gordon setter Posted December 15, 2008 Share Posted December 15, 2008 (edited) Hver jul i alle år så lenge jeg kan huske har min mor laget en kjøttdeigrull av elg. Denne er favoritten til alle i jula, og man blir aldri lei den, legger derfor ut oppskriften på denne forklart med bilder her. Kan garantere dere at denne kjøttrullen på et rundstykke, gjerne toppet med italiensk salat på, eller drue salaten som jeg og skal legge inn oppskriften på her. Eller helt enkelt agurk og litt majones, vil falle i smak hos de fleste. Man begynner med å kjøpe gaskluter (fås kjøpt på princess eller tilsvarende.) Gaskluter lik de man lagde bleier til småunger av før. Av disse må man lage, få noen til å sy to poser, jeg fikk to poser av en slik gasklut. Bra man har gode kollegaer på jobb som kan sy Men trenger og litt bomullstråd. Slik ser posene ut ferdig sydd. Man trenger en 1/2 kg elgkjøttdeig, gjerne litt mer (sikkert like godt med rein, hjort osv) og 400g vanlig kjøttdeig. Og tre store løk. Så trenger man saltpeter (fås kjøpt på apoteket) hvitløkspulver, løkpulver,viltkrydder, kjøtt og grillkrydder, pepper og aromat. Egentlig bare å ha i det dere ønsker av krydder her. Salt og pepper må dere og ha. Går mye salt her, noe dere ser lengre ned i tråden hvorfor. Bland kjøttdeigene med en sleiv. Finhakk de tre løkene og bland godt inn i kjøttdeigen, vil oppleves som inn i hel... mye løk men skal være det. Hvorfor?? er bare sånn!! Så er det tid for krydderet. Forsiktig med saltpeter, bruker en teskje maks av dette (denne skal kun lage rødfarge på rullen slik at den ser delikat ut.) De andre krydderene bruker jeg i hvertfall 2 teskjeer av hver +++, husk rullene skal kokes og mye av smaken forsvinner i den prossessen. Ha i noe salt og, men holder med 2 teskjeer her, dere ser hvorfor lengre ned. Bruk gjerne andre krydder om dere vi. Fyll så blandingen i de to posene og knyt igjen med bommullstråd. Salt så botten på en gryte, plastbolle eller noe, tjukt lag, legg rullene oppi og salt over de, mye salt. Her ser dere hvorfor jeg bruker disse gasklutene å lager pose av, saltet trekker igjennom. La de ligge slik i en til en og en halvdag. Jeg lot de ligge i 24 timer, og mine ble for lite salt synes jeg, men jeg hadde lite salt i kjøttdeigen og da. Når det har gått et døgn eller så, så skal rullene kokes, børst bort saltet og kok de i en time. Ikke fosskoke, bare akkurat så vannet koker. Jeg hadde ikke rullpresse her, så improviserte og la de i en brødform og stablet en bødform opp igjen, og en stor kasserolle med vann oppi for å få god vekt og press. Men rullene ble ikke så faste som jeg kunne ønske og rullpresse er å foretrekke. Man må presse de for at det skal være mulig å skjære skiver av rullen. Mine lå over natten i press, men vet at hjemme ligger de minst i et døgn i en rullpresse. Her er det ferdige resultatet. La de ligge noen timer å tørke slik at de får en brun farge og blir litt harde. Ser mer delikate ut da, inni blir de litt røde alt etter hvor mye saltpeter du bruker, men ikke bruk mer en en teskje uansett. De ser litt vel røde ut på bildet, men de er nettopp klippet ut av posene her. Del rullene i to slik at du får fire biter, pakk de i sølvfolie, og legg de i en brødpose og frys de til jul. Men man må jo få smake litt da. Edited December 16, 2008 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gordon setter Posted December 15, 2008 Author Share Posted December 15, 2008 Drue salaten: Tre kaffekopper med røde druer, Del druene i to, kansje noen i fire, og ta ut eventuelle steiner. Kaffe kopper er i størrelse slike små vanlige 2dl kopper. 1/2 kaffekopp purreløk ( jeg bruker 1 full da) 1 pk majones 3 spiseskjeer lettrømme. Blandes, og has på rullen eller annet pålegg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 15, 2008 Share Posted December 15, 2008 Gordon setter, det der var ein artig vri. Den såg fabelaktig god ut. Flott tråd, og flotte bilder. Har ikkje meir kvernakjøtt av vilt til overs i år, men skal prøve å ha den der i tankene, må rett å slett prøves. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
