Jump to content

Håndvåpenjakt


chopper

Recommended Posts

De tre siste dyrene jeg har skutt var på mellom 10 og 20 meters avstand. Heldigvis for det, jeg er nemlig høyst middelmådig som skytter i jaktsituasjoner. På de aktuelle avstandene kunne jeg dog godt ha skutt dem med et håndvåpen, hvis jeg hadde hatt et som er kraftig nok. Men jeg kommer ikke til å bytte ut rifla med revolver, selv om det skulle bli lovlig, jeg ønsker ikke å handicappe meg mer enn nødvendig. Kommer det dyr på 50 meters avstand vil jeg ha mulighet til å skyte dem med rifla, mens det for meg ville være uforsvarlig å åpne opp med håndvåpen.

 

Men dette er meg og mine valg. Hvis en annen ønsker å bruke håndvåpen på jakt, så værsågod for meg, bare de samme krav som for riflejakt er oppfylt mht anslagsenergi, egnet ekspanderende kule, og avlagt skyteprøve. Jeg tror man som for buejakt kan gå ut fra at det kun er de store entusiastene, de som trener mye, som vil handicappe seg selv med å jakte med håndvåpen. Der håndvåpenjakt er lov, vil jeg anta at det kun er promiller av jegerne som velger dette. Andre kan velge å jakte med kun åpne sikter, som jeg av og til gjør, eller med enkeltskuddsvåpen, eller hagle på rådyr, eller hva som helst som er innenfor det lovlige.

 

Nå har vi en sånn situasjon hos våre lovgivende, forskriftsgivende og rundskriv-skrivende myndigheter (disse må ikke forveksles) at en oppheving av forbud mot håndvåpen på jakt ikke synes særlig realistisk. Dette blir ikke min kamp, men hvis noen skulle løpe rundt med underskriftslister, stiller jeg min signatur til disposisjon.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 199
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Der er gode (og noen mindre gode :D ) argumenter både for og imot i denne debatten. Selv er jeg usikker og vil ikke ta standpunkt hverken for eller imot. Men, hvis det ble lovlig med håndvåpenjakt der jeg jakter, så ville det skape et lite problem som ikke har vært tema her inne ennå.

 

Jeg jakter i et område hvor flere små grunneiere disponerer jaktretten i felleskap. Jeg snakker her om rådyr og all småvilt.( Jeg deltar også i Storviltjakten her. Men der er det mer ordnete forhold). Det er ikke så mye orden på småviltjakten, og det er egentlig ikke et problem. Mange av grunneierne er ikke så interresert i jakt, og de som spør en av grunneierne får som regel lov til å jakte småvilt. Iallefall hvis de er i familie eller vennekrets. Dermed møter jeg noen ganger jegere som jeg kjenner, og noen ganger jegere jeg ikke vet hvem er når jeg rusler i skauen. Og det er også mange andre brukere av dette jaktområdet. Fiskerene som er på vei inn til fiskevannet, kjenner jeg lett igjenn med de lange fiskestengene sine. Bær og sopplukkerene har sine kurver og utstyr. Friluftsjoggerne er som regel lett å kjenne igjenn på antrekket. En grunneier bærer ofte på motorsaga. Ornitologene har sine kikkerter og fotoutstyr Og selvfølegelig jegerne med sine geværer. Jeg stopper som regel å slår av en prat med di fleste av dem, særlig de som bærer gevær. Både for å få vite hvem di er og om di har en grunneiers tillatelse til å jakte her, men også for å få vite hvor og hva di jakter på, slik at vi ikke kommer i konflikt med hverandre. Møter jeg en som skal drive toppjakt der jeg hadde tenkt til å gå. Så kan jeg ta turen ned til elven å se etter endene i steden, og hvis jeg treffer fiskeren der nede, så kan jeg gå opp den åsen der rådyrene ofte står.

