Hansen Posted August 6, 2008 Share Posted August 6, 2008 Hei! Når man går i fjellet, så kan det jo hende at man møter en hare, og da skyter man jo (hvis man har lov av grunneier og alt det...). Men, (såpass har jeg lært på jeger-kurset) man skal sløye den med en gang, forstår jeg? Hvordan gjør man dette? Spretter opp fra buken og opp, river ut all innmat, kapper av hodet med samekniv/øks, tuller den inn i avis-papir og putter Herr Harepus i rypenettet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bård 308 Posted August 6, 2008 Share Posted August 6, 2008 åpner opp buken, tar ut all innmat, å putter einerbusker nedi, hodet kan du la være på husk å passe på slik at du ikke stikker hull på urinblæra eller magesekken for da får du dritjobb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansen Posted August 6, 2008 Author Share Posted August 6, 2008 Ja, det var det med urin og tarmsystem og så videre. Vanskelig dette? Ser kroppen ut som en menneskekropp, nesten? Synd å si det, men tror det blir fiskemat i det lokale vannet av haren hvis jeg bokstavligtalt får en slik drittjobb... Hodet skal jeg ta vare på? Går det an å sette det på peishylla? Eller siger det sammen da? Fint med litt trofeer fra turen! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bård 308 Posted August 6, 2008 Share Posted August 6, 2008 hehe, vent med å kappe hodet helt til du har fått flåd av hareskinnet...vanskelig..nei..heng opp haren etter bakfotene og skjær rundt anklene, for så å arbeide deg nedover med en skarp kniv kanskje vanskelig den første gangen...når du skal flå ville jeg ha hatt med meg noen som har gjort det før. EDIT: har ikke hørt om noen som har tatt vare på hodet nei hehe, men har hørt om de som utstopper hele haren ( har en selv i vinterpels ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansen Posted August 6, 2008 Author Share Posted August 6, 2008 Takk skal du ha! Er bare jeg og brodern som skal på jakt, og mest sannsynlig blir det ikke noe hare på oss, men det gjelder å være forbredt! Ingen av oss har prøvt det med hare før, utenom brodern som ble rundlurt av en hare i et bakhold... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bård 308 Posted August 6, 2008 Share Posted August 6, 2008 haren skal jo henge til mørning i noen dager så viss du ikke skal på noen hytte så er det jo sikkert noen i strøket som har flåd en hare før ? ellers så får du bare prøve deg litt fram Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hopalong Posted August 7, 2008 Share Posted August 7, 2008 En annen, og raskere måte å flå en hare på, er å lage et snitt på tvers omtrent midt på dyret - etter at det er tømt selvsagt. Da får du fingrene inn under pelsen og kan vrenge denne av. Hodet og ytterste ledd på føttene kappes av tilslutt. Denne måten er spesielt enkel om man er to, da man kan dra pelsen fra hver sin side av dyret. Husk at harer kan være smittet med harepest. Dette smitter veldig lett til mennesker og gir en kraftig influensaliknende sykdom. Harepest er ikke veldig utbredt i Norge, men det er lurt å følge med i lokalpressen om den er oppdaget i distriktet du skal jakte. Styr unna dersom haren virker treg i los, eller om den blir innhentet av hund. Jeg har alltid noen engangshansker i sekken slik at jeg kan slakte mest mulig renslig om jeg skulle komme over en hare. Harepest overleverer ikke varmebehandlling, så dyret er spiselig selv om det skulle være sykt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jodda Posted August 7, 2008 Share Posted August 7, 2008 Når du har skutt haren, legg den på rygg og stryk/klem ut pisset fra urinblæra. Altså stryk hånden nedover magen på haren. Da kommer som regel pisset ut og katastrofen blir ikke like stor hvis du er uheldig me urinblæra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansen Posted August 7, 2008 Author Share Posted August 7, 2008 Men... Men... Må jeg drepe harepusen da? Neida, bare kødder, men for ordensskyld, heter det å flå eller å sløye? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SuperZ Posted August 7, 2008 Share Posted August 7, 2008 Men... Men... Må jeg drepe harepusen da? Neida, bare kødder, men for ordensskyld, heter det å flå eller å sløye? Å veide ut en hare heter det. Hører mange sier at den barkvisten i buken gjør mer skade enn nytte og at det er tilstrekkelig at den bare henger fritt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansen Posted August 7, 2008 Author Share Posted August 7, 2008 Takk skal dere ha. Holder en hare til en middag for tre personer? Lager man gryterett av den eller steiker man fileter? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Truls Posted August 7, 2008 Share Posted August 7, 2008 En voksen hare holde til middag for både tre og fire. Del den opp i passe store stykker, svi det i varm panne med godt smør, og så legger du bitene i en jerngryte med plenty, kraftig saus med gulrotbiter, sjalottløk og tyttebær i, og lar det småputre en times tid. Kok nypoteter til og server med rørte tyttebær og/eller rognebærgele. Og EC Dahls pils eller Ringnes, selvsagt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansen Posted August 7, 2008 Author Share Posted August 7, 2008 Siden jeg er 16, så får det nok holde med en Clausthaller for min del, men det høres forlokkende ut! Hvordan er sjansene for å få hare når man går på hardangervidda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Truls Posted August 7, 2008 Share Posted August 7, 2008 Pepsi Max er godt det også Det har alltid dukket opp en hareladd her og der når jeg har vært på Hardangervidda i hvert fall. Hvis jeg skal gjette, tipper jeg bestandene er tettest på Øst-Vidda. Jeg har selv jaktet hare i Numedal, og det har vært kjempebra. Men bestandene svinger jo ganske mye. Men som alt annet, er også harejakt mest morsomt med hund. Uten hund blir det støkkjakt, men det er gøy det også . Om du ikke har hund, kan det være spennende å jakte hare på sporsnø. Skitt jakt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansen Posted August 7, 2008 Author Share Posted August 7, 2008 Blir nok støkkjakt på vest-vidda uten hund her, men har hørt det skal være morro, så tror det går bra. Var med en der i fjor på jakt, men kunne ikke skyte selv. Da fikk vi en rype hver dag på en mann. Er det OK fangst? Hvordan tror dere sjangsene mine er for å få noe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Truls Posted August 7, 2008 Share Posted August 7, 2008 Vest-Vidda er jo flottere å gå i, og det kan godt tenkes det er bra med hare der også, ikke vet jeg. Jeg har aldri jaktet hare der, bare reinsdyr, men jeg har da sett både hare og en god del ryper der. En rype pr. mann pr. dag er kjempefint. Jeg har jaktet MANGE dager uten å få noe som helst. Om man skulle ha fylt sekken hver sabla gang mean er ute og jakter, forsvinner nok spenningen fort. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansen Posted August 7, 2008 Author Share Posted August 7, 2008 Går det an å jakte fjell-rype midt oppe på vidda? Dyranut, eller hva det nå heter der oppe? Midt oppå vidda altså? Synst det er SÅ fint å gå midt oppå vidda! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makkieboy Posted August 7, 2008 Share Posted August 7, 2008 Etter og ha skutt og veida ut av over 130 harer i fjor, lærte jeg meg noen teknikker. Brukte en spesialkniv som brukes i fiskeindustrien, men det går med en vanlig kniv også. 1 stikk kniven inn i halsgropa, mens man holder haren i ørene/hode, hengene. 2 snitt/skjær opp bryst og vomm, og ut anus i ett langt snitt. NB bekkenbenet skal også åpnes/kuttes i to. 3 rist ut gørra. 4 ferdig. Gjør man dette raskt nok, skjærer man kanskje hull på urinblæra, men det gjør ikke noe, siden det går så fort, og tyngdekraften sørger for at ingetin kommer på kjøttet. Jeg lar haren henge/modne med skinnet på (minst 40døgngrader). Deretter flår jeg. Flår gjør jeg på denne måten. 1 Frigør skinnet fra ryggregion der ribbena slutter. 