Jump to content

Basset Artesien Normand (BAN-tråden)


Bård 308

Recommended Posts

nå er Tutti sluppet for første gang. søkte litt ut men ikkje mere enn i en omkrets på 150 meter før ho kom tilbake. Ser ut som det blir mange turer i høst med kaffekos :) . Må vel gi henne litt tid før en feller en dom over hennes jaktegenskaper kansje. noen tips til hvordan få henne til å søke mere effektivt ? hun er 15 mnd gammel

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 530
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Grattis bella! :D Beveg deg saaaakte gjennom terrenget, og stopp opp hver gang bikkja søker ut av syne og bli hvor du er til bikkja kommer innom deg igjen. På denne måten blir hunden trygg på at du alltid er der den så deg sist, og drister seg ut på større og større runder. Lykke til! :D

Link to comment
Share on other sites

Hei BAN eiere

 

Er det noen her som har lyst å jakte hjort i perioden 16 - 23 / 10

 

Sted Sunnmøre, Volda kommune.

 

Har jaktet med BAN her i mange år, men grunnet uforutsette omstendigheter mangler vi en mann samt jakthund.

 

Rimelig jakt og ordnede forhold, kjøtt deles likt mellom jegerne.

 

Antall dyr, 4 voksne og en kalv.

 

Antall jegere er 5 stk inkludert deg.

 

Hilsen weatherby 340

 

Ta kontakt på PM

Link to comment
Share on other sites

Hei på dere. En stund siden jeg har postet inne her :D Var ute med chess i ettermiddag, det endte med en rådyr los på ca 90 min :mrgreen: Ble ingen fall, men det var nære på. Gjeit og kje kom ut på ca 60 m, da de stoppa var selvfølgelig geita i veien :evil: . bedre lykke neste gang :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Hei folkens!

 

Håper alle har en fin høst, med gode jaktopplevelser.

Så langt har jakta her vært riktig artig,

vi har både drever- og dachsloser hver eneste gang hundene slippes.

 

Bassetlos derimot, det blir det lite av.

Jeg er fortsatt ikke noe nærmere en ny hund.

Hvis det er noen som kjenner til et talent til salgs, så si nå endelig ifra da.

Jeg går nesten på veggene uten en firbent venn her.

Tidligere har jeg vært ganske låst på hannhund,

men jeg kjenner at tanken på ei tispe også føles riktig fristende.

Skulle jeg hentet valp nå, er jeg faktisk litt usikker på hva jeg ville valgt...

 

Jeg hadde håpet på noen gode jakthistorier her jeg,

nå da de fleste forhåpentligvis er i full gang med sesongen.

Er det ikke noe fart på hundene da?? :lol:

Link to comment
Share on other sites

Hei!

Har hatt endel turer på skogen med Brumle, fremdeles er han litt for uerfaren så han begynner å rote litt når han har jobbet lenge på et tap, men det begynner virkelig å komme seg! Har desverre ikke fått skutt noe for ham enda, men det er bare et spørsmål om tid.

Fikk forresten et harehode til ham i helgen og det var stas kan dere tro :D

33772_1440283054899_1467734626_31023962_1455103_n.jpg

Godt med kosestund med "tante" etter noen timer på skogen!

66977_1440282654889_1467734626_31023960_3462781_n.jpg

 

Skal forresten stille Brumle på Nordisk, vil jeg treffen noen av dere der?

Link to comment
Share on other sites

Hatt en kjempefintur i skogen i dag med Tutti. Begynner å se at det løsner litt i forhold til at hun slipper seg mere ut fra meg. Hatt en liten los med henne da vi gikk rett på et rådyr, men det varte ikke lenger enn et par minutter før hun kom tilbake. Litt skuffende at hun ikke hang på lenger men :wink:

Noen tips for hvordan en bør gå videre i forhold til trening settes stor pris på

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Vært ute med Tutti et par ganger til siden sist. Hatt en kort los på ca 200 meter før hun ga seg. Etterpå så kom hun tilbake til meg. Hun er jo 15 mnd nå så jeg synes at hun burde ha sleppt seg lengre ut fra meg . går bare en 150 - 200 meter vekk før hun kjem tilbake. Har prøvd å sitte å lese en god bok ved bålet og virke uinteressert for at hun skal finne lett tilbake. Bur5de jeg fortsette med"bållivet" eller burde jeg prøve noe annet.

