mgarm Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 En kollega skal på jakt for å ta noen bevere. Han inviterer til gourmet middag som jeg må lage. Jeg har ikke peiling på bever, men kan lage de herligste retter av elg, hjort ol. Har noen spørsmål: * Trenger kjøttet å henge eller er det mørt fra før. Hvis det trengs å henge hvor lang tid anbefales det å henge kjøttet * Tips for tilberedning. Helst ikke vanlig viltgryte, men mere som stek eller biff. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ButchersDaughter Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 Det enkleste og det jeg syns er å foretrekke er å skjære ut filetene, gni de inn med salt og pepper og surre de i panna på høy varme til de er fint rosa, gjerne samme dag som dyret er felt. Her er en oppskrift som er grei om kjøttet er ferskt: Stekte lårfileter av bever m/sopp (ca 3 porsjoner) 1 stk beverlår (ca 800 g ) 1 l. Vann 1 dl eddik 50 g smør 150 g sopp (champignon eller annen skogsop) i skiver 1 dl rødvin 1 dl kremfløte 1 dl Creme Fraiche eller seterømme Timian, salt, pepper 150 g gulrot 150 gr rosenkål FREMGANGSMÅTE: 1. Mariner beverlåret i eddikvann ca 12 timer. (Sløyfes om kjøttet er ferdig mørnet) 2. Ben ut låret og skjæres i pene ensartede strimler på ca 2 cm i diameter. 3. Krydre kjøttstrimlene med salt, pepper og timian 4. Brun smør / margarin i en panne og stek kjøttet forsiktig i ca 5 min.. Ta oppkjøttet fra pannen og hold varmt. 5. Stek den oppskivede soppen lett i steksjyen, tilsett rødvin og kok ned til halvparten gjenstår. 6. Tilsett kremfløten og creme Fraiche / seterrømme og kok inn til en jevn saus. 7. Smak til med salt, pepper og timian om nødvendig. 8. Gulrot og rosenkål kokes passelig møre. Og her er en link til Stekt beverhale, helt grei: http://www.matoppskrift.no/oppskrift/Stekt-beverhale Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferieguru Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Hvorfor edikkvann?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ButchersDaughter Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Eddik setter fart på mørningsprosessen, akkurat som en hvilken som helst marinade. Jeg marinerer ikke ferdig mørnet kjøtt. Om en legger ferdig mørnet kjøtt i marinade får en en mørk kant rundt f.eks biffen og ødelegger litt av det en oppnådde med naturlig mørning. Bruker kun eddik og marinade på ferskt kjøtt og kjøtt som av en eller annen grunn har fått avbrutt mørningsprosessen f.eks om det fryser Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gubben38 Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Mener å ha hørt at bever bør ligge i melk natta over ?? Fått servert kun en gang , så det kan hende husken er ute av vater. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ButchersDaughter Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Kjøttet kan variere veldig i både smak, lukt og konsistens. Av og til kan det lukte såpass at en kan lure på om det kan brukes til menneskeføde. Da er det greit å legge det i melk natten over. Eddik fjerner også noe av den lukten og smaken. Kan også bruke kaustisk soda for å få en mildere smak. Behandle det om trent som bjørnekjøtt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ctm-4 Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Hunden til kompisen min rynket på nesen av beverkjøtt,., lukter jo som om du var begravd i en flishaug,.,men sausen og poteten blir sikker knall Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadob Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 De få jeg har tilberedt (av ryggfilèt) på forskjellig vis - samt varmrøyket til snacks - har smakt dårlig. For min "smaksløk" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgarm Posted April 19, 2013 Author Share Posted April 19, 2013 Takker for mange flotte svar. Har også lest det med å legge det i melk. Kanskje det er lurt å legge den først i melk så fryse den og før tilberedning i eddikvann. Tenkte å servere det som biff/stek av filetene og låret. Resten blir en viltgryte. At det smaker som bjørn og kan tilberedes som det var ett godt tips. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ButchersDaughter Posted April 21, 2013 Share Posted April 21, 2013 Kanskje det er lurt å legge den først i melk så fryse den og før tilberedning i eddikvann. Ville valgt et av alternativene. Putte det i fryseren først og så lagt det i enten melk eller eddik før tilbereding. Melk er ofte brukt når kjøttet skal brukes i gryte. Eddik er ok på det som skal gå til biff.... At det smaker som bjørn Vet ikke helt om jeg kan si det smaker som bjørnekjøtt, men beveren er grei å tilberede på samme måten som bjørn og andre vilt med kraftig viltsmak. Vet ikke helt hva jeg skal si beveren smaker, kraftig viltsmak, får litt assosiasjoner til skogbunn, mose, bark.