Jump to content

Revejakt med støver


Jeger88

Recommended Posts

  • 4 months later...

Bringer denne opp igjen.

 

Noen som har begynt å forberede revestøverne sine for denne sesongen ennå ?

 

En av kompisene har overtatt den unge Finnen jeg hadde , en som ikke får betennelse i hele kroppen av haredrev :wink: . Hun var ingen dårlig hund , skjøt 19 rev for henne før hun fylte 2 år , men hareinteressen var for stor for meg.

 

Foxhound blandingen min ble parret med en ren Foxhound i mai men hun gikk tom.

 

Drar over til England i midten av august for å hente en Foxhoundvalp.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Hvis det stemmer, så er vertfall Hygen uaktuell for meg :)

Skulle hatt en støver her nå, ser ut som revebestanden har fått seg en skikkelig oppsving her i år, mye ungrev som blir observert rundt om.

Har hatt ett par fine loser med dachsen, men det går veldig sent og reven har jo all verdens tid til å lure seg unna og følge med på hva som skjer i terrenget :?

Men skal nå klare å lure en rev og to til slutt :wink:

Link to comment
Share on other sites

Hadde nok en revelos i dag :shock:

Blei uttak i nærheten av ett hi, var litt uforberedt at reven skulle komme fra den kanten den kom, fyrte av 2 skudd før den forsvant i noe kratt.

Sikker på at det blei bom da jeg ikke så noe reaksjon på reven, meldte fra til jaktkompisen om å følge med. Losen går unna litt på kryss og tvers, før jeg plutselig mister signalet på astroen. Følger etter uten å få igjen signal, finner den plassen der jeg hadde signal sist, det er i ett steinbrudd ca 600 m i luftlinje fra der losen startet.

Her har reven gått inn! Er så vidt jeg kan høre dachsen av og til, ligger langt inne i en steinfylling med peileren på, er redd for at har satt seg fast, men han kommer nå ut etter at jeg har lokket på han en stund.

Slipper terrieren og det går nå minst 10 min før jeg hører svak los, så går det minst 10 min til før hun kommer ut igjen. Søker litt rundt steinfyllingen, før hun går inn på samme plass, men fra en annen vinkel, ingen los.

Inn og ut noen ganger uten los, før vi bestemmer oss for å gi oss. Det er blitt bekmørkt, så vi legger igjen en lue og en caps der terrieren gikk inn.

Skal prøve igjen i morgen tidlig om ikke reven stikker av i løpet av natta da, men det er en vanskelig plass, så jeg har ikke for store forhåpninger.

 

Første gang jeg har hørt om rev som går inn for dachs, er nok redd jeg var borti reven, ett hagl eller to i vomma er vel nok til at den sliter tenker jeg...

Link to comment
Share on other sites

Gikk til steinfyllingen i dag morges, prøvde både dachsen og fox terrieren uten resultat, liten interesse i bikkjene.

Gikk ut i fra at den var død, hadde stukket av eller lå så dypt og utilgjengelig at bikkjene ikke fikk kontakt.

Bestemte meg for å gå bort til skuddplassen igjen for å sjekke om jeg kunne finne noe som tydet på at reven var truffet eller ikke, men ville gå innom ett hi som ligger ca 300 m fra steinfyllingen.

Ei nøtteskrike hilste meg velkommen, så da fattet jeg mistanke om at her kunne det være noe.

Begge bikkjene virket interessert, band hadde jeg glemt å ta med og dachsen hadde peileren på som vanlig...

Det ble snart full los i hiet, ingen ønskelig situasjon med to bikkjer løse, men kunne ikke gjøre annet en å stå klar med drillingen.

Det går kanskje 5 min, bikkjene beveger på seg og plutselig ser jeg reven og gir den ett skudd.

Kunne ikke finne noen skader på den fra dagen før, men mest trolig hadde den fått ett par haggel i seg...