Link to comment
Share on other sites

Følg på hunden hvis hun loser bare 200 meter. Støtt bikkja ved å bli med i den retningen losen gikk, da vil hun nok ta opp tråden igjen og fortsette. Bli der du er når bikkja reiser avgårde igjen, bikkja bør finne deg der den sist så deg. Følg på bikkja, og se om hun ikke blir tryggere og tør å starte et lengre drev etterhvert.

 

Husk at du skal gi bikkja trygghet og støtte i skogen, den må vite hvor du er.

 

Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Vært ute med Tutti et par ganger til siden sist. Hatt en kort los på ca 200 meter før hun ga seg. Etterpå så kom hun tilbake til meg. Hun er jo 15 mnd nå så jeg synes at hun burde ha sleppt seg lengre ut fra meg . går bare en 150 - 200 meter vekk før hun kjem tilbake. Har prøvd å sitte å lese en god bok ved bålet og virke uinteressert for at hun skal finne lett tilbake. Bur5de jeg fortsette med"bållivet" eller burde jeg prøve noe annet.

 

 

Hei

 

Jeg tror bare du skal gi Tutti mer tid. Noen hunder er litt seinere enn andre og BAN kan etter min erfaring være litt treg. Når det er sagt er det sikkert mange som skulle ønske de hadde hatt en hund som søkte 200meter ut :D Jeg synes det høres veldig lovende ut at hun søker såpass når hun bare er 15mnd. Ved et slikt søk hadde jeg blitt sittende til ormrådet rundt var gjennomsøkt, og så bevegd meg saaaakte videre og satt meg ned når ho slo ut igjen. På denne måten får dere etterhvert søkt igjennom terrenget, men det er likevel hun som finner dyr.

 

Slipper hun dyret fort kan det være lurt gå dit hun slapp og oppmuntre henne til å ta det opp igjen.

 

Jeg hadde ikke forventet noe av Tutti før til neste år, på den måten kan du bli positivt overasket om hun løsner før :)

Link to comment
Share on other sites

@Bella

Jeg har samme problemet med min PBGV, han loste noen hundre meter før han ga seg, når jeg gikk frem til tapet for å støtte han var han over hode ikke interessert... Fikk mange gode tips, bla nesemidd, resistent mot nesemiddkuren, seint utviklet etc.

Nå har jeg vært med hunden til dyrlegen og fikk dem til å ta en grundig sjekk av luftveier, der fant de ut at han var allergisk... Fikk beskjed idag om at han er allergisk mot husstøvmidd og lagermidd..

Har ikke sett noen vanlige allergisymptomer som kløe, utslett etc, men han snorker og nyser endel (ikke så mye at jeg hadde reagert om han hadde jaget)

Skal ikke si at det er allergi i ditt tilfelle, men det skader ikke å sjekke.

De oppdaget det når de så inn i nesa hans, han var rød og irritert.

 

Nå går han på kortison, har bare vært ute et par ganger, men virker som han har blitt mye bedre.. håper vi kommer over rådyr snart for å se om han klarer å holde på dem lengre enn sist :D

 

Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Takk for gode råd :D . Ser vel den muligheten at det er JEG som er for utålmodig :( . Tutti har vært behandlet for nesemidd når jeg fikk henne. det var visst ikke ho som hadde fått påvist det, men "samboeren" hennes.

