Jump to content

mig16

Members
 • Content Count

  293
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by mig16

 1. Min fastlege kunne ikke ta blodprøve for å teste blyverdier, hun henviste meg til labben på sykehuset. Jeg måtte mase litt og begrunne hvorfor jeg ville ta den testen. Heldigvis hadde jeg normal verdi, men en i klubben ga seg med skyting pga. veldig høye verdier. Han skjøt mye innendørs. Etter det sluttet jeg å skyte inne.
 2. Det hender de glemmer å sende e-post, har opplevd det to ganger i Trondheim i hvert fall.
 3. Her er en omfattende test av hvor mye diverse våpenprodukter hindrer rust. Froglube kommer best ut. Link til test
 4. Helt vanlig at gamle militære våpen går høyt. Da slapp soldaten å tenke på å justere siktet; de ble bare instruert til å sikte mot beltet.. Min 1891 Mauser har laveste sikteinnstilling 400 meter. Høyste 2000 🙂.
 5. Takker! Fant dette interessante innspillet fra Politidirektoratet: Hagler før 1.okt 1990 Hagler ervervet før 1. oktober 1990 er lovlige uregistrerte. Dette er moderne våpen som benytter moderne ammunisjon som er lett å få tak i. Politidirektoratet anbefaler at det innføres obligatorisk etterregistrering av disse haglene, slik at man hindrer at opprinnelig eier overlater våpenet til andre som politiet ikke har vurdert skikketheten til. Etterregistrering bør være gebyrfritt, og haglene bør ikke telle som en del av jaktvåpengarderoben til eier. Det primære målet er å
 6. Jeg leter etter noe som omhandler antikke (patron-)våpen fra før 1890, er det noen endringer der? Klarte ikke å finne noe.
 7. Lurte på hvordan det er med evt. slitasje på hylsene pga stålpinnene? Riskerer man at de blir tynne etter hvert?
 8. Takk for et nyansert innlegg 🙂. Hvor har du sett vismut/tinn/antimon blanding til 100,- pr barre? Gi meg et hint så kjøper jeg noen for å prøve. Det er jo veldig rimelig. Det jeg har sett var rådyrt. Jeg tror fortsatt at kostnadsøkningen blir et problem. Jeg skyter ca. 4-5000 skudd /år, ikke medregnet ca. 1000 22LR. Blyet er stort sett gratis, det er skrapbly fra kulefangere eller som jeg plukker fra vollen. Kjøper noe tinn på Frelsearmeen i ny og ne, men det er bare noen få kroner. I de kalibrene jeg lader koster det med mellom 1 og 2 kr pr. patron i hette og krutt. Ku
 9. Eller 'The road to hell is paved with good intentions' 🤪.
 10. Vismut fungerer muligens, men jeg har ikke funnet mange suksesshistorier om det. En utfordring er at man må bruke en nøyaktig legering, som du skriver. Dette for å minimere ekspansjonen. For vismut ekspanderer åpenbart når det kjølner, og kula sitter dermed fast i støpeblokken. Det man må gjøre er å droppe kula akkurat idet den størkner, tidspunktet er kritisk. For tidlig og den er fortsatt flytende, for sent og den sitter fast. Dette gjør at hardheten varierer noe, fordi kula størkner på litt ulike tidspunkt. Man klarer ikke å time dette helt perfekt. Hardheten i BHN vil da variere rundt 20.
 11. Tinn er ti ganger så dyrt som bly. Ikke fungerer det heller i svartkruttvåpen, eller i pistol.
 12. Det stopper effektivt alt av svartkruttskyting og kulestøping. Øker også prisen dramatisk for de som skyter mer enn de tredve obligatoriske skuddene i året. De stedene det vil være tillatt å skyte med bly vil nok være i mindretall. Ingen baner jeg er på er tilrettelagt det i hvert fall, og kostnadene vil nok sette stopper for en evt. tilrettelegging.
 13. Kommer det lover og regler som regulerer bruk av bly så må man pent forholde seg til det. Det er strenge straffer for miljøkriminalitet.
 14. De stopper jo effektivt mye av sportsskyting på hobbybasis med blyforbudet som kommer om to år, sikkert mange våpen som blir parkert for godt da. Og denne loven vil nok gi total kontroll over de gjenstående.
 15. mig16

  Skjevt framsikte

  Huff, dette var ikke pent. Jeg hadde nå klaget på det.
 16. Tror ikke pistolskyttere vil være enige med deg der 🤪
 17. Tinn og vismut blir knallhardt. Fungerer ikke i svartkruttvåpen. Også har du sjekket prisen på vismut?
 18. Merk at det i forslaget står: ban on the use of lead in bullets and other projectiles (small calibre: five-year; large calibre: 18-month transition periods) Altså at det blir forbudt å bruke, ikke å selge men å bruke, bly i prosjektiler 18 mnd. fra forslaget innføres. Åpenbart uavhengig av baneforhold. Da er hjemmestøping av kuler en saga blott, og svartkruttskyting. En hel hobby som raderes vekk. Trist 😒.
 19. Ser dårlig ut for svartkruttskyttere dette 😒.
 20. Jeg har en Svemko Hunter 1.0 som jeg bruker på en Sauer 101 (6.5x55). Svemko'en dempet bedre enn en Hausken (husker ikke hvilken) jeg sammenlignet med. Svemko'en synes å dempe like bra på førsteskuddet som på de neste. Byggekvaliteten er meget bra, og den kan åpnes og renses hvis det skulle oppstå behov for det. Verkøyet følger med.
 21. Flott Beaumont-Vitali! Jeg har kikket på disse selv. Når det gjelder bly til svartkrutt så har jeg (sikkert) syndet, men jeg skyter glatt med halvhardt (12 BHN) og hardt (22 BHN) bly i 44-40 svartkrutt rifle, og har veldig god presisjon på 100-200 meter. Skyter også pulverlakkerte kuler uten problemer og med like god presisjon med rent svartkrutt eller Pyrodex. Min erfaring er at det viktigste for god presisjon (i mine våpen) og for å hindre blying er at kula har ikke for liten diameter (skal være det samme som boringen) og at fettet er tynt nok. Jeg bruker ca. 60/40 bivoks/ribbefe
 22. Jeg gløder 44-40 og 356 Win hylser, for å få de til å vare lenger. Det er en utfordring med det; at hylsa de første 1-2 gangene man lader den er litt myk i halsen, og kan krølles hvis kula entres litt feil. 6.5x55 og 45-70 bryr jeg meg ikke om å gløde, heller ikke pistolkalibere. Bortsett fra 357 Mag når jeg skyter svartkrutt i de 🙂.
 23. Helt enig! Jeg har eksperimentert en del med fett og pulverlakk. Både Lee Alox, blanding av organisk fett og bivoks, eller molyfett og bivoks. Dette ga ingen fordeler på pulverlakkerte kuler, hverken i fart eller presisjon, i de kalibrene jeg prøvde det i. Dog ved svartkruttskyting smører jeg alltid pulverlakkerte kuler (de få gangene jeg bruker de), men dette for å holde avleiringene i løpet myke.
 24. Jeg har forresten skutt med svartkrutt og Pyro i 357 magnum rifle 😀. Opplevde samme problem som man har med 45 Colt, at det spruter dritt bakover. Men ved gløding av hylsene ekspanderer de bedre og tetter ordentlig. Jeg ser på nettet at smarte 45 Colt-svartkruttskyttere gløder hylsene sine hver gang.
×
×
 • Create New...