mS Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 (edited) Kanskje ikke helt relevant til oppskrifter på vilt, men en god middag trenger en god dessert. Denne passer godt f.eks etter Sjøfuglgryte Først laget man krokan, 100 gram smør, 50g hvitt sukker og 100g brunt sukker smeltes sammen Når blandingen har blitt sånn passe brun og myk tilsettes ~150g grovhakkede mandler Den ferdige krokanmassen helles på smurt bakepapir og settes til avkjøling (f.eks i en snøfonn) 4 egg skilles i plommer og hviter, hvitene piskes stive Pisk krem av en boks fløte, og rikelig med vaniljesukker Eggeplommene, kremen og de stivpiskede eggehvitene blandes forsiktig sammen. Når krokanen er kald og hard, finhakkes den Krokanen blandes enda mer forsiktig inn (ikke hell all krokanen oppi på en gang, men litt av gangen, så kan man stoppe når men synes det er nok brune klumper i isen) Ismassen helles i en 2-liter isboks "Kuldeblanding" lages av 2-3 kg salt og 15-20 liter nysnø (eller 10-15 liter gammelsnø) som blandes godt i egnet beholder Isboksen graves nedi... ...og dekkes med ett tykt lag snø. Etter 5-6 timer skal isekremen være klar til bruk Slik ble det endelige resultatet Edited February 1, 2010 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OlavM Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Åhhh, men om snø er en forutsetning så sliter jeg litt her i Qatar! Riktig nok vinter her også, men kveldstempen sliter med å komme under 20+.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Steike ta mS, tusen takk for den flotte bildetråden og oppskrifta. Den der må prøves. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Gringo Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Ble resultatet lika bra som det ser ut ? Tenker på både smak og konsistens. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haavard Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Hvilken funksjon har saltet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skyttergutt Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Hvilken funksjon har saltet? Saltet gjør at det blir kaldere. Husker ikke helt åssen det funker,men snakka om det der i en naturfagtime engang:P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiko Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Dette så rett og slett nydelig ut Takk mvh Taiko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Gringo Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Hvilken funksjon har saltet? Setter ned frysepunktet til vannet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skyttergutt Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Stemmer det,da fikk jeg friska opp i den kunnskapen også Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mS Posted February 1, 2010 Author Share Posted February 1, 2010 (edited) [...]Tenker på både smak og konsistens. Smak og konsistens blir helt utmerket. Smaken kommer av seg selv med ingrediensene. Konsistensen kommer av kuldeblandingen. Hvis man bruker (vanlig) fryser, hvor varmeoverføringen er mellom -20grader luft og iskrem, fryser isen så sakte at den gjerne sjemmes av store iskrystaller, med kuldeblanding skjer varmeoverføringen mellom -21 graders væske og iskrem. Resultatet er at isen fryser så fort at det ikke rekker å bli store iskrystaller (og eggeplommene rekker ikke å skille seg ut og lage ett gult belegg på bunnen (som kan skje i vanlig fryseboks). edit: "-14 grader" byttet med "-21 grader" Edited February 1, 2010 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ratel Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 Konsistensen kommer av kuldeblandingen. Hvis man bruker (vanlig) fryser, hvor varmeoverføringen er mellom -20grader luft og iskrem, fryser isen så sakte at den gjerne sjemmes av store iskrystaller, med kuldeblanding skjer varmeoverføringen mellom -14 graders væske og iskrem.Glimrende idè. Nå er vel en kuldeblanding av salt og is faktisk hele -21.2 grader hvis den er blandet riktig. Martin Ystenes har en ganske god beskrivelse av fenomenet her: http://28815.vgb.no/2010/01/13/misforstatt-om-kuldeblanding/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 Det så ut som en kjempeoppskrift. Det er stort sett samme måten vi lager is på. Forskjellen er at vår is er ferdig på 2-3 min. Vi fryser isen ved å helle i ett par liter flytende nitrogen (-196gr celsius) under omrøring. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.