om ikke noe annet så får en jo mange fine dager i skogen da :P

Link to comment
Share on other sites

Sara-Una 17mnd gjør store framskritt i skogen! Hun har nå forstått at hun alltid finner meg der hun så meg sist, og at det bare er å følge spor tilbake. Hun følger spor opptil 5-600m ut av min sysnsvidde, men evnen til søke opp viltet er fortsatt ikke helt utviklet. Hvis det er en gruppe dyr som har danset litt omkring blir hun sjanseløs. Losene har økt fra få minutter til et kvarter. Hun er trang! Der hvor Lord (13 år) loser mens den følger et varmt spor, er Sara-Una taus til hun kommer tett innpå losdyra. Har prøvd i det siste å slippe begge to på samme losen (noe jeg egentlig mener er å skjemme bort en unghund) og håper dermed at hun skal ta litt mer etter gamlingens lause sang. Tror kanskje det har gitt henne mer forsåelse av at det å bruke målet er en del av gamet. Prøver å unngå henting i bil på grunnlag av GPS-posisjonering,- hun får heller ta seg tid til en lang tur på baksporet. Det har blitt fler fine loser nå i høst, men dessverre har vi ikke skutt noe for henne ennå. Vi er sikre på at den store dagen er nært forestående, men jeg må klage litt over dårlig jaktlykke denne høsten. Det gjelder vel bare å slippe ved alle muligheter og på ulike steder og uliks vær og føre. Jeg nekter å tro at det ikke skal bli brukbar jaktbikkje av en BAN hvis eier følger opp.

Kanskje en kommentar til hundeforsikring også: Steinsprut (!) fra gressklipperen forårsaket en alvorlig øyeskade på Sara-Una i høst. Et gruskorn gikk inn i hornhinna (nesten igjennom). Det ble heldigvis diagnostisert fort og endte på operasjonsbordet hos en av våre (svært få) hunde-øyeleger. Det blir penger av slik behandling! Erstatningsutbetalingen etter dyrlegebesøket var nok til å dekke forsikringspremien i de neste 8-10 åra. AGRIA hånderte det veldig greit og ubyråkratisk. En ting jeg ikke skjønner er hva du skal med 45000 i erstatning for en død hund? Når den er død må du jo nesten rykke tilbake til start uansett?? Skitt jakt og god forsikring!!

Link to comment
Share on other sites

For å ta det siste først; jeg vet hvorfor jeg vil ha tilbake (minst) 40.000 på livsforsikringa hvis det verste skulle skje med bikkja mi. :wink: Det koster å anskaffe og drive inn en ny hund som erstatning. Når det er sagt så er jeg dekket opptil 45.000 i veterinærutgifter også.

 

Forøvrig så vil de fleste bikkjer bli litt lausere i målet med alderen, så det er en trøst du kan ta med deg på veien. :D

Link to comment
Share on other sites

Hei

Tenkte eg måtte hive meg på denne tråden, da eg sjøl har ei ban tispe, ho er nå 6 år gml.

Ho fungerer greit som jakthund.

Problemet er at ho gjeng på litt for gamle spor,og da kan det fort ta ein halvtime/time før ho har kontakt med dyr.

Er dette vanlig med denne rasen?

Oppdretter kunne love meg at losen sjeldent overstiger 2 timer,passet meg bra da eg tidligere har jaktet med drever :(

Og det er det som gjer at eg ikkje er heilt nøgd med denne hunden,at losen heller varer mykje lenger enn 2 timer enn under 2 timer.

Ho fungerer nettopp som ein drever, loser på 4-6 timer er vel det vanlege, og ho legger ikkje av når rådyrene tar ut :(

Men ein topp familiehund er det :D

Link to comment
Share on other sites

Hei

Jeg har to basseter BAN. At de loser i flere timer er ikke vanlig, men de er meget spornøye. Så om de ikke finner ut av de med litt gamle spor , kan de gå litt tid. På los går der sjelden 1,5 time, før den kommer fint i baksporet hjem til far. Tar dyra ut kan den følge på en stund, men sjelden i flere timer. Det er rasetypisk at BAN ikke loser stort lenger en timen, og har god kontakt. Ha en forsatt god jakthøst med BAN :D

Ståle

Link to comment
Share on other sites

Nå er det moro å væra eier av rådyrhund:-)! Los er gøy og med fall blir det skikkelig moro!