 

Dette liberale fellesskapet fungerer som regel veldig godt, og det er faktisk slik vi liker å ha det alle sammen. Skogen er stor nok, og høsten lang nok til at det er plass til oss alle. Nå høres det kanskje ut til at det er mye trafikk i jaktområdet mitt, men det er det ikke. jeg har vært i skogen i flere dage uten å treffe folk, og da er det fint å møte en felles friluftsmann som kanskje vil sette seg litt ned ved kaffebålet å slå av en prat. Mest gøy er det da med de som kommer ruslende med børse på skulderen eller under armen, for da vet jeg at det er en med felles interesse som meg selv, og det er lett å komme i hyggelig prat. Jakttrykket hos oss er heller for lite enn for stort. Og det er kaskje derfor dette fungerer så godt.

 

Grunneierne er ikke pengegriske folk som skal ta seg betalt for småviltjakt, og da helst kontant slik at de slipper å betale skatt å bidra til fellesskapet. Noe jeg har inntrykk av er blitt mer og mer vanlig andre steder. ( Er det bare meg, eller er det rart med bønder som vil ha skolebussen til å kjøre helt opp i gården for å hente skolebarna, mens de gjør alt hva de kan for å slippe å få sine inntekter registrert, slik at de slipper å betale så mye av denne grusomme skatten som alle vi andre må betale?).

 

Grunneierne her er trivelige folk som liker at skogen blir brukt. og så lenge alle oppfører seg ordentlig , så er dette det beste for alle. Og nå skal jeg komme til poenget mitt.

 

Jeg liker å se hva slags friluftsfolk det er jeg møter i skauen, basert på det utstyret di bærer på. En jeger er lett å kjenne igjenn på at han bærer på ei børse. Jeg ville nok føle meg litt mer usikker i fohold til andre hvis jeg måtte forholde meg til at andre jegeres utsyr kun var en pistol på innerlomma eller i sekken.

 

Jeg sier ikke at dette behøver å være ett stort problem, og jeg er kanskje litt gammeldags. Jeg er en av di som føler meg litt naken i skogen uten børsa på skuldra, men som også syntes at det å ha muligheten til å felle ett dyr er mye mere verdt enn det å faktisk skyte ett. Dermed er det ikke så viktig hva slags utstyr som brukes, og da syntes jeg det er fint hvis jegerne fortsetter å bruke børsene sine til jakt.

Link to comment
Share on other sites

Om jeg husker riktig ble det i sin tid argumentert med "føre var" prinsippet som var så popolært i det offentlige et par tiårs tid. Andre argumenter for forbud var hensynet til viltet (dette skjedde vel før det ble skyteprøve på rådyr i Norge) + at det var et sterkt ønske også fra våre egne rekker om en lik praktisering av regelverket. Akkurat det er vel en av de sterkeste motorene i rundskrivsmaskineriet, men det er en annen debatt.

Poenget må være at hensynet til viltet har blitt sterkere de siste tiårene. Det skulle bare mangle. Med konkrete krav til den enkelte skytter (oppskyting og dokumentert trening) faller vekten i "føre var" argumentet bort. Kraftig nok ammo med riktige prosjektiler finnes, trening dokumenteres allerede for riflejegere på storvilt, skyteprøve likeså. Til sammen betyr dette at i dag har vi på plass et kontroll/godkjenningsregime som ikke var like utviklet når man i sin tid ble oppmerksomme på at noen valgte å jakte med håndvåpen.

Jeg vet ikke om noen pistol som klarer elgkravet, men om jeg tar feil så for all del.

Min begrunnelse for strengere presisjonskrav til pistol er mindre vilt. Rådyr og nedover.

Jeg syns også det ville være naturlig å ha en prøve for åpne sikter og kortere hold. En ren jaktrevolverklasse? Fri skytestillling naturligvis. Et høyere krav til treningsskudd er rett og slett fordi pistol er vanskligere å holde seg god med.

 

Mitt poeng er at ingen gidder å jakte for å bomme! Vi mange som ikke er gode nok med pistol vil fortsatt dra med oss de lange våpnene som hovedverktøy. Mitt bruksområde for håndvåpen på jakt ville være fangskudd på kort hold.

Link to comment
Share on other sites

Nå ja, at håndvåpen kaliberne kan klare å nedlegge de artene 700 nevner, er vel bare til ankelen. Kalibre fra 44 mag og opp er ofte brukt på vilt opp til og med elefant. Forøvrig klarer både 454 Cassull, 460 S&W, Linebaugh kaliberne og 500 S&W, det norske storvilt kravet om jeg ikke husker feil. Det er på ferdighet og aktivitet et krav må bygges og dokumenteres mener jeg.

