Jump to content

Lobis

Members
  • Posts

    208
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Lobis

  1. Ikke for å være en "smart ass", men microsporidier og PD er to forskjellige ting, men som fører til mye de samme symptomene. PD er en virusykdom som angriper pancreasvevet/bukspyttvevet i fisken og kan ofte føre til massiv fiskedød. Microsporidier er intranucleære parasitter som svekker immunsystemet slik at fisken kan dø i hopetall av små infeksjoner som den vanligvis ville tålt. Når det er sagt så er microsporidier og PD litt som pest eller kolera, det er noe dritt for oppdrettsfisken, og helt sikkert for villfisken også.
  2. Ingen stor vilje? og hva baserer du dette på? Avlusing og arbeid knyttet opp mot lusebekjempelse er en stor av arbeidet i oppdrett. Problemet er at det fortsatt er pengene som rår, og når staten tillater biomasseøkning så følger oppdrettsselskapene etter. Det er statens retningslinjer at avlusing ikke er nødvendig før det forekommer "0,5 voksne hunnlus pr fisk", og dette følges av de fleste. Problemet pr dags dato er at lusa har utviklet resistens mot lusemidlene som finnes. Dermed er det brakklegging av store områder om gangen jeg tror vil kunne bedre situasjonen. Når det gjelder sterilisering så er det gjennomført flere forsøk på dette, blant annet å lage triploide fisk, tre sett kromosomer i steden for 2. Det er mulig for enkelte triploide individer å produsere kjønnsceller, men det er et veldig lavt antall. Poenget er at triploid fisk er og bli en dritfisk. Høy dødelighet, lav tilvekst +++. Det er nesten som å si i disse klimatider at vi har avlet fram en type ku som ikke har utslipp av klimagassen metan, men du produserer kun 1/2 liter melk pr dag pr ku. Likevel er denne kua så miljøvennlig at du skal bruke den i melkeproduksjon! Det sier seg selv at da hadde ikke næringen hatt et økonomisk potensiale, og hele næringen hadde blitt lagt ned. Når de tgjelder mer rømmningssikre merder skal jeg være enig i at mer kanskje kunne vært gjort. Alt i alt er det pengene som rår, og oppdrettsnøringen er ikke annereldes enn andre næringer og gjør det som genererer mest penger, men å si at det ikke er noen vilje til å prøve å ordne opp i saker og ting blir feil.
  3. Når kaliberet er 308, så holder helmantel til alt av småvilt. Det kan hende at det finnes sakteekspanderende kuler som ikke rekker å gjøre mye ugang (jeg vet ikke så mye om forskjellige kuler) i f.eks. ei gås eller en hare, men en helmantel gjør jobben og du slipper å være veldig redd for "i stykker skutt" småvilt. Så jeg ville gått for helmantel.
  4. Har hatt sordin pro x i 4 år. brukt masse og ikke tatt spesielle hensyn til disse under transport. Har hvertfall aldri opplevd noe knekking i bøylen. vanntettheten er hvertfall bra, og lydgjengivelsen i øreklokkene er veldig god synes jeg. Har ingen erfaring med peltor.
  5. Jeg er desverre midt i eksamensrushet jeg da, men jeg vil benytte anledningen til å applaudere et slikt fantastisk tiltak!
  6. Lobis

    Røykespon

    Har stort sett brukt eikespon innblandet noe einerspon til røyking av ørret og laks (har enda ikke røkt kjøtt) og dette gir veldig godt resultat synes nå jeg. Jeg har sett spon laget av kirsebærtre i velasorterte sportsfiskebutikker. Noen som har prøvd dette? synes selv det kan høres litt spennende ut.
  7. Lobis

