført idé av NM75 (20mm Rheinmetall-APHEI-T), med sporlys. Sprenger ca. 200mm etter anslag. Finnes også som F2 og F3.
  • NM 173 - 12,7 x 99 mm NATO, "API-S Grade A (Match Grade) & Grade B (Linked)", panserbrytende prosjektil, spotter, A for økt presisjon, B for båndet ammunisjon
  • NM 185 - 12,7 x 99 mm NATO, "AP-S Grade A (Match Grade) & Grade B (Linked)", panserbrytende prosjektil, A for økt presisjon, B for båndet ammunisjon
  • NM 241 - 12,7 x 99 mm NATO, "SG Ball Grade A/Match Grade", helmantel med økt presisjon
  • NM 242 - 12,7 x 99 mm NATO, "SG-T Ball Tracer Grade A/Match Grade", helmantel med sporlys med økt presisjon
  • NM 243 - 12,7 x 99 mm NATO, "RR reduced range Grade A (Match Grade), Grade B (Linked)", kortholdspatron
  • NM 244 - 12,7 x 99 mm NATO, RR-T, Reduced Range Tracer, kortholdspatron med sporlys
  • NM 260 - 12,7 x 99 mm NATO,"Ball-DT Grade A (Match Grade) & Grade B (linked)", skarpskytterpatron med IR-sporlys, A for økt presisjon, B for båndet ammunisjon

 

Så vidt jeg vet er de "vanlige" amerikanske patronene brukt under sine opprinnelige navn, dvs. M1, M2, M8, M10, M17 osv. med norsk typepre-/suffiks.
Her nevnes AP-S som NM185, så de ammoboksene jeg tenker på har bånd med NM140, NM160, NM185 (MP, MP-T, AP-S).

 

Her er en liste over andre 12,7-relaterte NM-nummer, bl.a. mitr, lavetter, trefot, og ymse greier:

 

  • NM 133 - 12,7 x 99 mm NATO-mitraljøse, NM133 MITR [M3-flymitraljøse bygd om til M2HB-konfig, norsk ombygging]
  • NM 152 - Overlavett - «soft mount» til 12,7 mm MITR (Browning M2) [Vinghøg AS-verkstedet]
  • NM 165 - Underlavett til 12,7 mm MITR (Browning M2)
  • NM 167 - Reflekssikte til 12,7 mm MITR, Våpensmia
  • NM 168 - 12,7 x 99 mm NATO, EOD-drivpatron, elektrisk avfyring med NATO-nummer 1305-25-141-3607
  • NM 208 - "Vingfot", trefot for 12,7 mm mitraljøse NM214, NM218 [Vinghøgs Mek. Verksted A/S]
  • NM 214 - 12,7 x 99 mm NATO-mitraljøse [M2A1/NM214 HPS - hurtig pipeskift]
  • NM 218 - 12,7 x 99 mm NATO-mitraljøse [NM218 ÅPEN BOLT - NM214 som skyter fra åpent sluttstykke]

 

Ole

Edited by Ei tohi varjata
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Har lett mange steder, men greier ikke helt å brekrefte om den ammunisjonen (med lignende) blir brukt på 12.7mm mitraljøser på stridsvogner, koaksial eller f.eks i Protector RWS og om de eventualt ble brukt i en blanding?

Får nesten intrykket av at dette nesten bare er brukt i vanlige rifler

Informasjonen dere ga er nyttig, takk

Link to comment
Share on other sites

Det bør vel være en pekepinn at ammunisjonen er på bånd for M2 mitraljøse? ;) Se på hva jeg skriver, så ser du jo båndsammensetningene..

Ingen norske stridsvogner har M2 på taket eller koaksialt, det er bv og andre vogner som har dem montert (av kjøretøy).

Akkurat hva NM116 hadde en gang i tida blir vel omtrent bare gjetting, men det er jo båndet ammunisjon som omtalt her i tråden.

 

Ole

Link to comment
Share on other sites

Jeg har noen komponenter fra produksjonen på Raufoss om det skulle være av interesse for noen å studere litt:

Det jeg vet er at kobberkomponentene til venstre er ulike stadier i fremstillingen til mantelen. De "grå" til høyre er ulike innmater til prosjektilet, uten eksplosiver selvfølgelig. Om disse er ferdigstilte som deler er jeg usikker på, hvilken NM-ammunisjon disse er ment for aner jeg ikke. Hadde vært interessant om noen visste mer?

Stridsvognen M48 Patton som ble faset ut i 1993 hadde i min tid i kavaleriet på 70- tallet en 12,7 mitraljøse påmontert i tårnluken.

Jeg var på Leopard A1, men på Trandum hadde vi felles utdanning med M48-gutta, hver for oss avhengig av hvilken vogn vi skulle tjenestegjøre på. 

DSC06880.JPG

DSC06883.JPG

Edited by Vaquero
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Gøyalt å se, takk for at du deler! Jeg kan ikke helt identifisere en spesifikk patron de kan være for, men det er vel god sjans for at Per-S, Meatpukk, eller andre har bedre peiling. Tipper noe slags AP-T eller API-T?

Du har selvsagt rett ang. M48 Patton, i likhet med NM116 (modernisert M24 Chaffee) regna jeg den ikke med som moderne vogn i bruk i dag. Våre nåværende Leo 2A4 har som kjent MG3 slik som din egen Leo 1 hadde (1 koaksialt og 1 som kunne monteres på siden av luke).

