Jump to content

Bjørnehund


Guest 1AR

Recommended Posts

Hei og hå

 

Var vitne til en heit diskusjon forrige dagen angående hunder til bjørnejakt. Og vil derfor gjerne høre hva kammerfolket mener om saken.

Diskusjonen dreide seg om: Hvilken rase egner seg generelt best til bjørnejakt? Hvilken rase vil sånn rent teoretisk gi flest fellinger?

 

Er klar over at det ikke finnes noe entydig svar på dette, og er klar over at det er store individuelle forskjeller mellom hunder innen samme rase.

 

Det jeg er ute etter er å utvide horisonten litt på temaet, og vil derfor gjerne høre meninger og erfaringer om forskjellige rasers evne når det gjelder:

 

-Å ta opp relativt kalde spor

-Spornøyaktighet

-Klovdyrrenhet

-Evne til å henge på bjørnen over tid og avstand.

-Mulighet til å få relativt småferein

 

Løs på drevet halsende eller ikke er ikke tema i denne sammenhengen.

 

Og for ordens skyld så har jeg søkt her på Kammeret og Google har vært og er min venn, men kom gjerne med gode linker hvis du har :)

Link to comment
Share on other sites

Det er elghundrasene våre da som tradisjonelt har vært bjønnhunder, dette med innjaging er spesielt mht. dette og det finnes kanskje ikke noen endelig facit på dette, hovedsaken er å komme i bjørnekontakt, spore bjørn osv, det er ikke alle som har denne muligheten.

 

I de snere årene har det kommet inn en del plotthunder, disse har en meget god bjørninteresse, ja egentlig på alle rovdyr

 

Er man tradisjonell går man for En av elghundrasene, mest brukte her er Jämthund,Gråhund og laikaene

 

Vil man prøve noe nytt og spennende skal man kanskje se på Plotthund

Link to comment
Share on other sites

Kriteriene du lister opp beskriver plothunden slik jeg kjenner den.

 

Laikaene er bra, men det gjelder å finne linjene som fungerer på bjørn. Ikke så mange som gjør det dessverre.

De er ikke kjent for å ta an kalde spor og de er ikke kjent for å henge på så alt for lenge om det drar ut.

 

Men turer det i området, så har de som fungerer på bjørn guts i mengder, og står løpet ut og litt til.

Link to comment
Share on other sites

Tror ikke det er noen forskjell på de ovennevnte raser,er nok større forskjeller innad i rasene enn forskjellen på rasene.

Er nok individer som har hatt arvelig rovdyrinteresse og de som er blitt preget på rovvilt som skiller seg ut som gode bjørnehunder.

Den Norske hunden (Strix) har vært meget dyktig, men forskjeller også i det kullet !

Link to comment
Share on other sites

Tror ikke rasen har så mye å si.

Jamthund, Gråhund, Laika, Plotthund kan vel alle fungere på bjørn.

Problemet er vel å få preget hunden på bjørn.

Har selv to jamthunder som begge jager bjørn, problemet er at det blir for tilfeldig når de slippes løs, ender stort sett med elg.

Muligheten er da og gå med dem i band til en finner spor, veldig behagelig med en jamthund hann på 2,5 år...

 

Er vel i bunn og grunn syken og jaktlysten til hunden som vgjør om den jager bjørn eller ikke, de bjørnetestene på permobjørn har jeg ingen tro på.

En hund slippes inn til den radiostyrte bamsen hvor 20 hannhunder har vært og pissa før, tror det er rimlig bortkastet.

 

Mitt valg ville helt klart vært jamthund (både på elg og bjørn)..

 

Men gråhund er nok også et godt valg.

Plott og laika ville jeg ikke hatt men det er min mening..

Link to comment
Share on other sites

På godkjenning i Bjørneparken i namskogan er det mest kareler som er godkjent.

 

Hmm??.. Dette stemmer nok ikke helt.De flest godkjente er Jamt og norsk grå. Men det kommer nok også av at de er i desidert flertall..