    Rifle valg

    jeg er enig med joggen, kjøp ei litt rimelig rifle og et sikte i mellomklassen eller bedre. De aller fleste riflene som selges i dag (om ikke alle) er mer enn presise nok til jakt. Derfor kan du se etter en rifle som ikke koster skjorta, f.eks remmington, howa (selges på jaktdepotet og ut fra det jeg har lest på kammeret er dette gode rifler til en meget fornuftig pris), sabatti, tikka og mange flere. når det gjelder opptikk, så kan jeg gå god for at meopta lager gode kikkertsikter til rundt 5-6000 kroner, i tillegg skal leupoldsikter være veldig robuste selv om kanskje den optiske kvaliteten er noe under de europeiske i tillegg er leupold ganske rimelige. På xxl har de god pris på zeis klassik (ca 6-7000) og zeiss er alltid kvalitet. kalibermessig så vil jeg tro at 6,5x55 er et bra valg. Med ei god kule legger du ned alt av vilt en kan jakte på i Norge. 6,5 er veldig flattskytende og har lite rekyl, og selv om det kanskje ikke er helt optimalt til svær elg, så tror jeg at fordelene veier opp for dette. Lykke til med valget
  8. Ikke gi deg. Ta dette videre! skal ikke være slik. Trodde xxl skulle være ålreite jeg, har fått nytt av det jeg har gått tilbake med, men tydeligvis ikke desverre håper det ordner seg, lykke til!
  9. Jeg hadde samme problemer med et par varg sko. De begynte imidlertid å lekke noe senere enn første turen men dog. Gikk tilbake til butikken, en uke senere fikk jeg telefon om at nye sko var ankommet Det tok en uke da fordi de ikke pleier å ha sko i størrelse 48 inne og måtte bestille dem. Gå ned på xxl, og du vil få nye
  10. kan hende det altså, men så mye fjør og så levende fugl har jeg aldri sett før.Jeg så at den datt ned i fjorden, ca 200-300 meter fra der den satt da jeg skøyt, så noen hagl må den ha fått i seg, men ødeleggelsene ikke store nok til en rask død.
  11. Jeg har skutt sittende due med leirdueammo på ca 20 meter. Funka ikke! dua tok til vingene og datt ned midt i fjorden. Nå er en dårlig opplevelse kanskje litt lite å komme med, men for å si det slik, jeg kommer aldri til å skyte på noe med leirdueammo igjen (utenom leirduer selvfølgelig). På due i år brukte jeg eley vismuth, 30gr størrelse 6. Fungerte veldig bra. En kompis benyttet seg av gode stålpatroner (federal black cloud-husker ikke haglstørrelsen. mener det var 5 men er ikke sikker) og han har vært veldig fornøyd med denne patronen. Flere duer enn meg har han fått også!
  12. Jeg har kun erfaring med victorinox av disse, og jeg er veldig fornøyd med utbeiningskniven min hvertfall. Den er utrolig lett å skjerpe, og det har blitt mer "sving" over sakene etter at jeg kjøpte meg et victorinox knivsett med utbeiningskniv, slaktekniv, flåkniv og diverse andre. Jeg fikk kjøpt mine gjennom en venn som jobber i matbransjen. Uansett så selger de victorinoxkniver på clas olson (er ikke sikker på om utbeiningskniv er en del av sortementet deres, men det kan være lurt å sjekke ut). Her er de hvertfall et par hundrelapper rimeligere enn på jernia.
  13. Da tror jeg at jeg prøver usmurte og langsom tørking. Takk for hjelpen karer
  14. Jeg har nettopp fått meg et par flett nye jaktstøvler uten membran (varg isogaisa), og har tenkt å begynne den lange og vonde inngåingen til helgen. I den forbinnelse lurer jeg på; Er det lurt å sette støvlene inn med voks (nikvax) før jeg begynner å gå støvlene inn, eller er det lurt at fuktighet trekker inn i læret mens jeg går for å få formet støvlene bedre om foten?
  15. xxl er vel det eneste stedet du får billigere leirdueskudd enn på banen dersom du er medlem.
  16. Takk for oppdatering. så raskt oppsummert fikk du et meget pent slakt som løp langt? når kula ekspanderer og holder så godt sammen som du beskriver så tror jeg nok jeg skal prøve den jeg også. Det må enten bli denne kula eller oryx som er noe lettere.
  17. Det finnes blåneringsmaterialer å få kjøpt i jaktbutikker. Jeg har benyttet meg av dette på et par hakk jeg har laget i blåneringen hvor det senere kom rust. Det første jeg gjorde var å bruke svært fin stålull for å pusse vekk rust. Deretter renset jeg området med en spesiell rensrvæske som du kjøper sammen med blåneringsvæsken. Jeg husker ikke hva slags merke min blåneringsvæske er, men regner med at dette er noe de fleste forhandlere av våpen kan skaffe. Deretter er det bare å blånere i vei så mange strøk du gidder til fargen ser mest mulig lik ut fargen på resten av pipa (du vil nok alltid få en nyanseforskjell). Jeg er ikke så veldig nøye av meg, så du kan tydelig se hvor jeg har flekket, men mer rust har jeg ikke fått. Det med demperen, så tror jeg du vil bli kvitt noe av rusten din, men det ser ut som om det angrepne området kan være litt lenger enn det jeg tror blir gjenget opp. Kun 1-1,5 cm så blir gjenget opp ca.
  18. Det er nok noe i det legen din sa. I det indre øret har en små msukler som er koblet til knoklene som fører vibrasjonene fra trommehinna inn til sneglehuset. Hvis en person er klar over at det kommer en høy lyd, vil disse musklene vil spenne seg, og dette fører til at knoklene (hammeren og stigbøylen) "henger bedre fast" og vibrasjonen gjennom knokkelen blir svakere. Dette fører igjen til at lydbølgene som går gjennom en slags gél (denne gélen inneholder sansehår, og det er som regel skade på disse sansehårene som fører til tinnitus) i sneglehuset er svakere og har mindre skadepotensiale. Jeg fikk tinnitus etter kun ett smell i en bilulykke, ble påkjørt fra siden, og airbaggen i rattet smalt rett inn i mitt venstre øre. Om tinnitusen ikke hadde oppstått hvis jeg var klar over at det kom et smell tør jeg ikke uttale meg om. Heldigvis er tinnitusen jeg opplever til daglig veldig svak, og det er kun når jeg skal sove at jeg legger merke til den.
  19. Det bør gå greit, men jeg har bedre erfaringer med å benytte meg haglstørrelse 4 i 36 grams patroner. Jeg har også sluttet å bruke eley sine patroner, og bruker utelukkende Rio venatum. Når det kommer til spørsmålet ditt om lokkefugl så er noen bedre enn ingen. Jeg bruker en 10-15 stykker, men jeg begynte med 3 og så har det kommet et par til etterhvert som jeg har tatt meg råd til å kjøpe. Lokkeender på xxl er rimelige hvis du har et varehus i nærheten.
  20. Smygjakt på ender med hagle er vanskelig. Det "letteste" er å finne trekkrutene til endene for så å jakte tidlig om morgenen og i skumringen. Jeg har tilgang på et jorde på jæren hvor det trekker en del ender. Noen ganger mye og andre ganger lite, men sånt må en bare godta. Ute på jordet så danner det seg utover høsten noen grunne men forholdsvis store vanndammer. Utpå her slenger jeg en 10-15 lokkeender, og setter meg 15 meter fra lokkefuglene. Bruker ikke kammonett, men maske og hansker bruker jeg. Fløyta blir brukt flittig, og det er ofte at ender som flyr for høyt over eller langt på sidene kommer tilbake for å sjekke ut dammen når en blåser i fløyta. Så er det bare å vente på trekket. På et godt trekk går jeg og en kompis (eieren av gården) hjem med rundt 10 stokkender, og på en dårlig går vi hjem med 1-2. Har kun skjedd to ganger at vi ikke har fått noe. Og til sist, møkkavær er andevær!
  21. Lobis

