Jump to content

Mårfangst 09/10


olla94

Recommended Posts

Var å skjekka fellene mine i kveld å nå hadde det virkelig vært fart i måren. Nesten ikke sett noen spor før i vinter men nå hadde den vært innom 3 av 10 feller uten å gått i :x . hadde til å med gravd å spist honningen som hadde rent ned fra fella å ned på bakken. nå har fellene fått ny åte igjen så vi får se om den er mer sulten neste gang den passerer. :)

 

 

Noen tips til hvordan den skal lures????

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Har spent opp fellene igjen, og har fått ut to nye i et mere interessant terreng med stor blandingsskog, gran , furu og bjørk.

I den ene fella har ett helt harelår forsvunnet i løpet av julefredningen, så jeg misstenker at det er mår som har vært på ferde og sikret seg julemat. :)

 

Men det er ikke mårspor å se idet hele tatt etter det store snøfallet i jula.

 

Et spørsmål om luktestoff: Er det meningen å bruke luktestoff i fella som "åte" eller er meningen med luktestoff å hovedsaklig lokke inn mår, og så ligger det noe ferskt kjøtt eller noe annet fristende som åte?

 

"Dynket" den ene fella med luktestoff, men lurer på om det var noe vits egentlig?

La selvsagt inn noe ferskt kjøtt og et par fiken også.

Link to comment
Share on other sites

Var å skjekka fellene mine i kveld å nå hadde det virkelig vært fart i måren. Nesten ikke sett noen spor før i vinter men nå hadde den vært innom 3 av 10 feller uten å gått i :x . hadde til å med gravd å spist honningen som hadde rent ned fra fella å ned på bakken. nå har fellene fått ny åte igjen så vi får se om den er mer sulten neste gang den passerer. :)

 

 

Noen tips til hvordan den skal lures????

 

Er ikke uvanlig det der. Det beste tipset mitt er variasjon. Prøv litt ulike oppsett og ulike åter. Er måren innom ei felle flere ganger uten å gå i kan det lønne seg å gjøre noen små endringer på settet. Bytte tre, bytte åte etc. Hvis det ikke er veldig mye mus kan felle på bakken være en ide. Innebygd selvsagt.

Den måren som har forsynt seg med honning kommer igjen!

 

Reinsjeger:

Luktestoffet er vanligvis primært for å lokke måren inn til fella. Og så har du et åte i fella i tillegg. Bruken varierer litt med typen luktestoff. Noen er seige og lukter i ukesvis bare du stikker en pinne ned i flaska, f.eks magnum marten. Andre er flytende og bør få trekke inn i noe porøst, bomull, tøy etc og gjerne plasseres slik at nedbør ikke vasker det bort. Enkelte typer luktestoff kan det sikkert være fint å plassere inne i fella.

Link to comment
Share on other sites

No som eg endelig veit korleis mårspor ser ut 8) har eg funne ut det at det er ein del mår her :mrgreen: Trur eg må ha meg ein tur til by'n å shoppe litt feller:D Menmen, uansett så har det våre ein luringa av ein mår å forsynt seg med reveåte mitt :evil:

Heile myra var nedtrakka av spor, men... no henger det ei syning der som forhåpentligvis skal få slutt på "problemet":twisted: :twisted:

Link to comment
Share on other sites

Var ute igjen igår og sjekka fellesettene.. Så flere nye mårspor i området og satte opp to nye syningfeller der. 0 mår foreløpig i år, tok 4 ifjor, så er påtide at d sitter en nå hvis skal d bli noe sving over sakene i år også :) Har kjøpt nytt lukstoff (mår nr 3) som jg plantet på alle fellene, får håpe det er det lille ekstra som skal til ;)

Link to comment
Share on other sites

Conibear er ei gjennomgangsfelle. Åte skal derfor plasseres bak fella. Å ha åte på utløseren kan funke, men risikoen for feilslag øker. Jeg vil anbefale å heller bruke et av de mange setta du finner i denne tråden. Vil du ha åteutløser kan du f.eks. kjøpe ei haugenfelle.