 

Bjornbra: Hva skal du bruke det til. Jeg synes det er absolutt på sin plass å kjøpe stort nok bur hvis det er et som skal stå inne, mens je kan gå ned et hakk om det er transport. Bør være såpass at hunden får slappet av skikkelig godt i det, og jeg er ikke sikker , men mener det er nr 4 her... med en klype salt!

Link to comment
Share on other sites

Fra forskrift om transport av levende dyr:

"Hund

For hund skal transportkassen ha følgende minimumsmål:

Lengde: hundens lengde målt fra halerot til isse (ev. snute) x 1,2

Bredde: transportkassens lengde x 0,6

Høyde: hundens issehøyde når den står i en normal stilling (ev. mankehøyde x 1,2)

Dersom flere hunder transporteres i samme kasse skal bredden for hver hund økes med den største hundens brystbredde. "

 

Dette er lovens krav og samtdidig bra for hunden.

Tenk også på at politiet av og til kontrollerer om bur er godt nok sikret i bil. For å imøtekomme dette kravet skal buret festes skikkelig, så det ikke løsner ved kollisjon eller velt.

God tur!

Link to comment
Share on other sites

kan det være en god ide å slippe unghunden min sammen med en eldre hund for å prøve å trigge jaktlysten ? Hunden min er 16 mnd gammel og har bare hatt et par korte loser på 2-3 min. Noen som har erfaring med dette, eller synspunkt på dette. Tips mottas med STOR takk. :)

Link to comment
Share on other sites

For SARA-UNA funker det ikke så godt å slippe sammen med annen hund.

Det som har funket forbausende bra er å spore i bånd. Når du henger på i båndet og oppmuntrer hunden så skjønner hun at dette er lovlig og ønskelig, både fordi du roser og oppmuntrer og fordi du viser det ved at du henger på i godt tempo. Tror det var "Ranger" som ga dette rådet om oppfølging på sporet tidligere i tråden.

Erfarte dette da isen var usikker forrige helg. Jeg torde ikke slippe, men satte på sporingsselen og fulgte et ferskt spor. Etter hvert ble det så hett at hun loset i båndet og var helt tent!

I dette tilfellet reddet det også hunden fra drukning. Rådyret derimot dro ut over isen og gikk igjennom! Det ble borte (gikk under) etter få minutter.

Kan si jeg lærte noe viktig av den hendelsen.

Link to comment
Share on other sites

Nå er snøen her og min BAN blir ganske rødflammete på buken etter et par timer ute i snøen, derfor har jeg bestemt meg for å kjøpe Jægerens Markeringsdekken, som mange her inne har anbefalt.

 

Spørsmålet nå er bare om standardlengden på disse er lange nok for disse pølsehundene våres, er det noen som vet?

Link to comment
Share on other sites

For den som trenger ny BAN:

Ryktene sier at Thor og Inna Johnsen i Asker fikk et BAN-kull for tre dager siden. Valpene er etter verdensvinneren (NL) Buzio de B. og Tussi.

 

For den som vil gjøre det enklere, kanskje en lønnsom snarvei:

Svensk BAN hannhund til salgs for SEK 10.000:

Se linken: Linken er fjernet. Hunden er på vei til et nytt liv i Norge, se innlegg fra Snokum lenger ned i tråden. Supert!

S39692/2009

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Da var også jeg i gang med forbensproblematikken ("short ulna" syndromet), som jeg føler at BAN-miljøet (bevisst?) legger lokk på.

 

Melvin har i dag vært til røntgen, egentlig litt tilfeldig for vi har en labb som skulle HD-røntges så ta tenkte jeg at Melvin skulle få være med slik at jeg fikk bekreftelse på at frambena vokser seg riktig til. Han er røntget hos Skedsmo Dyreklinikk, som jeg forøvrig har full tillit til og er glad for at de kjenner til problematikken til rasen vår.

 

Bekreftelsen på gode framben fikk jeg aldri. Begge frembeina ser visstnok skumle ut og bildene blir nå sendt til Magnus Rørvik hos Norges Vet. Høgskole som er ekspert til å vurdere slike saker. Jeg er mildt sagt VELDIG spent på hvor dette vil føre hen, ref. Snokum her på forumet...

