Jump to content

Lokking av kråke og ravn


sealie

Recommended Posts

Tenkte å lage denne tråden for å samle gode triks og samtidig kunne fortelle om mine egne erfaringer ved lokking av kråke og skjur. Jeg kommer primært til å snakke om solo-lokking eller lokking kombinert med hubro - som er den mest vanlige taktikken. Jeg vil foreløpig ikke skrive om hareskriklokk og lignende. Jeg vil forsøke å oppdatere tråden så godt som jeg kan med nyttige tips som kommenteres lengre nede i tråden. Tips om lokking med kråkebulvaner mottas med takk. Jeg tar forbehold om at denne tråden kommer til å editeres hyppig etter behov og tips.

 

PS! FØLGENDE JAKTFORMER ER PRIMÆRT MYNTET PÅ HAGLEJEGERE.

 

Forarbeid og valg av lokasjon

 

  • Forsøk å finne et sted hvor kråka trekker ofte. Tidlig morgen eller formiddag er erfaringsmessig de beste tidspunktene å jakte kråke eller ravn på. Også i skumringen (av og til avhengig av trekket) I nærheten av søppelfyllinger eller store friområder med skog er ideèlle. Tenk også på en plass hvor lyd bærer godt, da du vil få inn kråker/ravn fra lengre avstand. Tenk også på plasseringen av skjulet da dette er utslagsgivende på vinkel på skuddområder.
  • Viktig skjul og kamuflasje er ekstremt viktig. Kråkene ser veldig godt, og vil primært avsløre deg ovenfra. Sørg derfor for å ha godt med dekke over deg, uten at dette går på bekostning av skuddmulighetene og muligheten til å svingle hagla godt både til sidene og oppover. Ståhøyde er en fordel. Unngå å peke pipe eller andre ting ut av skjulet da dette er iøyenfallende. Blinking i våpen vises godt. Bruk kamuflasjetape om nødvendig. Dekk godt til ansikt og hender og ellers medbragte ting som ligger i skjulet. Løvkamo eller generelt god kamuflasje av kroppen er viktig, selv inne i skjulet.
  • Last ned kråkelyder fra nett (eks. http://svartkrutt.net) og "komponere" din egen CD-plate vha et brenneprogram. Å spille samme lyd gang på gang spiller ingen rolle, så rekkefølgen er ikke så nøye. Ha gjerne et par spor med ravnelyder også da ravn også vil komme inn. Skaff deg deretter en liten nett kassettspiller som du ideèlt sett kan henge opp og bevege lett på (vi kommer tilbake til dette senere)
  • Ha med en lang-, stiv og tynn planke eller hugg ned et egnet høyt og slankt tre for å sette hubroen i toppen av. Rensk av greiner av denne da det blir lettere å plassere stammen langs et tre. En hubro foretrekker ofte høye trær. Finn derfor et høyt og godt synlig tre som du plasserer stammen med hubroen i topp ved. Bruk tau for å feste stammen din til treet om nødvendig. Sørg for at hubroen stikker såvidt opp av trekrona og står noenlunde i vater. Hubroen burde nå lage en siluett som vises på lang avstand i toppen av treet. Plasseringen av hubroen burde være innen skuddhold (10-30m) da kråkene/ravn vil mingle rundt denne og sannsynligvis stupe/slå etter den. Hubroen som benyttes kan være en plasthubro (fjærkledd eller "standard") eller en utstoppet hubro. En annen stor utstoppet rovfugl (hauk, falk, ørn) vil sannsynligvis gjøre samme nytte.