Uansett, det endte heldigvis bra, reven var en ung hannrev på ca 5,5 kg :D

 

07_10_09.jpg

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Det snødde tett i morges , våt tung snø. Slapp støveren på åta hos the hunter , det hadde vært rev der , mye spor. Støveren plukket raskt ut et interessent spor og forsvant opp fjellet. Det ble verre og verre for støveren da det snødde ennå tettere oppe i høyden. Men etter 1 time eller så , så tok hun ut reven i et plantefelt i fjellsiden. Drevet gikk som på skinner i 20 min så gikk det strake veien i hi , en steinrøys.

 

Støveren ble værende på hiet til vi kom frem , hun hadde startet et skikkelig gravearbeid :wink: . Det er flott å ha støvere som himarkerer men ulempen er at hun blir litt ustyrlig om hun kobles når terrieren slippes. Iallefall så fikk vi reven ut etter 20 min eller så , og da klarte vi å skadeskyte den :( , det er svært tett med kratt her + at terrieren akkurat var ute en tur når mikkel fant det for godt å forlate de underjordiske. Støveren dro etter med et vræl , etter 200-300m stilnet brått drevet , da var reven over på de evige jaktmarker. Og det er i sånne situasjoner en skarp støver er det rette , reven var nemlig skadeskutt i ene foten. Det ideelle hadde jo vært om den var død i skuddet men det er ikke alltid alt går etter planen , da er det godt å ha plan B :wink:

 

normal_Middagskollen_002.JPG

Link to comment
Share on other sites

Gratulerer til dere i Nord :)

Vi var også ute i dag, hadde besøk fra en utflytta vestlending.

Han bor på østlandet nå, har støver fra Monrad og terrier fra meg :)

Her er støveren Ringo, ca 4 år mix av Halden, Hamilton og Foxhound

Ringo2.jpg

 

Aro er rett over to år og er fra mitt oppdrett, fin hannhund på ca 7 kg.

Aro2.jpg

 

Etter en stund fikk vi en kort los i ett plantefelt, reven greide å lure hunden på ett vis, men lurte ikke gamlekaren som satt på en strategisk post i enden av en kraftgate.

Ungreven falt for ett velrettet hagleskudd :)

Litt usikker på hva som kan ha skjedd, men det kom også to rådyr ut fra skogen og hunden er kurert for slikt med elektrisk halsbånd, så det er ikke utenkelig at rev, rådyr og hund kan ha "kollidert" inne i tetta :?

Uansett, alle synes dagen var vellykket :D

 

ring_og_rev.jpg

Link to comment
Share on other sites

Har ikke mindre lyst på en "langbein" nå nei :lol: får se til vinteren :wink:

 

Ikke spøk å starte med en ny hunderase uten erfaring :wink: , anbefaler tilvenning og øvelse med finsk støver utover høsten :P

 

Theo var klar for nye utfordringer, nevnte han sist vi hadde dype samtaler :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Dro ut sammen med Polar i dag og slapp støveren ved et søppeldeponi hvor det bruker å være rev. Ble svært skeptisk til det skarpe føret , skare med en hard ishinne på toppen hvor støveren gikk igjennom. Når vi kom litt opp i høyden gikk det bedre og føret ble veldig bra på toppen.

 

Etter en god stund tok støveren ut rev ikke langt fra toppen av fjellet , drevet gikk nordover så jeg ble bare stående i nærheten av uttaket siden Polar postet høyere opp. Drevet gikk utenfor hørehold da det rundet berget , men hadde sånn nogenlunde kontakt med peileren. Etter 20min fløy det opp 3 orrhøner 70-80m lengre frem , de satte seg i trærne. Jeg visste jo hva det kunne bety så når mikkel kom så var jeg klar , og skyteteknisk ble det svært enkelt :D Støveren kom etter men lå nok nesten 10min bak , noe som er uvanlig til Guri å være.

 

normal_Bremneskollen_002.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Var med som hundefører for noen som manglet ett par hjorter på kvoten.

Slapp dachsen og gikk med terrieren i band festet i beltet. Det ikke ikke så lang tid før det ble los oppe i den åsen dere ser på bildet.

