Jump to content

Antageligvis én av tusen tråder om jaktbekledning


LRSNjakt

Recommended Posts

Hei folkens.

 

Jeg er fersk både her og som jeger, men har drevet med fluefiske og villmarksliv i mange år. Jeg har derfor en relativt proppet garderobe og det meste er anvendelig når jakta kommer.

 

Jeg har imidlertid lest og blitt rådet til at jeg som jeger bør ha ytterjakke og ytterbukse som er laget for jakt. Rådene går videre ut på at jeg "må" ha skallbekledning og gjerne Norrøna recon e.l. 

 

Jeg kommer utelukkende til å bedrive rypejakt i fjellet og Skogsfugljakt.

 

Av jakker har jeg dette;

- Arc'Teryx Alpha LT, paclite Goretex, sort

- simms slick, Mange lag Goretex pro tilsvarende recon, mange og romslige lommer

 

Av bukser har jeg;

- fjellreven KEB G1000

- Norrøna Dovre hybrid med membran på utstatte områder

 

Selv tenker jeg at jakkene mine bør holde. Kanskje en svakhet ved sterk kontrast i sortfargen, men jeg jeg vet ikke hvor viktig det er på jakten jeg skal bedrive. Vurderer å kjøpe en Swazi tahr anorak for å ha noe annet og mer egnet som samtidig rr ulikt det jrg allerede har.

 

buksene mine er mer turbukser enn jaktbukser og de vil nok bli gjennomvåte i regnvær. Det takler jeg fint på høyfjellet i juli/august, men september/oktober er vel noe verre. Har vurdert recon, men synes den er for "snowboardbukseaktig" og bråkete. Tips til bukse?

 

spørsmålene mine er; 

- er mine tanker helt far off?

- hva bør jeg gjøre annerledes evt?

- erfaringer med tahr?

- tips om gode bukser til mitt bruk?

- er vanntett bukse nødvendig?

- ellers er det fint med en diskusjon som vandrer av sted. Selv om temaet er berørt før, synes jeg st jeg fortsatt sitter igjen med mange spørsmål etter å ha lest. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Vanntett bukse er absolutt et pre, men hvis det ikke regner, bare er vått i lyngen, funker det bra med vanntette gamasjer. Ellers må du selvsagt ikke ha noe annet enn ull. Akkurat ull syns jeg det er vrient å klare seg uten. Riktig antall lag ull og et vanntett, pustende lag ytterst hvis det regner, så er resten greit. Jo stillere ytterlag, jo lettere er det å snike seg. Hvis det ikke er nedbør eller blåser kaldt kan du ha jakka i sekken og gå i ulltøyet. Da kan du gå ganske stille hvis det er et mål.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har egentlig bestemt meg for at jeg er ferdig med regnbukse utenpå.

Da blir det evt en goretexbukse. Blir jeg fornøyd med noe annet enn Recon mtp varighet/vanntetthet osv? Finnskogen, evt Harkila? Må være mulig med bukseseler :)

Link to comment
Share on other sites

Trelags goretex funker fint. Husker ikke hva det heter nå om dagen. Xtr? Mye goretex bråker fælt, de som er laga til jakt har ofte mikrofiber utpå så de er mye stillere. Det er ikke så dumt. Men som sagt, de dagene det ikke regner klarer du deg bra med turbukser og goretexgamasjer, og når det høljregner hører ikke fuglen så godt som i finvær.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg veit ikke helt hvor høye de er. Gamasjene går til kneet. Det er jo bare å prøve og se? Du rekker å teste utstyret i starten av sesongen før det blir veldig kaldt. Da er det ikke så farlig om du blir litt våt. I skogen skal det jo godt gjøres å fryse ihjel også. På fjellet må man tenke litt lenger, men holder du deg tørr i en våt granskog tror jeg nok du skal holde deg tørr på fjellet også, så er det bare å ha med nok ull.

Link to comment
Share on other sites

Du kan fint bedrive den aktive jakta du beskriver med vanlige fjellklær og vanlig forsvarlig fjellutstyr tilpasset årstida.

 

Det er lurt å ha ei helt regntett bukse (trenger ikke puste om den skal være beredskap i sekken). Dersom du ikke har en isolert jervenduk, helsportduk e.l. ville jeg kanskje skaffa meg det. De gir mye komfår og sikkerhet for vekt og penger. 

 

Etter min mening er det best å jakte med skallklærne i sekken, om været tillater det. Alle lydene kan virke forstyrrende. Jeg er usikker på om fuglene bryr seg så mye. 

 

 

Edited by BearBeer
Link to comment
Share on other sites

Trenger ikke å bry deg så mye om kamuflasje på rypejakt. Heller ikke om klærne ikke er helt lydløse. Den paclitejakka funker helt fint. I tillegg ville jeg valgt en vindjakke uten fór for de tørre dagene. Kle deg i lag på lag prinsipp. Hold deg borte fra bomull som isoleringsplagg, men som ytterplagg funker det bra, spesielt når det er kaldt om vinteren. Ville ha valgt en litt solid bukse med en pustende membran og god stramming rundt skoene, da kan du springe over småelver og bekker. Det er ikke så avansert, tynne ullplagg underst, men syntetiske plagg funker også bra når det ikke er for kaldt. Aktivitetsnivået har også en betydning, du svetter mer på støkkjakt i ulendt terreng enn når du trasker etter hunden med hagla på ryggen.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

kamuflasje på Fuglejakt, er etter min mening unødvendig. Nesten på grensen til tullete om man er flere.

Eg har Harkila Dog Keeper jakke og bukse som eg bruker på fuglejakt både rype og skogsfuggel samt drevjakt da de er rimlig tynne. Eg blir varm nokk under bevegelse så trenger ikkje ha tykke klær da.

Vårt jaktlag på 5-6 personer bruker enten orange+rød kamu :D eller gul+rød lue eventuelt reflexvest ved fuglejakta. Det er genialt enkelt å se resten av folket på denne måten.

Fuglene ser ikkje ut til å bry seg.

Men det kan vere greit å se han kammeraten som går på andre siden av ein kolle/topp eller stein 50 meter unna da er ein sterk farge til hjelp.

Også han som går en km unna i rypefjellet. Han er vansklig å se om han går i grønne klær eller Jærven Mountain man, om man ikkje sitter å speider etter han.

Men med signalfarge så lyser han godt opp.

Annbefaler dette på det sterkeste om man er flere.

 

Eg liker ikkje reine regnsbukser ved fuktig vær i skogsfuggeljakten. men lårings har eg gode erfaringer med. 

 

Min mening er på fuglejakt. Drit i kamuflasje. Vindtett er fint, gjerne tynt og vanntett så tar eg heller på ull under og justere varmen der.

På dagsturer har eg bare med en ekstra genser i sekken. på lengre turer har eg alltid med en jervenduk.

 

Link to comment
Share on other sites

Har du opplevd en dag i høyfjellet med kuling og sluddbyger, så setter du pris på en god skall-bekledning og ull under. I godvær pakkes jakka i sekken og det jaktes i en grå ullskjorte. Heller ingen ulempe med noe gode hansker, når en bikker oktober.

Ellers enig at kamo ikke er nødvendig i fjellet, men på den annen side så har jeg ikke sansen for orange klær. I fjellet liker jeg å være litt "anonym".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...