Jump to content

GeoRob

Members
  • Posts

    138
  • Joined

  • Last visited

About GeoRob

  • Birthday 01/23/1973

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

GeoRob's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Ser ut til at du bor på Hof. Da er det ikke så galt å ta en telefon til Kongsberg Automotive på Hvittingfoss og spørre om du kan få kjøpe 3 liter Blaser Swiss Lube av type bc20, bc25 eller bc35. De bruker mye Blaser på maskinene der. Det kan anbefales da Blaser ikke innholdet biocider ( alge og bakteriedreper), men heller er tilsatt bakterier som er like som vi har på huden vår. Det holdet væska stabil og er ikke skadelig for hverken hud eller metaller. I tillegg er ikke Blaser oljebasert, slik at du slipper oljeklin fra kjølevæske som har tørket inn på maskinen eller deler. 3 liter konsentrat holder til 60 liter ferdigblandet kjølevæske og holder deg dermed forsynt et år eller to til hobbybruk. Uansett mye bedre og billigere å få kjøpt litt konsentrat fra et større mekanisk verksted som bruker gode kjølevæsker enn å kjøpe noe oljebasert harryguffe i en eller annen verktøybutikk. Mvh Georg
  2. Jeg har hatt min Z6i i 4 år nå og synes siktet er veldig bra, men synes jo det er en smule overpriset i forhold til andre sikter jeg har og har hatt. Jeg synes fortsatt at et "rødpunkt" skal være rødt og ikke gult slik det er på Z6i'en. At utseende er litt annerledes gjør meg ingen ting. Da måtte jeg i så fall hatt god gammeldags trestokk og "svart" pipe for å beholde klassisk utseende. Jeg har hverken trestokk, stål som ruster eller kikkert som ser 30 år gammel ut. Fungerer akkurat like bra og er i mine øyne like pent selv om det synes at alt er laget på 2000 tallet. Siktet har fordeler i enkelte sammenhenger som også er ulemper i andre sammenhenger. Nattmodus og dagmodus er jo veldig fint, helt til du sitter i mørket og klarer å skru på dagmodus om natta. Da mister du nattsynet på ene øyet noen minutter. I sterkt motlys på dagen er ikke retikkelet lenger svart, men nesten gullfarget. Dette liker jeg ikke. I sterkt motlys må lyset settes nesten på maks lysstyrke, da blir lysprikken nesten oval og ikke helt rund slik den burde vært. Nå har jeg vært uhyggelig kritisk og egentlig er det hele ikke noe stort problem. Siktet har utrolig mange gode egenskaper og jeg bytter det nok aldri ut. Jeg har dog kjøpt både Zeiss og Leica de to siste årene og har gode erfaringer med de også. Optisk er ikke mine øyne i stand til å se forskjellene. Betjeningsmessig på lys, zoomring, klikk osv. synes jeg Z6i er overlegen de andre. Spesielt Leicaen føles tung på zoomringen i 25 minus med hansker på. Alle siktene er likevel så bra at det kanskje til syvende og sist blir utseende som teller likevel, og hvilken forhandler som gir best rabatt da. Når jeg kjøpte min Swaro var det ingen andre på markedet i 6x zoom. I dag er det jo flere å velge i, men tror jeg ville gjort samme valg i dag når alle fordeler og ulemper er tatt i betraktning. Leica og Zeiss som jeg har kan godt tenkes blir byttet ut på sikt, men Z6i'en blir nok i mitt eie i mange år til.
