Jump to content

En dachs og resten av verden


flyfisher

Recommended Posts

En dachs og resten av verden

 

 

Svært få skapninger på jorden finner undersiden av en vedovn særlig attraktiv, men noen få spesielt utviklede skapninger har tilpasset seg dette noe særegent miljø med svært varierende temperaturer som spenner fra lunkne 11 grader celsius til godt over 70 grader i løpet av et døgn.

Huset våkner opp mens døgnet ennå er natt, noe det aller første som skjer er kaffetrakteren begynner sin vante melodi -så knirker det i ei ovnsdør og opptenningsved og tyrifliser settes fyr på med ei fyrstikk, så lukkes døra igjen og luftespjeldet i ovnen gis maksimalt albuerom.

 

Etter få minutt buldrer det friskt i ovnen og varmen sprer seg rundt ovnen. Dette er rutiner som en annen skapning i huset har gjort seg kjent med og denne ligger nå i sengen til husets herre og venter på at varmen rundt ovnen skal bli såpass høy at det er forsvarlig å forlate den varme sengen og heller ligge å nyte strålevarme fra den buldrende ovnen.

 

For i sengen er mest foretrukne tilholdssted om natten, bak knærne til sin herre krøller denne kortbeinte skapningen sin lange kropp og med tilfredse sukk sover dachsen natten igjennom bare avbrutt av drømmer om en mulig harejakt som resulterer i en liten losreprise i søvne.

 

Men de hverdagslige gjøremål må et eller annet tidspunkt imøtekommes og den lune varmen i sengen må motvillig forlates. Og varigheten på morgentoalettet i hundegården er betinget at den røde nivået på gradestokken er over 10 grader celsius, hvis ikke er tiden som medgår atskillig kortere ved 10 grader på den blå siden er morgentoalettet kortet ned til at husets herre knapt har rukket å sette seg ved kjøkkenbordet før skapningen med korte ben høylydt sier fra at utendørsoppholdet er definitivt over.

 

I følge rutinene så er det nå servering skal foregå og stående på bakbeina inspiserer den kortbeinte at matskålen fylles med godsaker som fortæres med skulende blikk til høyre og venstre om det er mulige rivaler som kunne tenke seg en andel av måltidet.

 

Etter et velsmakende måltid er tiden kommet til nok en liten lur, det er tross alt 30 minutter siden sengen med den komfortable varmen ble byttet ut med et hutrende opphold i hundegården og nå har strålevarmen fra vedovnen blitt såpass at det er påtagelig varmt rundt ovnen og den påkostede hundesengen er strategisk plassert riktig avstand slik at strålevarmen er riktig behagelig. Vår venn med de korte beina har gjerne en favorittstilling og den har så å si alle dachser; på ryggen, med stompebeina til værs ! her kan den ligge lenge å betrakte verden opp-ned … - ganske sikkert inntil den begynner å føle seg oversett.

 

For en dachs har et større behov for å eksponere sin personlighet enn de aller fleste celebriteter og skyr ingen midler for å oppnå 5 minutters berømmelse. Om denne er i negativt fortegn har ingen betydning for vår venn, en skjenne preken over en demontert rødrevpels blir imøtegått på følgende måte; liggende på rygg med halen logrende som en kremvisp, åler vår venn seg inn på sin herre og mester som nå har antatt en rødlig farge i ansiktet i raseri over prylen som nå har et showoff i kunsten å innynde seg.

At den lykkes i denne manøveren har gang på gang vist seg da dens herre og mester ikke klarer å holde maska, men bryter sammen i latterkrampe over den vrikkende hunden som nå har kommet helt opp i ansiktet og rundslikker sin eier i iveren å gjøre ting bra igjen.

 

Når dagens gjøremål er oppnådd og middagen i huset er fortært under intens stille tigging ved bordet, er det etter en times hvil på tide med dagens tur, den er todelt i hensikt; vår venn har nærmest en presisjon i fordøyelsen som overgår enhver naturlig prosess på en bestemt lyktestolpe inntar dachsen en underlig positur på tre ben og med god runding på ryggen og en særegen kongsbergknekk på halen presses dagens wienerpølse ut og opp etter lyktestolpen, når denne foretningen er unnagjort skal det sparkes i bakbein med stor fornøyelse og energi hvorpå hele seansen avrundes med risting så hengeørene klasker sammen som kastanjetter.

Den andre hensikten med turen er å befeste sitt eneveldene domene i nabolaget og holde oppsyn med om områdets tisper har tenkt å innføre ”grønt lys” for en sjarmør i stripels og om de hannhunder som befinner seg der har noen ambisjoner om å stige i gradene… hvis så er tilfelle er en konfrontasjon ikke å forakte for vår venn som er 35 cm over bakkenivå.

 

Det er nå eieren av dachsen ofte må unnskylde sin hunds oppførsel for andre hundeeiere som påtreffes på sin veg, med en overlegen mine og en selvtillit på linje med en amerikansk bokser er enhver annen hannhund en tenkt fiende og den behandles deretter.

 

Vel hjemme etter turen er det nå tid for nyheter på TV og hva er mer naturlig for en dachs enn å delta på dette? Selvfølgelig i sofaen sammen med alle andre i familien finner den seg til rette mellom silkeputer og ullpledd en kløende hånd blir godt mottatt og posituren fra formiddagen inntas og liggende opp- ned bivånes nyheter og været.

 

Denne posisjonen bevares inntil lysene slukkes og tv slåes av, etter et besøk på badet er husets herre iført korrekt antrekk for nattlige sysler; det vil si pysj og denne trekker seg tilbake til de private gemakker hvorpå en langstrakt skapning kontrollert følger med.

Etter at husets herre har lagt seg til rette med dynen godt rundt seg melder dachsen nå sin misnøye med et merkbar piping som vil bli etterfulgt av ett høyere bjeff hvis ønsket om en god og varm sengeplass ikke blir oppfylt.

Det nok med en liten glippe for at dachsen stuper med snuten innefor dynen og med erfaring finner seg til rette bak knærne til sin herre og mester.

 

Med et tilfreds sukk konstaterer vår hårete venn at atter en dag har kommet til ende.

Link to comment
Share on other sites

Fantastisk god skildring :)

 

... og her er en liten video som vil inspirerere dere dachseiere (eller hundeeiere generelt) om at det ALDRI er forseint!!!

 

Føreren er 97 år gammel og bikkja? Aner ikke. Men faren til hunden er 16 1/2 år gammel så denne her er vel relativt opp i årene den også... De vant forresten klassen sin.

 

Vet ikke med dere - men jeg fikk så godklump i halsen av å se dette :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...