Jump to content

Hjort på 3 bein


rlundmo

Recommended Posts

Fikk et bilde av ei fjordkolle med 3 bein på viltkamera her om dagen. Manglet en bakfot. Noen som har erfaring med dette med tanke på fremkommelighet? Har planer om å prøve å få tatt dette dyret. Går det høyt oppe i terrenget i bratte vestlandslier eller vil det holde seg i lavlandet

Link to comment
Share on other sites

Under bukkejakta i fjor var jeg ute på ettersøk etter en bukk; påskutt, stakk fra skuddplass i god fart og inn i ei grantette.

Hunden fant dyret uten noe problem, 150-200 meter unna skuddplass. Begge framføttene var borte ca midt på leggen og dyret gikk på beinpipene. Kunne se ut som det hadde gått en stund, beinet var tydelig slitt og sårflatene i enden av der kjøtt ogs kinn stoppet var tørre. bakføttene var på plass men knust.

Dyret stanket surt/råtten; antar det var rimelig fullt av betennelse, og ble gravd ned.

 

Rundt husene hjemme hadde vi i flere år en rev med 3 ben; ikke mulig å se på dens oppførsel at den hadde et handicap.

 

Viljen til å overleve er sterk.

Link to comment
Share on other sites

Synes det er rart at det ikke er mer utbredt at kløvdyr mangler en fot, når man ser dem løpe utfor steinskråninger. Men det hender jo noen ganger at man finner ett gammelt leggbein mellom steinene.

 

Vet om en som skjøt ett reinsdyr som hadde tre bein i.f.m en patrulje langs grensen til Russland. Reineieren som eide dyret krevde erstattning fra forsvaret for dyret, noe om at det ble skutt med AG3 som ikke er ett jaktvåpen. Vet ikke beløpet, men en form for erstattning ble i allefall gitt.

 

 

Hender også at ei elgku kan knekke frambeina av en overivrig elgokse. Litt av en skjebne..

Link to comment
Share on other sites

Pappa skaut ein bukk tidligare på hjortejakta i år. Kom travande opp fjellsida og herja på litt der før han skaut den. Såg ikkje noke på sjølve springinga etter skudd, men såg at eine foten hang og slang.

Eine framfoten var knekt tvert av viste det seg. Detta var på drivjakt og posten var på toppen av fjellet, hadde ingen problem med og ta seg fram :) Men er jo kjempe fordel og få tatt ut sånne dyr.

 

Ein kar i valdet skaut ei kolle uten nedre del av eine bakfoten i fjor, den var heilt frisk ellers, gjekk fint og hadde kalv :) Det var tydleg ein gammal skade, var grodd fint og det var begynt og gro pels rundt heile tuppen der foten fortsatte før.

Link to comment
Share on other sites

En jeg jakter med har en hjorte kolle på terenget sitt som mangler et bein, men den har kalver hvert år siden den produserer kalver så den får gå videre. Den kan jo ikke være serlig belastet siden den får kalver jevnlig, så de ser ikke noen grunn for å skyte den PGA beinet som mangler.

Link to comment
Share on other sites

Hadde en liten elgokse på terrenget for noen år siden som gikk på tre bein, dyret ble observert flere ganger den høsten - men fikk aldri tak på det.

Dukket opp igjen høsten etter og da ble elgen felt på naboterrenget. Bar ikke preg av å være skadet og var i tilsynelatende god form. Halve benet var borte, sannsynligvis etter

et ublidt møte med en bil da den også var noe skjev i ryggsøylen.

Link to comment
Share on other sites

Skjøt en tolv-tagger selv i september. Den viste seg å ha gått i lang tid med en kule i vommen. Gjetningen er at den enten er påskutt i sommer(såkalt lokal-jakt) eller i fjor.

Tilstanden inne i bukhulen var ubegripelig, alt var grønt og det var mengder med noe som hadde konsistens omtrent som kokt kyllig. Dyret ble undersøkt av vetrinær og kassert. Ingen lukt av fersk vom eller noe annet som kunne oppdages før det ble flådd og klargjort for modning. Vommen var leget og kom ut helt normal.

 

Dyret var ikke preget av skaden. Vekt og gevir var helt på snittet. Adferden normal.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...