 

Oppdatering følger..

Link to comment
Share on other sites

Dette var trasige nyheter, bjornbra.

 

Jeg vet at en frykter det aller verste når en får sånne beskjeder.

Men bare husk at disse krabatene vokser veldig ujevnt,

så ting som ser litt nifst ut kan være på rett vei et par uker senere.

Alt håp er ikke ute selv om veterinæren stusser litt på bildene som ble tatt. :)

 

Håper du oppdaterer fortløpende, det var vel flere enn meg som skvatt litt nå..

Link to comment
Share on other sites

Var det denne Rørvik du også har vært borti, Snokum?

 

Det blir veldig spennende å høre hva dem sier, men dersom de sier at dette bør opereres er jeg VELDIG skeptisk til om jeg kommer til å gjøre dette. Nettopp fordi jeg har lest dine tragiske historier og fordi det er jo ingen som vet om dette går seg til eller ikke.. Nei dette blir ikke et lett valg. Jeg har forresten røntgenbildene, er det noe du kan se på og sammenligne med det du har sett før?

Link to comment
Share on other sites

Har noen av dere BAN eiere vært på jaktprøve i høst? Det virker som om det er altfor få som stiller. Meld på og vis at Ban er en duganes jakthund. Jeg har dømt noen før med jevnt over gode resultater, men nå er det lenge siden. Hele rasen trenger jaktpremierte avlsindivider!!!

Link to comment
Share on other sites

Jeg har bare pratet med Rørvik på telefonen.

Han er radiolog, og analyserer bildene han får inn.

Dette er en dyktig fyr, han har mange års erfaring i å se etter små nyanser som veterinærer overser.

For det er jo sånn da, at veterinærene er allroundere.

Så for dem er det ikke alltid så greit å stille diagnoser.

Min veterinær er også veldig flink, men han friskemeldte Rolfs andre forbein. Altså det som ikke ble operert.

Det var Rørvik som så at også det beinet var ute av posisjon.

Godt at din veterinær velger å la andre se på det, det samme gjorde jo min.

Jeg har jo nå sett endel bilder av disse tingene, men for meg ser det mer eller mindre likt ut alt sammen.

Først når denne beinsammenføyningen som forbinder ulna og radius har gått av,

har jeg sett at ting er helt på tur.

En skal ha litt greie på disse sakene for å dra noen konklusjoner.

 

Jeg tenkte umiddelbart det samme, at her kan du få en vrien avgjørelse.

Husk at kirurgene der inne ikke opererer for enhver pris, de er opptatt av det som er best for hunden.

Deres råd bør naturligvis veie tungt.

Rolfs venstrebein var i en periode faktisk like ille som høyrebeinet var da dét ble operert.

Venstrebeinet gikk tilbake og avsluttet veksten innenfor akseptable toleranser, så hvordan høyrebeinet ville utviklet seg hvis det ikke hadde blitt operert, det er jo vanskelig å si.

Nå er din hund eldre enn Rolf var da vi satte igang, så det kan også ha betydning.

 

Nå er jeg ingen ekspert på området, og kommer heller ikke å uttale meg som en.

Men hvis du føler at det ville hjelpe å prate med en som har opplevd dette et par ganger,

så kan du sende meg en PM med telefonnummeret ditt. :)

Link to comment
Share on other sites

er det bare jeg som er for utolmodig med BAN min, ettersom jeg ikke synes den har et god nok søk til å være 16 mnd gammel. hun kan søke ut i en omkrets på va 150 - 200 meter før hun kommer tilbake. men som oftest er det kun søk på ca 50-60 meter. hun har ikke hatt noen ordentlig los ennå. kun to korte på et par minutter hver. Må jeg bare gi det mere tid eller er dette et " håpløst " tilfelle :(

Link to comment
Share on other sites

Hei bella.