 

Selve jakta

 

  • Å jakte flere sammen er ingen dum idè. Heller ikke dumt er det å ha flere skjul for dette formålet som dekker ulike vinkler.
  • Unngå å skyte første kråke som ankommer. Dette er ofte speiderfugler, og vil tiltrekke større mengder dersom dem får være for seg selv. Ikke minst blir resten av flokken mistenksom om speiderfuglen ikke vender tilbake.
  • Første skutte fugl bør henges i "klørne" på hubroen da dette erfaringsmessig gjør kråkene mer vågale og aggressive.
  • Benytt gjerne skutte kråker og "Y"-kvister i trær til å henge opp døde kråker, dette for å gjøre det tilsynelatende tryggere for kråkene å lande.
  • Bruk CD-spilleren flittig, og heng den gjerne opp slik at den er lett å vende på for å spre lyden over et større område. Juster lyden etter hvor nært fuglene er. Som oftest lager 3-4 kråker (sammen med hubroen) så mye bråk at du sannsynligvis kan skru CD-spilleren av. Sørg derimot for at det aldri blir stille, da dette virker mistenktsomt for kråkene som kan ta avstand eller flykte. Heng gjerne CD-spilleren et stykke unna skjulet for å avlede oppmerksomheten bort fra skjulet.
  • Unngå raske bevegelser selv om du er i skjulet. Bevegelser merkes veldig godt av kråka, og en slik feil er nok til å spolere resten av jakta.
  • Bruk gjerne CD-spilleren for å "holde koken" selv etter du har skutt en fugl. Dette øker sjangsen for at dem som skremmes kommer tilbake.
  • Aldri la det bli helt stille da dette kan oppleves som truende for fugl som er på tur inn.
  • Ravn er som regel langt mer tilbakeholden enn kråke, med mindre dem er i store antall. Forsøk derfor å få inn skudd tidlig for å øke mulighetene.
  • Unngå å oppholde deg utenfor skjulet da dette vil skremme kråkene, og trolig avsløre skjulet ditt. Døde kråker kan ofte virke provoserende for kråkene sammen med hubroen, så la disse ligge.

 

Når burde man ikke jakte?

 

  • Utenfor jakttidene
  • I fredningstider
  • I alt for mye nedbør eller alt for mye vind. Kråka/ravn er verken glad i å bli for våt på vingene og er generelt sett dårlige flygere.

 

Om lokking med lokkefløyter

 

Å lokke med lokkefløyter er kombinert med overnevnte jaktmetode svært effektivt. Selv når det kombineres med CD-spiller. Jo mer bråk, jo bedre. Lyden og styrken på fløyten burde dog justeres med avstanden til fuglen du lokker inn. På lengre avstander, kan du bruke høyere volum - mens på nærmere hold kan du justere lyden etter avstand. Det finnes utallige forskjellige kråkefløyter, og utvalget er stort. Merk at majoriteten av fløytene er "tunet" til amerikanske kråker som egentlig ikke minner om vår egen. Men sånnsett har jeg selv hatt gode erfaringer med den amerikanske varianten også. Her er noen eksempler på lokkefløyter:

 

  • Faulk's C-50 Crow Call
  • Brunst Crow Call (kopi av overnevnte)
  • Primos Crow Call
  • Sam Neyt's Crow FT2 Crow Call
  • Hubertus Crow/Duck Call
  • Nordik Crow Call

 

Felles for dem alle, er at "baselyden" skal være et jevnt gurglende "brom" fra magen. Som om du harker med leppene samlet. Øv på å ikke bruke for mye luft, da de lengste ropene dine krever en del luft. Om du blåser denne lyden gjennom fløyta, får du en gurglende kråkelignende lyd. Krom hendene rundt fløyta for å variere lyden mest mulig likt en ekte kråke. En av mine nyligste erfaringer, er at lyden man produserer spiller en stor rolle. Som oss selv, har kråkene også sitt eget vokabular som dem snakker seg mellom med. Å bomme på disse lydene, kan praktisk talt ødelegge hele hakta (og i verste fall jaktområdet ditt) Det viktigste å få med seg er antallet "KRAAAAA". Merk at forklaringen på amerikanske Youtube-videoer eller bruksanvisninger på fløyter kan være feil i forhold til vår egen art - og bør styres unna.

 

Her er en kort beskrivelse av ropene du burde holde deg til:

 

(Jeg kommer til å referere til "KRAAA" for mellomlange lyder og "KRAAAAA" for lange)

 

Matrop

 

KRAAAAA-KRAAAAA-KRAAAAA-KRAAAAA (x 4, lange)

 

(KOM HIT! JEG FANT MAT, OG DET ER NOK TIL OSS ALLE!)

