andyki87 Posted October 1, 2011 Share Posted October 1, 2011 Etter å ha skutt elg den 25.sept. ble hjerte på elgen tildelt meg. Jeg tok det med hjem og la det i frysen Hadde tenk jeg kunne salte og tørke det. Er dette nå for sent i og med at det ligger i frysen? evt andre tips til hva jeg kan gjøre med hjerte? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kammerherren Posted October 1, 2011 Share Posted October 1, 2011 Gi det til noen som lager pølse, så får du sikkert et par når de er ferdig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
santo 1 Posted October 1, 2011 Share Posted October 1, 2011 Speket elghjerte er å anbefale, snadder Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andyki87 Posted October 1, 2011 Author Share Posted October 1, 2011 Hvordan er så fremgangsmåten? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SuperHansen Posted October 1, 2011 Share Posted October 1, 2011 http://lmgtfy.com/?q=speking+av+elghjerte Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
45-70gov Posted October 1, 2011 Share Posted October 1, 2011 Rein skjer hjertet, Lag en gryte med sopp og løk, salt og pepper. jegermix krydder. Og Mye rømme og fløte. Kjempe godt, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dadden Posted October 1, 2011 Share Posted October 1, 2011 Nam, nam..... En fin måte å nytte elgjhertet på er å tilberede det som utyekrydret elgsteik, se Pedersen: Elgjeger side 182. Har du ikke boka kan nærmeste bibliotek skaffe den. Nydelig spise, garantert suksess. En annen måte er som det svenskene kaller "Tjälknöl". Søk på nettet så finner du masse oppskrifter, men det handler kort sagt om å langtidssteike kjøttet, her hjertet, for så å legge det i salt- og krydderlake et døgn eller to. Hjertet er alt for delikat til å males opp og brukes i pølser eller kjøttdeig. Lykke til, og jeg kan love deg et nydelig måltid om du prøver en av disse. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tysken Posted October 1, 2011 Share Posted October 1, 2011 Hiv det på grillen, det er snadder Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rypejegern Posted October 2, 2011 Share Posted October 2, 2011 Kan anbefale en bok som heter "jeg velger meg elg" er mye gode oppskrifter i den. Men du skulle ha delt det og rensa det opp før du la det i fryseren. Alt fettet som ligger rundt hjertet tar jeg bort, legger det så i kjøleskapet over natten i vann. Nå skal det røykes Det er øl godt det Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desert-Beagle Posted October 2, 2011 Share Posted October 2, 2011 Jeg støtter speking. Skjer det opp i "sømmene" og få vekk alle "rørene" Salting gjør du sjøl og du har sikkert en bekjent som har et kaldrøykeri Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.G Posted October 2, 2011 Share Posted October 2, 2011 Er ikke så verst varmrøykt heller Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fosse Posted October 2, 2011 Share Posted October 2, 2011 Hvordan går du frem når du varmrøyker hjerte? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eirik Posted October 2, 2011 Share Posted October 2, 2011 Jeg har speket en del hjerter av rådyr og hjort. Elg kan ikker gjøres likt, med lengre tid i salt, røk og tørk. Jeg renser vekk fett, blodårer, nerver, og åpner det så jeg får en lang kjøttbit. Åpner en fei så får en mange fliker, og det er vanskeligere å holde lufting og salting under kontroll. Hjertet tørkes med tørkepapir og lempes i en bolle grovsalt, lett kryddring med rosmarin og einer kan og has i saltet. Saltet blir lagt innimellom og, slik at all kjøttoverflate har saltkontakt. Rådyr får en god natt, hjort et døgn sån cirka i tørrsalt. Så skylles hjertet og henges til tørking en stund. Når det er tørt kaldrøkes det etter smak. Enkleste ovnen for et hjerte er et 1,5 meters ventilasjonsrør stående på bakken med åpning i bunnen for fyring og lokk på toppen. Når en får roen og vil røke mer så leger en en bedre ovn. Tid i røyk avhenger av spon, størrelse hjerte, luftfuktighet, trekk, antall bokfinker i nærmeste gran, kilometerstand på bilen din etc etc, så her er det prøv og feil som teller. Minst noen timer, store hjerter opp mot 5 timer. (Elg noe mer?) Heng det opp en tørr, luftig plass til det har spekepølsekonsistens. Da er det snadder, enten i skogen eller til øl hjemme. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.G Posted October 2, 2011 Share Posted October 2, 2011 @fosse Gjør det ikke selv, desverre. Leverer inn hos M. Aakervik i Namsos. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blood Trail Posted October 2, 2011 Share Posted October 2, 2011 Varmrøyking: klyv hjerte strø på godt med salt og la det ligge ett døgn i kjøleskapet. Skyller så av saltet, tørker så av det med kjøkkenpappir og lar det henge i ca 30 min. Før jeg har det i Abu røyken å kjører to fyringer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hholm1 Posted October 4, 2011 Share Posted October 4, 2011 Elghjerte egner seg godt til å tørke i små biter også. (Jerky) Om du speker hjerter blir det jo gjerne litt avkapp, som du kan prøve deg på. Prøv denne oppskriften, den er god og er beregnet på 1 kg kjøtt. Sur-søt jerky 1 kg rådyr eller annet kjøtt, kutt i strimler 1 ts. sort pepper 1 ts løk pulver 1 ts. hvitløk pulver 2 ts sennepsmel 3 ss. epleeddik 2 dl brunt sukker 1 ss sukker 1 ss Worcestershire saus 1 ss salt Kutter kjøttet i strimler på ca 5 X 10-12mm tykkelse. Alle lengder. Det er lett å skjære kjøttet,når det er nesten tinet fra frossent kjøtt. Lar det ligge i marinaden ett døgn, og legger det ut over en rist uten å skylle av. Lar det ligge på risten i litt kald romtemperatur i 1-2 dager. Etter ca 1 døgn kjenner jeg på dem og peller ut de som er ferdig etter hvert. Legger dem i en plastpose. Posen må ikke holdes lukket over lang tid. 2-3 uker. Da blir det lett mugg. Dette er litt avhengig av hvor tørrr Jerkyen er. Man unngår også mugg om man åpner posen et par ganger i uka og slipper inn litt frisk luft. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.