Jump to content

Surplus ammo?


piren16

Recommended Posts

Nå når Ukraina-krigen går mot sin ende kan vi forvente oss surplus ammo av en mengde rare typer, akkurat som etter Bosniakrigen for 25 år siden, eller har denne krigen hatt for kort varighet?

Bosniakrigen medførte jo som kjent at alle mulige slags gamle våpen kom ut fra skapene eller ut fra bak skap og veggpanel over hele landet, og at Fiocchi og  div ammofabrikker i Serbia og Kroatia gjenopptok produksjon av ammo til for lengst glemte kaliber.....  Jeg mener å huske at både Nagant (swiss ordinanza) og til og med gigantiske Gasser plutselig kunne lades med fabrikkammo.

I ukraina har det jo selvsagt først og fremst vært russiske våpen de siste 70-80 år, men denne gamle krigshelten, som holdt ut mot Stalin til midt på 50-tallet brukte jo all slags tyske rariteter, amerikanske og gamle gamle førkrigsvåpen, og våpna har jo overlevd fram til i dag....

Uansett det tar tid å forberede en krig, ammo skal produseres og lagres og dette har vært forberedt i lang tid, på alle sider,  Som regel blir bare en brøkdel av ammoen brukt i krig, så surplusmarkedet kommer igjen, med rimelig ammo, før eller siden, om ikke det utenkelige skjer først.

 

Edited by piren16
Link to comment
Share on other sites

  • piren16 changed the title to Surplus ammo?

Enig med @Chiefen.v-2, surplus kan vi se langt etter:

8mm. Rast Gasser o.l. kan vi bare glemme. Når vi ser på østeuropeisk ammunisjon er er det vesentlig to patroner som kan ha et visst, likevel en begrenset etterspørsel. For Mosin-Nagant 7,62x54R er det ammotørke i Norge, flere som ikke lader selv er på utkikk etter disse. Ellers i Europa er det omsatt mange slike surplus-rifler. (obs! Berdan hetter og rustdannende). Når det gjelder 7,62x39 er det nok noen som kunne tenke seg billig ammo til plinking, helst billig som mulig, militærhylser skyt og kast, Berdan hetter. 

Fra venstre:

#1: 7,62x54R, lar seg selge til Mosin-Nagant eiere i Norge. Det beste hadde vært mer seriøse patroner importert fra Sellier & Bellot eller fra Partizan med Boxerhetter.

#2: 7,62x39 (M43) Finnes både halvautomatrifler og boltrifler i Norge, de fleste lader nok selv eller kjøper rimelige importerte alternativer i Boxerhetter. 

#3: 9x39, UAKTUELT i Norge, sikkert ikke godkjent i andre Europeiske land, halvautomatisk rifle for spesialopperasjoner og avdelinger. Våpen er eks. VAL Silent Sniper, russisk.

#4: 5,45x39, UAKTUELT i Norge, kjent brukt i AK-74 og AK-12, det finnes også andre tilsvarende militærvåpen for denne patronen.

Jeg ser at RCBS og Redding har Die-sett til dette kaliberet, og Hornady har en Varmintkule i diameter 0.2215" vekt 60 grain.

#5: 7,62x38R, denne hadde sikkert blitt solgt litt av, det er flere her i Norge som har en russisk Nagant revolver modell 1895, ammunisjon er vanskelig å oppdrive for disse eierne. For noen et savn. 

#6: 7,62x25, Typisk våpen er Tokarev TT-33, flere i Norge har en slik, likevel et begrenset marked.

#7: 9x18 Makarov, det forekommer noen få Makarov pistoler i Norge, noen er på utkikk etter fabrikkammunisjon, det finnes også andre pistoler enn Makarov som bruker denne patronen, men om noen har disse i Norge kan være mulig, begrenset marked. 

#8: 5,45x18, kjent patron for en sjelden pistol i Norge, Erik Braaten i Våpenjournalen hadde en slik russisk PSM pistol for utprøvning, så noen har nok en liggende på lur i våpenskapet. ammunisjonen er håpløst å få tak i. Markedet er nok mikroskopisk. 

 

Mange av disse patronene har vært tilgjengelige i andre EU-land som tidligere var bak jernteppe. Disse depotene kunne sikkert vært solgt ut til andre EU-land, men vi vet at mye er kjøpt opp og solgt til bl.a. USA.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Ukrainian_Ground_Forces

 

DSC05443.JPG

Edited by Vaquero
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Rausheim said:

 

du kan ikke bare si slikt uten å si hvilke rifler det gjelder!!

jeg hadde lett kjøpt en ak variant i kaliberet om det var tilgjengelig ammunisjon til rimelig pris.

 

å en ting jeg virkelig savner er 7.62x39 ammunisjon. av stålhylse typen til 2kr skuddet. ble jo helt slutt på dette etter sanksjonene mot russland for noen år siden... nå hender det seg at man kan finne s&b til 4-5kr eller sako til det dobbelte... jeg er faktisk litt glad for at jeg fant en hk91 før en sar m1 kom for salg igjen. hadde jo vert katta i sekken sånn som ting er nå. hk91 finnes det vertfall ammunisjon til

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, Rausheim said:

Må arrestere deg litt angående 5,45x39 da det har vært solgt rifler til praktisk i dette kaliberet her på berget.

Joda, men på lik linje med at Scarlett Johansson har vært  i Norge, så er både hun og 5.45 utenfor rekkevidde nå.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...