Jump to content

Slutt på vinterjakt på rype over hele landet


tjæderskytten

Recommended Posts

Grunnen til slike forslag er vel ett forsøk på å bevare rypejakten som en tradisjonsbundet "folkejakt". Vinterjakta er for de spesielt interesserte med lokal tilknytting og er således "unødvendig" og siden så få driver med dette er det få som rammes av en avvikling av denne. Vi ser det samme på "alle" andre arter også: hummerfisket kortes også inn på vinteren men beholdes med start 1. oktober, laksefisket avvikles med not og drivgarn i sjø og opprettholdes med stang i elv etc...

Og antakelig er det ikke helt idiotisk heller. Hadde man gjort motsatt hadde det nok hatt god effekt på bestandene, men om jakt/fangst kun utøves av ett fåtall sære entusiaster er nok veien kort til at jakt og fangst ikke lenger er en folkeaktivitet men en sær greie elitene (ikke bare de elitene med kaffelatte og gangavstand til trikk, også de elitene med odelsrett) driver med. Og derfra er veien kort til slutt på både jakt og fangst.

 

Edit: ett alternativ som kunne reddet begge deler hadde vært jakt bare i september og mars. da får man både "folkejakten" og "tradisjonsrik særing jakten".

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Tanken bak dette forslaget (kontra f.eks. å utsette jaktstart) er vel å verne om de fuglene som har best sjanse til overlevelse, og dermed størst sjanse til å reprodusere seg til våren...

 

Er veldig mange år siden første gang jeg hørte noen ta til orde for å innskrenke vinterjakta, da var det en lokal jeger og ikke en slik en kaffe latte drikkende yrkespolitiker-hipster som førte argumentet. Tanken er at gjennomsnittlig levealder for en (voksen) rype er ikke særlig lang, mener den bare er på et par år (om noen føler for å komme med referanser eller fakta istedenfor mine tall, som er fritt etter dårlig hukommelse, så er de velkommen til det!). Dødeligheten for rypekyllinger er/kan være svært høy, opp mot 90% (igjen fritt etter hukommelsen). Når du tar ut en viss andel ryper på høsten vil mange av disse være kyllinger som uansett hadde strøket med grunnet sykdom, predatorer, kulde, eller manglende evne til å få i seg nok mat, altså disse hadde ikke fått reprodusert seg okke som. Når du skyter en rype i februar er det enten en kylling som har klart seg så langt, og kanskje vil klare seg videre, eller gammel, durkdreven rype som allerede har klart seg gjennom en sesong, og har en høyere sannsynlighet for å komme seg gjennom vinteren.

 

Kort fortalt er det større sannsynlighet for at de rypene du skjøt den 20. september var stokk dum, hadde tæring, var sulten og savna mamma og hadde bukka under om kort tid uansett, mens den du skyter i mars har mye større sannsynlighet for å være en steinkåt kyllingmaskin uten sidestykke om noen måneder hvis ikke du lager luftehull i den først.

 

Til sist: er jeg for vinterfredning sjøl? Njeeeei... Jeg er jo for en høy rypebestand, så sånn sett hadde det kanskje ikke vært så teit. Men jeg liker også å - sånn ca. hvert tredje år når jeg har tid - dra på meg hvitkamoen og snike meg rundt med rifla mens jeg fantaserer om Simo Häyhä, før jeg blir kald og drar hjem, som oftest tomhendt. Dessuten føler jeg også at jakttradisjoner er viktige, og at jakta skal være mer enn et høstlig tidsfordriv for den tidligere nevnte fuglehundadelen.

Link to comment
Share on other sites

Nokså overbevisst om at det er halt andre mekanismer enn jakt som har redusert rypebestanden og at fredning har liten påvirkning på stammen. Klart-i macroperspektiv kan en skyte den siste rypa i det terrenget/på den øya.

 

Fungerte det utrolig omfattende husdyrbeite i norske fjell på samme måte som britenes lyngbrenning? Når begynte "kronårene" for rypejakt? Når ble utmarksbeite i stor stil tatt i bruk? Når begynte den dramatiske nedgangen i rypebestanden? Når begynte antall beitende husdyr å falle?

Link to comment
Share on other sites

Ja, vet vi hvilken tankegang som egentlig ligger bak dette fremstøtet hos NINA... Som forventet av andre interessegrupper brukes allerede rødlista som argument for fredning.

Ja, når startet den "dramatiske nedgangen" av lirype i for eksempel midt-Norge? Har den overhodet startet? I oktober ser vi den virkelige tilstanden i rypefjellet. Årets sesong er fantastisk bra i svært mange områder, men for eksempel ikke i store deler av Finnmark. Hold på dagens jakttider. Vinterjakt eller ikke - er som nevnt her inne, helt uvesentlig for rypebestandene. Tror dessverre at dette nå dreier som om å bevare vår jakttradisjon rypejakt, eller ikke.

Link to comment
Share on other sites

Greit nok at de rypene som har klart seg til mars har større sannsynlighet for å klare seg til hekking på vårparten. Da er det litt sentralt å få flest mulig ryper til å klare seg til februar. I alle fall en ting som er sikkert, de som skytes i september klarer seg ikke. Med utsatt jaktstart i to uker vil forholdene være så forskjellige at mange terreng ikke er jaktbare. Det er ikke så mange år siden jakten startet 16/9, hvorfor ikke utsette til 25/9. etter reinsjakta til og med.

