Jump to content

Kor mange har opplevd problem med 6,5x55 på elg?


Linduvarri

Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Skjøt selv på en elgokse skrått 45 i front med 270W og 140grain swift.

Kulen vinklet ut igjen langs bogbladet. Tror 9,3x62 hadde gjort jobben.

 

MEN man kan jo unngå å skyte i så kjente vanskelige vinkler.

 

Den vart avlivet av naboposten med 6,5x55 og ett godt plassert skudd.

Link to comment
Share on other sites

Bare for å ha sagt det, jeg har ikke skutt mye elg. Likevel mange nok til å gjøre seg opp noen tanker og meninger om ting. De jeg har skutt med 6,5x55 har gått normalt langt før de har segnet om og dødd. Det jeg ikke liker i det heletatt ved å skyte elg med dette kalibret er at jeg sjelden fikk se tydelige skuddreaksjoner. Slikt fører til usikkerhet, og denne usikkerheten blir borte når jeg skyter med grovere kalibre. Jeg ser veldig tydelig skuddreaksjoner ved treff PÅ bogen med både .338 Win Mag og .30-06.

Nå som lyddemper er nærmest som standardutstyr å regne på jaktrifler stiller det seg litt annerledes, en kan jo faktisk se kuleinnslaget i elgen uten at det blir borte i rekylen, kanskje 6,5 blir aktuell i tiden som kommer? Vi får se, ikke før mye annet moro er prøvd..

Link to comment
Share on other sites

Jeg skyter elg og hjort med 6,5 og sikter alltid på lungene. Dyrene springer ut men ingen over 100 meter, enda. Bruker Norma Forbedret elite/Elite express. Elgen skytes i skogen etter drivjakt mens hjorten skytes alle på innmarka, og jeg synes jeg får en tydeligere skuddreaksjon på elg enn hjort enda hjorten ikke er støkket.

På jaktlaget har nesten halvparten 6,5 og resten 308 eller 3006 og har ikke merket noe forskjell i utras.

Han ene som har 3006 blir "mobbet for å skyte med kanon, men det er på grunn av et rådyr han skøt for noen år siden som vi brukte kleshenger til å henge opp. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Har lest igjennom denne tråden ang 6.5 og elgjakt, og den er like fornøyelig som alle andre like tråder :)

 

Selv har jeg liten/ingen erfaring ang storviltjakt, men tillater meg å komme med noen betraktninger lell.

 

Spørsmålet til trådstarter, er hvorvidt han skulle anbefale 6.5 til førstegangskjøpere av rifle.

Slik jeg ser det må han da ha gjort seg opp en mening om hvilke vilt han skal jakte.

 

Skal han bare jakte småvilt er valget ei rifle i cal < 6.5

Skal han bare jakte storvilt er valget ei rifle i cal > 6.5

Skal han jakte både små- og storvilt er valget = 6.5 (forutsatt at han kun skal ha ei rifle)

 

Hvilke cal. man velger utenom 6.5 kommer ann på om man skal lade selv eller ikke.

 

Argumentet enkelte har her om at det ikke spiller noen rolle om dyret løper 10m eller 300m

etter å ha blitt påskutt mener jeg er bare nonsens.

Avliving av vilt skal foregå så hurtig som mulig. :!:

Link to comment
Share on other sites

Sitter skuddet der det skal så faller dyret;)

 

har selv brukt en 6,5 og skudd rådyr og elg,, har ikke hatt noen problemer.

 

Har akuratt bestilt meg en thompson 308 men er rett og slett for nyskjerigheten sin skyld:)

liker 6,5 godt. godt rekyl og går godt:)

Link to comment
Share on other sites

Svaret mitt til trådstarter er at 6,5x55 i det vesentligste er godkjent til storviltjakt (bla. avhengig av patrontype og kulevekt) og er vel trolig fortsatt det kaliberet det er skutt flest elg med i kongeriket opp igjennom tidene.

 

Selv har jeg bare skutt elg med 30.06 og aldri med 6,5, men det er det mange i mitt jaktlag som har gjort uten at det har vært nevneverdig forskjell. For meg oppleves imidlertid rekylen mer behagelig i en 6,5 og hvis førstegangsjegeren også er ny som rifleskytter ville jeg ikke nølt med å anbefale 6,5.

