Jump to content

6,5x55 - Soting


Frank_oyvind

Recommended Posts

Jeg har funnet mange tråder rundt temaet 6,5x55 og soting, men jeg har liten erfaring så jeg tar sjansen på å spørre om hjelp:

 

Sauer 200 STR 74cm pipe, nesten ny

Lapua engangsskutte hylser som jeg har presset så de akkurat går lett i kammeret, og frest ned.

138grs FMJ av ukjent opphav (Hekken ser ut som en blanding mellom boat tail og hekken på en Renault Megane).

38,0grs N150.

77,7mm COL.

Federal LR hette.

 

Dette ga 791mps OG soting helt bak til rimmen. Patronene er tiltenkt mengdetrening, så überpornopresisjon er ønskelig, men slett ikke nødvendig.

 

Hva anbefaler dere å prøve nå? Mere krutt? Kortere COL?

 

PFT

Frank

Link to comment
Share on other sites

Jeg ville forsøkt med et tregere krutt som er mer tilpasset kulevekt og pipelengde. 46-47 grain MRP eller lignende (N-15 eller Rhino 22), litt avhengig av kuleformen og lengden på kontaktflaten mot løpet. Col ser ut til å være lang nok, så du kan evt. sette kula litt dypere. 791 m/s er nokså beskjeden fart i ei 74 cm pipe.

 

Jeg lader 140gr kuler (amax og ncc) med 46,5 grs Rhino 22 col 77mm til ei fart på ca 829 m/s i 66 cm pipe.

(Mine ladedata - du må teste i egen rifle)

Link to comment
Share on other sites

Har du godt nok kulehold? litt for stor ekspander i dia?

 

Jeg har justert en Lee Collet die, og kuleholdet virker ikke noe løsere enn jeg får med denne - er det noen "objektiv" test for kulehold?

 

Jeg forsøker å lade patronene kortere. Høres 75 og 76mm helt vilt ut? Eller enda kortere?

 

Frank

Link to comment
Share on other sites

jeg fant et sitat av Arne Nohlber som sktriver om krymping av pistol ammunisjon, kan vel være en rettesnor for rifle også..

 

"Ett annat bra sätt att efterkontrollera är att belasta kulan i patronen genom att som exempel

trycka den mot en badrumsvåg, normalt ska en patron klara en tryck på kulan med ca 10 - 15 kilo."

 

Ellers hadde jeg også problemer med soting på 6,5x55 og jeg fikk tips om å sette kula dypere - gikk ned 2 - 3 mm, og problemet løst.

 

Hvis holdet er litt dårlig så er det enkelt å pusse ned "expander" ved å sette den i drillen og pusse mot et smergelpapir.. jeg måtte ta ned min 223R expander - der satt kula så løst at jeg enklet kunne skyve de ned i hylsa, og det kan for bli farlig! Vil tro det er mer kristisk at holdet er dårlig enn at du tar ned expander for mye - kula vil utvidet messingen og holdet vil være regulert av styrken i messingen..

 

(rettet - tror jeg mikser navn på deler - mener expander knapp - den som holder på utstøter pinnen og utvider hylsehalsen på retur etter hylseforming)

Link to comment
Share on other sites

normal_Ekspanderknapp.JPG

Jeg hadde dette bilde i "Galleriet" som jeg tok for noen år siden hvor dette med ekspanderknapp var tema.

Holde smergelpapir rundt og lar drille gå til ønsket diameter.

 

Når jeg tenker etter så festet jeg smergelpapiret til et flatt og jevnt underlag og holdt drillen med ekspanderknappen mot papiret, man merker fort at det blir varmt. Bedre kontroll for min del var det også. Jeg gjorde dette med 6,5x55 og .308. 7mm.RM trengte denne operasjonen på Neck-size dien.

Link to comment
Share on other sites

frest ned? For meg høres det som om du muligens har presset litt mye, Har du flate tennhetter? COL er OK, og kulehold som holder kula på plass unde vanlig håndtering er nok. Er hylsene skutt i ditt våpen?

Første råd ville være å bruke et krutt som er bedre egnet til 6.5x55, NC96, N4, N204, N19, N15, N550, N560, krutt i brennhastighetsområdet som gir maksladninger mellom si 43 og 50gr. Neste er vel å bruke kuler som du vet hva er. "Kuler av ukjent opphav", kan jo være noe Partizan-greier som er så romme at det soter uansett, og gir dårlig hold med halspressing som ville holdt ei ordentlig kule til Dommens dag.

1. bud i problemløsing er å vite hva en utgangspunktet er, og det er tilfeldigvis også 1. bud i hjemmelading, og her vet vi jo ikke det. Kula di høres jo dessuten ut som en 144gr Lapua FMJ, og da er vekta di feil - og du lader under det du skal...

 

Jeg har forresten aldri, i 30 år med lading av 6.5, hørt om ei 138gr kule :wink: Det betyr ikke at det ikke fins, men antakelig at de som eventuelt fins, ikke er noe å samle på, siden ingen bruker dem. fikk du presisjon?

 

 

K

Link to comment
Share on other sites

Tusen takk for et grundig svar

 

Jeg kommer ikke legge så alvorlig mye i å løse dette problemet for akkurat denne kula, men jeg tenker kunnskapen som jeg tilegner meg nok kan være overførbar til andre kuler.

Hylsene er ikke skutt i det aktuelle kammeret. Jeg har presset dem i en FL die til de kamret lett i Saueren. Brukte så en Lee case length gauge og cutter, og da forsvant noen få tidels millimeter. Hettene ser fine og "uflate" ut, men kanskje ørlitegranne kratring.

Kulene er fortsatt et mysterium. Jeg gjorde et røverkjøp på en 3-400 kuler, men det er vel noe i at når noe er for godt til å være sant... Vekten er kontrollert, og de ligger rundt 138grs, +/-0,2grs på de jeg sjekket.

Jeg skyter mest dynamisk og nrof, så mitt forhold til presisjon er kanskje noe farget av dette - Men presisjonen var betydelig bedre enn hva jeg leverer med AR15, så jeg opplevde den som tilfredsstillende+.

 

Jeg kommer til å forsøke noen identiske ladninger med 1 og 2 mm kortere COL til lørdagen så får vi se.

 

Frank

Link to comment
Share on other sites

På lørdag fikk jeg testet:

 

Helpressede hylser med samme kruttmengde og tre forskjellige patronlengder (0, 1 og 2 mm forskjell)

Lee-collet pressede hylser (skutt i samme kammer) med tre forskjellige patronlengder

 

De helpressede hylsene sotet alle sammen

De colletpressede hylsene sotet mye mindre. Litt på halsen og skulderen. Ingen nevneverdig forskjell på de forskjellige kulelengdene.

 

Og min superenkle forskning på 100 meter og reim ga (tilsynelatende) best presisjon på de lengste patronene - men treskuddsserier med rem og litt varierende vind er nok ikke gullstandarden.

 

Frank

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...