Er enig i at det spiller nok ikke så stor rolle hvilken rase en velger. Problemene ligger i mulighetene for og få preget hunden på bjørn.Uansett rase er det viktig og få med dokumenterte bjørnelinjer i blodet når en velger valp. Om det da er spisshund,støver eller hva som helst...nesten. Spiller liten rolle.

Tester viser også at hunder som blir godkjent i park på levende bjørn, får samme resultat på permobjørn.Derfor har jeg tro på at permobjørn kan være en grei måte og få en PEKEPINN på hvordan hunden reagerer ved bjørnekontakt. (Alle slike tester blir kun et greit hjelpemiddel i mangel på ekte vare.)

 

Plott og laika ville jeg ikke hatt men det er min mening..

 

Problemet med spisshundene er elgen.. Skal en ha en hund som fungerer på bjørn så må man etter min mening ligge langt unna elg og kun konsentrere hunden på rovvilt.Der tror jeg at både plott og laika har ett fortrinn. Har selv en norsk grå som er godkjent med max poeng i park, men etter 5 års elgjakt og x antall felte elg så fungerer ikke han stort på bjørn.(Ender med elgjakt i 9 av 10 tilfeller, og da i mine øyne ubrukelig på bjørnejakt.) Derfor har jeg bestilt meg en Laika :P

Nå har jeg sett nok laika til og vite at det er et sjansespill for og få de gode, men noen av de jeg har sett har til gjenngjeld vært sinnsykt bra og velger derfor og ta sjansen.. :)

Link to comment
Share on other sites

stakkers deg plakun, at det skal finnes laika opdrettere som lurer på deg dritthunder.katta i sekken kjøpe du deig da, laika te bjønnhund ja-ja.

mener også at laika opdretterne er alt for uærlig ,når det bir sagt .laika det er hunden for kombijakt og rovdyrjakt. det er ikke det somer sett og opplevd av mitt laikahold,nei. derimot det stikk motsatte jeg har sett og opplevd.

plotthunden hadde vært tingen , fellingsprosenten hadde kommet til å gå til værs ved våre trønder skadefellinger å med bruke plotthund.

 

 

Mvh.Jan Arve :mrgreen::mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Ja Eirik, har jo vært heldi me Metso så langt. :-)

Kan ikke forstå at enkelte har så mye imot Laikaen, men det er vel hardt for dem i innse at dem har det nest beste :mrgreen:

Jeg for min del ser det som en fordel at når du slipper hunden så henger hunden ikke på viltet resten av sommerferien. Å ha hunden med seg hjem etter endt dag er en stor fordel, trenger vel ikke utdype det noe mer. Metso loset på bjørn i ett tilfelle i 1.5 time før han tok kontakt me meg. Hadde muligheten vært der så hadde jeg sendt han på igjen.

Når det gjelder elg så har vi konsekvent holdt han tilbake, tatt han av sporet med en gang vi har sett elgen, eller skjønt at det var elg. Tar å gir han en streng preken, går godt unna elgen, lar hunden roe seg å fortsetter så en annen vei. Han har tatt ut elg i høst, men kommet tilbake etter kort tid, ca 1 km dro han ut en gang etter den. Jeg fyrte bål me en gang jeg så hva slags dyr han holdt på me, det var en skamfull hund som kom tilbake :) Jeg tror ikke det kun nytter å gå i band å holde han unna elg, han må finne ut at far sjøl ikke gir respons når han loser elg. Han jagde rein ved en annledning også, han har vært helt syk i sela etter rein, men når han fikk sprunget etter dem å finner ut at han ikke får stoppet dem, eller tar dem igjen, så ga det seg mye. Han vil nok enda jage dem, men ikke i så stor grad.

Men uansett så må di første slippa være på bjørn. Vi har sporet bjørn, å når vi har sett bjørn, har vi sluppet hunden. Å det har blitt mange mil me bil å til fots. Funnet våte spor over veien, tips fra publikum osv. Da er det bare å spore til du er sikker på at det er bjørn å slipp hunden. Å slipper du ikke så lærer hunden at det blir ikke slipp vær gang.