Link to comment
Share on other sites

Endelig! Var ute på skitur då ruta tilfeldigvis gikk forbi den eine fella mi 8) Var litt usikker på å gå opp, men når eg såg ferske spor på veg opp kunne eg ikkje vente. Rundt fella var det nedtrakka av spor og i fella hang det ei lita homår på 1120gram :mrgreen:

Min aller første mår, ever! 8) Måren er lagt i frysen og skal til utstopping om ei lita stund :mrgreen:

 

2eekaar.jpg

Link to comment
Share on other sites

var ute og sjekka fellene i det område eg hadde sånn trua i dag.. var gått ein mår omkring 50 m fra fellene men den hadde uheldigvis kryssa rett over den åpne sletto så dårlig med fangst der, blei så higen no at eg stikker ut i det andre område eg har feller og sjekker dei no så vi snakkes forhåpentligvis etterpå med fangst :D har 7 feller ute i det område eg skal sjekke no.. 2 til minken og resten til mår..

er et eller annet spesielt med denne tråden her, hadde tenkt og spare det til i måro men klarer ikkje vente :wink:

Link to comment
Share on other sites

Synes ikke det er noe å henge seg opp i. Så lenge båsen ikke er satt opp i den hensikt å fange mår går dette under begrepet blindfangst. Det hender det går andre arter enn mår i vanlige mårfeller, selv om de er satt opp for mest mulig selektiv fangst. Om det er lov å skyte måren utenfor båsen kan vel diskuteres. Er det fks ulovlig å slippe ut måren, gå hjem etter finskspetsen å slippe den på sporet for så å skyte måren når den blir tatt igjen av hunden?

Link to comment
Share on other sites

Igår kveld dro jeg ut å satt ut en conibear felle som jeg hadde tatt inn for å koke i honningvann, Kassen sto ute der jeg ville ha den og åte ble trost dyppet i honning. Skulle sette ut en til felle men skifellene datt av på grunn av dårlig klister og 25- :? Er ikke nå flink på ski som er for bakglatte og det var nok tungt å gå i jupsnø på ski :oops:

 

Har aldri fått mår i fella så håper den kommer i fella:)

Link to comment
Share on other sites

hadde vert mår innom 2 av fellene eg sjekka i går kveld :) og tatt åte på den eine brukte oppgangsstokk lent oppover mot eit berg( ny plass eg fant i romjulen) og jaggu hadde den ikkje klart og komme seg forbi fella og spist halve rype hode.. trur egentli eg må forholde meg til conibear i kasse :oops: lurer meg kvar gang denne måren men ein har det no blitt satser på 5 mår i år :mrgreen::mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Når det gjelder mår i bås er regelverket helt klart. Den skal slippes fri. Og det er heller ikke tillatt å skyte den utenfor fella etterpå. Det er selvsagt mulig å flisespikke med tenkte tilfeller her, men tror nok vi alle klarer å tolke regelverket her hvis vi vil. Jeg har en følelse av at en stor del av de mårene som går i revebås blir skutt. Enten pga manglende kjennskap til reglene, eller fordi man ikke bryr seg om regelverket. Hvilken respekt den enkelte har for regelverket skal jeg ikke legge meg opp i. Selv mener jeg at det å overholde regelverket er en del av fangsten. Jeg tror alle som driver med fangst er tjent med at vi følger regelverket. Fangst er omdiskutert og vi bør ikke gi fangstmotstanderne vann på mølla ved å bryte eller tøye regelverket! Og hvis man gjør det bør man i alle fall ikke skrive om det på et åpent forum. Det er klart at det er mulig å ta feil slik som drever69 skriver om. Men når det er sagt. Regelverket er rimelig klart og ikke spesielt vanskelig å sette seg inn i.

 

Her er utklipp fra teksten om feller som fanger viltet levende:

En forutsetning for redskaper som fanger viltet levende er at viltarter som ikke

tillates

fanget i vedkommende redskap slippes fri.