 

Det er ikke bare deg som har treg BAN. Har selv en tispe på ca 18 mnd som ennå ikke har løsnet. Hun søker ut til rund 50 m, og drar opp til 200 meter hvis det er helt ferske spor eller dyr. Jeg har vært mye ute i høst og det har vært fremgang , fra søk på 20 m i august. Virker som det er noen trege individer av denne rasen, så jeg begynner ikke å bli bekymret ennå. Løsner det ikke neste høst derimot........

 

Du spurte i en post lenger opp ang. sammjag med annen erfaren hund , det tror jeg ikke er å anbefale. Hadde et ufrivillig samjag for noen uker tilbake og ser at hun nå lytter mer når hun hører los , og i helgen dro hun etter en bikkje som loset noen hundre meter unna. Det er ikke moro vis dette utvikler seg, da det er tett mellom bikkjene i vestfold.

 

En annen ting er at hun ikke gir lyd fra seg, taus som en østers(i skogen). Vet etter siste helger med sporsnø at hun har vært tett på dyr og burde loset. Første gangen hun tok ut dyr kom det et par boff, men siden har det vært stille. Hun bjeffet mye når hun var valp og siden jeg bor i borettslag ble mye forsøkt. Det som virket var "sitron-halsbånd" , og teorien min er vel at gps-halsbåndet er veldig likt dette. Skal prøve uten gps til helgen og håper å høre los, selv om den ikke varer mer enn et kort minutt.

 

Jeg tror ikke du skal gi opp, ta tiden til hjelp og vær mye ute i skogen.

Link to comment
Share on other sites

Da har jeg avtalt at jeg henter den BAN'en som VET tipser om litt lenger opp her.

Takker så mye for den, forresten. :D

 

Hunden er halvannet år gammel, det har blitt skutt flere rådyr for den,

og den har en førstepremie på utstilling.

Akkurat dette betyr ikke så mye for meg, det viktigste er at den er frisk.

Stamtavlen ser fin ut, her er det massevis av bra navn bakover.

Men igjen - så lenge den er frisk... :)

 

mb4mwz.jpg

 

Snutedyret hentes etter planen lørdag om to uker... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Det var gledelig! Fint at en svenske kan live opp litt i de fattige genene vi har her på berget. Kanskje også noen jaktgener som kan komme våre tisper til glede? Håper ikke at det er en eller annen ubehagelig ukjent i dette regnestykket. Fine frambein i hvert fall!

Lykke til med en hund i sin beste alder!

Regner med at vi får se ham utpå våren på en eller annen utstilling?

Link to comment
Share on other sites

Oppdatering på Melvin (8mnd):

 

Nå kom telefonen fra veterinæren jeg har fryktet. Etter analyse av røntgenbildene er konklusjonen klar, han har short ulna syndrom i begge ben og må akutt opereres nå, dersom det skal være noen sjans for at han skal bli fungerende. Han er nå 8 mnd og det er ikke lenge før han slutter å vokse i lengderetningen (ulnabenet) så det er på hengende håret hva gjelder tid. Egentlig burde man røntge tidligere, for å oppdage dette før.

 

Veterinæren var tilbakeholden med spådom av en prognose etter en operasjon, men anslår en 50/50 sjanse for at han noen gang kommer til å bli en fullgod jagende hund.

 

En BAN som sofahund er ikke aktuelt for meg.

 

Lite lysten er jeg og, på at Melvin skal gjennomgå operasjoner som både er til ubehag for han og som kanskje er fånyttes.

 

 

Nå er jeg trist.

 

 

Edit: Hvis noen kan vise til en solskinnshistorie etter å ha blitt operert for dette, så ikke nøl med å dele. Søker man på nett etter short ulna finnes det ingen historier hvor hunden har overlevd..

Link to comment
Share on other sites

Jeg klarer ikke helt å beskrive den følelsen jeg får nå når jeg leser dette.

Dette har gnagd i bakhodet mitt siden du beskrev de første bildene.

Stort mer tragisk kan en vel knapt få det.

 

Jeg antar at du allerede har fått time hos veterinærhøyskolen.