2 kutt skinnet i to, der det er frigort. 3 ta tak i hver flik, og trekk til hver sin kant (som når man vrenger en sokk). 4 vips så er haren avkledd. 5 kapp av hodet og føtter. Veldig enkelt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansen Posted August 7, 2008 Author Share Posted August 7, 2008 Takk for den detaljerte oppskriften! 130 harer, er du serriøs? Hvor skøt du de? Har du gård, da kanskje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makkieboy Posted August 7, 2008 Share Posted August 7, 2008 130 harer, er du serriøs? Hvor skøt du de? Har du gård, da kanskje? Fordi jeg er uheldig og jobber herhttp://www.izzanova.no/opplevelser.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansen Posted August 7, 2008 Author Share Posted August 7, 2008 Hehe, jeg hadde blitt kristen og takket gud hvis jeg fikk jobbe på en slik plass! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palve Posted August 15, 2008 Share Posted August 15, 2008 Hvis du er 16 år, og skyter din første hare, så vil du vel ha den stoppet ut? Gjør som Makkieboy skriver; det er lett å åpne brystbeinet på en hare, og da er du sikker på å få tømt den skikkelig, Pass bare på nederst at hele tarmen skjæres ut. Du klarer dette lett - det "gjør seg selv" når du først begynner. Det er mest kjøtt på lårene. Hvis du vil stoppe ut haren, kan du evnt nøye deg med å flå ut bakbena med lår, og la resten være igjen til preparanten. Lårene er gnaske leddflådde. Hvert lår kan deles i 3 små "biffer", slik at du får 6 mindre kjøttstykker å legge i panna To sultne karer deler lett en hare, eller 4 litt småskeptiske venner Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansen Posted August 18, 2008 Author Share Posted August 18, 2008 Hehe... Tror nok ikke det blir hare på meg, men det er jo kjekt å vite. Hvis vi finner ut at det blir for mye styr å slakte den med en gang - hvis det er kaldt og vind og dårlig vær, går det da an å vente til vi kommer ned til hytta - et par timer? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansen Posted October 7, 2008 Author Share Posted October 7, 2008 Da skjedde det, haren falt fredag 3. oktober etter to bismuthskudd på 30 meter! Jeg har tatt av hår og hud, kappet av bein og hode, lagt den i frysen og alt, men så var jeg så heldig at jeg fikk et noelunde fint stykke skinn når jeg var ferdig. Hva kan jeg gjøre med det hvis jeg vil henge det opp på veggen, for eksempel? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bård 308 Posted October 7, 2008 Share Posted October 7, 2008 husket du å ta ut innvollene Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansen Posted October 7, 2008 Author Share Posted October 7, 2008 Jaja, hehe, det har jeg gjort, og haren ligger fint innpakket i frysen. Det jeg lurer på er hvordan jeg skal behandle skinnet! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bris Posted October 7, 2008 Share Posted October 7, 2008 Du vet det sikkert, men husk å pakke den lufttettt slik at den ikke frysetørker i fryseren... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansen Posted October 7, 2008 Author Share Posted October 7, 2008 Ja, jeg prøvte å klemme ut så mye luft jeg kunne. Men det ble ikke helt vakum hvis det er målet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palve Posted October 7, 2008 Share Posted October 7, 2008 Søk på nettet etter garving. Skal du gjøre det selv, er det flere metoder. Du kan blant annet bruke maursyre og alun. For å få skinnet mykt må det gnis ganske heftig etter garvingen. Start med å skjære forsiktig vekk absolutt alt av fett og kjøttrester før du begynner. Oppskrift på resten finner du ved å søke. For å få skinnet mykt kan du ta en plankestubb og runde av den ene enden. Sett plankestubben mellom bena, og gni skinnet over, gjentatte ganger - helt du er drittlei hele skinnet. Da fortsetter du ca dobbelt så lenge, og det bør begynne å bli mykt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansen Posted October 7, 2008 Author Share Posted October 7, 2008 Dette er altså en omstendig prosess med litt av hvert jeg må huske på? Kanskje jeg bare skal hive hele skinnet? Det henger for øyeblikket ute på dissen og slenger... