Jump to content

Grovkalibret «salongrifle» (Ruger K77/ 357)


Malle

Recommended Posts

Nei jeg skjøt ikke over kronograf - jeg skyter for presisjon først og så vil jeg forsøke å få kronografert de ladningene jeg ønsker å gå videre med.

 

Ellers synes jeg at du har en interessant terori! Det er vel nærliggende å anta at de fabrikkladete patronene er optimalisert for mest effektiv forbrenning i relativt korte revolverløp og ikke i rifleløp. N - 110 er jo relativt seintbrennende og jeg opplevde mye skarpere munningsblåst -til og med flamme- enn det jeg opplevde med fabrikkammo.

Link to comment
Share on other sites

det med forskjell i treffpunkt - hva med forskjell i rekylopptak/bevegelse da...? en variant av fenomenet som gjør at tyngre kuler går høyere i revolver... :?:

 

(men rekylen med 357 i rifle bør jo uansett være så beskjeden at det ikke burde gi så store utslag...)

Link to comment
Share on other sites

I såfall burde jeg ha registrert fenomenet når jeg skyter .45-70 også... ;-)

 

Uansett, så er det innbyrdes forskjell mellom hjemmelaget og fabrikk med samme kulevekt. De fabrikkladde går til samme sted, men hjemmeladde går som sagt vesentlig høyere.

 

Jeg har også lest at andre har den samme erfaringen med rifler i revolverkaliber. Jeg heller derfor mot oysteinlarsen sin teori. Jeg akter å undersøke dette nærmere ved å lade noen lettere kuler med N - 110 for å se om det blir stor forskjell i treffpunkt ift 158 grs. Det blir neppe likt treffpunkt, men dersom det ikke er påtagelig forskjell har jeg et godt utgangspunkt for videre testing.

 

Edit: at tyngre kuler går høyere enn lette fra revolver skyldes vel først og fremst at tyngre kuler gir mer rekyl og dermed større munningsvipp. Dette antar jeg skjer som følge av at revolveren/ pistolen får rulle i hånden under rekylen. Med rifle er det stort sett motsatt: lette kuler går høyere, og rekylen går i større grad bakover mot skulderen siden våpenet er "festet" i tre punkter (forskjeftet, pistolgrepet og kolben mot skulderen).

Link to comment
Share on other sites

Da har jeg fått våpensøylens børsemaker til å slå gjenger å montere en A-Tec TMM4 på 77/44 rifla som er bestilt.Tror denne blir ganske stille med 300gr kule og N340 i sub hastighet.

I tilleg har jeg handla en picatinny skinne som skrues direkte på orginal festene som er frest ut i kassa.

Skinna handla jeg i usa.

Link to comment
Share on other sites

Flott at du har kjøpt deg et nytt våpen, Malle, slik at det blir en ny og interessant tråd. Ulempen er selvsagt at jeg og får lyst på et nytt, og kanskje ikke så fornuftig, våpen :wink:

 

Jeg ser du skriver om kulevalg, og i og med at jeg har en Marlin 1894 i .357 magnum har jeg såvidt ekspansjonstestet noen kuler. Jeg skjøt 158 grain Winchester jhp og 180 grain Hornady xtp hp i bløte telefonkataloger på ca 20 meters hold, og resultatet var meget bra. Begge hadde ekspandert fint med god restvekt, uten tegn til å havarere. Og i etterrmiddag skjøt jeg ei 158 grain Hornady xtp hp gjennom ei 5(?) liters vannkanne på langs som deretter gikk 50-60 cm gjennom snø. Holdet var 35 skritt. Denne kula hadde også fin restvekt (91%) og utseende som et reklamebilde.

Jeg har bilder på telefonen, men jeg vet da f#$n hvordan jeg får dem inn hit :?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Gleder meg til "del 2" blir presentert her :-)

Må si det frister å slenge inn en aldri så liten søknad på en slik liten rifle.

For å holde vekt og hendighet("handiness" ) nede, så kanskje et diopter/spøkjekrins-type baksikte kunne ha vært en fin oppgradering på denne?

 

http://www.brownells.com/rifle-parts/sights/rear-sights/n-e-c-g-ruger-receiver-sight-sku661040100-9648-24244.aspx

l_661040100_1.jpg

 

http://www.midwayusa.com/product/662895/necg-rear-peep-sight-ruger-style-base-adjustable-steel-blue

662895.jpg

 

Bilde lånt fra : majorpandemic.com

Imgp0997.jpg

Link to comment
Share on other sites

Har ghostring på min Winchester 1894, og syns det fungerer veldig bra. Bruker en størrelse på banen, og en litt større til jakt.