Link to comment
Share on other sites

Ehm, det er bra att noen sier regler men så er det slik da at alle som jakter, jakter ikke ette punkt og prikke etter loven.

Eg prøver ikke å si at det er bra å jakte uloveli men selfølgeli kan sån om det der itte mi meining ingenting.

Det er stor grad va som er verst men sånne ting som det der er ingenting å nevne engang.

Når du ikke bruker bås til å fange mår men rev å det er en stor mår som har gått i trur eg nesten alle hadde tatt den når den blei slept fri.

Det er ikke akkurat det store vis det sjer bare en sjelden gang.

Trur det var mange som brukte opp blyet sitt etter det blei forbudt.

 

Dette er mi meining og det er sikkert mange som er uenige.

Link to comment
Share on other sites

Var hos peodden for et par dager side, og der fant vi ei mårfelle bestefaren hans hadde laget til han en gang i tia.

 

En enkel men genial felle.

 

562722.jpeg

 

562724.jpeg

 

562734.jpeg

 

562740.jpeg

Hmm Bildet bikket... :roll:

 

Kommer til å lage noen slike sjøl også, men da med fjæroppspenner på utsiden og en fjær på hver side!

 

Denne skal ut i helga, sjøl om det er 36 blå her nå.... :?

Link to comment
Share on other sites

@knutis: Ikke meningen å flisespikke. Det jeg ville fram til er at hvis man får en mår i revebåsen så har man ikke gjort noe ulovlig sålenge båsen ikke er satt opp for mår! Det er da blindfangst kommer inn i bildet. Måren slippes fri, og både fangstmannen, måren og lovverket er fornøyde.

Link to comment
Share on other sites

Regelverket er tydelig ang bås/levendefangst av mår. Jeg er veldig enig med det knutis skriver, følg regelverket å vi slipper unødvendig bråk fra fangstmiljøer og dyrevernere. Hvis folk ikke klarer å følge lovverket så slutt med alt som har med fangst å gjøre, det er nok av useriøse mennesker der ute !

 

Mårfanten; - VI MÅ OPPFORDRE ALLE som driver fangst til å håndtere lovverket korrekt. Det finnes ikke noen måte å forsvare slikt på, lov er lov og ferdig med det ! Hvis en jeger ønsker å fravike fra loven bevisst, så ønsker ikke jeg noen innlegg eller fangstprat med den personen. (dette gjelder all jakt/fangst)

drever69 skjøt en mår ut fra bås, noe han helt sikkert mente selv var lov,- det er ikke lov,- nå veit han det og følger sikkert lovverket i sin videre fangstkarriere. Alle kan gjøre feil, og drever69 mente nok bestemt at dette var lov. Gjort er gjort som du skriver drever69, men nå veit du det.

 

Skitt fangst videre drever69 !

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Jegern79:

Så interresant ut den der! Er nok lurt med to fjærer ja så du er sikker på nok slagkraft. Hvis du ser på de svenske fellene de er linket til i en tråd om å lage fellene selv så er det der noen tall på hvor kraftig fella bør være. Greit å ha noe å sammenligne med. Tror fella kan utbedres ytterligere ved å sette på ei list rett innefor der slagbøylen slår slik at du får en knekkeffekt. Haugenfella, som ligner litt, har en sånn.

Link to comment
Share on other sites

Var ute i noen timer i går kveld og sjekket fellene. Har ute syv stk, men det ble ingen fangst. I seks av fellene var alt åte borte, men har en følelse av at musene nok har tatt sitt. Det var ikke mulig å se hvilke spor som var rundt fellene.

Åtet opp alle igjen, denne gangen med en blanding av appelsin marmelade, nugatti, honning, svisker dynket i anisfrø og noen Safari kjeks jeg hadde tenkt å spise på turen selv.

