Hax Posted October 18, 2023 Share Posted October 18, 2023 Hei, Vi er nye jegere og har i årets jakt fått oss et par rådyr. Alt kjøttet har blitt vakumpakket, det meste er fryst utenom et lår. Hvor lenge holder egentlig kjøttet seg? Jeg fant informasjon om at hvis det er fryst så holder det seg gjerne fint 6-12mnd når det er vakumpakket. Men hva med det låret vi har i kjøleskapet, det har ligget ca en uke etter partering, men er vakuumpakket? Er vakuumpakking når det gjøres privat, like effektivt som når store kjøttprodusenter (gilde og nordfjord f.eks) gjør det med sine kjøttstykker og produkter? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amatør Posted October 18, 2023 Share Posted October 18, 2023 Jeg har spist rådyrkjøtt som har ligget flere år i fryseren, uten å ha merket noen forringelse. Dette er kjøtt som ikke er vakumpakket, men bare pakket i vanlig frysefolie. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sølvrev Posted October 18, 2023 Share Posted October 18, 2023 Viltkjøtt har generelt god holdbarhet, og vakuumering forlenger holdbarheten betydelig. Jeg har forsket litt på dette opp gjennom årene, og min erfaring er at vanlige plastposer ikke duger i lengden. For det første er det alltid litt luft igjen i posen, og den tynne plasten i fryseposer er ikke helt tett. Det er nok ikke den tykkere varianten i vakuumposene heller, men den er mye tettere. Vakuumert kjøtt kan greit oppbevares i 3 år +, i fryseposer vil jeg ikke ha det lenger enn 1 år. Det som skjer over tid at at kjøttet får en rødbrun "oksydert" overflate som gradvis brer seg lengre innover. Den verken lukter eller smaker godt, men om du skjærer bort det som er luftpåvirket er kjøttet innenfor helt prima. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sakoen75 Posted October 18, 2023 Share Posted October 18, 2023 Fikk noen elg steiker som var over 10år som var tenkt som hundemat. De var fryst i noen handleposer, ble godt krydret og langtids stekt. Feilte ikke noe på smak eller konsistens. Tenkte det var verdt et forsøk. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hax Posted October 18, 2023 Author Share Posted October 18, 2023 Takk for info, vi får prøve oss litt frem med det vi har i frysen. Hva med oppbevaring i vanlig kjøleskap? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sølvrev Posted October 18, 2023 Share Posted October 18, 2023 (edited) Jeg har ingen erfaring med å modne/mørne vakuumert kjøtt i kjøleskap. Men etter 1 uke vinner du neppe noe på modning (smak), og jeg tror heller ikke det blir mørere. Få det i frysen! Edited October 18, 2023 by Sølvrev Presisering Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinJ Posted October 19, 2023 Share Posted October 19, 2023 en jaktkamerat av forsøkte langtidsmørning av en halv elg (vakumpakket i kjøleskap) ifjor, resultatet ble en solid haug med bikkjemat. Overhode ikke noe poeng i å mørne rådyr sørlig lenge, dette er mørt kjøtt i utgangspunktet, de fleste rådyr jeg har skutt har havna i frysen etter 1-2dager. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleskebacon Posted October 19, 2023 Share Posted October 19, 2023 16 hours ago, Sakoen75 said: Fikk noen elg steiker som var over 10år som var tenkt som hundemat. De var fryst i noen handleposer, ble godt krydret og langtids stekt. Feilte ikke noe på smak eller konsistens. Tenkte det var verdt et forsøk. Vi arva to fulle frysere med elgkjøtt som var pakka i vanlige "brødposer", doble poser. Spiste senest i forrige uke lårsteik fra ku skutt i 2001, det var helt fint. Brukte riktig nok sous-vide, og måtte skjære bort en del der luft hadde kommet til og gitt kjøttet den brune fargen som @Sølvrev beskrev. Dette unngår man nok i stor grad hvis man vakumpakker det skikkelig. Det skal riktig nok nevnes at det er litt hit-or-miss. Vi har støtt på noen uheldige stykker fra arvegodset, som har vært betydelig ferskere enn dette fra 2001, som har vært helt ødelagt, uten at det har vært noen åpenbar grunn til det. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ospa Posted October 19, 2023 Share Posted October 19, 2023 martinJ skrev (3 timer siden): en jaktkamerat av forsøkte langtidsmørning av en halv elg (vakumpakket i kjøleskap) ifjor, resultatet ble en solid haug med bikkjemat. Overhode ikke noe poeng i å mørne rådyr sørlig lenge, dette er mørt kjøtt i utgangspunktet, de fleste rådyr jeg har skutt har havna i frysen etter 1-2dager. Dersom kjøttet ikke er forurenset før det vakumeres, holder det fint tre uker+ i kjøleskap uten å bli dårlig. Derimot så øker man jern/leversmaken i viltkjøtt fra hjortedyr desto lengre det ligger til modning(særlig vakumert når det er litt fuktig/kjøttsaft inni pakka, mindre når det henger tørt og kjølig). I det hele tatt oppnår man lite ved å la viltkjøtt langtidsmodne over lengre tid enn noen få dager. Det mister fuktighet, får lettere usmak og det er begrensinger på hvor mye mørere det blir. Man KAN fint henge ett hjortedyr på kjøl i uker om det er tørt, men man oppnår ikke veldig mye bortsatt fra å lagre det. Kjøtt med veldig høyt fettinhold som storfe, vinner derimot en del smak ved f.eks tørrmodning. Her er høyt fettinhold nøkkelen til at det ikke skal oppleves tørt (det mister masse væske), og modningsprosessen blir mer som en form for fermentering når det er henger lenge i veldig tørr luft og ved lav temperatur. En høyrygg er langt bedre egnet enn f.eks en filet (som vil skrumpe innn og bli tørr om ikke den har fettkappe og veldig høyt fettinnhold). Jeg har prøvd slike prosesser med hjortevilt selv, og smakt det andre steder, og resultatet har aldri blitt/vært bra. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vavlo Posted October 19, 2023 Share Posted October 19, 2023 Man skal være forsiktig med både modning og tilberedning av rådyr om man da ikke liker å spise steika med skje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.