Jump to content

Krag Elgrifle M/48


masamda

Recommended Posts

Heisann

 

Har en Krag elgrifle modell 1948 i strøken stand med munningshette, reim og utstøterstokk. Kaliberet er 7.9x57 Mauser. Våpennr er listet opp i Kragboka til Hanevik under M/48 (s 318), og børsa er dønn original, nummerlik og nærmest ubrukt. Kassen er en 1912 fra 1924, og pipa er en neddreid MG-pipe (M/29). Har et røsslig eksentersikte som veksler mellom 100 og 300 meter. Den er produsert i 500 ex.

 

Er treffsikre saker dette, men trenger spes ammo (moderat) for å unngå bakoversveis. Noe som sikkert forekom i hine hårde dager etter at tyskertn la igjen noen runder med ammo hist og pist :D

 

Skal prøve å legge inn noen bilder av rifla etterhvert som jeg blir venn med digitalkameraet. Er det noen som kjenner til denne modellen og som kan estimere en ca verdi på denne ?

 

MVH

 

Magne

Link to comment
Share on other sites

Ganske sjelden sak dette her,hadde ei slik ei før,men mista den under ein husbrann,men tilbake til temaet.

Du kan nok regne med å få 5-7000 kr for ho vist du finner rett samler,spesielt om ho er så fin som du sier.

Skal du skyte med den bør du bruke ammo som er ladd ca 10 prosent under elller lade til ca 700 meter med 12,7 grams kuler.

Det som er morro med denne engelske pipa er at riflinga går mot venstre slik at når du skyter så vrir rifla seg morsatt i forhold til andre krager.Hadde jeg vert deg hadde jeg beholt ho og tatt ho med på fine haust dager med nostlgisk jakt i minnet. :D

Link to comment
Share on other sites

Jeg har nok skrevet det før men gjentar det siden det i en mannsalder har vært en "sannhet" at KV's Elgrifler M48 og 51 var laget for "Moderat" partonen. Problemet er at Moderat patronen først kom i august 1958 etter at mange Krag elgrifler var blitt ganske slarkete av vanlig 7.92, 8x57IS.

 

DSC02074.jpg

Her er Normas annonse fra Jakt og Fiske aug. 1958, den levner ingen tvil

Link to comment
Share on other sites

Hei

 

Takker for tilbakemeldingene. Børsa trives godt i våpenskapet ved siden av G33/40en. Har blitt gode venner de to små, så de skal få nyte alderdommen sammen :D Ellers er jeg på utkikk etter en ombygd Krag karabin i kaliber 22, gjerne en guttekarabin (M1906). Hvis noen sitter på noe slikt, så gi en lyd.

 

Selv om uhell med Krag etter krigen økte, så viste vel undersøkelsene at det i stor grad var brukerfeil (ting og tang i løp, selvladerfeil etc) og litt varierende "børsemaker"-modifiseringer som var årsak til de fleste ulykkene (ref boka til Hanevik). Ellers var vel endel børser blitt godt slitt etter lang tids bruk.

 

Med M1948en tok man vel den kassen som var ansett som den sterkeste på den tiden (M1912) og bygde derfra. Moderat-patronen kom som kommentert 10 år etter, da var vel kongsberggutta luta lei all negativ reklame med kassesprenging og det som følger med.

 

MVH

 

Magne

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Heisann

 

Har endelig fått tak i en Krag elgrifle M1951 i meget god stand. Denne har likheter med M1948, men det er også betydelige forskjeller. Selv om pipa i utgangspunktet er lik, er denne stegvis neddreid i stedet for M48ns jevnt koniske neddreining. Kassen er også ulik. Istedenfor å bruke eldre M1912 kasser som M48en, så brukte man nå NOS låsekasser som var lagret ved KV (samme som ble brukt i etterkrigsutgavene av M/25 og M/30 skarpskytterrifler).

 

Siktet er et enkelt klaffesikte, forsikte er likt som M48

 

Produsert i 1000 ex.

 

(Kilde: Hanevik 1998)

 

MVH

 

Magne

 

normal_1951_1.JPG

normal_1951_2.JPG

normal_1951_3.JPG

normal_1951_5.JPG

normal_1951_7.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 5 months later...
  • 1 month later...
  • 11 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...