Jump to content

hjemmelaget krokanis (uten fryser)


mS

Recommended Posts

Kanskje ikke helt relevant til oppskrifter på vilt, men en god middag trenger en god dessert. Denne passer godt f.eks etter Sjøfuglgryte

 

Først laget man krokan, 100 gram smør, 50g hvitt sukker og 100g brunt sukker smeltes sammen

32zizoh.jpg

Når blandingen har blitt sånn passe brun og myk tilsettes ~150g grovhakkede mandler

25sagqr.jpg

Den ferdige krokanmassen helles på smurt bakepapir og settes til avkjøling (f.eks i en snøfonn)

2na2tmg.jpg

4 egg skilles i plommer og hviter, hvitene piskes stive

242ivy1.jpg

Pisk krem av en boks fløte, og rikelig med vaniljesukker

fxqmty.jpg

Eggeplommene, kremen og de stivpiskede eggehvitene blandes forsiktig sammen.

sordhl.jpg

Når krokanen er kald og hard, finhakkes den

102qa1c.jpg

Krokanen blandes enda mer forsiktig inn (ikke hell all krokanen oppi på en gang, men litt av gangen, så kan man stoppe når men synes det er nok brune klumper i isen)

11sl3ci.jpg

Ismassen helles i en 2-liter isboks

2w2gd9e.jpg

"Kuldeblanding" lages av 2-3 kg salt og 15-20 liter nysnø (eller 10-15 liter gammelsnø) som blandes godt i egnet beholder

b97meb.jpg

Isboksen graves nedi...

xbd1ex.jpg

...og dekkes med ett tykt lag snø.

2wrd8xy.jpg

Etter 5-6 timer skal isekremen være klar til bruk

xfwx8m.jpg

Slik ble det endelige resultatet

5a1a83.jpg

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

[...]Tenker på både smak og konsistens.

Smak og konsistens blir helt utmerket. Smaken kommer av seg selv med ingrediensene. Konsistensen kommer av kuldeblandingen. Hvis man bruker (vanlig) fryser, hvor varmeoverføringen er mellom -20grader luft og iskrem, fryser isen så sakte at den gjerne sjemmes av store iskrystaller, med kuldeblanding skjer varmeoverføringen mellom -21 graders væske og iskrem. Resultatet er at isen fryser så fort at det ikke rekker å bli store iskrystaller (og eggeplommene rekker ikke å skille seg ut og lage ett gult belegg på bunnen (som kan skje i vanlig fryseboks).

 

edit: "-14 grader" byttet med "-21 grader"

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Konsistensen kommer av kuldeblandingen. Hvis man bruker (vanlig) fryser, hvor varmeoverføringen er mellom -20grader luft og iskrem, fryser isen så sakte at den gjerne sjemmes av store iskrystaller, med kuldeblanding skjer varmeoverføringen mellom -14 graders væske og iskrem.
Glimrende idè. Nå er vel en kuldeblanding av salt og is faktisk hele -21.2 grader hvis den er blandet riktig.

 

Martin Ystenes har en ganske god beskrivelse av fenomenet her: http://28815.vgb.no/2010/01/13/misforstatt-om-kuldeblanding/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...