Jump to content

Mårfangst 09/10


olla94

Recommended Posts

  • Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Rart du ikke vet hvem denne konkurrenten din er. regner med du har dialog med grunneier?

 

Fangster her på et jff terreng. De selger, eller rettere sagt, gir bort, egne rovviltkort. Grunneier er forøvrig mathiesen eidsvoll verk. De eier langt over halvparten av skogen i Hurdal kommune!

Undersøkte ikke så nøye rundt fella, så vet ikke om den var merka med navn slik den skal være. Egentlig skal det jo være lett å vite hvem sin felle man finner!

 

Amunds:

Feller fra nwtrappers kommer som regel i løpet av ca. 14 dager.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

dette blei sjekka knutis men død gang hadde denne fella ikkje var bare så vidt borti utløseren og den klappa sammen.. sto og funderte på dette lenge og plutselig så kom eg på kor mange ganger du har nevnt at det kan være ein årsak til feilslag så det blei sjekka men som sagt ingen dødgang... løser alltid ut fellene når eg har lagd nye kasser for og se om noe kan gå gale men alt var som det skulle da eg løste fella ut før eg satt den ut!

Link to comment
Share on other sites

Det var godt å høre! Da blir det kun vill gjetting. Hvis utløseren dyttes veldig fort kan den havne i en posisjon som gjør at den havner i klemme. Ekorn som har klatra inn forbi fella og hoppet ned på utløseren kanskje?

har det vært ekorn i fella og en mår som har stukket av med det bør forøvrig sjansen for fangst i den fella være stor!

Link to comment
Share on other sites

ja er ikkje godt og vite ka som har skjedd men ekornspor va det nok av i vertfall.. veldig irriterende når sånt skjer :evil: denne fella blei sotte ut etter nøye observasjon om kor måren går og har funnet 2 plasser den ALLTID krysser!! uansett om det er spor i område krysser sporene der.. har vertfall skjedd dei 5 siste gangene eg har observert spor i område og siste veka har der gått 3 mår forbi denne elva :D satt 3 feller der i helga. er ein stor stor granskog som går nedover ein dalside og møter ein annen stor granskog og der eg har fellene renner det ei ganske stor elv og noen andre mindre bekker gjennom og skogen er på ein måte snerpa inn til og ikkje vere meir enn ca 50 m bredt for så og gå over i stor granskog igjen så sjangsen for og ha fått mår der til sesongen ser eg på som veldig stor ja :D

Link to comment
Share on other sites

Er nyopperert i fingeren så eg sente opp ein kompis får å sjekke fellene.

Jammen låg det ein mår i CB fella. Tatt på rein ørret i en kasse plasert under en liten gran.

Han tok selfølgeli ikke bilde får eg glømte å si det :shock:

Var en ganske liten mår så han røysa den ner får det er ikke noe å ha på.

har nåkk i fryseren :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

ENDELIG!!! :D

 

Etter å ha lest denne flotte tråden bestemte eg meg før jul for å prøve å fange mår. Tok 2 gamle Haugenfeller og hengte opp i skogen der eg såg det var eindel spor i snøen.

Fant ut at eg måtte ha litt fleire feller og bestilte CB 160 fra nwtrappers.com.

Lagde nokon kassar og monterte dei i, og monterte nokon på trestammer.

Etter å ha fått "berre" to røyskattar i Haugenfella, og generellt sett lite spor av mår, trudde eg ikkje det skulle bli mårfangst på meg iår.

Men igår var eg ute og såg etter fellene, og der stakk det jaggu ein bustete hale ut av eine kassen eg har ute! :mrgreen:

 

2mf0mlv.jpg

 

Homår på 1055g. Tatt i kasse med CB160 i ei steinur. Åte var honning med anisfrø og ei pære.

Min første mår!

Link to comment
Share on other sites

Gratulerer John!

 

Utrolig morro å ta sin første mår. Tipper det ga mersmak :) Ser ut til at du har plukket opp en del nyttig info her fra tråen, det er bra.