Ta ihvertfall ingen avgjørelse på å la ham slippe før de har undersøkt ham der inne.

(Selv var jeg nær ved å reise til veterinæren med Rolf for å avslutte det samme kveld som han ringte meg,

så fortvilet og ute av stand til å tenke klart var jeg.)

Om en måned eller to er Melvin ferdig med lengdeveksten i beina,

så jeg antar at de rydder unna alt fjas for å få dere inn så raskt som overhodet mulig.

Da mine valper måtte inn, utsatte de flere andre operasjoner for at de skulle kunne stupe på med en gang.

De kaster ikke bort tiden, det kan du være helt sikker på.

Prognoser er det naturligvis vanskelig å komme med,

men du kan faktisk bli positivt overrasket når du kommer inn.

De kommer til å undersøke ham etter alle kunstens regler,

bildene som ble tatt hos din lokale veterinær blir ikke engang vurdert.

 

Videre er kirurgene realister.

Ser det dårlig ut, ja da får du beskjed om det.

Det er ingen der inne som forsøker å overtale deg til operasjon hvis de ikke har tro på at den kan bli vellykket.

En oppdretter jeg pratet med, antydet at kirurgene ville operere flest mulig tilfeller for å tjene penger.

Dette er ikke tilfelle.

Det var Lars Lønaas som tok seg av Rolf hele veien,

dette må være et av de mest sympatiske mennesker jeg noen gang har møtt.

Uansett hvilken av de to kirurgene som tar seg av dere, vil dere være i gode hender begge to.

 

Lykke til, det er flere enn deg som er spent nå.

 

 

 

PS!

Når har dere fått time?

Link to comment
Share on other sites

Takk for gode råd og omtanke..

 

Nå er det min lokale vet som skal utføre inngrepet. Han er godt kjent med inngrepet av denne type og hadde ingen problem med å utføre dette selv.

 

Jeg har bestemt meg for at vi er nødt til å prøve. Så lenge ikke melvin vil få mye smerter så er det verdt et forsøk. Det var visst ingenting å vente på så jeg skulle stå på stand by og kanskje jeg må inn med han allerede i morgen.

 

Fælt å operere noe man ikke ser.. Han er jo så frisk og rask og løper rundt og koser seg i snøen..

Link to comment
Share on other sites

Ok, da får vi satse på at veterinæren din vet hva han gjør.

Han ville vel ikke satt igang med noe sånt hvis han var usikker.. :)

 

Det var nesten det verste for meg også,

at de skulle sette saga i beinet på en hund som ikke engang haltet.

Som ikke viste noen som helst tegn til smerte..

 

Jeg ønsker dere lykke til av hele mitt hjerte.

Håper du oppdaterer så snart det er overstått.

Link to comment
Share on other sites

Kan du legge ut et røntgenbilde eller et vanlig godt foto tatt rett forfra som viser begge frambeina når hunden står?

Hvorfor ha hastverk med å operere når hunden ikke er fullt utvokst?

Noe av problemet kan være at radius og ulna vokser i utakt. Det kan tenkes at den knokkelen som nå henger etter i vekst kan ta igjen noe av det tapte i løpet av den neste måneden. På det nåværende tidspunkt er det dessuten umulig å vite hvor stor korreksjonen må være for å gi korrekt beinstilling.

Det er von i hangande snøre.

Link to comment
Share on other sites

Tanken bak rask operasjon er vel at beinet ikke vil vokse riktig etter et sånt inngrep når lengdeveksten først har stoppet opp.

Dette ble sagt da jeg skulle igang med min første valp.

Husker ikke hvem det kom fra, og vet sånn sett ikke helt om det er riktig.

 

Noe som er sikkert er at så lenge det er et større misforhold mellom ulna og radius,

vil det kunne gå utover brusken i leddet.

Nettopp dette skjedde med Rolf.

Derfor ble han aldri haltefri, brusken var sannsynligvis gnagd vekk.

 

Forøvrig er det ikke gitt at man kan registrere avvik bare ved å se på beina.