Jeg kommer til å ta med meg et viltkamera neste gang til montasje ved en av fellene for å se hvem som holder meg for narr... Noen som har prøvd med kanel???

Vurderer sterkt å krype til gards å kjøpe Sable oil e.l, men hadde et håp om å få laget en egen mikstur som var innbringende... :shock:

Link to comment
Share on other sites

Jaja, jaggu vart det ein mår i dag og 8) Hunnmår, den var litt mindre enn den andre (glømte å vege den). Begge mårene eg har tatt no har ein gul flekk på strupen, men eg har sett mår som er utstoppa som e kvite. Kva har ditta å bety? :roll:

 

qyy8ar.jpg

 

Bekalger bildevinkelen og kvaliteten på bilde, men det er bedre enn ingenting... :mrgreen:8) Den var heilt stivfrosen :lol:

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Grattis med den! Ser ut til at du har knekt koden!

Gul strupeflekk er vanligst. Fargen varierer en del, fra nærmest eggeplommegul til bortimot hvit. Tidligere opererte man med ulike navn på fargevariantene. F.eks. bjørkemår. Men det er akkurat samme arten alt sammen.

 

Lenger sør i Europa har de en mårart til. Husmåren. Tror denne finnes i Danmark? Hvis jeg ikke husker helt feil har denne mer hvit brystflekk.

Link to comment
Share on other sites

Var ute og så til fellene på tirsdag kveld. Sesongens fjerde mår satt i den siste fella.

Fin hannmår på 1600g. :D

 

Pålesett med c160 innunder ei stor gran. Åtet var margarin og gjæra skraphonning. Brukte også luktestoffet, Canin call, ettersom det er rimelig kaldt om dagen.

 

Den lokale jeger og fiskeforeningen har gående en liten konkuranse der den som fanger den tyngste måren vinner ei hagle, så det er spennende når det henger voksen mår i fella :)

Link to comment
Share on other sites

Jegern79:

Så interresant ut den der! Er nok lurt med to fjærer ja så du er sikker på nok slagkraft. Hvis du ser på de svenske fellene de er linket til i en tråd om å lage fellene selv så er det der noen tall på hvor kraftig fella bør være. Greit å ha noe å sammenligne med. Tror fella kan utbedres ytterligere ved å sette på ei list rett innefor der slagbøylen slår slik at du får en knekkeffekt. Haugenfella, som ligner litt, har en sånn.

 

Det er faktisk en list innefor slagbøylen alla Haugenfella på denne. Kommer desverre ikke frem av bildene. Det første som slo meg når jeg så fella, var at denne er for svak. Men etter å ha spent den, ble jeg imponert! Den er ikke fult så sterk som Haugenfella, men ikke langt bak.. Med to fjærer vil den faktisk bli en del sterkere enn Haugen! Har hatt to Haugenfeller sjøl, men disse er desverre blitt stjålet under fangst, og begge med mår i! Irriterende ettersom dette er dyre og gode feller!

 

Bruker en del tid på å finne fangstplasser som er vanskelige for folk å finne før jeg setter ut feller nå!

Skitt fangst videre alle fangstmenn!

Link to comment
Share on other sites

Eg brukte Syningfella, til åte brukte eg honning i nylonstrømper (ikkje sei nåke til muttern :lol: ). Den fella som tok mår i dag var det også fiken inni :mrgreen: Det eg ikkje liker med syning, var at det var vansklig å få ut måren.. :?

 

Vanskelig å få den ut? For meg er det motsatt. Jeg synes det er i synningsfellen at de er lett å få ut, men i CB fellene kan de sitte ganske fast... men det er no mening.:)

Link to comment
Share on other sites

Fant min aller første mår i ene fellen i dag. :D

 

normal_Bilde_012_1.jpg

 

Det jeg lurer litt på nå er om den er egnet for utstopping? Som det forsøksvis fremgår av bildet under så har den fått slaget like foran ene øret. Vil det føre til at den ikke blir noe bra som utstoppingsobjekt?

normal_Bilde_013_1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...