Jump to content

Lobis

Members
  • Posts

    208
  • Joined

  • Last visited

About Lobis

  • Birthday 04/07/1984

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Lobis's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

1

Reputation

  1. Ikke for å være en "smart ass", men microsporidier og PD er to forskjellige ting, men som fører til mye de samme symptomene. PD er en virusykdom som angriper pancreasvevet/bukspyttvevet i fisken og kan ofte føre til massiv fiskedød. Microsporidier er intranucleære parasitter som svekker immunsystemet slik at fisken kan dø i hopetall av små infeksjoner som den vanligvis ville tålt. Når det er sagt så er microsporidier og PD litt som pest eller kolera, det er noe dritt for oppdrettsfisken, og helt sikkert for villfisken også.
  2. Ingen stor vilje? og hva baserer du dette på? Avlusing og arbeid knyttet opp mot lusebekjempelse er en stor av arbeidet i oppdrett. Problemet er at det fortsatt er pengene som rår, og når staten tillater biomasseøkning så følger oppdrettsselskapene etter. Det er statens retningslinjer at avlusing ikke er nødvendig før det forekommer "0,5 voksne hunnlus pr fisk", og dette følges av de fleste. Problemet pr dags dato er at lusa har utviklet resistens mot lusemidlene som finnes. Dermed er det brakklegging av store områder om gangen jeg tror vil kunne bedre situasjonen. Når det gjelder sterilisering så er det gjennomført flere forsøk på dette, blant annet å lage triploide fisk, tre sett kromosomer i steden for 2. Det er mulig for enkelte triploide individer å produsere kjønnsceller, men det er et veldig lavt antall. Poenget er at triploid fisk er og bli en dritfisk. Høy dødelighet, lav tilvekst +++. Det er nesten som å si i disse klimatider at vi har avlet fram en type ku som ikke har utslipp av klimagassen metan, men du produserer kun 1/2 liter melk pr dag pr ku. Likevel er denne kua så miljøvennlig at du skal bruke den i melkeproduksjon! Det sier seg selv at da hadde ikke næringen hatt et økonomisk potensiale, og hele næringen hadde blitt lagt ned. Når de tgjelder mer rømmningssikre merder skal jeg være enig i at mer kanskje kunne vært gjort. Alt i alt er det pengene som rår, og oppdrettsnøringen er ikke annereldes enn andre næringer og gjør det som genererer mest penger, men å si at det ikke er noen vilje til å prøve å ordne opp i saker og ting blir feil.
  3. Når kaliberet er 308, så holder helmantel til alt av småvilt. Det kan hende at det finnes sakteekspanderende kuler som ikke rekker å gjøre mye ugang (jeg vet ikke så mye om forskjellige kuler) i f.eks. ei gås eller en hare, men en helmantel gjør jobben og du slipper å være veldig redd for "i stykker skutt" småvilt. Så jeg ville gått for helmantel.
  4. Har hatt sordin pro x i 4 år. brukt masse og ikke tatt spesielle hensyn til disse under transport. Har hvertfall aldri opplevd noe knekking i bøylen. vanntettheten er hvertfall bra, og lydgjengivelsen i øreklokkene er veldig god synes jeg. Har ingen erfaring med peltor.
  5. Jeg er desverre midt i eksamensrushet jeg da, men jeg vil benytte anledningen til å applaudere et slikt fantastisk tiltak!
  6. Lobis

    Røykespon

    Har stort sett brukt eikespon innblandet noe einerspon til røyking av ørret og laks (har enda ikke røkt kjøtt) og dette gir veldig godt resultat synes nå jeg. Jeg har sett spon laget av kirsebærtre i velasorterte sportsfiskebutikker. Noen som har prøvd dette? synes selv det kan høres litt spennende ut.
  7. Lobis

