Daywalker Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Nå er det snart fastelaven og i den forbindelse trenger jeg en god bolleoppskrift. Noen som har en konge oppskrift å være av med?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolverine67 Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Jeg vet bare hvordan man putter en bolle i ovnen...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
starhagle Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Jeg vet bare hvordan man putter en bolle i ovnen...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hollako Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Poster denne her. Ikke bare god, men sinnssykt god, iflg posteren Kine79: http://forum.nybaktmamma.com/showthread.php?t=452452 Beklager kilden, det er fra et forum som nok står langt fra dette rent innholdsmessig, men det får du leve med. Dessuten tror jeg det er smart å gå tidlig topic i en slik tråd, ellers blir det bare sånn, punkt 1 Gå på byen, pkt 2 speide rundt for å se om det bli noe pkt 3.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barskekarsten Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Den som står bak på Møllerens hvetemelsposer er god. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pripyat Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 De eneste gangene jeg eter boller er når det kommer i kombinasjon med mus... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mS Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 For de som ikke er så "manndige" at de bruker Hoppes #9 som etterbarberingsvann og kun spiser RSP, her er en helt OK bolleoppskrift: 1L Hvetemel av god kvalitet 1pk tørrgjær 0,35L helmelk (eller vikingmelk...) 100g smør (minst) 0,125L sukker 2-3 ts kardemomme egg eller melk til pensling Rikelig med rosiner Bland 90% av melet, sukker, krydder og gjær. Smelt smør og bland inn melken, når blandingen holder ca 40 grader blandes den inn med det andre Om blandingen er litt løs/våt ha i resten av melet Elt deigen skikkelig lenge (10 min med maskin, betydelig lenger manuelt) Ha i rosinene mot slutten La deigen heve til dobbel størrelse (ca 20 minutter) Elt/kna deigen grundig Del i ca 15 boller Etterheves i ca 1/2 time Pensle med egg og/eller melk stekes 10-15 minutter ved 180 grader Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Ville ha teke berre 100g sukker, eg tykkjer dei blir betre då. Og gjerne eit egg oppi væska! Men folk kan jo variere som dei vil. Mykje kardemomme, okke som, den er halve poenget tykkjer eg! Tommelfingerregel: jo blautare deigen er, jo betre blir bollene. Om ein let deigen stå med berre 9dl mjøl, vil ein god del av væska bli absorbert av stivelsen, og deigen blir fastare. Eg ville ha spart den siste deciliteren mjøl til sjølve utbakinga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjortork Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Jeg bruker denne oppskriften, basert på en i Cappelens Kokebok fra 1991: 50 g gjær eller tilsvarende tørrgjær (jeg bruker 1 pose Idun tørrgjær til søt bakst) 125-150 g smør eller margarin 5 dl melk 1/2 ts salt 1 dl farin 1.4-1.5 l (ca 850 g) siktet hvetemel Egg til pensling Smelt fettet i kokekar, tilsett melken og sukkeret, og varm blandingen til fingervarmt. Bland gjæren ut i væsken (og la det stå til det bobler litt). Bland mel inn i væsken til du har en ok klistrete guggedeig - det skal IKKE være som en vanlig brøddeig, som slipper bollen ved elting. Spar på resten av melet (skal ikke være mye igjen) til utbakingen. La deigen heve minst en time, det går også helt fint å slå den ned og la den heve en gang til. Ta deigen ut på bakebordet og arbeid den så noenlunde smidig. Bak ut til boller, skillingsboller, horn, fletter eller hva det nå måtte være. Ønsker man ekstra saftige boller kan det være lurt å sette bollene litt tettere på bakebrettet så de klistrer seg inntil hverandre under heving nr. 2, jeg pleier å la dem heve ca. 45 minutter. Bollene pensles med sammenvispet egg (som skal holde romtemperatur) og stekes i ovnen på 250 grader i 8-10 minutter. Følg med hele tiden, da erfaringen min tilsier at det er nokså små marginer. Oppskriften foreslår også malt kardemomme men det er ikke jeg så hypp på. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daywalker Posted February 4, 2013 Author Share Posted February 4, 2013 Regnet med "bolle iovnen","bollemus" osv osv kom på banen når man poster spørsmålet om bolle oppskrift på et jakt og våpen forum hovedsaklig for menn. Men det er bare helt konge. Takk for en god latter og opp til flere gode oppskrifter. God dag kammerater... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goatboy Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Må få sitere Aircooled fra den store "Du vet at du er ladenerd" tråden. ..når du skal bake boller, starter 10% under det som er oppgitt og jobber deg oppover, mens du vurderer trykktegn på baksten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rapp Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Jeg fikk for noen år tilbake en veeeldig god bolleoppskrift av min daværende Danske kjæreste- jeg glemmer den aldri. Men jeg er ikke sikker på om jeg vil gi den fra meg heller Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daywalker Posted February 4, 2013 Author Share Posted February 4, 2013 @Rapp Det vil nok hun også sette stor pris på at du ikke gjør. Når det kommer til "oppskrifter" kan damer være litt kilne sånn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted February 8, 2013 Share Posted February 8, 2013 "Hemmelege" oppskriftar er noko av det teitaste som finst, tykkjer eg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xesray Posted February 8, 2013 Share Posted February 8, 2013 oysteinlarsen: +1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daywalker Posted February 9, 2013 Author Share Posted February 9, 2013 Da var bolle prosjektet trygt i havn. Hollako@ Den oppskriften ble himmelsk god. Så stor takk til deg og dere andre. Æren er i behold når svigermor kommer på kaffe i morgen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.