  3. Hei! Brukt Tikka eller Sako er ikke noe dumt valg. Mellomklasse optikk i klassen 6-8000 kr holder lenge og er akkurat like bra som de dyrere alternativene under de fleste forhold. Dyr optikk er bedre i dårlig lys og bedre i sterkt motlys. Under de fleste andre normale forhold er mellomklasse optikk like bra (mer for pengene). Selv har jeg en Sako 85 Laminated ss i 6,5x55 og løpsbyttesystem fra Rafdal med også ei pipe i 9,3x62. På toppen en Z6i 2-12x50. Totalpris på hele sulamitten ca kr 55.000 med alle ombygginger som er gjort. Selvsagt et helt utmerket jaktredskap, MEN...... Jeg har også ei Tikka M55 i 308 Win som jeg kjøpte for kr 4000,- i utmerket stand. Kjøpte en brukt Leica 2, 5-10x42 til kr 5000 og satte på toppen. Den rifla gjør jobben akkurat like godt i alle jaktsituasjoner jeg har vært med på, som den langt dyrere riggen. Gamle Tikka rifla samler skuddene på 15mm @100m i fra benk og Leica kikkerten gjør en veldig bra jobb 99% av den tiden jeg er på jakt. Jeg for min del er ferdig med å kjøpe nytt og grisedyrt utstyr. Jeg kjøper heller ei god brukt rifle og legger litt penger hos børsemakeren for å få den slik jeg vil. Det er en spesiell følelse og kjøpe nytt og være stolt av den nye rifla som alle vil klå på og kjenne på når man er på skytebanen. Nye rifler er plutselig bare en gammel rifle når det har gått et par år og er ikke nødvendigvis bedre enn ei 20 år gammel rifle, kanskje helst det motsatte. Optikk som er godt tatt vare på holder i 30-40 år. Jeg vil heller kjøpe en 10 år gammel Zeiss Victory kikkert til 8000 enn en ny classic eller duralyt. Jeg har kun kjøpt et par nye rifler i årenes løp og det har vært helt ok det. Men jeg har kjøpt vesentlig flere brukte våpen og har egentlig mye bedre erfaring med det. De nye riflene har måttet ta seg en tur til børsemaker de også for å få ut det fulle potensialet. Har jeg kjøpt brukt rifle og bruker 3000 hos børsemaker er jeg fortsatt fornøyd med kjøpet. Har jeg måttet bruke 3000 hos børsmaker på ei ny rifle er jeg ikke like fornøyd med kjøpet. Mitt beste råd er å kjøpe brukt. Samme med våpen som med biler, la første eier ta det største verditapet. Et våpen er nesten ikke verdt mer enn 70% av nyprisen så fort det har vært sin første tur på skytebanen. Søk på finn.no så vil du se at det stemmer ganske bra. Lykke til med valg av våpen! Mvh Georg.
  4. Hei! Jeg jobber på et mekanisk verksted (som også har to børsemakere ansatt) og vi har alt av utstyr, både nytt og gammelt, cnc-styrt og manuelt. 0,1 -0,15 i kast på en gammel chuck er ikke mer enn normalt. Vi bestilte og fikk i hus en presisjonschuck ( Dia Ø305 chuck) til vår største manuelle benk her i januar, den var lovet å skulle ha rundløpsnøyaktighet på 0,02mm eller bedre og det holdt den akkurat. En standard chuck skulle da ha rundløpsnøyaktighet på mellom 0,04 og 0,07mm (Bison chuck). Vi har byttet ut vår chuck fordi den hadde et kast på 0,2mm. Tror ikke du skal være så missfornøyd med rundløpet i den gamle Harrison benken jeg. Om du har bakkskive til benken har du jo mulighet til å justere deg inn i 0 med klokke hvis du er avhengig av bedre rundløp. En annen mulighet som vi bruker mye er å kjøpe bløte stålbakker og sette inn i chucken. Da kan du dreie disse riktig mens de står i chucken. Til deler det er ekstreme krav til presisjon på bruker vi hylsechucker i de nyeste styrte maskinene, der er vi nede i under 0,005 i rundløp når utstyret er nytt. (nøyaktigheten dabber fort av også ved helt vanlig bruk i disse maskinene og må fornyes årlig) Mvh Georg.
  5. GeoRob