Losen gikk først rett øst ca 400 m, før den snudde og kom tilbake. Jeg hørte aldrig noe i uttaket og så tett om det var der, så konkluderte jeg med at vertfall ikke var hjort han jaget.

Da burde jeg hørt kvister som knakk og hjortelukta pleier å henge litt igjen nå i brunsten.

Losen turet så rundt denne åsen, att og fram, på kryss og tvers i en times tid. Siden losen gikk så tett og krysset sporene mine opptil flere ganger, så trodde jeg at der var en hare bikkja jaget.

Ble derfor noe overrasket da plutselig kom en rev springende ut på ett berg og satte seg ned 60-70 m fra meg. Jeg skjøt stående og traff reven noe dårlig, i høyre skulder visste det seg etterpå. Reven heiv seg rundt og forsvant i skogen igjen.

Jeg for bort på skuddplassen og slapp Idun, for jeg tenkte denne reven kommer ikke langt, så jo tydelig at jeg traff den.

Hun for etter og loste litt før hun kom tilbake :?

Dachsen kom på skuddplassen og forsvant like fort, han er jo utstyrt med Astro så jeg hadde jo full kontroll på hvor det gikk.

Følgte etter og fant bikkjene i ett jordhi jeg ikke visste om, som lå i skogkanten ca 250 m fra skuddplass.

Her hørte jeg at det gikk hardt for seg, før reven måtte gi tapt og Idun kom ryggende ut med reven.

Ikke helt ideelt, men det endte heldigvis godt og bra er det å ha tilgang på skarpe hunder om uhellet er ute.

Ingen skader på hundene etter det jeg kan se.

Rev nr 5 i år, ei tispe på ca 5,5 kg, ser nå snart ikke grunn til å at jeg skl få meg en langbein :lol:

 

25_10_09.jpg

Link to comment
Share on other sites

Løsnet og løsnet, tror heller jeg vil si at revebestanden tydeligvis har tatt seg kraftig opp rundt om.

Tviler på at verken jeg eller bikkjene plutselig er blitt så mye bedre til å finne rev, selv om jeg vet om mange hi etterhvert.

 

Her er alt klart for lenge siden, kjerringa har vært flink med pisken :wink:

Link to comment
Share on other sites

Har eit par spm ang revejakt med støver. Begynte som smått med åtejakt i fjor vinter, noko som ga meirsmak. Så kom eg til å tenke på at hundejakt på rev ikkje var så dumt, så det kanskje var ein meir effektiv jaktform(?) og det er ikkje ofta ein kan høyre los her eg bur.

Sidan eg bur på vestlandet, so er det enkelte plassar veldig bratt og kan ver lite snø. (mest slaps og drit). Vil det då bli problem for støveren å henge på? Eller er det berre postane som vil bruke lenger tid på å komme seg på post?

Har svært lite skogsbilvegar, så å finne ferske spor vil bety nokre timar med ski/truger. Vil då åte vere eit godt alternativ, slik at eg slepp å gå igjennom heile terrenget for å finne spor?

Vil støveren etterkvart bli meir sjølvstendig slik at kan sleppe han også heller sette ut postane når eg veit kor losen går?

Er ingen her i nærleiken som brukar laushund til noko som helst type jakt, så difor stiller eg meg litt skeptisk til om det verkeleg går an. Men det kan ver pga ein gamaldags måte å tenka på? :P

Rev er det i massevis, så eg trur det burde gå.. Einaste er at det blir kjedeleg å henge på losen dersom han dreg fleire km i bratt terreng.. Hihund vil jo bli eit spm seinare, men eg trur eg tek eit skritt om gangen i første omgang. :)

Link to comment
Share on other sites

Foxterrier : Det var en langbeint støver du skulle hatt , da hadde det blitt mer " fres " over jakta :wink: Grattis med reven forresten , du har fått flere enn meg sålangt denne sesongen , måtte det ikke vare :twisted::wink:

 