    Pris på løyve

    Dette er jeg enig i. Det er litt "kjipt" å betale 5000 spenn for et voksent dyr, og ikke klare å felle dette. Da er det bedre å betale f.eks. 1000 lapp for å jakte og en grei kilopris for kjøttet hvis en skulle være så heldig å få nedlagt et dyr.
  22. Lobis

    Småviltkaliber

    Jeg har også gode erfaringer med 223 på rype. Benyttet meg også av american eagle som er en helmantla kule. Jeg har imidlertid aldri skutt rype på mindre enn 60-70 meter. Kan hende at fabrikkladd ammo kan være litt vel rask og heftig for rype på kortere hold.
  23. I umiddlerbar nærhet til Bergen har du jaktmuligheter på Kvamskogen. Selv om du ikke ville høre det, så er det imidlertid veldig lite fugl her. Derfor ville jeg som nevnt tidligere i tråden satset på rypejakt på Voss. På Gråsida har jeg hatt noen fine jaktturer. Mener terrenget her åpner 10 oktober. Jaktkort kjøpes på en av sportsbutikkene i Voss sentrum, mener det var en MX sport.
  24. Jeg skal ikke skrive noe på passet ditt hvertfall Det er fasinerende dyr som er en naturlig og til dels viktig del av vår fauna. Men som du sier, for ei nygjerrig bikkje så er ikke nødvendigvis hoggorm det kjekkeste å møte på.
  25. Jeg har en bergans passvik 2 dress, og må si at jeg er fornøyd både med vanntettheten og pusteegenskapene. Denne dressen er en av de mest lydsvake dressene på markedet (tror jeg). Til posteringsjakt i kaldt vær er dressen glimrende, men hvis det er varmt i været og det er mer aktiv jakting som bedrives blir denne etter min mening alt for varm, og jeg opplever å bli klam. Hvis alle lufteåpninger er på vidt gap så forsvinner denne klamheten rimelig fort, men så snart en begyner å gå igjen kommer klamheten fort tilbake. Et annet problem, men sannsynligvis bare noe en må tåle, er at tørketiden er veldig lang.
×
×
  • Create New...