Grimm Posted July 24, 2009 Share Posted July 24, 2009 (edited) Jeg dro garnet mitt i Grimevannet i dag, og sammen med de forventede abborene kom der en gjedde på 7 kg (1 meter). Den hadde svelget en abbor som stod i garnet og satt seg selv fast i samme slengen. Abborene fileterer jeg og bruker vanligvis til pytt i panne eller liknende. Hva kan jeg gjøre med gjedden for å utnytte kjøttet på en rask og effektiv måte? Kan den også fileteres, eller er det enklere å sløye og dele den? Fungerer det å surre gjeddekjøttet i pannen slik som jeg gjør med abboren, eller bør den heller behandles på annen måte? Det er stadig snakk om gjeddekaker når det gjelder litt større gjedde, men jeg ser for meg at det blir mye arbeid? Smakfulle tips mottas med takk. Edited July 26, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flashman Posted July 24, 2009 Share Posted July 24, 2009 Tja, nå er det en stund siden jeg har spist noe av grov gjedde men det er vel normalt anbefalt å lage kaker av dem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hedmarkingen Posted July 24, 2009 Share Posted July 24, 2009 En kan lage finfin suppe av gjedde i den størrelsen der. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villdyret Posted July 24, 2009 Share Posted July 24, 2009 det er vel normalt anbefalt å lage kaker av dem... Har "vokst opp" på gjeddekaker Men det blir grei mat, hvis man bruker mye annet snadder i farsen Fersk og ikke frosset fisk, er best å lage kaker av. Gjedde funker fint som reveåte også Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimm Posted July 26, 2009 Author Share Posted July 26, 2009 (edited) Etter å ha kikket litt rundt etter oppskrifter på nettet, så endte jeg opp med å lage gjeddekaker. Oppskriften satt jeg sammen av flere andre. Det var enkelt å filetere gjedden og få skinnet av fileen. Det følger en del bein med når man tar filet av hele sidene, men det gjør ikke noe når man kjører kjøttet to ganger gjennom kjøttkvernen. Oppskriften jeg fulgte ble slik: 1 kg gjeddefilet 300 gram bacon med svor 1 ss hvetemel 1 ss salt 3,5 l melk 3,5 l matfløte 1 egg litt pepper litt malt muskat litt "Herbes de Provence" Mal gjeddefileen og baconet to ganger i kjøttkvern. Ha deigen i Mixmaster/foodprocessor og bland inn mel, salt og krydder. Spe med melk og fløte, litt etter litt, under omrøring. Tilsett egg mot slutten. Prøvestek en kake for å se at konsistensen er som du ønsker. Er kakene for fast, tilsett mer melk eller fløte. Kakene formes med skje og stekes i smør eller olje på stekepannen på middels varme. N'joy I Grimevannets mørke dyp lurer... ...gjeddekaker á la Grimm En håndfull kaker fikk desverre ikke være med på bildet grunnet omfattende prøvesmaking... Edited July 26, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flashman Posted July 26, 2009 Share Posted July 26, 2009 Snadder.... Tommelen opp og alt det der.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Münsterjeger Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Gammel tråd, men sitter nå med 2,5 kg gjeddefilter. Gikk også noen abbor oppi der, men fadern pleide å spe på med det han hadde. Oppskriften til Grimm høres god ut! Men har du virkelig 7 liter med væske til 1 kg fisk? Leser litt rundt, og ser det varierer mellom 0,5 til 1 liter væske pr. kg filet. Neon som har tips? Fadern pleide å ha i purre. Skal det jeg også, men ønsker å prøve med en dose bacon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villdyret Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Tips kan du kanskje finne her: http://www.matprat.no/tradisjon/tradisjonelle-oppskrifter/grove-fiskekaker/ Selv ble jeg litt lei av gjeddekaker, og fryktet det skulle begynne å vokse ut finner på meg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
308w Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Fileter gjedde og skjær den opp i passe stekestykker. Knus en hel sitron i en frysepose (bruk neven og kna og klem den i filler) sammen med en ca en spiseskje salt og putt gjeddebitene i posen. La den marineres tre til fire timer. Ta ut gjeddestykkene og vend dem i mel, krydret med litt pepper og stek dem. Blir bare KNALLGODT. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
900SS Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Gjeddekaker er suverent, jeg mener å huske at hemmeligheten er store mengder separator-rømme/fløte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GammalAmazon Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Hva man gjør med gjedda avhenger mye av hvor og når den bilr tatt. Den er suverent best på våren. Vårgjedde fra rennende vann (elv): flå, fileter og stek som seibiff med løk. All annen gjedde går til kaker og suppe. Kan være verdt å prøve å varmrøyke smågjedde. Det er alfa og omega at man flår og fileterer fisken under rennede vann (under springen i vann som er akkurat kaldt nok til at man ikke fryser av seg fingertuppene. Gjør man ikke det har "myrsmaken" lett for å sette seg (gjedda har mye avfallstoffer i kjøtt og blod som må få renne av i friskt vann underveis). Gjedda er så mager så man er nødt til å ha noe fett tilbehør. Jeg pleier å bruke makaronistuing og smeltet smør eller sandefjorsmør. Peppersaus fungerer også greit til stekt gjeddefilet. Vil man ha en enda mildere smak kan man godt la filetene ligge i en brøpose sammen med en skvett helmelk over natta. Dette trekker også ut litt av råsmaken. Vær obs på at gjedda kan inneholde mye tungmetaller. Er man i tvil, kontakt mattilsynet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
D52 Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Jeg fisker mye Gjedde på hytta, og samler opp kjøttet i fryseren, og lager gjeddekaker på høsten. Jeg bruker medisterfarse til å spe ut fiskekjøttet, det fungerer veldig bra, og smaker godt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Münsterjeger Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Da er 48 kaker stekt og lagt i frysern. Minus et par smaksprøver, da.... 2 kg gjeddefilet 200 g fettfull bacon Salt Pepper Muskat Ingefær 1 ss Maisena 1 Løk Spe ut med Melk Tok det jeg hadde for hånden. Maisenaen ble hatt i etter hvert. Kakene ble ikke så faste som ønskelig, men maisena hjalp. Kverna 2 ganger, og blandet godt etterpå. 3 timer på kjøkkenet fra start til slutt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Men har du virkelig 7 liter med væske til 1 kg fisk? Tror det er en skriveleif i Grimm sitt innlegg. Tror nok det skal være dl og ikke l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
D52 Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Kakene ble ikke så faste som ønskelig, men maisena hjalp.. Medisterfarse binder fiskekjøttet veldig bra, og gir litt fyll slik at det blir mer kaker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.