    Rifle valg

    jeg er enig med joggen, kjøp ei litt rimelig rifle og et sikte i mellomklassen eller bedre. De aller fleste riflene som selges i dag (om ikke alle) er mer enn presise nok til jakt. Derfor kan du se etter en rifle som ikke koster skjorta, f.eks remmington, howa (selges på jaktdepotet og ut fra det jeg har lest på kammeret er dette gode rifler til en meget fornuftig pris), sabatti, tikka og mange flere. når det gjelder opptikk, så kan jeg gå god for at meopta lager gode kikkertsikter til rundt 5-6000 kroner, i tillegg skal leupoldsikter være veldig robuste selv om kanskje den optiske kvaliteten er noe under de europeiske i tillegg er leupold ganske rimelige. På xxl har de god pris på zeis klassik (ca 6-7000) og zeiss er alltid kvalitet. kalibermessig så vil jeg tro at 6,5x55 er et bra valg. Med ei god kule legger du ned alt av vilt en kan jakte på i Norge. 6,5 er veldig flattskytende og har lite rekyl, og selv om det kanskje ikke er helt optimalt til svær elg, så tror jeg at fordelene veier opp for dette. Lykke til med valget
  8. Ikke gi deg. Ta dette videre! skal ikke være slik. Trodde xxl skulle være ålreite jeg, har fått nytt av det jeg har gått tilbake med, men tydeligvis ikke desverre håper det ordner seg, lykke til!
  9. Jeg hadde samme problemer med et par varg sko. De begynte imidlertid å lekke noe senere enn første turen men dog. Gikk tilbake til butikken, en uke senere fikk jeg telefon om at nye sko var ankommet Det tok en uke da fordi de ikke pleier å ha sko i størrelse 48 inne og måtte bestille dem. Gå ned på xxl, og du vil få nye
  10. kan hende det altså, men så mye fjør og så levende fugl har jeg aldri sett før.Jeg så at den datt ned i fjorden, ca 200-300 meter fra der den satt da jeg skøyt, så noen hagl må den ha fått i seg, men ødeleggelsene ikke store nok til en rask død.
  11. Jeg har skutt sittende due med leirdueammo på ca 20 meter. Funka ikke! dua tok til vingene og datt ned midt i fjorden. Nå er en dårlig opplevelse kanskje litt lite å komme med, men for å si det slik, jeg kommer aldri til å skyte på noe med leirdueammo igjen (utenom leirduer selvfølgelig). På due i år brukte jeg eley vismuth, 30gr størrelse 6. Fungerte veldig bra. En kompis benyttet seg av gode stålpatroner (federal black cloud-husker ikke haglstørrelsen. mener det var 5 men er ikke sikker) og han har vært veldig fornøyd med denne patronen. Flere duer enn meg har han fått også!
  12. Jeg har kun erfaring med victorinox av disse, og jeg er veldig fornøyd med utbeiningskniven min hvertfall. Den er utrolig lett å skjerpe, og det har blitt mer "sving" over sakene etter at jeg kjøpte meg et victorinox knivsett med utbeiningskniv, slaktekniv, flåkniv og diverse andre. Jeg fikk kjøpt mine gjennom en venn som jobber i matbransjen. Uansett så selger de victorinoxkniver på clas olson (er ikke sikker på om utbeiningskniv er en del av sortementet deres, men det kan være lurt å sjekke ut). Her er de hvertfall et par hundrelapper rimeligere enn på jernia.
  13. Da tror jeg at jeg prøver usmurte og langsom tørking. Takk for hjelpen karer
  14. Jeg har nettopp fått meg et par flett nye jaktstøvler uten membran (varg isogaisa), og har tenkt å begynne den lange og vonde inngåingen til helgen. I den forbinnelse lurer jeg på; Er det lurt å sette støvlene inn med voks (nikvax) før jeg begynner å gå støvlene inn, eller er det lurt at fuktighet trekker inn i læret mens jeg går for å få formet støvlene bedre om foten?
  15. xxl er vel det eneste stedet du får billigere leirdueskudd enn på banen dersom du er medlem.
×
×
  • Create New...