    W-Com jaktradio

    Jeg synes også min W-com er veldig bra, spesielt i forhold til pris. Jeg synes også som forrige taler at skruefestingen av mic/øremusling er en av sterke sidene til W-com (men kunne gjerne vært på toppen av radioen og ikke nede på siden...). Det samme med batterikapasiteten, meget bra. Vekt og størrelse er av de negative tingene, men det henger selvsagt sammen med god batterikapasitet. Min har holdt en uke på jakt med normal bruk uten at jeg trengte å gå over på tørrbatterikassetten. W-com er jo ikke vanntett slik som Lafayet, men synes likevel min W-com har tålt sin del av regnvær og klamt tøy veldig bra. Jeg kjøpte W-com fordi jeg hadde lyst på en sikringsradio og ikke ville legge alt for mye penger i det. Jeg har Hunter F1 fra før (uten sikringsradio), som også er en ok radio, men etter at jeg fikk W-com'en er det den som blir med på tur.
  6. Jeg kjøpte en Hausken standard (nye typen med ekstra magebelte rundt) for kr 3000,- i fjor. Jeg har skutt ca 180 skudd med den nå tenker jeg. Den funker "godt som snus" og anbefales på det sterkeste. Demper både lyd og rekyl veldig bra og har ikke hatt noen som helst problemer med den. Trenger ikke nødvendigvis titandemper til 9,3x62, så lenge man skaffer seg den nye Hausken med magebelte. De gamle uten magebelte hadde vel en tendens til å få noen "utoverbulker" også i et så snillt kaliber som 9,3x62. Min Sako 85 i 9,3x62 krympet samlingen av 3 skudd på 100 meter ned til under 20mm med demper (286gr Lapua Mega), fra ca 25mm uten demper. Georg.
  7. Jeg betalte kr 1600,- hos Rafdal Våpen for en slik justerbar kolbekam jobb på min Sako 85 Laminated. Avrundet og fint, med torx skruer i kolben for å løsne på justeringen. Kjempefornøyd!
  8. GeoRob

    Tung hevarm

    Jeg har både Sako og Tikka, er slik på begge mine finske jern. Irritasjonsmoment, ja... Har prøvd å polere opp delene, smøre med alt fra fett og olje, til det nyeste innen "lurium82". Hjelper litt, men blir ikke som Sauer 200 str uansett.
  9. Jeg har aldri falt for fristelsen til å oppgradere mitt ladeutstyr og jeg har kjøpt alt utstyret brukt. Totalkost for ladeutstyr i 4 kaliber, kr 1600,- inkludert en eldre utgave av ladeboka. Antall skudd ladet vet jeg ikke, men det begynner å bli et uhorvelig antall tusen skudd. At jeg har spart en god del penger er det ingen tvil om, men en god del av gevinsten blir nok borte ved at jeg skyter dobbelt så mange skudd i året enn jeg ville gjort om jeg kjøpte alt fra fabrikk. Uansett en vinn/vinn situasjon. Om jeg hiver meg på bølgen med å ha det raskeste/enkleste/dyreste utstyret går jeg nok totalt sett i minus. Om du vil spare penger, kjøp brukt utstyr, plukk 250 pene hylser på banen, kjøp kuler i bulk på 1000 stk (treningskuler), kjøp 3,5kg kanne med krutt. Og ikke minst, ikke fall for fristelsen å oppgradere ladeutstyret en gang i året. Oppstartkosten blir likevel ganske høy, men du har da 1000 skudd til trening for ca kr 5 pr smell inkludert prisen av ladeutstyret og har likevel spart kr 2,- pr smell (6,5x55). Regnestykket for lading av 3006 blir ikke langt unna det samme. På lading til min 9,3 sparer jeg ekstremt mye pr. smell og bruker samme kule både til trening og jakt (Lapua Mega) som koster meg ca kr12,- pr. smell, men det er helt klart at jeg ikke hadde skutt 300 skudd i året med det kaliberet hvis jeg ikke hadde ladet selv og sånn sett går nok vinninga opp i spinninga. Om man vil spare penger så gjør man det, om det å spare penger ikke er hovedmålet så sparer man nok ikke penger i det hele tatt, men man får en fin hobby uansett.
  10. Du trenger strengt tatt ikke mer enn ei "løpsskrustikke" og en "låskassenøkkel" for å gjøre dette. Men for prisen av stikke og nøkkel får du nesten kjøpt og tilpasset ei Heen's muffe eller tilsvarende. Da kan du bytte løp uten verktøy. Jeg har et slikt system på min Sako 85 og bytter løp mellom 6,5x55 og 9,3x62 på 45 sekunder uten bruk av verktøy. Fungerer helt glimrende! Jeg har ingen nullpunktforflytning i det hele tatt og tilfeldighetene ville ha det slik at 6,5 pipa og 9,3 pipa bare skiller 2 knepp sideveis, så jeg bruker samme kikkert og skrur bare 2 knepp sideveis mellom løpene. Jeg hadde Blaser R93 tidligere og mener "systemrifla" jeg har nå er bedre på alle mulige måter for MEG i alle fall. Det var Rafdal våpen (Albert Rafdal) som laget systemet på min Sako og totalprisen for løpsmuffe, tilpassing av mitt eksisterende SS løp i 6,5 og ny Lothar Walter SS pipe i 9,3 kostet ikke mer enn ei pipe til en Blaser R93. Jeg har tenkt å få tilpasset et løp i en eller annen kaliber .22 variant også etterhvert og dette vil da koste meg ca kr 5000,- komplett fra Rafdal. Noe å tenke på i alle fall....
  11. GeoRob