På Rolf var det ikke mulig å se noen uregelmessigheter,

det er ikke snakk om mer enn noen få millimeters avvik.

Det står i epikrisen fra veterinærhøyskolen at det ikke fantes synlige skjevheter.

 

Men uansett, hver tilfelle er unikt.

Kanskje du skulle gi det et par dager, bjornbra?

Han et åtte måneder gammel, et par dager fra eller til gjør vel ingen forskjell?

Nå blir det veldig mange faktorer å analysere, kanskje det vil være greit å tenke seg grundig om?

Link to comment
Share on other sites

Forresten - bassethalten er jo nettopp at ulna og radius vokser i utakt.

Dette er ikke noe ukjent fenomen.

Når den halten slutter å være "normal" og går over til å bli en lidelse som må behandles, det aner jeg ikke.

Jeg vet ikke hvor store toleranser en kan godta,

og der er vi akkurat tilbake ved problemet med manglende sammenlikningsgrunnlag.

Ihvertfall må hunden opereres hvis sammenføyningen mellom disse to beina har gått av.

Men da vil også hunden halte, for da er det virkelig alvor på gang.

For å unngå at den komplikasjonen oppstår, er det viktig å holde hunden i ro.

Isåfall er det slutt på å rase i snøen for en stund.

Det bør det være uansett, nå er det absolutt ro som gjelder.

Skrur småen seg opp litt, få ham ned igjen. Sett ham gjerne i bur til han har roet seg.

Også på grunn av leddbrusken som vil kunne få litt juling disse dagene.

 

Som jeg skrev litt lenger opp - Rolfs venstrebein var fullstendig ute på tur,

men avsluttet veksten innenfor godkjente toleranser.

Men hvor ille det så ut der, i forhold til Melvin, det blir jo bare gjetninger...

 

Men må begge opereres?

Et bein som tas kan jo ha gode prognoser, men hvis begge beina må sages..

Skal være veldig forsiktig med å påvirke på noen som helst måte,

men da ville nok jeg personlig ha ventet og sett.

Link to comment
Share on other sites

Takk for engasjementet dere viser..

 

Det er begge bena som må opereres.

 

Jeg skal få lagt ut røntgenbildene, men for et utrent øye er det lite å lese ut av de. Som snokum sier er det kun små millimetre det er snakk om. Når han sitter har han en veldig god beinstilling. Noe krokete, men ikke voldsomt og det ser synkront ut. Ikke avlaster han det ene eller det andre beinet heller. Jeg får prøve å holde han i ro fremover. Det er jo uansett enklere nå som det er vinter og kaldt ute, utfordringen blir nok å hindre han i å herje med de andre bikkjene våres - noe han er veldig glad i .. :D

 

Jeg vil i dag snakke mer med veterinær, særlig for å spørre om hva som kan skje om vi venter.

 

Bassethalt vs. Short Ulna er jo noe man burde finne ut av. Er det slik at de som faktisk opplever bassethalten, har en hund med større problemer enn det jeg opplever med Melvin - som tross alt ikke viser tegn til smerte eller ubehag?

Link to comment
Share on other sites

Fikk uttalelsen fra NVH oversendt nå, og den er klinkende klar:

 

"Konklusjon

• Det er ”short ulna” til stede på begge forbein.

• Derav en subluxasjon i albuen (radius presser humeruscondylen proximalt / caudalt opp mot P. anconeus)

• På V side har dette presset resultert i UAP

• Heldigvis er ”bruddlinjen” i PA relativt langt dorsalt (opp på prosessen) slik at en vesentlig del av leddflaten i ulna er bevart, og hvis subluxasjonen rettes, vil leddet være relativt stabilt. Prognosen er derved bedre enn ellers ved UAP.

• Her må ulna kuttes umiddelbart. Hunden er 8 mnd og har ikke mye lengdevekst igjen, så jeg tilrår derfor at man setter en margnagle i ulna ved kutting som hindrer rotasjon og bevegelse i kuttstedet. Knokkelen vil da gro sammen fortere, men i dette tilfellet er dette ønskelig."

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...