 

Dette brukes om en kråke har funnet mat som den vil varsle andre om. Kan brukes for å lokke inn kråker fra lengre avstander

 

Hallorop

 

KRAAA-KRAAA (x 2 mellomlange)

 

(HALLO! KOM HIT'A!)

 

Det mest vanlige ropet som kråkene bruker for å velkomme andre som slutter lag med dem. Kan brukes for å få kråkene inn fra litt avstand.

 

Oppmerksomhetsrop

 

KRAAA-KRAAA-KRAAA-KRAAA (x 4 mellomlange)

 

(RIIOOOT! Her er det bråk!)

 

Alle kråker er ute etter å terge rovfugler, rovdyr, katter eller lignende. Når dem finner noe tergeverdig, bruker dem dette ropet for å få oppmerksomhet fra andre. Dette vil være primærropet ditt for å få oppmerksomhet og ellers bruke i nærheten av hubroen.

 

Nødrop (distress)

 

KRAAA-KRAAA (x 2 mellomlange, hysteriske, hulkende)

 

(JEG ER TATT, HJELP MEG!)

 

Dette er et meget effektivt særlig i bruk med hubro. Dette immiterer en fugl som er tatt av rovdyr, og andre fugler vil komme til unnsetning. Av en eller annen grunn, reagerer skjur veldig på denne lyden. Pusteteknikken kan minne litt om hareskrik, og skal høres LIDENDE ut.

 

Varselrop

 

KRAAA-KRAAA-KRAAA (x 3 mellomlange)

 

(Fare på ferde! Kom dere bort!)

 

PS! Dette ropet burde du i HØYEST GRAD unngå å produsere, da det sannsynligvis vil skremme kråker i nærområdet om det høres. Tommelfingerregelen er at du aldri burde gjøre 3 sammenhengende rop da dette vil skremme kråkene. Husk derfor på å ikke bli overivrig å blåse deg selv fri for luft, slik at du ender på 3.

 

(Om noen har tips på andre rop/skrik for EUROPEISKE KRÅKER, setter jeg pris på tips)

 

Generelle tips om bruk av lokkefløyte

 

  • Bruk fløyten ofte da opphold vil få kråkene til å trekke seg unna for å observere (eller i verste fall fly bort) Lokker du uten skul (med løvkamo eller lignende) burde du forflytte på deg om du ikke lokker inn noe på 5-10 minutt. Min erfaring er at dem kommer om dem er i nærheten. Ellers er dem ikke interessert, eller har mere spennende ting å sjekke ut enn lydene du produserer.
  • Bruk hulrommet i hendene for å variere "pitch" på ropene dine. Om du trener på dette, kan du etterligne flere kråker i samme rop, eller sekvens.
  • Lokk gjerne rett etter skudd, da tvilere muligens vil komme tilbake.
  • Om du lokker med hubro, så kan du gjerne holde tilbake til du har lokket inn 3-4 fugl. Levenet dem lager, øker sjansen din for å få inn flere etter skudd.

 

Nyttige videoer med tips og triks:

 

ScooterEngan's kråkejaktvideo med mange gode tips og triks. Mange av dem har jeg skrevet i tråden allerede.

 

 

Sam Neyt produserer selv lokkefløyter for vår kråke (Corvus cornix) og har laget en instruksvideo for hans fløyte, men som også fungerer med andre medium-/long reed kråkefløyter.

 

 

Bidragslogg:

 

16.04.12 - Lagt til overnevnte overskrift.

18.04.12 - Endret punkt om henting av døde kråker samt. apportør. Takker LarsM/ErikR for tilbakemelding.

20.04.12 - Oppdatert med nye rop

10.07.12 - Korrigert et par skriveleifer

02.07.13 - Lagt til tips om opphengig av kråker i Y-greiner og lagt til videoseksjon med ScooterEngan's video. Takker ScooterEngan for tips!

27.11.13 - Lagt til ny Youtube-video av Sam Neyt

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Kan man bygge seg en godt kamuflert jaktplass og bruke denne flere ganger, eller vil kråka fort lære at dit drar vi ikke flere ganger? Greit å vite ut fra hvor mye jobb man skal legge i å lage skjulet. Er det greit å være der på kvelden før og forberede, eller gjør du dette på morgenen når du kommer til lokkeplassen?