Bruker rødpunktsikte på en camp karabin (tasco),noe eg syns fungerer utmerka godt til slike kortholdsbørser.

Men til denne er vel kansje ghostring mer lekkert :wink:

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Ja 73alfa, det var nesten ufint å legge inn disse bildene, frister stort med Ruger igjen, og diopter med et grovt stolpekorn :) Likte det i midten fra Necg, men med et betydelig større hull.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har vurdert det dipoteret fra NECG, men jeg har registrert at mange ikke er helt fornøyd med det. Jeg har tre rifler med diopter fra Skinner, og disse siktene synes jeg er suverene! På 10/22' en har jeg den varianten som er montert i sporet til det originale baksiktet og jeg synes det fungerer over all forventning. Jeg vurderer derfor samme løsning på "ruslebørsa".

 

På den andre side, så er ikke mine øyne fra tidlig syttitall lengre forenelig med jernsikter, så jeg bør kanskje krype til korset og anskaffe en liten kikkert.

 

Del II kommer så snart jeg har fått testet flere ladninger.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Da har det kommet en ny frøken fra Ruger i hus.Den er i cal 44 mag.Har lada opp en del ammo med forskjellige kulevekter.Det er 350gr Nei ,280 Mimek med gaschek,240 gr lyman og Sierra 240hp.Alle fulladet med N110 krutt og noen sub med N340 krutt

Var nede ved elva og testskaut litt i dag.Med demper og 350gr LBT blykuler med 6 gr N340 var den veldig stille med A tek TMM4 montert.Skrudde på en Leupold VRX Predator 3-9x40.Når skinna er elevert riktig har jeg 150 cm/klikk opp på 100m.Skal testskyte med annlegg i morgen og velge ut hvilke kuler jeg skal bruke.Avtrekket på min var ganske så bra.Tror ikke jeg gjør noe med det foreløpig

Bilder kommer.

Noen som har negative erfaringer med blykuler og gaschek med demper?

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Jeg får jo bare mer og mer lyst på en slik K77 selv når jeg leser denne tråden. Men, hvis man skulle legge inn en søknad så er jo det store dilemmaet hvilket kaliber man skal velge. Ut ifra et kjapt søk på ammopriser hos de største norske nettbutikkene, så forstår jeg at 357 fort kan koste godt under halvparten av hva 44 koster. I tillegg så virker utvalget av ammo å være langt større til 357 også. Dette taler jo i 357'ens favør.

Men, hvilke andre argumenter finnes for og imot de to forskjellige kaliberene???

Link to comment
Share on other sites

Da er rifla testskutt på papp med noen forskjellige blykuler og en med mantel.Testa på 50m.

Blykuler ladd opp mot max,både med og uten gaschek var skuffende upresise.Alle disse var ladd med N110.Skaut så noen 350gr blykuler i sub hastighet som er ladd med N340.Disse var riktig så sosiale.Testa de også på 100m og fikk samlinger rundt 7 cm.Skal lade noen med litt mere krutt(bruker Lee disk kruttmål )og skal gå opp og lade en stige på hvert hull i disken og høre når kula bryter lydmuren.

En ting er i allefall sikkert.Dette er ikke en flattskytende ladning.

Satte noen skudd i en metallsiluett gris på 100 m og den rista godt.

MORRO :D

Pris pr skudd er godt under 50 øre smellen med sub ladningen.

Link to comment
Share on other sites

Stilig :-) !

 

Jeg var (enda) en tur på banen i dag for å teste ut Hornady 125 og 140grs XTP foran slappeste dose med N 110. 140 - grainerene gav brukbar presisjon med et par samlinger rett over tommen på 100 meter, men 125 grs gav omtrent det dobbelte. Jeg skal teste videre med flere ladninger før jeg oppsummerer i del II.

 

Jeg har hele veien vært plaget med uforklarlige slengere - dvs treff som havner langt fra der jeg mente at de skulle treffe, og uten at jeg har registrert det som dårlig avtrekk, rekylopptak og lignende. Jeg har derfor raspet ut løpskanalen slik at pipen ble helt frittliggende. Dette ser ut til å ha hjulpet siden jeg skjøt mange skudd i dag uten slike slengere.

 

Edit: frileggingen av pipen ser dessuten ut til å redusere treffpunktforskjellen mellom forskjellige kulevekter og ladninger betraktelig.