Link to comment
Share on other sites

Noe av hinderet er kanskje å overbevise myndigheter om at for eksempel en "Contender" ikke er et "avsaget" jaktgevær.

 

Tilhengere ser ut til å ønske å jakte med minst mulig våpen til størst mulig vilt, myndighetene vil vel ha en type våpen som det er uproblematisk å godta for alle jegere, og uten å ha brukerspesifiserte jaktprøver.

 

I noen land er det nok lettere å jakte med våpen som gir en større utfordring til jegeren, noe av dette styres jo også av penger.

 

Som det er med "catch and release" blant "seriøse" sportsfiskere, er det også blitt mer vanlig med en mer "sportslig" preget jakt, blant jegere, det være seg kortere våpen eller buejakt.

 

Når får vi se safarireiser for knivjegere?

Link to comment
Share on other sites

32-40: Våpen i sekken er allerede situasjonen i dag. Jeg hører til den eksklusive gruppen som eier en Baikal IJ-18, og delt går den fint i sekken. Eller under dekket på kajakken når jeg jakter på sjøen. Det passer meg fint når jeg skal forbi bryggene med alle sportsfiskerene som fort får "Tirpitz"assosiasjoner om hun ligger synlig på dekk.

 

Så muligheten for å være litt diskret under transportetappen av jakten setter ihvertfall jeg pris på. Dessuten er flere av de spesialpistolene som er best egnet til jektbruk såpass store at de nok oftest vil bæres i reim eller futteral.

 

C patron: At .44 mag (og mindre) andre steder i verden brukes på større vilt syns jeg ikke er noe godt argument i denne debatten. Skal vi utfordre anslagsenergikravene samtidig som håndvåpenforbudet blir det meget enkelt for våre motstandere å hviske "hensynet til viltet"

Det er et argument som myndighetene kjøper, og det setter jeg faktisk pris på.

 

Når det er sagt er jeg fortsatt for en åpning for håndvåpenjakt. Gjerne en prøveordning på 5 år. Men jeg tror i mitt enfold at det ville være lurt å stoppe ved rådyr i første omgang.

Da kan vi sidestille oss med haglejakt på hårvilt, og jeg tror det vil være noe enklere å få aksept hos publikum og myndigheter på en begrenset jakttilgang.

 

Denne kampen blir uansett lang og vanskelig for de som måtte velge å knekke til.

Link to comment
Share on other sites

John Doe: En nedre grense på "korthet" for jaktpistol er unødvendig, men det tror jeg du vet? Vi har krav til anslagsenergi og presisjon. Det betyr at det blir få .38 snub å se på skyteprøvene rundt omkring i riket..

 

knivjakt :lol:

hvorfor ikke håndjakt? (ikke å forveksle med håndjager!) Jeg har fanget både fisk og fugl med hendene, og det er både spennende og moro!

Link to comment
Share on other sites

Jeg har fanget både fisk og fugl med hendene,

Det har jeg også, men skal en virkelig kverulere (høggern, hvor er du, kanskje det er lov å slå den ihjel med ei Amax etterpå?) så er det vel neppe lov å vri hodet av anda du tok?

:roll:

K

Link to comment
Share on other sites

Utfordringa med revolver og Elg jakt ligger på anslagsenergi og ikke presisjon.

Min afrika jakt ladning i 454 Casull ligger på 1847Joule ved munning. Her har jeg litt og gå på men ser ikke nødvendigheten i å presse mer når presisjonen er fin. Ikke er det ekspanderene prosjektil heller men dyra detter fint :D

Dette er jo et stykke frem til 2200joule på 100 meter :roll:

 

Vil nok satset på en Encore, MOA, XP 100 eller den nye enkelskudd pistolen til FA i et grovt høytrykk kaliber for å nå Elg kravet.