Vil også si at du nå har gode sjangser til å ta en større hannmår i denne fella. Veldig ofte kommer det en hann i sporene til ei tispe og disse fører jo rett til fella. Jeg tokk et år ei tispe i en av fellene mine. I løpet av få dager tokk jeg to voksne hanner i samme fella. 3 mår på ei uke. Vil også råde deg til å benyttet et luktestoff ved settene dine om du ikke allerede gjør det.

 

Skitt fangst videre :wink:

Link to comment
Share on other sites

Grattis med den. Artig når man klarer å lure vanskelig mår!

Ser du har brukt bakkesett. Da bør kassen ha inngangshull i stedet for full åpning. Regner med at du har et hundefritt terreng ettersom du har brukt åpen kasse, men regelverket sier faktisk at feller på bakken skal ha maks 9 cm åpning.

Link to comment
Share on other sites

ok har bestilt meg 2 gleder meg sykt til de er satt ut.

bilder komer selfølgelig

 

Hvis du har bestillt kania fellene hos jaktdepoet må du sikkert smøre deg med litt tålmodighet, jeg bestillte 6stk på det ''juletilbudet'' de la ut i desember og har enda ikke fått dem :evil: Så her trasker nok måren rundt med et bredt glis ut denne sesongen er jeg redd.

 

 

 

hei fikk kaniafellene i dag tok bare ei uka fra jaktdepoet.

Link to comment
Share on other sites

Fella står i et veldig uframkommelig område med MYE snø der nå, men en kan jo aldri være sikker på hvor løshunder ferdes. er forøvrig ekstraordinær båndtvang her fortiden. Men takk for tipset ,skal snekre en plate til inngangen .

 

Det må også være 30 cm fra det 9 cm hullet til fellen inni kassen ellers så får du bare en eventuell hund etter framlabben..

 

Skal jo ikke være hunder ute nå men hvis det først er det så løper den garantert i dine spor/skispor i steden for å vasse rundt i snøen å det vil lede den rett til fella di... :)

 

Hvor i aust-agder fangster du?

 

Rune

Link to comment
Share on other sites

Tok inn to feller i dag for å sette de opp i nytt område i morgen. Hang desverre et ekorn i ene fella. Synd, men umulig å gardere seg mot. Hadde med guttungen og han syntes det var litt gøy så da var det godt for noe. Halen er dessuten fin å binde fluer av og kroppen bør fungere som åte. Prøvde riktignok ekorn som åte uten hell i fjor, men vil tro det fungerer. Noen med erfaring?

Link to comment
Share on other sites

Unødvendig sitering slettet jmonsen

Er enig at ekorn uten noe annet ikke lager så mye lukt.

Prøvd det fler ganger men det er noe som gjer at måren ikke liker det så mye.

Dette er mine erfaringer, jo større åte det er jo mer lukter det også. Ekorn er ikke akkurat store dyr :mrgreen:

Ørret på noen hundre gram er ofte bra, men vis den ikke tar det legger eg i rype med lit honning og det funker som tusan :twisted:

Har trua på at det blir for lite lukt av ekorn, prøvde også å blande med honning uten resultat :shock:

Link to comment
Share on other sites

Da jeg prøvde i fjor opplevde jeg flere ganger at mår brukte overgangen fella stod i uten at den var innom fella. Så det at det lukter lite kan det nok være noe i. Tror måren gjerne setter tenna i ekornkjøttet, men forutsetningen er jo at den finner det. Kanskje det funker best i mildvær.

Link to comment
Share on other sites

Appropos Haugen: Dette er sikkert nevnt mange ganger før, men hvorfor i alledager kan ikke haugenfellene komme med "ferdigtrimmende avtrekk"????? De løser sjeldent bra ut og er dønnharde. Jeg har ofte pleid å satt avtrekket ytterst på mine ufilede avtrekk og først da fanger de. Litt vanskelig å få til dette alene og det er greit å ha en medhjelper til å justere for deg, mens du selv holder oppe bøylen.

 

Ellers er det jo en smal sak å file et avtrekk..

Link to comment
Share on other sites

Sitter her å tenker tilbake på de måra jeg har fanget opp i gjennom å kommer til at jeg har fått mange flere hanmår en hunmår!