    Ultralydsvask

    Brukte bakepulver. Bruker ofte det på forgasserdeler og annet krimskrams til mine veterankjøretøyer. Var nok ikke helt rette tilsatsmiddel....
  12. GeoRob

    Ultralydsvask

    En kompis av meg lurte på om ikke jeg kunne rengjøre noen deler til ei prosjektrifle han holdt på med. Jeg hev delene, blant annet avtrekket, i ultralydvaskeren min. Joda, delene ble skinnende blanke de..... Også de delene som hadde vært blånert ble skinnende blanke. Altså tar ultralydvasker knekken på blånering. Verdt å merke seg, før man hiver alt som finnes av våpendeler i vaskeren...
  13. Nå har jeg kjøpt og solgt en del våpen i løpet av noen år og jeg har for min del lært en del av det. Jeg har et våpen som jeg kjøpte nytt og med en rå kikkert, totalpris på den pakka ble over kr40.000,- Jeg har også et våpen jeg kjøpte brukt, 30 år gammel Tikka M55 og en billig Nikon kikkert på toppen. Hvis du spør meg om hva som er det beste våpenet svarer jeg uten tvil den gamle Tikka rifla. Det er den som blir med ut på jakt. Altså trenger ikke et skikkelig bra jaktvåpen koste mange kronene. Min favoritt jaktrigg har kostet meg under 6000 i innkjøp. Hjemmelading trenger ikke bli dyrt i det hele tatt. Jeg startet med brukt ladepresse, kruttmål, hylsetrimmer og kruttvekt. Kjøpte nytt die sett og var i gang med lading for godt under 1000 kroner. Sparte inn innkjøpet av ladeutstyr etter 4 mnd/300 skudd. Bruker samme presse, die sett og kruttmål fortsatt, har oppgradert alt annet i årenes løp og fyllt på med die sett etterhvert som våpengarderoben har blitt fyllt opp i div kaliber. Totalt sett har jeg spart mange mange tusen på å lade selv noen få år. Uansett forteller jeg ikke kona hva ting egentlig koster. Hender nok jeg fjerner en null i beløpene jeg oppgir.....
  14. Enig i at denne Arbor pressa så fryktelig tungvin ut. Hadde gått for tradisjonel enstasjon presse.
  15. Jeg valgte 9,3 når jeg skulle skaffe meg "elgvelter". Har 6,5 og 308 også som holder fint til slikt bruk, men ville ha noe grøvre (mest på grunn av det psykologiske tror jeg). Jeg lånte en 338 av en kollega på jobben og prøvde denne på banen. Min 185cm og 74kg tunge kropp likte ikke opplevelsen i det hele tatt.... Det var juling å få! Hadde tidligere skutt en del med 9,3 og syntes det var helt greit å skyte med. Valget for min del ble i alle fall enkelt. På min 9,3 har jeg montert en Hausken standard for 9,3 og slapp unna med kr 3000,- for demper. Hadde jeg gått for 338 måtte jeg hatt titandemper og måtte lagt ut ennå et par tusen. Har nå skutt ca 350 skudd med 9,3'en min og demperen er like fin. Rekylen er ikke værre enn å skyte med udempet 308 win. 9,3 bruker jevnt over raskere krutt enn 338 og tåler i teorien derfor bedre korte løp. Tror vel det finnes såpass mye kraftoverskudd i 338 at det ikke spiller noen rolle om man har kort løp på den heller, men syke satan for en smell det blir uten demper. Kort løp på 338 sliter nok en del ekstra på demper også. Jeg trodde at 9,3 var litt sånn "3 skudd samling på en snusboks" kaliber, men min samler fint 3 skudd Lapua Mega 286 grain på 15mm/100m gang etter gang i benk. Alt i alt er jeg meget fornøyd med 9,3 og blir ikke skremt av å se kulebanen ut til 200m heller. Med 286 grains blyspisskuler eller 250 grains homogen kule tror jeg 9,3 er ett sikkert valg på storvilt. (Det er selvsagt 338 også, men min skuldre nekter i alle fall bastant å bli med på slikt...) Lykke til med ditt valg! Mvh Georg.
×
×
  • Create New...