Link to comment
Share on other sites

Har skutt elgene mine med 6,5 x55M, unntatt den siste. Har lurt på om de kanskje viser litt lite skuddtegn, og handlet derfor (og selvfølgelig for å ha størst børse på laget!) rifle i 416 Rem Mag før forrige jakt. Skjøt en normalstor elgkalv(!) og den løp 70 m etter brukbart treff. Litt tynt grunnlag for statistikk, men grove kaliber har først og fremst sin forse der hvor tvilsomme 2. (og flere) skudd er nødvendig, etter min mening (og det vet en jo aldri når skjer). I tillegg er det jo fryktelig morsomt å skyte med noe som rusler litt på seg (og meg)! Men, til poenget: 6,5 synes jeg er et ypperlig elgkaliber om det er ladet med ordentlig kule!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

einaste problemet jeg har hatt med 6,5x55 og elg... er at børsa sto heime i skapet da æ plutselig fikk 100% sjanse på oksen :mrgreen: syns æ hørte oksen flirte a meg....

 

folk pleier å si at flest elg er skutt med langkragen.. men da kan det også sies at flest elg er skadeskutt med kragen også hehe...det finnes tre typer løgn... de svarte , de hvite .. og statistikk... man kan lese statistikkene på mange måter....

 

6,5en er god nok i massevis til elg... selv om æ personlig velger noe sterkere medisin

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Tilslutt så ser jeg at INGEN har nevnt praktiske førstehånds erfaringer som er dårlige med kombinasjonen 6,5 og elg.

 

Jeg nevnte vel at jeg har opplevd en del fluktstrekninger som har vært betydelig lengre enn jeg har forventet, i forhold til treffpunkt osv. To tilfeller sist høst, den første ei kvige som rusa ut over 300m med perfekt lungetreff og måtte letes opp med hund. Greit nok der vi var den gangen, men på andre drev kunne det blitt sokning i elva og evt tapt elg som resultat. Det andre tilfellet var en kalv med perfekt lungetreff der det for skytter var umulig å se skuddreaksjon. Oppfølgningsskudd etter nakken rett bakfra resulterte i tidenes mest perfekte texas heartshot (inn gjennom bekkenet uten å ta verken lår eller vom, stoppa i lungene).

 

Men det er selvsagt umulig å vite om det ville blitt annerledes med et marginalt kraftigere kaliber, eller et betydelig kraftigere kaliber. Jeg velger å tro at det ville vært en forskjell ut fra det enkle prinsippet om at "more is better".

 

Sånn, da har jeg prøvd sjøl med 6,5x55 og ovenforstående konklusjon mener jeg fortsatt holder mål. Har skutt 5 elg med 6,5 i år, og opplever fortsatt at reaksjonen på elgen ikke er den jeg forventer når jeg skyter.

 

1 - påskutt kvige som kom skjanglende inn i skogen fra posten, fikk en i ørestolen. Reaksjon som forventet.

2 - kalv, totalt ustressa, skutt like bak bogen. Ruset ut, bakset og stod i noe enormt før den gav seg.

3 - okse (230kg), påskutt. Traff overgang bog/nakke og tok ryggrada, reaksjon som forventet.

4 - kalv, totalt ustressa. Skutt like bak bogen. Ruset ut, var på vei ned 2-3 ganger. Brukte sikkert over minuttet på å legge seg.

5 - kvige, totalt ustressa. Inn like bak bogen, ut rett foran. Rusa 50 meter, var nede med ræva 3 ganger og opp igjen før den endelig tok kveld. Om den brukte så mye som et minutt aner jeg ikke, jeg var mest spent på om alderen var rett (og det var den)

 

Tre av tilfellene var altså dyr som jeg normalt sett ville forvente rusa noen meter før de gikk rett ned og takka for seg for godt. Istedet har de baksa, kasta på seg, snurra rundt i piruetter, vært nede med ræva og kommet seg opp igjen osv. Hvis jeg hadde skutt en del mindre elg ville jeg sannsynligvis ha perforert alle disse tre med oppfølgningsskudd, men ettersom jeg følte jeg hadde full kontroll over situasjonene lot jeg de istedet gjøre fra seg på egenhånd.

 

Som sagt. Marginalt. More is better.

 

(Edit: Før noen påpeker det åpenbare, er fortsatt 5 elg ikke noe datagrunnlag, poenget mitt var at egne erfaringer stemmer med tidligere påstander)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Når noen finner kaliberet som alltid feller elgen på stedet, uten å ødelegge kjøtt,

uansett fra hvilken vinkel eller hvor i kroppen skuddet sitter,

så får dere varsle meg.

I mens tror jeg at jeg fortsetter som før.

 

9,3x62 med 250grs Barnes TSX, ruslende avgårde i 710m/s. Men så lenge det blir hull i elgen, må jo nødvendigvis noe kjøtt ødelegges. Så da hjalp vel heller ikke min fasit :wink:

Link to comment
Share on other sites

 

Sånn, da har jeg prøvd sjøl med 6,5x55 og ovenforstående konklusjon mener jeg fortsatt holder mål. Har skutt 5 elg med 6,5 i år, og opplever fortsatt at reaksjonen på elgen ikke er den jeg forventer når jeg skyter.

 

 

Hvilken ammo?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...