Vi har også hatt mye bandtrening på bjørn. Gått på bjørn på kadaver uforvarende ved ett tilfelle.Da gikk pappa me hunden i band å bjørnen noen meter foran hunden. Hunden fikk loset å me en trygg bandfører så gir du hunden mye selvtillit. Bjørnen stoppa å dreit å hunden sto å losa rett bak ræva på den :-) Dette er litt på grensa, men poenget er at du kan ikke trekke deg, hunden får negative signaler da. Det skal sies at pappa har enorm erfaring å flere hundre bjørnemøter bak seg. Vi har jo ett eldorado her i Pasvik når det gjelder trening, ble vel 12 loser i sommer. Skulle det ellers være noe så spør :-) Her er en link du kan kikke på http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=7&t=1205

Link to comment
Share on other sites

stakkers deg plakun, at det skal finnes laika opdrettere som lurer på deg dritthunder.katta i sekken kjøpe du deig da, laika te bjønnhund ja-ja

Mvh.Jan Arve :mrgreen::mrgreen:

 

:lol::lol::lol: Nå kom det ikke som lyn fra klar himmel hva du mener om laika da. Og det har du jo lov til og mene.....

Nå kan det jo etter hvert vise seg at du har rett også, er jo tross alt ikke så mange hunder som blir gode på bjørn, uansett rase. Er vell ikke alle plotter som jager bjørn over en lav sko heller?.

Hadde ikke hatt noe imot og gå for plott i heletatt, men så var det dette med løs på drevet osv,osv.KANSKJE hadde det vært mulig og få igjennom en disp på skadefelling, men på lisensjakt da. Er jo der en kanskje virkelig får mulighet til og prege hunden(Sporsnø?)

Grå og jamt tror jeg også kan være like gode utgangspungt, men kjenner meg selv så godt at den 25 sept hvert år, så hadde det blitt for tungt og la de stå hjemme :mrgreen:

Spelltiurn: Takk for gode tips, så får vi se hva det blir etter hvert..

Link to comment
Share on other sites

Var i Namskogan og testet hunden min på bjørn for noen år siden.

Han som hadde testen sa da att det var kareler som prosentvis av de forskjellige rasene hadde flest godkjente hunder.

Han sa han var mest skuffet over laikan da de gjerne måtte ha støtte av fører, da de ble igjen alene så sviktet ofte motet.

Kareler var de som var tøffest i hue.

Men som bjørnehunder tror jeg fører og preging på bjørn er det viktigste, da kan nok de fleste spisshunder fungere.

Link to comment
Share on other sites

stakkers deg plakun, at det skal finnes laika opdrettere som lurer på deg dritthunder.katta i sekken kjøpe du deig da, laika te bjønnhund ja-ja.

mener også at laika opdretterne er alt for uærlig ,når det bir sagt .laika det er hunden for kombijakt og rovdyrjakt. det er ikke det somer sett og opplevd av mitt laikahold,nei. derimot det stikk motsatte jeg har sett og opplevd.

plotthunden hadde vært tingen , fellingsprosenten hadde kommet til å gå til værs ved våre trønder skadefellinger å med bruke plotthund.

 

 

Mvh.Jan Arve :mrgreen::mrgreen:

 

Nå er det vel med Laika som med andre hunder Jan Arve, at man må UT og BRUKE de for at de skal bli noe...

Link to comment
Share on other sites

Var i Namskogan og testet hunden min på bjørn for noen år siden.

Han som hadde testen sa da att det var kareler som prosentvis av de forskjellige rasene hadde flest godkjente hunder.

Han sa han var mest skuffet over laikan da de gjerne måtte ha støtte av fører, da de ble igjen alene så sviktet ofte motet.

Kareler var de som var tøffest i hue.

 

Det kan nok godt stemme ja, hvis du rekner prosent av de som har stilt. Forstod elgjegeren som han mente at det var flest karelere i ANTALL som var godkjent :oops:

 

Men som bjørnehunder tror jeg fører og preging på bjørn er det viktigste, da kan nok de fleste spisshunder fungere.