 

Hvordan er det med dere andre?

 

Hadde vært morro å sett hvordan kjønnet er fordelt på alle mårene vi har fått her på forumet i år!?

 

Jeg kan begynne hvertfall: fått 6 mår i år, 4 hanner og 2 hunner..

 

Knutis: Er ikke du en reser på å telle over det folk skriver inn å legge det ut på side 1??? :wink::lol:

 

Rune

Link to comment
Share on other sites

2 hunner på meg. Er det mange som legger inn skal jeg etterhvert telle over å legge inn sammen med fangstlista. Statistikk er artig.

 

Satte ut 3 feller i nytt område i dag. 3 ulike conibearsett. 2 med kasse og 1 uten. Første settet er i ei bratt li hvor det er sannsynlig at måren trekker rett nedenfor fella. Neste er i et område med ei lita storsteina ur i en bekkedal. Siste er øverst i bekkedalen rett nedenfor der ei lang myr begynner. Måren liker ikke åpne myrer og har derfor en tendens til å krysse bekkedalen akkurat der skogen begynner. Tok en der i fjor. Åte var honning og ekorn i kassesetta, kun honning i settet uten kasse.

Ved alle setta tok jeg fram termosen og tømte varm honning med sugarbabe på stokken.

 

99220_s.jpg

 

99223_s.jpg

 

99221_s.jpg

 

99224_s.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tok min aller første mår i karrieren i dag.

 

Fellene har stått ute siden starten på januar.Har sett at måren flere ganger har vært opp til flere av fellene uten å gå i.

Mener selv at jeg er flink til og tette igjen alle hull fra siden av felle,men alikavel har luringen klart og fjerne granbar på siden for så å dra åtet ut på siden av fella.

I dag kom jeg til felle nr 2 og så at alt åte var borte...rett og slett dradd ut bakveien.

Egna med en hel rypeskrott /innmat. Tiurvingen jeg hadde hengt opp som innflagging i et tre var også borte.

Spenningen var stor da jeg nærmet meg felle nr 3 som hang va 150 meter bortenfor.

Denne var også egnet med en hel skrott av rype + litt løk..

Jaggu hang min første mår akkurat her

Ser ut til at den har fått slaget litt langt bak uten at jeg har så mye greie på hvordan slaget skal være.

Hva kan evt grunnen til dette være ?

Jeg bruker berlisle /conibear feller

 

Så også at all åtet var borte...kan en annen mår ha kommet i etterkant og forsynt seg av resten ?

 

Jeg er ikke så kjent med kjønnsbestemmelse av mår.

Denne har patter på undersiden så da går jeg ut ifra at det er ei tispe vi snakker om?

Hvordan ser dere hvordan kjønn dyret har ??? går ut i fra at snurrebassen til disse dyra ikke henger ned i snøen som de gjør på hunden min :)

Hunden min er en hanne,men selv den har patter så jeg er ikke helt sikker.

593424.jpeg

593430.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Grattis med første mår! Slaget sitter litt langt bak ja. Men ser ingen antydninger til skrapemerker, så den må ha dødd med en gang. Et tips for å unngå slag for langt bak er å ha åtet nært fella slik at måren ikke behøver å stikke mer enn hodet inn for å nå fram.

 

Du bør også sjekke at utløseren ikke har dødgang. Belisle fellene pleier å være bra slik sett, men unntak finnes sikkert. Vær også obs på at de ulike hakkene har ulik dybde og dermed ulik dødgang. Bruk det ytterste.

 

Er det ei 160 felle? Da kan du også sette en kvist på hver side av utløseren. Da blir inngangen smalere og måren må dytte utløseren med hodet. 160 har såpass stor åpning at måren klarer å få hodet forbi utløseren.

 

Ser ut til at du bruker conibear rett på stammen og dekker med granbar på sidene og over? I så fall er det nesten umulig å unngå at måren klarer å ta åtet fra siden. Den er ram på å rive bort bar når den først vil. Setter du fella på en litt bratt, tynn skråstokk blir det mye vanskeligere for måren å komme seg rundt. Da bør du også sette et par y-forma kvister opp ned over fella slik at den ikke hopper over.