 

Fordi da er flere opptatt med elgjakt?

Går ikke å kombinere med reinsjakt?

 

For rypene vil det redusere jakttrykket og gi flere ryper frem til vinteren.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Den artikkelen sier knapt noe om vinterjakta da det ikke ble jaktet på vinteren i de områdene som ble undersøkt.

 

Allikevel blir det nevnt at i områdene med høy jaktdødelighet (30%), hadde jakten en forsinket effekt på dødelighet som forplantet seg inn i vinteren.

".. the risk of natural mortality during winter was >4 times higher among birds in the 30% harvest treatment than the 0–15% treatments."

 

Videre sier artikkelforfatterne at den naturlige dødeligheten var lavest på vinteren og i hekkeperioden. Dette stemmer godt ift. at jaktfalken var viktigste predator på rype i de undersøkte områdene, dette stemmer også for mange fjellområder i Norge.

"The lowest periods of natural mortality included the winter and breeding periods, which was consistent with gyrfalcons as the main predator in our study area."

 

Det man kan trekke ut fra dette er vel at den rypa som overlever høstjakta har stor sjanse for å overleve til våren og dermed kunne bidra i produksjonen, og at høye jaktuttak på høsten har forsinkede effekter på dødelighet som forplanter seg inn i vintersesongen.

 

Jeg tror det er rimelig å anta at dersom jaktuttaket holdes på et fornuftig nivå, <15% av høstbestanden, har det relativt lite å si når rypa blir skutt. Jaktdødeligheten på norske rypebestander er delvis kompensatorisk ved et moderat uttak, <15%, under slike forutsetninger vil det generelt sett være slik at dersom man skyter 10 ryper et år, er det 7 der til neste år.

Link to comment
Share on other sites

Noen av spørsmålene blir her

Er jaktdødeligheten additiv eller kompansatorisk i forhold til naturlig dødelighet?

om jaktdødeligheten er kompansatorisk, kan alikevel jaktdødeligheten øke den naturlige dødeligheten, for eksempel som følge av forstyrrelse av sosial struktur?

 

 

 

Slenger ut noe som er skrevet basert på (Sandercock, Nilsen, Brøseth & Pedersen, 2010) :

I en studie i Trøndelag (Sandercock, Nilsen, Brøseth & Pedersen, 2010) ble det funnet at ved 0 % uttak i jakt så var overlevingsprosenten fram til neste sommer på ca 50 %. Ved 15 % uttak var en overlevelse på ca 40 %. Og med et uttak på 30 % kun var en overlevelse på ca 30 %. Videre viste det seg at jaktuttaket var delvis kompensatorisk opp til 15 % jaktuttak, og at jaktuttaket fra 15-30 % var additivt.

Link to comment
Share on other sites

Jaktdødeligheten er bevist i studiet som trekkes frem å være delvis kompensatorisk ved et beskjedent jaktuttak <15%.

 

Dersom jaktdødeligheten hadde vært fullstendig kompensatorisk ville den naturligvis ikke økt den naturlige dødeligheten.

 

Videre viser studiet at dødeligheten er additiv ved relativt høye jaktuttak >15%.

 

Svarene på spørsmålene du stiller ligger jo i det utdraget du selv presenterer.

 

Føler for å klargjøre et moment i mitt siste innlegg. Det har noe å si når rypa blir skutt siden jaktdødeligheten er delvis kompensatorisk ved moderate jaktuttak, altså <15%. Jaktuttaket er i større grad additivt når det foregår i perioder med lav naturlig dødelighet, som i dette studiet var på vinteren og hekkesesongen. Man se for seg et kvotesystem hvor man får utdelt en gitt mengde poeng i starten av jaktsesongen, dette er kjent fra blant annet andejakten i Nord-Amerika. Poengverdien til enkeltfugl vil kunne baseres på demografiske forhold som alder og kjønn, og når den blir skutt. Eksempelvis vil en voksen hunnfugl skutt på vinteren være verdt mer enn en ungfugl skutt i September. Ved bruk av et slik differensiert system vil man i utgangspunktet kunne fortsette med vinterjakten. Spørsmålet er om viljen til å implementere et slik system finnes og om det vil bli akseptert av jegerstanden.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Et jaktuttak opp til 15% er antatt å være delvis kompensatorisk, også illustrert ved det du siterer. Overlevelsen i bestanden ved 0% jaktdødelighet er 50%. Når vi tilfører bestanden en jaktdødelighet på 15% vil man ved full kompensatorisk effekt av jaktdødeligheten kunne anta at årlig overlevelse forblir uendret. Ved full kompensatorisk effekt av jaktdødeligheten vil denne effekten vedvare helt til jaktdødeligheten overstiger den naturlige dødeligheten.

 

Dersom effekten av jaktdødelighet var fullstendig additiv vil man kunne forvente at årlig overlevelse ble redusert tilsvarende jaktdødeligheten.

 

I følge det du siterer sank overlevelsen fra 50% i områder hvor det ikke ble jaktet til 40% i områder hvor 15% av bestanden ble tatt ut i jakta. Altså er det belegg for å hevde at en jaktdødelighet opp til 15% har en delvis kompensatorisk effekt.

 

Ved høy jaktdødelighet, altså over 15%, går dette forholdet i større grad over til å være additivt. Som beskrevet i artikkelen fant man også spor av en superadditiv effekt ved en jaktdødelighet på 30%.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...