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansen Posted October 7, 2008 Author Share Posted October 7, 2008 Forresten dere, finst det ingen lett måte å gjøre dette på? Det eneste jeg vil er å henge det opp på veggen uten at det skal rotne! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palve Posted October 7, 2008 Share Posted October 7, 2008 Ta en titt på denne tråden. http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=28&p=87299 Der har Sven Due og flere andre gode tips til hva du kan gjøre for å preparere skinnet ditt. Jeg er personlig litt skeptisk til det han skriver under Mykgjøring. Selv ville jeg brukt lærfett. Tror også en avrundet plankebit er lettere å jobbe på enn å bare trekke og dra i skinnet. Sjekk også på biblioteket - der burde det finnes literatur om dette. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
378sluggeren Posted October 8, 2008 Share Posted October 8, 2008 Etter og ha skutt og veida ut av over 130 harer i fjor, lærte jeg meg noen teknikker.Brukte en spesialkniv som brukes i fiskeindustrien, men det går med en vanlig kniv også. 1 stikk kniven inn i halsgropa, mens man holder haren i ørene/hode, hengene. 2 snitt/skjær opp bryst og vomm, og ut anus i ett langt snitt. NB bekkenbenet skal også åpnes/kuttes i to. 3 rist ut gørra. 4 ferdig. Ha ha, Nei det er enklere en som så! Det tar under 20 sekund med bittelitt trening! Du trenger en hare, en kniv og litt plass/armslag: 1. Lag ett snitt gjennom mageskinnet og vomskinnet på langs 2. Åpne godt med to fingre (uten å lage hull på innmat. 3. Ta ett godt tak i pusens ører og for-labber. 4. Utfør en eksplosivt sving som en sleggekaster (god akselerasjon er viktig!) 5. Putt den utveidede pusen på eller i sekken! Dersom svingen er eksplosiv nok sitter det kun 2mm tarm og 2mm struperør igjen! NB! Varsle jakt kompis(er) på forhand! God jakt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagl Posted October 8, 2008 Share Posted October 8, 2008 Forresten dere, finst det ingen lett måte å gjøre dette på? Det eneste jeg vil er å henge det opp på veggen uten at det skal rotne! Jeg har også hatt dette ønske med et par harer. Etter flåing, har jeg saltet godt og latt ligge i ett antall dager (har ikke talt eksakt, men si en uke). Skyll godt, og fest på en plate med kjøttsiden ut for tørking. Når skinnet er tørt og stivt, er det ferdig. Skinnet blir riktignok stivt, men til å henge på vegge gjør det ikke noe. Børst hår-siden, og heng det opp. Våre skinn har hengt i mange år uten hverken å falle av veggen, eller at hårene har falt av....... Ekstra kledelig synes jeg det blir å tørke nederste del av bakbena, og henge de ved siden av.. Jeg har også brukt denne metoden for å lage varme skosåler. Bruk vanlige skosåler, og klipp skinnet etter disse. Siden skinnet er stivt, plasseres de enkelt i skoen. Du kan også klippe til papp-biter, og lime de utskjærte skinn-bitene til papp-platene (lim mot kjøttsiden). Skosåler av hareskinn holder imidlertid ikke lenge, det må jeg innrømme. Men du verden så varme de er så lenge de holder.... mvh Dagl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tryta Posted October 8, 2008 Share Posted October 8, 2008 Gratulerer med hare forresten! Det er innmari god mat. Det var vel ikke så vanskelig å veide den ut og flå den? Husker første gang jeg gjorde det. Var fryktelig skeptisk, men det var egentlig en veldig grei jobb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TikkaReven Posted October 8, 2008 Share Posted October 8, 2008 Hare er veldig godt. Men blir aldri til så vi spiser den. Samler seg bare opp i fryseren. Har tilsammen 11 harer i fryseren nå! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villdyret Posted October 8, 2008 Share Posted October 8, 2008 (edited) ------------ Edited April 23, 2010 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiko Posted October 8, 2008 Share Posted October 8, 2008 At hare er godt var vel å ta i,syns det smaker lever av hele pusen jeg,og lever er ikke mat .I fonduegryte er pus faktisk spiselig,anbefales! .De harene i fryseren kan jeg gjerne ta til reveåte,vanskelig å skaffe bra åte om dagen .Ingen som har en nylig avgått svigermor vel............. prøv denne så tenker jeg pipa får en annen lyd min favoritt: Klassisp pepperstekt haresadel. Skjær av alle senene på ryggen, skjær litt ned på begge sidene av ryggbenet og press kjøttet litt ut til sidene. Gni sadelen inn med smør og olivenolje. Dekk med grovhakket pepper, timian, persille og dryss over salt. sett sadelen i ovnen på 200 grader i 15 min, ta den ut og la den vile i 10 min, sett så tilbake i ovnen i ca 3 min. Ta ut, hell på cognac og tenn på. la det brenne til det slukner, dette for å brenne av pepperen. Sil kraften over i en kaserolle, tilsett litt viltkraft og kok opp. Jevn sjyen med usaltet smør. Skjær av ryggfiletene og kutt i grove skiver på skrå. Server med stekt skogsopp og stekte poteter. for 4 pers: 2-4(etter str.) haresadler 4 ss grovhakket sort pepper 1 ss timian 4 ss persille 1 ss smør 4 ss olivenolje salt 0,5 dl cognac 2 dl viltkraft ass. sopp 6 voksne poteter evt annet godt tilbehør sjyen serveres ved siden av Nok Chateauneuf - du - pape fra Rhône - den perfekte harevinen takk til Lars Erik Underthun for denne Bedre blir det ikke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villdyret Posted October 8, 2008 Share Posted October 8, 2008 (edited) ----------------- Edited April 23, 2010 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stalks Posted October 8, 2008 Share Posted October 8, 2008 Aaaaaaaaaaahhh! Taiko, det der må jo bare være en schlaeger! Tennene drukner i vann nå Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villdyret Posted October 8, 2008 Share Posted October 8, 2008 (edited) ---------------------- Edited April 23, 2010 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
storulv Posted October 8, 2008 Share Posted October 8, 2008 Gratulere med din første Hare, jeg var selv 14 år da jeg tok min første og husker det som i går, selv om det er mange år siden. Det heter som andre har nevt å veide ut en Hare, når du sløyer da holder du på med fisk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansen Posted October 9, 2008 Author Share Posted October 9, 2008 Takk for mange svar! Jeg hev skinnet, må jeg nok tilstå... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted October 10, 2008 Share Posted October 10, 2008 Bruk 30 06 og Remington core lock ultra,så slipper du den jobben .Skjøt en sittende pus i ryggen,den var fiks ferdig rensket gitt Holder lenge med 36g hagl nummer fem på litt for kort hold også. Jeg opplevde dette en vinterdag da jeg egentlig gikk etter vinterrypa. Med finfin sporsnø kunne man jo ikke dy seg når man fant et ferskt harespor, så rypejaktinga ble utsatt en liten stund mens jeg sporet hare. Blodtrykket steg en liten smule når sporet begynte å smette innunder buskegraner, stoppe brått så jeg måtte rekke bakspor for å finne avhoppet og sånt, og plutselig spretter pus fram fra en kjerr bare noen veldig få meter fra meg. Mens hagla gikk til kinnet, sa hodet "Vent" - vent! - vent! - ...", men tror dere ikke pekefinger'n ga eff og dro av da øye, korn og pus var på linje Da jeg kom fram var pus ferdig spretta, og det var bare å holde den opp og riste den den lett for å veide den ut. Lettvint veiding, men ikke akkurat et syn for sarte mager Da jeg flådde den, knatra det lystig i kjøkkenvasken av hagl som strødde, og jeg tok vare på halve ryggen, det ene låret og begge bøgene. Resten var lovlig blodslått for min smak. PS: "Hare au vin" etter oppskrifta på fransk Coq au vin/høne i rødvin er meget godt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.