VestlandsJeger Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Vilt er jo noko ein stort sett lagar til når det er fest, helg, eller når ein skal imponere jenter. (Er i alle fall sånn med meg). Men det har jo ein tendens til å hope seg opp med viltkjøt, då det dessverre vert for sjeldan med dei anledningane som er nevnt ovanfor... So ein må rett og slett gafle i seg ein del viltkjøt til kvardags og. For mitt vedkommande gjelder dette for det meste hjortekjøt. Og det er mykje fint hjortekjøt og då det meste utanom filetar og fine lårstykker går i pølsedeigen. Biff, heiltsteikt filet og gryte er eg faktisk iferd med å verte littegrann lei av. Eg er i alle fall redd for å bli litt lei av det. Det er nok fleire enn meg som har dette luksusproblemet. So tenkte vi kunne lage til ein tråd med enkle og raske oppskrifter på kvardagsmat med hjort eller anna vilt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barks Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Ikke oppskrift, men noen ideer: Tørke til pålegg? Carpaccio på hjort må vel bli bra? Hjorteburger - dersom du vil hakke de fine bitene da? Dersom du ikke allerede gjør det bør du teste ut sous vide med hjortebiffene dine. Du kan evt også sende noe kjøtt til meg, så skal jeg spise opp det for deg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
høggern Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Røyk det, lag skav type "finnbiff" og stek det. Dette er snadder på brødskiva Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tordenkjeppen Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Jeg jakter mest rein og det er nesten det eneste jeg spiser av rødt kjøtt. Trikset er å ikke la sin respekt og glede over tradisjonell mat ta kvelertak på å bruke kjøttet på andre måter. Reinsdyrkjøtt er svært godt egnet sammen med italiensk mat. Jeg bruker reinsdyrkjøtt til all lasagne, pasta og annen italiensk mat jeg lager. Til mexikansk er det ikke alltid så passende, men om du liker det "hot" funker det fint, da blir jo bare kjøttkonsistensen det man sitter igjen med, alt annet smaker krydderet. Ikke miks rein med Thai - den eneste gangen jeg har kastet mat kom som følge av et slikt forsøk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VestlandsJeger Posted March 14, 2011 Author Share Posted March 14, 2011 Hjorteburger/karbonade står på menyen ca ein gong for veka allereie Ellers har eg ein plan for denne veka med heimelaga pizza med marinert hjortekjøt. Blir spennande å prøve. Veldig einig med deg, Tordenkjeppen. Ein må ikkje la kjøtet bli so "eksklusuvt" at ein ikkje kan eksprimentere og herje litt med det Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyren64 Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 du får begynne å selge hjortekjøtt........jeg kunne godt tenkt meg noen kilo. Bare å sende PM det om prisen ikke er like bratt som terrenget du skjøt den i Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeoRob Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Hos meg har vi med åra latt mer og mer kjøtt gå igjennom kjøttkverna. Elg og hjortekjøtt blir malt opp til kjøttdeig og brukes daglig i div. Toro gryter, hjemmelaget pizza, karbonader, Taco, elghakk osv. Vi er en familie på 5 og vi bruker nok 2-3 kg kjøttdeig i uka gjennom vinteren. Til biff og steik blir bare det aller fineste kjøttet brukt, resten går i kverna. For noen år tilbake slet vi også med at det hopet seg opp i fryseren med "hverdags" steik, grytekjøtt og biffkjøtt. Det problemet er over og vi nyter biffene og stekene i helgene mye mer nå. Små avkapp og kjøtt som tidligere gikk i fryseren merket som "grytekjøtt", blir nå enten brukt til kjøttdeig eller vi koker kraft på det. Det med å koke kraft til å ha i elghakk gryta, til sauser og div. Toro supper har satt en ekstra piff på disse rettene og jeg føler derfor ikke at vi sløser med kjøttet selv om vi også hiver en del kjøtt sammen med alle beina i kraftgryta. Vi bruker nok fort 30 liter kraft i året. mvh Georg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
carFun Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Noe som jeg bruker viltkjøttet til, som er enkle middager. Biffsnadder, bare å skjære kjøttet i strimler. Pizza, enten som kjøttdeig eller kjøttbiter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HEK Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Her er det stortsett viltkjøt på menyen. Hjortekaker ca 1 gang pr veke. (laga av spedd farse) Hjortepølser ca annakvar veke. (Vossakorv oppskrift der sau er erstatta med hjort) Sosakjøt ca annakvar veke. Marinert på pizza. Marinert i kebab. Biffer på lørdagskvelden. Kalvelår til søndags steik. Hjortekjøttdeig i Fredags Tacoen. Liker ikkje hjortekjøt til Pasta. Men kan brukast i det meste ellers. Det går også med ett og anna reinsdyr iløpet av året. Vilt i kål er en slager. Spekelår og saltkjøt av hjortebøger brukes som tilbehør til potetball og som basis i betasuppe (Brennsnut på lokalspråket) Og sjølvsagt heimelaga spekepølse/tørka mør til brødskiva på kvardags og som tilbehør tl pilsen på Laurdagen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oeho Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Kanskje ikkje akkurat kvardagsmat, men i det siste har eg oftare og oftare servert "koldtbord" av vilt. Lagar då t.d. steiker som vanleg (enten langsteikt eller hurtig til 65-67 grader), kjøler ned og skjer så i fine tynne skiver. Det samme med viltpatè. Kan også speke diverse vilt, som rypebryst, hare og anna. Servert med godt heimelaga brød, rjome, tytebær, potetsalat og diverse sausar/tilbehør blir det fantastisk! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beagle Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Kokt med løksaus er snadder. Kokt kjøt med heimelaga potetstappe der kraft fra kjøtete er brukt til stappa. Som regel er det ikkje kjøtet i seg sjølv ein vert lei, men tilbehøyret. Alt for ofte har ein funne sin "favoritt" og bruker denne ukritisk til ein vert so lei at ein held på å spy berre ein høyrer kva som er til middag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HEK Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 I dag på mandag hadde vi forresten Biff av microtina ytrefilet (Hjort) Tint i micro steikt 90 sekund på kvar side ved sterk varme so lagt til kvile. Den var både saftig og mør. Fløtepoteter dampa blomkål og viltsaus. Det var ein god start på veka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cameron Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Her har det også hopet seg opp no vanvittig mye!Blir for sjelden festmiddag med gjester dessverre..men jeg synes alt untatt Elgkjøtt er såpass kraftig viltsmak at jeg synes ikke det er godt å bruke tl Pizza,Lasagne osv..Har laget litt burgere,men da viltburger med grovere brød,med dressing av tyttebær og rømme rørt sammen og baconskiver på toppen og løkringer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fat_dog86 Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Det viktigste når en skal finne ting som passer ganen er å ikke være redd for å prøve nye ting. Kjør gjerne de samme rettene om igjen, men gjør mindre endringer her og der: bytt ut whiskyen med cognac i sausen, mellom fløtebasert saus og stekt eller kokt potet og skysaus til fløtepotet. Bytt mellom forkskjellige grønnsaker attåt, prøv en sellerirotpuré (utrolig godt!) eller la en inspirere av söta bror: viltkötbullar og potatismos! Hjemmelaget potetmos er sterkt undervurdert, men pass på - ikke alt vilt går godt sammen med hvitløk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HVSJT Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Jeg er vokst opp med at elg er "mat" og dette ble spist seint og tidlig, har etterhvert også lagt til rådyr i "utvalget": Kjøttkaker Kjøttsuppe Skavkjøtt Lapskaus Karbonader Småsteik Steik Saltet og kokt Speket og røkt Badstutørket (varmrøkt) Elg i kål Pizza, som strimler eller deig BIFF Grytesteik Elgsodd Innmatkjøttkaker Tunge, kokt Hjerte, stekt som biff/biffsnadder Helstekt lår Dette (og sikkert mere til) varieres med alt av tllbehør, poteter(mos, kokte, gratinerte, stekt i båter, pomes frites, røsti osv), kålrotstappe, pasta, grovt brød, pita, nan, ris, coscos, erter, salat, kokte grønnsaker, div sopp, løk (alle typer),tomat, tyttebær, ymse gele, lys saus, brun saus, sjy, rømme, ost, fløte, VIN, øl, saft, vann, akevitt, konjakk, and so on. Det som er viktig er å ha en plan når kjøttet pakkes i fryseren, og at kjøttet er "gjort klart" for det det skal brukes til. Tar ikke lenger tid enn ting fra Toro hvis man har forberedt seg litt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krrm Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Mange gryter og supper er fine til hverdags, særlig hvis det bare er å varme dem. I dag hadde vi rester av en gryte/suppe som besto av: elgkjøtt kikerter løk chorizio 1 boks tomat chili litt vann paprika urter (persille/basilikum) Serveres med rømme til de som ikke vil ha den så sterk. Denne tåler å koke litt, så jeg lagde en stor posjon på søndag. Forøvrig slår jeg også gjerne et slag for sellerirotpuré. Kålrotstappe derimot kan dere ha for dere selv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ladden Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 Det meste er nevnt i denne tråden. Utrolig mye man kan bruke viltkjøttet til. Det passer til det meste. Prøv også rosenkålpurè. Koker rosenkålen noen minutter i vann, fløte og litt sukker og moser den etterpå. Ta gjerne av litt av væsken før man mikser den. Fantastisk godt! Og mye mildere enn vanlig kokt rosenkål. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VestlandsJeger Posted March 28, 2011 Author Share Posted March 28, 2011 I dag vart det Hjorte-babb! (Forøvrig første gang eg har smakt kebab i edru tilstand...) Strimla opp eit stykke med ytrefilet og brasa det i steikepanna med diverse krydder som eg fann i skapet. Putta det oppi pitabrød med isbergsalat, cherrytomat, sukkererter, mais og litt sweet n' sour saus (av alle ting...) Funka gull det! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.