 

MVH

Andreas

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror dette er veldig individuelt da dette vil variere på trekket. Noen trekk er så "befolket" og har så god gjennomlufting at du trolig kan stå der sessong på sessong. Andre områder hvor samme fuglene holder seg i samme område, vil kråkene etterhvert lære seg at lydene fra området du står er bogus...

 

Det er også en kjennsgjerning at kråkene kan lære seg lyd på fløyter og andre ting som vil avsløre seg. Om man merker at et område "dabber av", er det kanskje greit å prøve på en annen plass. Sånnsett er det kanskje lurt å lage et "mobilt" skjul som lar seg demontere lett. Har sett folk som bruker rammeverket til gamle hustelt og lignende for å bygge skjul. Kanskje et tips :-)

Link to comment
Share on other sites

Kan man bygge seg en godt kamuflert jaktplass og bruke denne flere ganger, eller vil kråka fort lære at dit drar vi ikke flere ganger? Greit å vite ut fra hvor mye jobb man skal legge i å lage skjulet. Er det greit å være der på kvelden før og forberede, eller gjør du dette på morgenen når du kommer til lokkeplassen?

 

MVH

Andreas

 

Finn ut hvor kråka trekker oftest og lag deg en jaktplass.

Jeg har erfart att de ikke kommer tilbake ved mye action.

Har derfor mange plasser jeg sitter, rulerer på plassene.

Ved soloppgang og lite vind er det best å ta den.

Husk GOD kamuflasje og lite bevegelser, kråka ser godt bevegelser men ikke stillestående objekter.

Jeg ordner meg nye plasser nå som kråka ikke har jakttid! :wink:

Dette er da mine erfaringer, kan hende att noen andre har andre erfaringer :wink:

Link to comment
Share on other sites

Du skriver at man skal hente fugl imens man jakter, og at døde kråker skremmer de andre.

Når man jakter på åtet er dette viktig, men om du jakter med hubro vil jeg påstå at det er helt feil. Kråkene kan se deg når du henter andre fugler.

Når det ligger døde kråker rundt hubroen blir kråkene heller aggressive, enn redde.

Link to comment
Share on other sites

Jeg burde nok supplert med at du burde apportere/hente fugl når man ikke ser fugl i nærheten. Men jeg er faktisk litt uenig i at man burde la kråkene ligge. De tilfellene jeg har hørt om at dette gjøres, vil kråkene med tiden sky området. Men mulig jeg tar feil, for all del :-)

Link to comment
Share on other sites

Du skriver at man skal hente fugl imens man jakter, og at døde kråker skremmer de andre.

Når man jakter på åtet er dette viktig, men om du jakter med hubro vil jeg påstå at det er helt feil. Kråkene kan se deg når du henter andre fugler.

Når det ligger døde kråker rundt hubroen blir kråkene heller aggressive, enn redde.

 

Ja ved bruk av hubro og lokk er det ofte en skikkelig trigger at fugl ligger strødd rundt om. Jeg mener at man absolutt ikke bør plukke opp død fugl. Du røper dessuten skjulestedet ditt om man henter de. Hadde ikke funket på mine jaktplasser. Har prøvd;)

 

Det som i bunn og grunn er det viktigste med lokk etter ravn og kråke: Bra skjul, god camo, sakte sakte bevegelser, bra vær samt finne kråkenes trekkrute som trådstarter skriver. Tid på året spiller også veldig inn og årene er rett og slett veldig ulike. Ene sesongen kan man ha super jakt, mens andre sesonger er det elendig. Litt vind er bra, samt sol. Finn deg en tildekket plass der det er skygge. Vinden beveger treene nok til at eventuelle bevegelse skjules.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mykje bra her! Håpar denne jaktformen kjem meir fram. Er alt for mangen eggerøverar i skogen dessverre. Snart ikkje rypa igjen her heima. Få veit kor rå denne jaktformen kan vera.