Link to comment
Share on other sites

Dere som lader selv her: Jeg har ikke noe erfaring med hjemmelading, men har fått med meg såpass som at det finnes pistolkrutt og riflekrutt. Regner da med at pistolkruttet brenner raskere siden pistoler gjerne har veldig kort pipe i forhold til en rifle, og man ønsker vel ideellt sett at kruttet har brent opp i det øyeblikket prosjektilet forlater munningen.

Hva blir 'riktig' å lade patroner til en slik rifle som Ruger K77 med? Jeg skjønner jo at den er laget for å bruke revolverpatroner, men ville det ha noe for seg å lade patroner til dette våpenet med riflekrutt? Eller blir det bare feil og farlig?

Link to comment
Share on other sites

Til denne riflen har jeg så langt kun ladet med VV N - 110 som er relativt seintbrennende krutt sett i sammenheng med revolverpatroner. Noen bruker dette kruttet til bla .222 og .223, men da blir det som et hurtigbrennende riflekrutt å regne.

 

Etter mitt syn er dette et fornuftig krutt å starte med dersom du skal lade revolverpatroner og ikke har ladet før siden det gir god fylling i hylsene, og at det derfor er lett å ha visuell kontroll.

 

Men uansett, så er Hassel sitt råd det beste: begynn med tabeller fra kruttprodusenter i starten !

Link to comment
Share on other sites

Jeg har i dag skutt langhold med 44 mag og sub hastighet med 350 gr kule og det fungerte over all forventning.Fine forhold uten vind og litt snø på bakken gjorde at kule nedslagene var lett å se.

Har funnet ut at 350gr støpt kule fra LBT og 7,7gr vitavouri N340 akurat går under lydens hastighet.

Skaut meg inn på papp på 100m og prøvde meg på selvanviseren på 400m.Kikkerten har 20mill i retiklet og jeg la på 21. :D:D:D Stoort smil da anviser arma slo ut.Denne var ikke vanskeig å treffe i det heletatt på 400m.Dette er en to delt selvanviser som er som en overkropp og hode.På 350m henger det gong på 20x25 cm og her måtte jeg holde17 mil opp for å treffe.Selv om kula har sub hastighet smeller det godt i gongen når kula treffer.Skal nå lage meg en klikktabell og teipe på kikkerten så er jeg "good to go" for rådyrjakt neste høst.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har ikke prøvd dioptre sikter som sitter såpass langt fram Malle, men sikkert verdt et forsøk ja. Ang. ladninger er det vel fortsatt det seneste kruttet som kan gi makstrykk som er egnet.

Har ikke prøvd noe senere enn N 110 i .357/.44, og kun i pistol.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Har nå fått testa Rugeren min i 44 ganske mye.

Den har påmontert en A-tek demper.Jeg er litt skeptisk til å skyte med blykuler og gaschek med demperen på,så derfor skyter jeg tung blykule uten gc.Når ei støpt kule i 325m/sek forlater løpet i min ruger er den ikke stabil og jeg kan se urunde hull i skiva på 100m.Presisjonen er heller ikke noe å skryte av med sub ladninger.Har nå testa med N110 krutt og 350gr blykule.Hastighet på 440m/sek.

Dette ble noe annet.Sosiale 5 skudds samlinger på under 5 cm på 100m.Jeg tror jeg dropper sub hastighet med så tunge kuler og ladder den opp mot max i stedet.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har fått sendt noen hundre skudd gjennom min også -en oppsummering med bilder kommer i en ikke alt for fjern framtid- og har funnet noen ladninger som gir god presisjon. Når det er sagt, så er dette en førdømt vanskelig rifle å skyte gode samlinger med siden den fordrer et tonn med konsentrasjon for hvert skudd!

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Håper at det siste året har produsert ny informasjon vedrørende disse riflene. Flere ladetips, tips til presisjonsfremende børsemakerier og ikke minst tips til hvilke forhandlere som har fått fylt opp hyllene sine med nye børser ønskes.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Hei!

 

Nei, jeg har ikke fått skrevet del to siden det siste halvannet året har krevd andre hensyn. Jeg har ikke skutt med riflen siden 7. mai i fjor.

 

En annen årsak er at jeg har mistet "tenningen" for kammeret. Dette av mange årsaker, men først og fremst av at jeg er drittlei all kranglingen mellom selvutnevnte bedrevitere og det smale fokuset hva emner angår.

 

Jeg kommer antagelig ikke til å skrive noen del to. Jeg er iinnom her daglig -siden jeg er for lat til å endre "startside" i nettleseren- og fordi at det tross alt finnes en del hyggelige og kunnskapsrike folk her fortsatt.

  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...