Jump to content

Alkohol i maten?


Ørret

Recommended Posts

Jeg er ikke så avansert på kjøkkenet enda, men håper på å kunne utvide min horisont. Ser at i mange retter skal det vin i sausen, whisky som marinade osv. Lurer på om alkoholen forsvinner eller om man faktisk kan få promille etter en bedre middag uten noe i glasset?

Link to comment
Share on other sites

Tja. Nokre minutt. Avheng av kor mykje avdamping du har. Om maten skal vera ukokt, fordampar ikkje alkohylene, nei. Fekk smaka ei tiramisú-kake i går som garantert hadde gjeve ein avholdsmann eit par månader med dårleg samvit...

 

Gravid eller avholds? Hugs at du må opp i jamnleg inntak på over to einingar (=glass øl, glass vin eller 2cl brennevin) kvar dag før det blir nokon som helst risiko for føtalt alkoholsyndrom. Er du losjemann med ordensband og Svagdrycka i champagneglasset...tja, då er vel uansett ikkje sjansane særskild store for at du har ei flaske merka "Mat-whisky" i skapet? (Eller eventuelt at du hadde lurt nokon som helst om du hadde det..)

Link to comment
Share on other sites

Hm. Har aldri tenkt lenger enn at opptaksraten for alkohol som er kapsla inn i fiber, fett og protein bør vera såpass langsom at kroppen sjølv bryt den ned i god takt før du kjem opp i den magiske null-komma-toen. Skjønt, det hadde nok kome eit fint raudt lys rett etter at eg åt det kakestykket med vindynka italiensk kremkake. Om det hadde gjeve same utslaget på ei blodprøve er eit anna spørsmål.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Takk. Hvor lenge må det koke? Hvis man skal lage mat som ikke skal koke/steke, kan man vel ikke bli kvitt alkoholen? Må man bruke essens isteden?

 

Mange oppleste og vedtatte sannheter innenfor mat, og alkohol i maten er en av dem. Alkoholen blir faktisk veldig lenge i mat, og en koketid på 10 minutter er langt fra nok hvis man vil fjerne alt av alkohol. US Department of Agriculture’s Nutrient Data Laboratory har gjort forsøk på akkurat dette, og undersøkelsen kan leses her: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/D ... retn06.pdf

De relevante resultatene kan leses på side 12.

Det samme gjelder for "lukking av porer" ved hjelp av steking. Smaken blir bedre, teksturen bra, men blir stekeskorpa vanntett? Mjæ.. mange strides om det.

Kanskje off topic, men er man nerd så er man nerd.

Link to comment
Share on other sites

På en fest rundt 90 tallet der jeg var med, ble det laget en slags gryte av ymse slag sent på natten. (Nattmat)

Slengte kokken nesten en 1/2 liter med Hjemmebrent sammen med gryten/tykk suppe.

Vi spiste og så husker jeg ikke mere.

Mulig var litt for mye Alkohol? :shock:

Link to comment
Share on other sites

Det samme gjelder for "lukking av porer" ved hjelp av steking. Smaken blir bedre, teksturen bra, men blir stekeskorpa vanntett? Mjæ.. mange strides om det.

Kanskje off topic, men er man nerd så er man nerd.

 

Same gjeld salting av biffen. Den blir korkje seig eller tørr av å få salt på seg i god tid før steiking. Tvert i mot, seier somme.

 

Rødvin og blekksopp, derimot. :shock:

Link to comment
Share on other sites

Nja. Ren alkohol (96 vol% ved atmosfærisk trykk) fordamper ved 78 grader, men kokepunktet stiger etterhvert som blandingen blir svakere. Kurven under viser alkohol/vann blanding, noe som også er en forenkling av problemstillingen, men den gir i alle fall en ide av hva som skjer:

 

bpcompn1.gif

Link to comment
Share on other sites

Gammal visdom seier at alkoholen fordampar på 78 grader, så viss du kokar litt, så blir alt vekke. Men alle veit og at vatn fordampar på 100 grader, kor lenge må ein koka før alt vatn er vekke i ein rett? Viss ein brukar hovudet og moderate mengder trur eg neppe dette er eit problem. Det blir litt som å skulda på konjakksjokoladen når ein blir teken med promille. Berre sprøyt frå ende til annan.

Link to comment
Share on other sites

Les Posten til Thor. Ren sprit koker ved 78grader, rent vann koker ved 100 grader. Når du blander sprit og vann er det ikke slik at de ulike stoffene i denne væsken koker ved forskjellig temperatur lenger. Hele væsken koker ved samme temperatur, men kokepunktet vil ligge et sted mellom 78 og 100 grader. Har du bare en desj sprit i sausen vil sausen koke på 98-99grader, har du bare en desj saus i spriten vil spriten koke ved 80-82 grader. Etc.

 

Dette vil si at spriten fordamper gradvis etterhvert som sausen koker, men all alkohol er ikke borte før sausen er kokt tørr.. (Dette er grunnen til at man kjøler dampen når man brenner sprit, slik at vanndampen resirkuleres mens alkoholdampen ledes bort. Følger man med på koketemperaturen til satsen kan man da avslutte når denne temperaturen nærmer seg 100 grader.)

Men hele trikset her er jo å bruke hodet litt. Har du en halv dram i en halv liter saus, og du spiser kanske en halv dl saus, så er alkoholmengden du får i deg omtrent som om du spiser en cognac sjokolade. Har du i hele flasken, og du sleiker pannen tom, så kan du selvfølgelig ikke kjøre bil etterpå.

 

mvh

Oddvar

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

vekker en litt gammal tråd, men men :

 

Alkohol brukes ofte som krydder i mat her i gården, men også i noen retter som en viktig ingrediens ( hjort i øl f.eks )

 

Johny walker fungerer helt utmerket og flembere kyllinglever i

akevitt, div likører ol i sauser, som krydder i stekeposer eller i marinader fungerer også helt fint.

 

 

Tror faktisk jeg har omtrent like stort forbruk av alkohol i mat, som til den... :P

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...