Men er viktig å lesa seg opp på info før ein prøver seg på kråkejakta. Sinnsykt smarte fuglar, er vel derfor det er så mange av dei og. :P

Www.jaktogvillmat.no står det om min versjon av kråkejakta.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har opplevd at kråkene kommer stømmende når jeg har skutt ei kråke med 223 rifla mi. Uten at jeg lokker eller gjør noe annet. En gang klarte jeg faktisk å skyte nr. 2 som landet i samme busken som mesteparten av den ( V-max) skutte kråka ble hengende i. Men de fleste flakset bare rundt busken og skrek og bar seg. Det var tydelig at ei kråke som ble drept lokket til seg andre kråker.

Link to comment
Share on other sites

Mykje bra her! Håpar denne jaktformen kjem meir fram. Er alt for mangen eggerøverar i skogen dessverre. Snart ikkje rypa igjen her heima. Få veit kor rå denne jaktformen kan vera.

Men er viktig å lesa seg opp på info før ein prøver seg på kråkejakta. Sinnsykt smarte fuglar, er vel derfor det er så mange av dei og. :P

http://Www.jaktogvillmat.no" target="_blank står det om min versjon av kråkejakta.

 

Jaktet mye kråke i år, her er det ikke ryper eller storfugl igjen desverre... Få jægere som jakter kråke her også :cry:

Ræven lever også godt her i nord på grunn av lite jakt...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Om dere har smart telefon feks iphone kan dere laste ned njff sin app og kjøpe lokke appen som selges i tillegg, der har dere mange lokke lyder til bla rev, kråke, rådyr, hjort, gås, and osv....

 

kostet 21kr og lydene virker virkelig naturtro... Skal prøve appen nå når revejakta og kråkejakta begynner!!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Om dere har smart telefon feks iphone kan dere laste ned njff sin app og kjøpe lokke appen som selges i tillegg, der har dere mange lokke lyder til bla rev, kråke, rådyr, hjort, gås, and osv....

 

kostet 21kr og lydene virker virkelig naturtro... Skal prøve appen nå når revejakta og kråkejakta begynner!!

 

Har selv lastet ned denne appen, redigerte inn flere lyder og la den til i musikkbibloteket på mobilen, funka som hakka møkk;) eneste du er avhengig av er en god brukbar diskanthøytaler som "bærer" lyden langt avgårde.

Kjøpte nylig før jakta startet en kråkefløyte, å det viste seg å være nyttigere, dette har med att fløytalyden går langt og høres godt;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hei!

 

Jeg har prøvd å dra på ettermiddag med salongrifla og åte men det har ikke resultert i noe fangst! Jeg blir oppdaget idet jeg går ut av bilen, det virker som kråkene da står vakt og varsler andre kråker som prøver å lande ved åta!

 

Hadde jeg hatt en hagle sammen med kamoteltet kunne jeg sikkert ha skutt noe! Har en lokkefløyte som heter Faulks Lokkefløyte, den får jeg til å virke godt på ravn men kråkene kommer ikke! (må sikkert øve mer på kråkelyd) uansett så er min erfaring at man lykkes best tidlig på morgen! :winke1:

Link to comment
Share on other sites

tenkte det var på tide å bringe denne fram i lyset igjen :P men hvordan tror dere det er å jakte ved ettermiddag - kveld på kråke med hubro? eller er dette bare morgen-jakt?

 

Har erfart at kråkejakt er best fra morgenen av. Jakten kan gjerne være god helt til tupå ettermiddagen så dabber det helt av. Det er viktig at man går ut fra morgenen av og forblir i skjulet. Døde fugler må man bare la ligge ellers blir du fort avslørt.

 

Hvis du lokker på ugunstige tidspunkt eller når du vet du er sett, risikerer du at fuglene har skjønt greia og kommer kanskje ikke igjen på lange tider.

Link to comment
Share on other sites

Så lenge kråkene ikke har sett deg så skal det gå bra med å lokke dem inn;) men har de sett deg så er det egentlig bare å pakke sakene å finne på noe annet... Virker som det er vansgeligere å få dem inn på lokk nå når det er bær og mye innsekter i marka... Tror det er bedre rundt jakt stopp/start, eller når det er mindre mat og finne i marka;)

Link to comment
Share on other sites

Har erfart at kråkejakt er best fra morgenen av. Jakten kan gjerne være god helt til tupå ettermiddagen så dabber det helt av. Det er viktig at man går ut fra morgenen av og forblir i skjulet. Døde fugler må man bare la ligge ellers blir du fort avslørt.

