sandman1 Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Hmmm. Ble usikker her jeg.... Mente at jeg hadde sett et eller annet sted at dette kunne være ok matfugl, men så begynte jeg å tenke på maten som disse igjen kan finne på å leve av.... (fysjom). Tenker da ikke på fugler i nærheten av byer/ søppelplasser, mere langt i innland/til fjells/ eller i noe avstand fra byer (folk). (Søppelplassfugler regner jeg ikke med her, bare så det er sagt....). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Hepp. Måker og ung kråker, går for å være ein svært god matfugl. Far min åt måker i sin ungdom, og han har ingenting negativt å sei om den. Ellers så meiner eg at eg leste ein blind test med et test panel med kokker, som testa diverse fugler og skulle rangere dei frå best til værst. Meinar at måken kom ut som vinneren, den var valgt av 6 av 10 kokker, som den beste matfulgen. Men har ikkje testa ut dette sjølv, er heller ikkje særlig gira på å gjere det, men det har med den innsnvevra tolkinga mi, på at dette er rett å slett søppelfugler.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
springfield 30.06 Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Jeg hører til den meget lave andelen av norges befolkning som har smakt skjære. Jeg er ikke av den tranghalsede typen heller. Kan rapportere at det smakte GRUSOMT. Jeg har ikke smakt kråke eller måke. Best håp for en god måkemiddag får du hvis du skyter ungmåke. Vigg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abs Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Jeg har også hørt at dette skal være god mat hvis det tilbredes riktig og har litt lyst til å prøve det ..men så kom jeg til å tenke på trikiner ... er litt usikker på om kråker kan få det men døm spiser jo mye rart..noen som vet det sikkert? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Trikiner er ok det, så lange det blir skikkelig varmebehandla. Litt usikker på dei fuglene, men du bør gjennomsteike det skikkelig, eventuelt la det få ein runde i fryseren først. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abs Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 ok...da får jeg prøve. Må bare skyte no kråke/ skjære først Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Trikiner er vel ikkje utbredt på anna enn rovdyr og gris stort sett, men ein kan aldrig vita det sikkert. Men nedfrysninger tar ikkje knekken på alle trikiner, det er varmebehandling over 70 grader, som tar knekken på dette. Så steik/kok det godt, så tipper eg det går bra. Og kom gjerne med innspill, korleis smaken er, det hadde vært artig å høyre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abs Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Ja får steike det godt hadde vært no dritt å få no sånt...ja jeg kan gjerne komme med innspill når jeg får smakt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman1 Posted October 13, 2008 Author Share Posted October 13, 2008 trikiner var ordet..... kom rett og slett ikke på ordet. Vel tenkte egentlig på fuggel som var ung/ fjernt fra menneskeavfall, for å eliminere mest mulig av sånn utøy, men disse finner nok frem til sånn mat på en eller annen måte uansett, dersom det er tilgjengelig, uansett, så har de jo vinger.... Så det er nok sikkert lurt å være litt obs på tilberedningstemperatur ja..... Kramsfugl er jo også en mulighet, er ikke det trost og slikt? ved hytta er det av og til helt stu fullt i Rognebærtrærne, en (eller 10) bærspiser(e) virker litt mere vel "safe", om dere skjønner...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barskekarsten Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 Ungmåke smaker helt ok Det er bare det at du faktisk spiser en måke som er litt ekkelt. Blir det krisetider så sulter jeg ikke foran en måke for å si det sånn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glensen Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 Har hørt masse om disse trikinene, men hva er det egentlig? (bortsett fra drittfarlig) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Olav Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 Fra Wikipedia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Münsterjeger Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 Har hørt masse om disse trikinene, men hva er det egentlig? (bortsett fra drittfarlig) Trikiner er da ikke farlig... Det er tull.. Ubehagelig? Ja. Farlig? Nei. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman1 Posted October 14, 2008 Author Share Posted October 14, 2008 Har hørt masse om disse trikinene, men hva er det egentlig? (bortsett fra drittfarlig) Trikiner er da ikke farlig... Det er tull.. Ubehagelig? Ja. Farlig? Nei. Hmm. Sakset utdrag fra wiki: "mennesker kan få overført smitte ved at vi spiser trikinholdig svinekjøtt som ikke er tilstrekkelig kokt eller stekt. Symptomer: Trikiner forårsaker store muskelsmerter og høy feber. Det finnes ingen effektiv medisin." Og så stod det at det er parasitter.... Virker ikke som at det er en feber som bare går over av seg selv liksom... Huffameg.... Tror nok at mat-temperaturen skal opp til sikkert nivå, før dette kommer på bordet... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Münsterjeger Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 Hmm. Sakset utdrag fra wiki: "mennesker kan få overført smitte ved at vi spiser trikinholdig svinekjøtt som ikke er tilstrekkelig kokt eller stekt. Symptomer: Trikiner forårsaker store muskelsmerter og høy feber. Det finnes ingen effektiv medisin." Og så stod det at det er parasitter.... Virker ikke som at det er en feber som bare går over av seg selv liksom... Huffameg.... Tror nok at mat-temperaturen skal opp til sikkert nivå, før dette kommer på bordet... Nei, stemmer dette. Er ikke noen effektive medisiner. Men fortsatt ikke farlig. Da tatt i betraktning at vedkommende har en normal almenn helse. Og parasitter får du nok i deg daglig uten å merke noe. Se på det som å sparke til dørkarmen. Ikke farlig, ingen behandling, veldig ubehagelig og går over av seg selv. Ville ikke vært mere redd for trikiner enn å få en real omgangssjuke... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vereide Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 Først og fremst har vil jeg anbefale havskutt ungmåke! Dette fordi at etter min mening, er det bedre å spise en måke man er temlig sikker på at stort sett har bodd langt unna nærmeste søppelplass, enn en gammel inngrodd svartbak. Stek bryststykkene i litt fett i panna, og spis dem sammen med kokte poteter og gullerøtter, og ikke glem fløtesausen! Du får nesten ikke bedre sjøfugl enn måke, etter min mening. Har prøvd nøtteskrikebryst en gang, ingen suksess. Men mistenker at det har noe med kokken å gjøre. Dessuten er det ikke mye mat i en skrike, du må nok hvertfall ha en 3-4 skriker for to personer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tiders Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 Det er mye historier rundt dette ute og går. Det leieste med trikiner er etter sigende at de plutselig bestemmer seg for å gnage seg ut av blodbåren den suser rundt i og inn i kjøttet ditt på andre siden. Da får du feber og ubehag etc. Dersom det på andre siden av blodåren er den delen av hjernen der du har oppbevarer det som skjedde for 30 sekunder har du et ikke-forbigående ubehag... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman1 Posted October 14, 2008 Author Share Posted October 14, 2008 De ser det ut til at det utkrystalliserer seg noen gode råd her: 1 Ungfugl 2 Jaktsted; laaaangt fra folk og søppelavfall (havskutt ungmåke, som nevnt over). 3 (Grundig) Gjennomsteking, min kjernetemperatur? (80 graderC?). 4 Fløtesaus Og ikke å være mere redd for trikiner enn for en omgang diare.... Veeel, en Lørdag for leeenge siden, før blåskjelltelefonen, så plukket jeg blåskjell, noen sa "sikker på at de kan spises?" mitt svar var; "slapp av, det står i avisa når de ikke kan spises..." Ok.... Mandagen kom, og da var det brukt krigstyper over halve forsiden til Fevænnen; "BLÅSKJELL ER GIFTIGE!" Men det visste jeg jo da, allerede, kan man muligens si....... (Systemet stod på "full auto" fra Lørdag kveld til utpå Onsdagen). Diare fremkalt av blåskjell er garantert noe å være bekymret for..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 I denne boka http://www.libris.no/index.php?p=display.book&id=39352 er det ett helt eget kapittel som heter Kra smaker bra. Oppskrifter og tips. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nagant 762 Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 Måke har jeg spist. Og det var kun det faktum at det var måke, som ikke gjorde måltidet helt vellykket. For smaken på kjøttet er nydelig. Bare pass på å få fjernet absolutt alt fett, det er der eventuell transmak sitter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thehunter Posted October 20, 2008 Share Posted October 20, 2008 har noen av dere prøvd å salte å tørke måse,kråke,skjære? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.