 

Enkelte nye Leo 2-varianter har jo riktignok M2 i Protector eller andre fjernstyrte våpenstasjoner, den nye norske Leopard 2A8NOR skal etter planene også ha det, da naturligvis i norsk Kongsberg Protector. Sånn ca noe slik som denne danske 2A7-varianten, bare med mer norsk innmat, noen ekstra antenner osv:

Norwegian Leo 2A7 order upgraded to new "2A8 NOR" spec with APS, RWS, and  Norwegian systems : r/TankPorn

 

Ole

Edited by Ei tohi varjata
Link to comment
Share on other sites

Hei har arvet enn 50cal rifle fra 1873 er veldig kort våpen men tungt.Har ikke peiling på produsent eller verdi.lurer på d meste.lette etter enn plass d stod svar på spørsmål om antikke våpen men fant det ikke.Du er den Første jeg spør om du vet noe.

 

Link to comment
Share on other sites

Vaquero skrev (19 timer siden):

hvilken NM-ammunisjon disse er ment for aner jeg ikke. Hadde vært interessant om noen visste mer?

De ståldelene er holder for penetratoren, det er så lenge siden utviklingen at jeg ikke husker hvilke varianter de hører til, og om alle er helt ferdige. Har en av dem et hulrom i bunnen er nok det for sporlys.

Link to comment
Share on other sites

Sikkert ikke lett å huske alt @Per-S: Dette er for oss særinger😁

Disse kjernene passer perfekt inn i mantelemnene (diameter), de må dyttes inn som stempelet på en sykkelpumpe, kompresjon. Jeg tror ikke mantelemnene jeg har er ment for disse kjernene, stikker ut som vi ser. Den kjernen med rød stjerne har en innvendig spiss, penetrasjonskomponent, ja. Den med grønn stjerne er av ren messing og ukjent for meg, tok den med for moroskyld.  

DSC06895.JPG

 

For å vise spissen måtte jeg ta et bilde ute i dagslys,  jeg fikk det ikke bedre til enn dette. Nr.4 fra venstre er en standard med blykjerne, uten "lurium". 

DSC06891.JPG

Edited by Vaquero
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Den du tok bilde av utendørs er kommet et trinn lengre i montering og har fått kjernen krympet fast i bøssingen, vi ser begynnelsen på ogivalen. Så skal tambakmantelen utenpå dette igjen, og eventuelt sporlys settes inn. Problemet med å huske alle detaljer er at det har vært mange ulike varianter som er blitt prøvd, og ammunisjonen har blitt kontinuerlig videreutviket. I tillegg til Norske varianter er det også solgt 12.7 MP varanter til mange land som har sin egen betegnelse.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

I DFS har vi en lang tradisjon med redusert ladning for rekruttskyttere, når dette startet vet jeg ikke nøyaktig, men jeg har noen av disse patronene i min samling.

 

Bildene viser to komplette esker med rekruttpatroner og juniorpatroner. Hva som er forskjelen vet jeg ikke. Neste bilde r ulike typer av disse patronene. Til venstre er en med det jeg tror er en rund blykule, så juniorpatronen som er en halvmantelkule med ganske stor del av blyet eksponert i spissen. Så en rekruttpatron med en kjegleformet blyspisskule. Deretter den som var vanlig på 70 tallet med en rundneset relativt butt kule, den ble senere erstattet av den patronene helt til høyre der spissen er flattrykt. nEtter det ble rekruttpatronene ladet med lett sierrakule. Er det noen som kjenner til flere varianter av korthold eller andre rekruttpatroner?

IMG_3188.JPG

IMG_3189.JPG

IMG_3190.JPG

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Har sett ei patron med slik stor, flat, blyspiss, men der var meir av (blank) mantel synlig.

 

Men desse ?

61grRekKule.JPG.693e49834f8213194d76269ca2a79383.JPG

 

Fek ein gong nokre slike frå eit dødsbu. Avdøde var aktiv tidleg på 1900 talet.

Dei er ca (varierer!) 61,5 gr.  NP mere i botn, og magnetisk mantel.

 

N.   (Eit stykke unna 12,7 mm, -unnskyld TS)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det finnes mange slike lette kuler for 6,5 mm. bildet viser to varianter. Den ene veier 4,4 g, den andre 0,6 g. Den lette er kun en mantel med en trekjerne inni. Det er mulig å se trekjernen bak i den ene.

 

IMG_3204.JPG

Edited by Per-S
Skrevet feil vekt.
Link to comment
Share on other sites

Dei som eg posta bilde av over, er 13mm lange, og ca 61,5 grain.

Mantelen set gul ut på bilde, men den er blank og magnetisk.

Kom på at det også var eit slags embalasje, som dessverre er mista.

Meiner å hugse at det stod:  "Norma ØVELSE"

 

Prøvde eit par ladingar, skral presisjon,

 

N.

Link to comment
Share on other sites

Jeg må grave litt i gamle esker med rotepatroner for å være sikker, men jeg tror at det godt ut på 70 tallet ble produsert med stålmantel. Jeg har noen liggende tilgjengelig, men det er omladde hylser med RN merket hette, bunnstempler er RANO 5A8 og den nyeste fra Raufoss er 1-7 lot. Jeg har også rekruttpatroner med tambakplettert stålmantel, det er den rundnesete kulen fra 60-70 tallet, bunnstempler RANO 2-2-C, 7B6 og 1B9. Disse må da være nyere enn hylsedato.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...