Revolver i .500 er jo ikke lov lenger :evil:

Link to comment
Share on other sites

Ut i fra 2200 joul, vil det nok bare være 500 S&W av revolvere, som klarer kravet, men flere av enkeltskudds pistolene kan klare det. Ad krav til ekspanderende ammo, burde ikke dette være noe problem. Enkeltskudds pistolene bruker vanlige rifle kuler og revolverne bruker hullspiss, eller vanlig "bly tupp", evt støpte kuler, som også vil ekspandere noe. I tillegg, har mange av dem en diameter, som er like stor, som ei ekspandert riflekule. Desverre tror jeg at vi må leve med den måten anslagsenergi i dag blir beregnet, selv om den i mange tilfelle er feil. Derfor vil vel håndvåpen i praksis kun ha mulighet for å bli tillatt på villt t.o.m. rådyr med konvensjonelle mangnum pistoler og revolvere.

 

Eh, jo, revolver i 500 er lov, men det gies ikke tilladelse til erhverv lenger.

Link to comment
Share on other sites

Eh, jo, revolver i 500 er lov, men det gies ikke tilladelse til erhverv lenger.

Sukk det hjelper jo ikke meg :cry:

 

Men et løp i 375 JDJ hadde vært fint i Contenderen min. Elg kravet på 2200Joule er ikke noe problem der med ei 300grs kule :D

Vurderer det løpet eller et i 309 JDJ til et spesial prosjekt i Kalahari ørknen i 2011 men det er et annet tema :D

Link to comment
Share on other sites

Min 375 JDJ holder kravet :)

 

Høyeste energi jeg klarer å finne, er 2050 joul på 100 med 270 Accubound, så 1000 afrikanske elefanter, kan trygt våkne til live igjen, kaliberet er ikke en gang karaftig nok til norsk elg :D

Tror ingen av patronene for Contender/G2 klarer kravet med forsvarlig trykk, Encore derimot og XP, MOA, Competitor og noen andre kan klare nødvendig trykk.

Link to comment
Share on other sites

Med 220 gr. har jeg hatt hastighet nok :wink: til å holde kravet, men tyngre kuler er jo bedre egnet til storviltjakt. - så jeg skjønner at du søkte på tyngre kuler :wink:

Men kulen er godkjent til jakt :shock:. :) .

Og man må jo følge anvisningene til myndighetene som har den største peilingen på dette med kaliber, kuler osv. :)

Link to comment
Share on other sites

Høyeste energi jeg klarer å finne, er 2050 joul på 100 med 270 Accubound, så 1000 afrikanske elefanter, kan trygt våkne til live igjen, kaliberet er ikke en gang karaftig nok til norsk elg :D

Pussig. Sjekket i PCB jeg også og har ingen problemer med å komme over 2200J på 100 meter. Hva er dine inngangsverdier?

Link to comment
Share on other sites

Jeg kikket for noen tid siden på en BFR i 45-70. Denne revolveren er velegnet til feltskyting i kl Magnum 2, og så bra ut. Vil fabrikkladninger i 45-70 holde storviltkravet ut fra en 12 toms pipe? Ikke det at det er brennaktuelt for meg, men jeg er nysgjerrig.

Link to comment
Share on other sites

M67: nei, det er vel ikke lov å vri huet av anda. Men det er da bare høflig å invitere den hjem på middag?

 

On topic: I stand corrected.. Det er tydeligvis kommet kombinasjoner av håndvåpen og anno som holder storviltkravet i Norge. Allikevel lurer jeg på om en litt mer gradvis tilnærming til problemstillingen er smartere. Og argumenter som hvor små kaliber som har felt elefanter har lite i en saklig debatt for å fremme håndvåpenjakt i norge. Skal vi ha et realistisk håp om å få det til må vi respektere hva som er politisk mulig. Det har desverre lite med hva vi med spesialkunnskap vet er trygt å gjøre.

Link to comment
Share on other sites

Iløpet av årene har jeg brukt Docter og kikkertsikter.

 

Til antilopejakt - synes jeg kikkert er det beste da man har god tid (ingen av de vil forsøke å spise deg :lol: ), og man kan holde igjen skuddet - uten at det får negative konsekvenser.

 

100 m er ikke uvanlig på slike jakter - og jeg synes at jeg ser bedre posisjoneringen på dyret med kikkert når det blir avstander over 50 m.

 

På B5 dyr - er jeg ikke i tvil: Docter!!!!!

Og avstander over 50 m vil ikke være å anbefale på slik jakt.