 

Akkurat det er jeg helt enig i.. :)

Link to comment
Share on other sites

Men som bjørnehunder tror jeg fører og preging på bjørn er det viktigste, da kan nok de fleste spisshunder fungere.

 

Amen :-)

Her ligger nøkkelen. Ut i skogen å preg fra valpen fra den er liten, jo tidligere jo bedre.Å gi hunden positive episoder mens den går i band, å for all del vær tryggheta sjøl i enden av lina.

Om det så er en Jamt, Norsk grå vedkasse, Kareler eller Laika. Så får man velge rase etter eget behov. Vil man ha hunden med hjem etter endt dag, eller når hunden er så utslitt at den må bæres ut å er ubrukeli i flere dager etterpå.....

Di der innhengingstestene er jeg tvilende til, hundene forstår mer enn vi trur. Jeg kan til nød gå med på at det er en grei første gangs bjørnemøte test. Alt utover det er bare tull. Metso oppfører seg totalt forskjellig i skogen kontra innhegningen. Der lukter folk, andre hunder å er innhegninga laget slik at du ikke kan slippe hunden på vinden, jaja, say no moore...

 

Han sa han var mest skuffet over laikan da de gjerne måtte ha støtte av fører, da de ble igjen alene så sviktet ofte motet.

Kareler var de som var tøffest i hue.

 

Hvor mange Laikaer? For min egen del så har Metso vært knalltøff på bjørnespor fra første gangen vi traff ferske spor,han var vel 7 mnd da. Å oppført seg etter boka etter den tid. Pappa har hatt flere Laikaer som har fungert godt, å han sverger nu kun til VestLaika etter å ha hatt både ØstLaika å Kareler.

Å det er langt fra å være tøff i haue i innhegning til å fungere fritt i skogen :)

Link to comment
Share on other sites

Det er rart, det der. Jeg har en laika som jeg prøvde på vill bjørn da han var rundt året gammel, eller knapt det. Dette skjedde på ettervinteren, og det var råtten skare som hverken bar oss, hunden eller bjørnen. Da hunden var løs, og vi gikk på helt ferske spor fra et elgkadaver, var han helt uredd. Han hadde aldri så mye som kjent snev bjørnelukt før detteskjedde. Etter ca. en kilometer, begynte han å lose inni et tett kjerr som var omtrent på størrelse med en fotballbane. Bjørnesporene gikk rett inn i kjerret. Da kompisen og jeg kom frem til kanten av kjerret, sluttet hunden å lose og kom ut av kjerret igjen, sjekket oss, fløy rundt kjerret, og tok opp sporene etter bjørnen som hadde stukket ut på baksiden. Etter en kilometer til kalte jeg inn hunden, vi koblet ham og gikk hjem igjen. Det hadde ingen hensikt å gå og dytte på bjørnen lenger.

 

Men da jeg satt i et tårn sammen med den samme hunden om kvelden, og bjørnen kom frem til kadaveret igjen, var hunden rett og slett ikke særlig lysten på å konfrontere bjørnen. Det kan selvsagt ha sammenheng med situasjonen, at bjørnen lå på kadaver, men jeg tror det hadde minst like mye med å gjøre at hunden følte seg innesperret i tårnet. Det minner om situasjoner der hunder som sitter i bur eller står i bånd, viser aggresjon de ellers ikke har snev av som kanskje kan komme av at de føler seg usikre.

 

Det var motsatt med en annen laika som jeg hadde tidligere. En gang, mens jeg hadde ham i bånd, kom det en stor bjørn ut på skogsveien, mindre enn 20 meter foran oss. Den hunden reagerte tvert, med stor iver og los. Men da jeg senere slapp ham ved en annen bjørn som lå på kadaver, viste han ingen interesse. Det er jo typisk for hunder som svikter, at de overhode ikke reagerer på det viltet det dreier seg om. Han var tøff som få når han var i bånd og jeg var i den andre enden av det, men sviktet når han var løs.