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slemmo Posted April 22, 2013 Share Posted April 22, 2013 Ble advart av en amerikaner om at det var trikiner i bever, hvordan er dette i Norge? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeT|Us Posted April 22, 2013 Share Posted April 22, 2013 Oppskrift på verdens beste bever Beverkjøttet (lår) legges i melk kvelden før og plasseres i kjøleskapet. Vi begynner med tilbehøret: - Fløtegratinerte poteter. Kjøp butikklagd eller lag selv. - Stekt champignon eller annen egnet skogssopp (bruk godt med smør, salt og pepper) - Smørdampet brokkoli og rosenkål - Kokte gulrøtter Når tilbehøret er ferdig holdes det varmt i ovn mens man begynner på kjøttretten: Beveren tas ut av melken. Melken skylles ut i vasken. Beverkjøttet hives i søpla. Stek så renskåret hjortebiff på høy varme til den er rosa i midten, ca 2-4 minutt. Serveres med god rødvin. Vel bekomme. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villdyret Posted April 22, 2013 Share Posted April 22, 2013 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeger'n Posted April 22, 2013 Share Posted April 22, 2013 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukken Posted April 22, 2013 Share Posted April 22, 2013 Lykke til. I følge informerte kilder kan det bli god mat av bever. Min egen opplevelse er fra da en kollega hadde tatt med bane-Saueren til Telemark og skutt bever. Den var seig og smakte eddik og osp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TorgeirW Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Hei, har mye erfaring med tilbereding av bever som amatørkokk. Det blir i de fleste tilfeller veldig god mat. Kjøttet kan minne litt om hare og rådyr, med en mer søtlig treaktig smak, naturlig nok. Når du ser en bever så skjønner du fort at det er bakparten som gir det meste kjøttet. Er du lat etter skuddet kan du nøye deg med å skjære ut ryggfiletene og lårene, da slipper du å vomme. Men aller helst vommer du dyret forsiktig (pass på å ikke stikke hull på analkjertlene), før du flår det (eller egentlig spikker av skinnet). Etter min mening trenger ikke bever noe særlig mørning lengre enn at dødsstivheten er gått ut, 1-2 døgn. Da kan du tilberede boger, sider og lår som grytekjøtt, og indre- og ytrefilet som biff. Hele hemmeligheten med tilbereding er å FJERNE ALT SYNLIG FETT. Det er fettet som kan gi den ramme smaken som mange har blitt opplært til å prøve å skjule med å legge kjøttet i melk eller eddik over natten. Jeg synes det gjør seg veldig laget som en vanlig viltgryte, med portvin eller bærsaft (solbær, bringebær eller rips) i sausen. Så det er mitt forslag til de som vil prøve seg. Det er for øvrig ikke trikiner i norsk bever som noen lurte på. Alle som spiser bever bør være klar over bieffektene, min frue som jeg nå har 2 barn sammen med ble kraftig forført av en bevergryte på 3 date, noe som førte til full pott den kvelden Jeg synes det er synd at mange fortsatt ikke gi beveren den respekt den fortjener som jaktbytte, matvilt og som nøkkelart for biologisk mangfold i Norge. Lykke til med beverjakt og kokkelering. Torgeir Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slemmo Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Jeg har også blit tipset om å langtidsbake beverkjøtt på rist, slik at fettet smelter og renner av, samtidig vil jeg jo helst ikke at dt skal bli tørt og godt stekt heller. Kanskje svak varme er tingen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marken Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Jeg har svært god erfaring med å kverne beverkjøttet til kjøttdeig. Kjøttet kan da brukes til alt du ellers ville brukt kjøttdeig til. Min foreløpige favoritt er grove bever-burgere, blander bare kjøttdeigen med salt, pepper og et egg. Deretter er det bare å forme burgere og steke etter ønske, før en lesser på med ost, bacon, tomat, agurk, salat og hva en ellers måtte ønske i gode hamburgerbrød. Topp mat! edit: Har også blitt tipset om at speket beverlår er snadder, så hvis det blir klaff på jakta til helga er dette noe som skal prøves. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.