Bryren : Det er sikkert fullt mulig å jakte rev med støver hos deg , er rimelig bratt i endel terreng her hos meg også. Og som du er inne på så får postskytterne etterhvert brukbar kondis :wink: Jeg vil tro det finnes endel hjort hos deg , det kan kanskje stille til litt problemer. Støvere flest vil etterhvert bli så selvstendig at de legger seg ut i søk , tar opp reven selv og driver den med los. Da vil resten være opp til postskytterne :wink:

Link to comment
Share on other sites

Ja, midt i hjortejakta er det nok ein del hjort, men utover vinteren vil dei trekke meir ut mot kysten. Har òg ein del sau på beite ut til oktober, så det vil nok ikkje vere so mykje jakting på barmark. Må nok belage meg på å straume hunden for at eg skal få grunneigarar med sau med på laget :P Men eg har forstått det slik at det som oftast er valpestrekar som gjer at hunden spring etter hjort og sau? Det er vel om å gjer å ver hard på kva spor han skal gå på ifrå starten av.

Link to comment
Share on other sites

Jeg liker ikke å bruke strøm på mine støvere for å få de klovviltren. Det du risikerer er at i områder med mye sau , eller annet klovvilt hunden er strømmet på , så vil ikke hunden jakte / søke ut da det lukter sau , som den forbinder med strøm. Jeg begynner med mine støvere fra de er valp med å besøke sau så ofte så mulig for å få de til å forstå at dette dyret er helt uinteressant.

Link to comment
Share on other sites

Ser du skriver at du drev litt med åtejakt i fjor , men mener revejakt med hund vl være mer effektivt. Det kan jeg avkrefte med engang :wink: Hadde jeg brukt like mange timer i glugga som jeg gjør med hundene mine så hadde jeg nok skutt mange flere rever. MEN revejakt med hund er for meg jaktas formel 1 , å lykkes med revehunder er det ultimate for meg :wink:

Link to comment
Share on other sites

Ser helt klart fordel med støver kontra f.eks en dachs, la nå det være klart da :wink:

Spesielt om det skulle komme 10 cm med snø, da stopper dachsen nærmest opp som om det ikke går sakte nok fra før :lol:

 

Bryren

Før du i det hele tatt tenker på å skaffe deg en støver, snakk med grunneigere, grunneigerlag, saulag osv, så du er sikker på at du får slippe hund.

Ingenting er kjedeligere en å skaffe seg en hund, som du må omplassere eller blir sofahund resten av livet.

Link to comment
Share on other sites

Støveren tok ut en rev i dag , det ble bare noen minutter drev før den gikk under en stor stein. Terrieren jobbet bra men fikk ikke ut reven da den lå for vanskelig til så det måtte litt gravehjelp til , men reven fikk vi. En ung korsrevhann.

 

Polar skjøt en meget stor korsrev hann på tur mot ene posten , den lå å sov under en granbusk , veide 9,6kg.

 

normal_kvernfjorden_004.JPG

Link to comment
Share on other sites

Gikk en tur til en plass jeg hadde revelos for en måneds tid siden, har sannsynligvis vært yngling i ett hi jeg vet om der.

Hiet er i en steinrøys som legger rett under en liten haug og jeg tok hundene mine bort til denne haugen.

Her var det tydeligvis interessane lukter for de sporet rundt om begge to, etter en stund gikk dachsen ned til hiet og terrieren følgte etter for å se hva han sporet på.

En liten stund etter hører jeg dachsen skrike i og litt etter loser terrieren også, en rev springer rett under meg i myrkanten og jeg svinger drillingen etter.

Reven er for langt unna til å skyte med hagleløpene og det går for fort til at jeg tør skyte med rifleløpet, men plutselig stopper reven mellom to einebusker på ca 80 m hold og ser seg tilbake.

Da skyter jeg kjapt og ser reven gå ned i smellen, jeg lader om, men trykker ikke oppspenneren igjen, da jeg er rimelig sikker på at reven ligger der.

Bikkjene kommer losende på sporet, men plutselig ser jeg en rev bare 60 m til venstre for meg som har kommet opp i haugen.