 

Et snaut år senere fikk jeg anledning til å teste begge to på ei skadet hunnaupe som ikke var i stand til å gå opp i tre. Først slapp jeg den eldste hunden, den som var så tøff i bånd. Jeg slapp ham, og han tok op sporet i snøen. Kort tid etterpå hørte vi at hunden og gaupa sloss, så kom hunden tilbake i sine egne spor med ei felnge i brystet, et hull i øret og kutt i nesa. Jeg forsøkte å koble ham og gå på sporet igjen med hunden i bånd, men han var totalt uinteressert.

 

Da slapp jeg unghunden. Han tok opp sporet, og etter en stund var det full los. Han som gikk sammen med meg, kom så nær innpå losen at han senere kunne fortelle at hunden hadde stått helt innpå gaupa og loset og glefset etter henne mens hun satt med rumpa inntil en bergvegg mens hun slo etter hunden. Dessverre støkket vi gaupa før vi rakk å løsne skudd, så hun smatt unna. Men vi fikk henne etterpå.

 

Mitt poeng, er at situasjonen med bjørnen og gaupa tilsier at unghunden fungerer bra på begge deler. Men da han følte at han ikke hadde fri tilgang til flukt og full bevegelsesfrihet, var han mer reservert. Denne hunden har fått prøve seg på innhegnet bjørn. Han gikk rett til gjerdet der bjørnene sto, uten å nøle, loset uten frykt, men mistet tenningen temmelig kjapt og kom tilbake til meg. Da jeg gikk mot innhegningen, snudde han og løp tilbake til gjerdet og loset litt til. Men så gadd han liksom ikke mer.

 

Beklager om dette ble litt langt, men jeg trengte såpass med plass for å gjengi alt slik at andre også kan gjøre seg opp en mening om sine teorier.

Link to comment
Share on other sites

Mange hunder funker bra i bjørneparken og godkjennes, men så svikter de totalt ute i skogen.

Andre igjen har ikke filla interesse i bjørneparken og står stort sett å graver og løper rundt og pisser, og flere av disse hundene er det skutt bjørn i los for... :wink: Disse stryker med glans på testen.

Vi har noen eksempler på dette bland laikaene og sikkert andre raser, men det har jeg null koll på.

 

Jeg har vært mye i Finland og sett mange karelere der, og flere av dem har vært at det finnene vi var i lag med karakteriserte som "den gamle gode typen", altså hunder som aldri trakk seg uansett hva de var opp i mot. Store og grovt bygde hunder, med mye grått i pelsen og et blikk som kan skremme faen på flatmark :lol:

De hadde også en betegnelse på den "nye kareleren", men den var ikke godt likt.

Gutta som hadde disse råtassa avlet hunder utenfor alt som heter avlsråd. Her var det guts som telte og alt annet var uinteressant.

Så et par i aksjon under en bjørnejakt i 2001, og det var mye laikapreg over disse hundene. De søkte ikke stort, de loset ikke i timesvis, men de kjørte på med dødsforakt over en kort periode, og det ble skutt mye bjørn for disse hundene.

 

Hvor får du hund i fra Plakun?

Link to comment
Share on other sites

Hvor får du hund i fra Plakun?

 

Hvis det blir noe så blir det et "mix" kull (Øst hanne og vest tispe) Så får vi se hva det blir :) Sender deg en pm på navn, vært morro å høre hva du mener om foreldrene.. Virker som du har rimelig kontroll på laika og laikalinjer??.

Link to comment
Share on other sites

Noen som har praktisk erfaring med Plotthund? Hva er de viktigste forskjellene mellom plotten og spisshundrasene? Virker jo som plotten har fått et fotfeste som bjørnehund i Sverige.

Link to comment
Share on other sites

Noen som har praktisk erfaring med Plotthund? Hva er de viktigste forskjellene mellom plotten og spisshundrasene? Virker jo som plotten har fått et fotfeste som bjørnehund i Sverige.

 

Har ikke mye erfaring med plott, jakta (rev, gaupe) med en et par sesonger og holder på med en unghund som såvidt har begynt å komme i gang... Den mest åpenbare forskjellen er at plotten er spornøye på grensen til det latterlige, mens spisshunden går mer på overvær og hefter mindre tid på å følge sporet nøye.

 

Kort sagt...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...