General Custer Posted December 15, 2008 Share Posted December 15, 2008 Takker Gordonsetter, for oppskrift, fremgangsmåte og ikke minst fine beskrivende bilder En kjempetråd, skal prøves til jul Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peacemaker Posted December 15, 2008 Share Posted December 15, 2008 Måtte eta etter å ha lest denna trå'n! Takk! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egil Posted December 15, 2008 Share Posted December 15, 2008 Ååååhh... Det beste jeg vet er mat, det er så fantastisk godt... Takker og bukker for en super tråd, er det noe jeg har så er det kjøttdeig av vilt (elg). Siden jeg liker bildetråder så legger jeg ut et her, sånn pakker jeg kjøttdeigen i fryser'n i 0,6 kg flatpakker. Disse er fine å stable og tiner fort, tar også mindre plass i frysern enn runde pølser eller baller... Kommer tilbake med raport etter første prøve på kjøttrull a'la gordon setter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fat_dog86 Posted December 16, 2008 Share Posted December 16, 2008 Er det i ekte jegerånd snusboksen som ligger ved siden av til sammenligning av størrelse? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TikkaReven Posted December 16, 2008 Share Posted December 16, 2008 Da er det tatt opp reinskjøtt fra fryseren. Dette skal prøves!! Egil: Et annet tips, er å fyll en tom melkekartong med kjøtt. Det bruker vi, og er også veldig praktisk. (Er skeptisk til å pakke det inn i plast) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egil Posted December 16, 2008 Share Posted December 16, 2008 For det første har jeg ikke melkekartonger, jeg henter rett fra tanken i fjøset. Hvis du skal tine kjøttet fort er det flatpakker som er tingen, og en ting til... Jeg spiser ikke plasten Fatdog! Jepp, det er snuseska, men den er det ikke kjøttdeig inni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted December 16, 2008 Share Posted December 16, 2008 Genialt gordon setter,dette var ei ny oppskrift for meg,som må prøvast Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 16, 2008 Share Posted December 16, 2008 Egil skreiv : For det første har jeg ikke melkekartonger, jeg henter rett fra tanken i fjøset. Det gjer du rett i, skulle nett hatt ein melketank og ein seperator her, så hadde eg vært storfornøyd. For 20 år sidan, så var eg avløyser 1 vinter hjå ein som eg jobba litt hos. Kvar morgen, så var det oppi tanken med ei stort litermål og drikke frukost... Har aldri laga sånn kjøttdeig rull, så det må prøvast ein gong. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gordon setter Posted December 16, 2008 Author Share Posted December 16, 2008 Dere som lager får skrive hva dere synes om den da. Vi hadde julefrokost på jobb i dag, tok med en halv rull, ble borte på et blunk den Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lille My Posted December 16, 2008 Share Posted December 16, 2008 Genial oppskrift som absolutt må prøves. Det så jo enkelt og greit ut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TikkaReven Posted December 16, 2008 Share Posted December 16, 2008 Min er nå ferdig blandet og ligger til salting. Så om noen få dager er den ferdig! Visst det er greit for trådstarteren, kan jeg legge inn noen bilder av resultatet. Hilsen TikkaReven Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TikkaReven Posted December 18, 2008 Share Posted December 18, 2008 Da er jeg ferdig med kjøttdeigrullen! Har smakt på det, og det smakte skikkelig godt!! Ser kanskje ikke så delikat ut siden de er så bleke og tynne men.. Slik ble resultatet Hilsen TikkaReven Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
308w Posted December 26, 2008 Share Posted December 26, 2008 Ble tent på den oppskriften. Brukt avskjær og innmaten fra sesongens srorfugljakt. Hadde i salt, pepper og godt med einerbær og et par teskjeer med gelantin. Presset kjøttdeigrullen hardt i ei rullpresse så den ble meget fast. Suksessmat. Megaknall. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nilber Posted December 26, 2008 Share Posted December 26, 2008 Kvar morgen, så var det oppi tanken med ei stort litermål og drikke frukost... et stort og et lite litermål er vell på en liter måtte bare ikka ta det ille opp mauser68 tusen takk for oppskrifta gordon setter. jeg laga kjøttdeigrull etter oppskrifta di, og den vart god blir nok kjøttdeigrull til neste jul, sikkert før det og nils Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aslebaraa Posted November 26, 2016 Share Posted November 26, 2016 Da ligger rullen på salt. Har fulgt oppskriften til punkt og prikke. Dvs. Pitte litt avvik på krydderet. Har en morter så har knadd litt ferske krydder. Jeg sydde 3 poser av en gassklut fra Kid og her gikk nesten alt i den ene posen Kommer tilbake med svar på smaken når den er ferdig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
