Jump to content

Lettvekts M98 Mauser???


riflejakt

Recommended Posts

Tok en M98. Bytta løp og satte på hylse for verktøyfritt løpsbytte, laga stokk av laminat og satte på en liten Simmons kikkert. Og dette ble tungt, 4600 gram. Derfor måtte jeg stille i sporterklasse på den lokale jaktfelten, og jakta ble tung. På sensommeren begynte jeg å lage meg stokk av kjernemateriale og karbonfiber. Med Pachmayr decelerator og justerbart kinnstykke og annet nødvendig utstyr veier kanonen 3550 gram. Løpet som står på da er 6,5-55, flutet og slankt, lengde 54 cm. Med kraftig løp i 22-250 på 60 cm er vekta 3950 gram. Neste kaliber blir 9,3-62, dette kappes ned til litt over førti cm slik at jeg sparer vekt, bør kunne komme ned på 3300 gram. Men for å få redusert ennå mer, blir neste prosjekt sannsynligvis basert på Remington Seven

Link to comment
Share on other sites

Som Arn i brakken sier må det kraftige grep til for å få en lettvektsrifle ut av en av Doffens efterlatte. Hos söta bror, derimot, finnes det Husqvarna 1600/1640 for rimelige penger. Disse har låskasser dimensjonert som small ring Mauser, og er dermed lettere. Videre har de skyvesikring og kikkertvennlig hevarm som standard, og de tåler magnumpatroner, selv om originale 1651 magnumutgaver ikke finnes på ethvert samvirkelag. Ikke alle liker at underbeslaget er i alumulium, men du sparer noen gram der også. Og ny stokk må du ha uansett.

 

Men ikke hør på meg. Kjør på med lettvektsmauserprosjektet ditt, og hold oss oppdatert på fremdriften!

Link to comment
Share on other sites

Fant at en M98 skal veie ca 1,28kg komplett. Jeg burde ha kontrollveid dette men har for tiden ingen løs mekanisme. Det skal jobbes godt med pipeprofil og stokkvalg før en slik rifle kommer under 3 kg uten kikkert. Med kikkert vet jeg ikke om det er mulig. Min rifle med FN kasse med 30-06 løp på 58 cm, McMillan Sako Hunter kopi stokk og Zeiss 2,5-10X50 Classic veier rett rundt 4 kg. Jeg gjetter på at ved å bruke en lett løpsprofil og Kevlar stokk av slank type samt et lettvekts kikkertsikte så er 3,5 kg innen rekkevidde. Personlig vil jeg ikke ha lettere rifle enn dette, rekylopptaket blir litt for kritisk med ultralette rifler for meg. Treffpunktet endrer seg mer ved forskjellig "holdemetode" jo lettere rifla blir og jo kraftigere kaliberet blir. I tillegg får jeg mer bank enn jeg liker med ultralette rifler og jeg napper skudd som bare det etter å ha skutt mye med lettvektere.

Men når dette er sagt så er ei lett og kort rifle enklere å dra med seg i tungt bratt terreng langt fra vei, så jakter en mye slik så teller hvert hekto.

Link to comment
Share on other sites

Men når dette er sagt så er ei lett og kort rifle enklere å dra med seg i tungt bratt terreng langt fra vei, så jakter en mye slik så teller hvert hekto.

Fant ut at tung kanon ble slitsomt ja! Min M98 med laminatstokk veide over 4,5 kilo, og jeg ble sliten i skuldra. Jeg fikk redusert vekta med over ett kilo ved å gå over til karbonstokk, pluss litt til ved å slanke løpet endel. Det var ei endring som jeg merka godt i hjortejakt i ulendt terreng!. Jeg var heldig med vinklene og linjene i stokken, slik at den overfører rekylen veldig godt!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Min G33/40 i 6,5x55 med leupold 3-9x33, veier ca. 2,850 gram.

 

Eg har haldt denne børsa i hendene, og hadde aldri drømt om at det gjekk an å få ei so lett (og smekker) rifle som heiter mauser, den er heilt rå!

 

Men det skal vel strengt tatt gå an å nærme seg med ein standard M98 og? Det er no ikkje so mykje forskjell i vekt på G33/40 og standard M98..

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 2 weeks later...

Har vert å skutt litt igjen i dag. Hadde med kronografen og testskaut en del forskjellige ladninger med n11 krutt og sierra 150grs hpbt og nosler accubond 150grs.

Fikk veldig fort høgt trykk, kunne ikkje engang gå opp til det som var satt til max på n11 kruttboksen med sierra 150grs hpbt uten att hevarmen begynte å bli tendenser til tung.

Skaut en serie med federal fusion 150grs gjennom kronografen også,dei ga en snittfart på 805 ms. Der var ingen trykktegn med fusion.

Vurderer å prøve n19 krutt, noen som har erfaring med det i 308win og med 150grs kuler?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...