Link to comment
Share on other sites

Jeg syns det er ok med håndvåpenjakt bare det brukes kalibre som presterer bra nok mht anslagsenergi, egnet ekspanderende kule, og avlagt skyteprøve.

 

I følge følgende artikkel, så er det forskjell på kinetisk anslagsenergi og moment:

 

http://www.shootingtimes.com/ammunition/hunt_121305/index.html

 

Noen patroner som gjør jobben

Duger opp til rådyr:

.44 rundkule med 60 grains FFFg bak ( egentlig ikke en patron)

.357 SuperMag

.414 SuperMag

.45 Colt

 

 

duger til elg:

.44 Magnum ( kraftig nok til å velte en alaska-elg, med 300 grains kule ) http://www.jdskniktukoutfitters.com/testimonials/smith_wesson.html

.45-70 Government

.445 SuperMag

.454 Cassul,

.460 Rowland,

460 S&W

.480 Ruger

 

Her er ei side som nok er av interesse:

http://www.handgunhunt.com/

Link to comment
Share on other sites

"Duger opp til rådyr:

.45 Colt"

 

Selv har jeg skutt tresifret antall storvilt med div. håndvåpenkaliber, og kan jo bare nevne at en 45 LC med 325 gr. kule med en hastighet på 1050 fps (og det er ikke mange m/sek. :wink:) - plystrer gjennom bogene på en zebra på 80 m (og den er noen ganger større enn et rådyr).

Skulle jeg valgt et kaliber til storvilt - og hadde valget mellom 44 Mag og 45 LC, er jeg ikke i tvil om at jeg ville valgt sistnevnte.

Link to comment
Share on other sites

Håndvåpenjakt er intet problem, det er jo bare å ta turen til Afrika :D

 

Men en sportslig jakt hvor man ønsker å avlive størst mulig vilt med minst mulig våpen og større vanskelighetsgrad vil vel bli med ønskedrømmen her til lands.

 

Internett er jo full av skrytevideoer hvor folk tøyer grensene for å gjøre jakten enda mer utfordrende, hvis jakten skal være en mulighet for de mange må man nok heller gå andre veien.

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Hva legger J.D. i minst mulig våpen? Dersom du skulle mene våpenets fysiske størrelse, burde du utifra de 9 første sidene i tråden ha registrert at slik ikke er tilfelle. De fleste håndvåpen til jakt er, relatert til andre håndvåpen, ganske store og ikke noe man dytter i innerlomma.

Dersom du relaterer til de anvendte kalibre, bør du sette deg ned og lese mye, om hva kuler fra håndvåpen faktisk utretter. Dette er dokumentert i utallige tester. Jeg mistenker imidlertid at du alt har lest svært mye om dette og driver på samme vis som "trollet" fra Orkanger. Han kan mer enn de aller fleste, men...

 

Nei, jeg tror nok ikke vi får aksept for en annen form for anslagsenergi beregning og om det i det hele tatt er mulig å få igjennom jakt med håndvåpen her i landet, må mye arbeide legges ned. Negative innspill, som dit, er også viktig, for slike vil man møte mange av. Slikt gir mulighet til å kunne gi begrunnede svar med god forankring i dokumentasjon.

Link to comment
Share on other sites

Troféjegere og de som ønsker "eksotisk" jakt er jo ikke akkurat i flertall, og da er løsningen ofte å lukke seg inne med sine egne, slik at man slipper ubehagelige kommentarer utenfra.

 

Slike lukkede grupper vil alltid oppfatte utenforstående som vantro.

Å hevde at mine kommentarer skader den hellige sak, er som å tro at det man ikke hører ikke eksisterer.

 

Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor mine kommentarer hisser opp folk, med mindre de skjønner at de er på litt tynn is.

 

De fleste jegere her i landet har atskillig lavere testosteron nivå enn de som bare må oppsøke fjerne strøk, møte spennende skapninger, og drepe dem.

 

Jeg har lagt inn et par saklige argumenter i forhold til håndvåpenjakt, men det kan synes som om enkelte blindes av forutinntatte meninger, og ikke leser andres meninger enn sine egne.