 

Hvis du lokker på ugunstige tidspunkt eller når du vet du er sett, risikerer du at fuglene har skjønt greia og kommer kanskje ikke igjen på lange tider.

 

ja er ikke akuratt den som skyter mest kråker, sist jakt var vel 12 juli :lol: som endte med at det var 4 fugl utenfor skuddhold :evil: så har noe ugjort med disse fuglene! :twisted:

Link to comment
Share on other sites

Ser at de fleste som jakter kråke, bruker hubro, her selv jaktet med hubro, men har etter hvert funnet ut at å jakte med kråkebulvaner er mye mer effektivt. jaktet et år med due bulvaner som jeg hadde malt i kråkefarger, og det fungerte faktiskt ganske bra, men må si at jeg revulusjonerte kråkejakta for meg selv da jeg handlet inn 12 kråke NRA-FUD's. Kråkene er lettlurte og slår seg ned som bare det! Jaktformen ligner veldig på duejakt-metoden, men må si at kråkejakt er vell så spennende. morsomt å lokke inn kråker for hånd! Det er flere fordeler med å jakte med bulvaner vs hubro; skuddene blir lettere, man får inn flere kråker (min erfaring), mindre styr med å sette opp bulvanene (i og med at man må sette hubroen opp i et høyt tre).

Link to comment
Share on other sites

Her hos meg har ikke kråkene slått seg ned på FUDs'ene i det hele tatt; de har kun fløyet over. Fikk heller ikke skutt da jeg satt altfor godt skjult med kun en liten åpning mot lokkefuglene... Det har heller ikke hjulpet å bruke lokkefløyte for å få dem ned.

Link to comment
Share on other sites

@alixero

sett de gjerne opp i to puljer, ikke så veldig nøye hvordan de står, men sett de opp mot vinden. V og U formen fungerer den å, samme konsept som med andre fugler man posterer med lokkefugel på, som dua og gåsa.

@philipp

du må finne ut hvor kråka beiter og sette opp fudsa der. Nå og utover høsten samler kråkene seg i større flokker, og det blir enklere å spore opp hvor de samler seg. Med hubro kan du sette oppsettet midt i trekkruta, men med bulvaner må du sette oppsettet hvor trekkruta ender.

Link to comment
Share on other sites

Ja, mer enn godt nok. Hadde TETT bladverk på alle kanter bortsett fra ei lita luke foran meg, som kråkene mer eller mindre måtte lande for å se gjennom da "vinduskarmen" også var rimelig bred. Gikk også ut før det ble lyst.

 

Har ellers også satt opp kråke-FUDs'ene under duejakta, og man vet jo aldri, men de vil altså ikke ned.

Link to comment
Share on other sites

husk å ikke spille av samme lyder som når du jakter med hubro, bruk heller fløyte enn cd-spiller og lag mer rolige "beitende" lyder, spessielt når fuglene er på vei inn. Kråkejakt er en kunst som tar tid å lære, gjelder bare å knekke koden, og eneste mulighet for å gjøre det, er å prøve på nytt :D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Er det noen som vet hvor en kan få kjøpt plasthubro og en god lokkefløyte?

 

jeg kjøpte hubroen min på xxl for 400 kr og har kjøpt brust sin lokk på jakt og friluft for 300, men har også kjøpt en som ser ganske lik ut fra kristoffer clausen for 400 (men som gikk tapt under jakta i fjor :evil: )

Link to comment
Share on other sites

Har samme problemet... Nesten som om de blir kjent mæ hvilken lyd du lager:p må sikkert kjøpe meg ny fløyte... Noen som har ei fløyte å annbefale?

 

prøv å lag andre lyder med lokken, forskjellige lengder på draga og trykk... hører dette kan hjelpe men har ikke prøvet det i praksis :winke1:

 

eller så kan du prøve å bruke cd-spiller eller bruke appen til NJFF

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...