volvobrage Posted November 26, 2016 Share Posted November 26, 2016 Spennande, detta skal eg prøve! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbdg Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Dette må bare prøves, og kjerringa var skjønt enig. Hun lurte på hvorfor man skal bruke saltpeter? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Det står i første innlegget fra TS. Så er det tid for krydderet. Forsiktig med saltpeter, bruker en teskje maks av dette (denne skal kun lage rødfarge på rullen slik at den ser delikat ut.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoctoRoy Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Til matkonservering brukes natriumnitrat (chilesalpeter) - bare sånn at man ikke bestiller feil vare Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbdg Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Det står i første innlegget fra TS. Så er det tid for krydderet. Forsiktig med saltpeter, bruker en teskje maks av dette (denne skal kun lage rødfarge på rullen slik at den ser delikat ut.) Øya er det første man blir blind på Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ridgecroft Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Er det en grunn til at man bruker vanlig kjøpekjøttdeig i tillegg til viltdeig? For lite fett i elg og hjort? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aslebaraa Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 Da var første rullen ferdig. Fulgte oppskriften til TS ganske så slavisk med unntak av at jeg brukte en morter til å knuse litt krydder til en blanding. TS skrev også at den ble litt lite salt så min lå til tørrsalting i 2 døgn. Pros: Rullene får veldig fin konsistens selv uten noen form for gelatin. Miksen av vanlig kjøttdeig og Elg kjøttdeig funker fint. Her kan man sikkert bruke bare Elg om man vil, men muligens vil rullen bli løsere av dette. Smaken er topp og som TS skriver, ikke vær redd for ha godt med krydder i. Samme gjelder løken. Cons: Jeg saltet i 2 døgn. Det ble litt mye etter min smak, men ser at 1 døgn nok er litt lite så neste parti blir litt over et døgn. Er usikker på om Saltpeteret setter smak. Rullen min fikk et hint av rødfarge i midten, men form å farge på rullen slik den er synes jeg er helt ok. Kommer til å bruke en 1/2ts med saltpeter i neste parti. Konklusjon: Dette var en kulinarisk opplevelse i smak og konsistens til brødskiven. Jeg prøvde den også med et strøk grov sennep på. Det ble ikke feil Mat som er så enkel å lage at jeg må følge med at ikke Elgbikkja starter opp med masseproduksjon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gordon setter Posted November 30, 2016 Author Share Posted November 30, 2016 Er inne å kikker på kammeret så kommer denne opp Veldig gammel tråd og hadde helt glemt den. Men nydelig rull til jul. Saltpeter setter kun farge meg forstått, den gir den rødlige vargen slik at rullen ikke blir så "grå". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoctoRoy Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 Salpeter har egenskaper utover den å sette rødfarge på kjøttet: E 251 Natriumnitrat Type: Natrium Saltpeter. Stopper bakterievekst bla botulisme bakterien (Clostridium bitulinum). Finnes naturlig i enkelte grønnsaker. Allergi/skadelighet: Kan medføre forskjellige problemer i kroppen i store mengder. Bruksområde: Ost og konservert fisk/kjøtt Tillatt: Norge og EU. http://www.matoppskrift.no/artikkel/E-n ... ingsmidler Etter min ringe forstand må det ikke brukes i kjøtt som skal spekes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.