Link to comment
Share on other sites

Takk for grattisen :)

 

Åtet ligger nesten nedpå utløseren på alle mine feller.

Har spekulert litt på om det kunne være litt for nære fella til tider.

 

Jeg bruker Berlisle 160 som jeg har bøyd ut pinnene litt på.

Utløseren er festet på ytterste hakk,og jeg opplever ikke at det er noe dødgang,men jeg merker at det skal en god del krefter til for at den løser ut.

Har tenkt tanken om at han alikavel har en mulighet til å komme seg forbi,men når han begynner å rive og slite i åtet tenker jeg at han skal ha flaks for å komme seg unna like frisk som da han dukka opp.

 

Det er ikke mye mår i området der jeg har feller,men jeg tør påstå at det iallefall er en stor en som streifer forbi.

Tidligere så jeg ganske grove,dype spor i snøen så jeg gleder meg til fortsettelsen.

Link to comment
Share on other sites

Grattis til alle som har fått noe (mår)!!

Var ute og sjekket 5 feller i går og monterte opp 2 til i samme området. I to av fellene hadde måren vært 1 meter fra men ikke lengre. De 5 fellene står plassert i et gammelt granfelt over et hogstfelt hvor det renner en bekk gjennom. Det er en stor steinur over hele granfeltet. Monterte opp 1 syning og 1 Conibear på skråstokk på en hylle over steinura, etter tipset fra dere. Har vært endel aktivitet her, men tror det må litt mildvær til. Det har snødd og snødd og det ser ikke ut til at det skal gi seg ennå.

Satser på at det sitter en (eller flere) i løpet av siste delen av fangstsesongen.....

Link to comment
Share on other sites

Då var sesongens mår nr 2 ett faktum. :D

 

Har hatt mår inntil 2 feller de siste 14 dagene, og i dag satt den i den tredje. Beslie 160 i kasse, med harehode smurt med vrakhonning og ein boks med SUNDA som åte. Hadde trua på att det var ein stor mår i området etter spora å dømme, og mine anntakelser vart bekrefta når dagens fangst vart lagt på vekta, fin hannmår på 1735g :shock: og 80cm lang (hadde kort hale)

Skal prøve å få lagt ut bilde seinare.

Link to comment
Share on other sites

Av de 3 jeg har tatt i år, så er det 2 hanner og ei hunn.

 

Mine erfaringer er at: Hannmåren foretrekker pålesett eller sett 1,5 - 2 m opp fra bakken med oppgangstokker, mens hunnmåren desidert går lettere i fella hvis mann fanger med bakkesett.

Noe av min fangstetikk ligger i å ikke fange så mange hunner, så jeg bruker stort sett bare tresett eller pålesett.

Link to comment
Share on other sites

Var akkurat ute og sjekket gullruta hvor det det var flatt av spor for en tid tilbake. Terrenget er ideelt for mårfangst.

Granfelt som avsluttes av et steingjerde med et overhengende fjell og stor stein ur.

Det var helt sinnsykt med spor her for halvannen uke siden, men etter å ha rigget opp tre feller her har det ikke vært et spor. Har også 2 viltakameraer i området men intet. Det er noe mindre kaldt for øyeblikket og løpetiden er vel ute så det skulle vel begynnne å løsne snart. Åtet i dag ble mix av jordbær syltetøy, anisfrø, banos, sjokoladesaus og vaniljesaus. Sable oil i åpningen. Rigget også til med vinge av nøtteskrike like ved fellen. Går spennende tider i møte. :shock:

Link to comment
Share on other sites

Sjekka feller i går, ingenting i de første, men når jeg kom til siste fella,var den slått sammen. Ved nærmere ettersyn var det pels på bøylene,så måren hadde gått i.

Bare så synd reven hadde spist den opp :(

Helt hardtråkket av rev rundt fella.. Små pelsrester og blod rett under fella levnet liten tvil.

Satt opp igjen fella litt høyere,får håpe den ikke når i neste..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...