Bomma jeg?? svinger børsa etter men neida, har glemt å spenne opp :oops: og reven forsvinner, springer etter men ser ingen rev.

Kikker ned å bikkjene, de er nå på skuddplassen og jeg ser jo tydelig at de røsker i noe.

Pokker også, det var 2 rever der og jeg blei lurt, jaja en rev er bedre en ingen rev.

Etter å ha stått der og speidet en stund, går jeg ned til bikkjene og tar noen bilder :)

Tar reven med meg og går bort til hiet for å ta en sjekk, da forsvinner begge bikkjene og de begynner og lose igjen :shock:

Reven som kom opp, hørte nok at jeg lettet på ræva og sprang ned til hiet igjen :?

Bikkjene drar avgårde i full los, men terrieren er nå tilbake etter ca 5 min.

Dachsen holder det gående i ca 2 timer, det turer fint oppe i fjellsida og dum som jeg er, forlater jeg hiet for å poste i en kraftgate.

Losen går selvfølgelig tilbake til hiet og runder opp i fjellsida igjen :?

Det blir mørkt og vi må gi oss, får nå kalt inn dachsen igjen etter hvert.

Han er tydeligvis blitt veldig gira på rev, men blir fort liggende langt bak og losen er vel mildt sagt noe hakkete.

 

Men rev nr 6 i år og nr 3 for bikkjene sålangt, ikke verst det selv om man bare har kortfotinger ;)

 

Ei lita fin tispe på ca 5 kg.

05_10_09.jpg

Link to comment
Share on other sites

Sitter her og ser på sider om revejakt med hund. Det er de klassiske støverne og så er det noen sider med de kortbeinede hundene.

 

Er begynt å tenke litt på om jeg skal kjøpe meg en hund til revejakt.

 

Holder til i nordøsterdalen/sør i sørtrøndelag området. Dette innebærer at det er en del snø om vinteren.

 

Dere som jakter rev med hund. Hva skal en gå for, hvilken hunderase skal en gå for, bør en gå for en rask støver, med den faren at reven går i hi/berg, eller er det bedre med en hund som driver saktere, og da holder reven over bakken.

Ser at snø kan bli et problem, lett hund som går opp på skaren, eller er det å håpe på det umulige.

 

Trenger tips og tanker for hva en bør tenke på i forhold til dette me hund på revejakt

 

Takker på forhånd for svar.

Link to comment
Share on other sites

Jeg hadde valgt støver om jeg var deg, vil du ha renraset og registrert nordisk rase, så er kanskje Haldenstøver noe å tenke på...

Av de kortbeinte rasene, så hadde jeg valgt en drever. Den kan man jo lovlig jakte rådyr med også om det skulle være ønskelig evt ett problem...

Er det snø, så er det håpløst med dachs, det går tregt nok på barmark.

 

En dachs kan funke som hihund, men en terrier er mye bedre om det skulle være mye steinhi.

Link to comment
Share on other sites

Vil anbefale de som vurderer å skaffe seg hund for revejakt om å bli med folk som har holdt på en stund for å danne seg ett bilde hva det går i, ikke bare en gang, men så mange ganger så mulig så man er helt sikker på at dette er noe man vil satse på. Ikke gå i fella med å bestemme deg for raskt med valg av hund, dette bør du bruke tid på.

 

Jeg har nettopp fått meg støver, og jeg er inneforstått at jeg må trene hund minimum 3-4 ganger i uken for å få hunden slik jeg vil. Jeg skriver dette så man plutselig ikke står den situasjonen at man ikke har tid til trening pga arbeid og familie. Bak en god støver ligger det mange uker med trening ute i marka, kan minst regne med ett par år før du kan begynne å høste fruktene av den tiden du har brukt på hunden.

Link to comment
Share on other sites

fikk ikke du en ferdigtrena hund polar :?::D

 

Nei, min kar er bare 3 måneder. Vet ikke hvem du tenker på som har fått ferdigtrenet. Det ble kjøpt en ferdig trenet terrier for ett par år siden som hit til distriktet, kanskje det er den du tenker på?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...