 

En annen sak som dukker opp innimellom, er krefter i "kammeret" som ønsker å sensurere meninger som "ødelegger", det er i hvert fall å gjøre seg selv og sine en bjørnetjeneste, mine uttaleleser er i hvert fall åpne, de virkelige motstandere finner dere aldri på forumet.

 

:oops:

Link to comment
Share on other sites

Om ikke JD har den største erfaringen ang. håndvåpenjakt - synes jeg han/hun fremfører meninger som vi bør registrere.

 

Når det er skrevet - har ingen som ikke har erfaring - konkrete argumenter som tilsier forbud mot denne jakten.

 

Joule/anslagsenergi etc. - er en "teorietisk greie".

 

Vi som har skutt et tresifret antall storvilt med ammo - som knapt nok holder til rådyr her hjemme - er vel de som vet best.

 

At JD, Direktoratets representanter - som har null erfaring vedr. dette - kan fortelle oss at 45 LC, 44 Mag etc. ikke holder til annet enn småvilt - er bare dumt.

 

Og som jeg har nevnt tidligere i tråden: Når forskriftene ikke var som de er nå - jaktet vi lovlig med håndvåpen i Norge - og det var ikke skrevet en ting om hvor uansvarlig dette var.

Men noen fant ut at det kanskje var det allikevel :roll:

Link to comment
Share on other sites

Er det noen av de erfarne håndvåpen entusiastene som har visjoner, pågangsmot, tålmodighet og ønske om å dra i gang et "Håndvåpenjeger Forbund"?

Et av de langsiktige hovedmålene må være å få håndvåpenjakt godkjent i Norge.

Eller er man egentlig fornøyd nok og drar til Afrika og jakter?

Link to comment
Share on other sites

men det kan synes som om enkelte blindes av forutinntatte meninger, og ikke leser andres meninger enn sine egne.

Syns du skal lese godt det du selv skrev her.

Siden du til stadighet refererer til utenlandsjegere og trofejegere i slike ordelag:

De fleste jegere her i landet har atskillig lavere testosteron nivå enn de som bare må oppsøke fjerne strøk, møte spennende skapninger, og drepe dem.

Folk må gjerne ha meninger, men jeg har tungt for å svelge at folk som faktisk ikke jakter skal tillegge meg grunner til hvorfor jeg skyter på og dreper dyr, uansett om dyrene måtte befinne seg her eller andre steder på kloden.

 

Så tilbake til dine egne uttalelser igjen, John. Siden du som sagt stadig refererer til nevnte jegere som testosteronsprengte neandertalere, viser det jo at det bare er deg selv som har forutinntatte meninger...

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
Eh, jo, revolver i 500 er lov, men det gies ikke tilladelse til erhverv lenger.

Sukk det hjelper jo ikke meg :cry:

 

Men et løp i 375 JDJ hadde vært fint i Contenderen min. Elg kravet på 2200Joule er ikke noe problem der med ei 300grs kule :D

Vurderer det løpet eller et i 309 JDJ til et spesial prosjekt i Kalahari ørknen i 2011 men det er et annet tema :D

 

 

 

støper blykuler i 405 grain som etter beregning fra dataprogram har en ball coeff på 0,398. de lader æ til 1550 ft/s i min 460 xvr revolver med 8 3/8" fra smith. iflg sniperprogrammet på iphonen min gir dette en anslagsenergi på 100 meter på 2338Joule. har ikke målt ballistisk verdi i virkeligheten, men på nett plottet æ inn alle strategiske mål på kula og fikk en noe høyere ball coeff enn clarry haglund sine rnfpgc-kuler i 405 grain. 460 kan man få kjøpt enda i norge.

 

rjk0w0.jpg

 

vet ikke om fabrikkammo som står kravet til anslagsenergi for storvilt, men har ikke sporet opp fabrikkammo med tyngre kuler enda..

Link to comment
Share on other sites

Presisjonen fra div. håndvåpen er mer enn god nok for jakt.

Det kan man sikkert enes om :) , men å enes om å kunne benytte de - tar vel så lang tid :? at jeg fortsatt velger utlandet som arena.

Det er vel ikke lenge før man ikke får ta med seg skytevåpen ombord i fly :roll: - så jeg skal benytte sjansen så ofte jeg kan - inntil da :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...