Jump to content

torulf

Members
  • Posts

    41
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by torulf

  1. Sjekk tilbud hos XXL. Weatherby Vanguard- pakke med god Zeiss-kikkert og lyddemper, førpris vel 18.000 - nå 9990,-.
  2. Helbeddet en BRNO 2 for mange år siden, kasse og løp. Merket ikke noe forskjell i presisjonen etterpå. En børsemaker jeg kjenner fnøs av dette og sa det var bare å stramme skruen som festet løpet og testskyte hvor stram den måtte være for best presisjon. Da var det bare å kjørne et merke der for ettertiden.
  3. Ikke umulig disse kan ha en militær bakgrunn. Bondemilits og kystvern var utstyrt med stakevåpen under svenskekrigene på 16-, 17-, og 1800-tallet. Her i Fredrikstad hadde festningen piker (lange spyd) på lager lenge og de ble utlevert til militære avdelinger så sent som i 1801 på Akerøy fort som beskyttelse mot storming. Samtidig la man opp lagre med stein på brystvernet for å kaste på fienden! Så man brukte det man hadde for hånden. Typisk for militære stakevåpen er jernskinnene øverst på skaftet, som forsterkning og beskyttelse mot hugg. Tidlig på 1800-tallet ble det improvisert mye for å dekke behovet, spesielt etter flåteranet i 1807 hvor et kystvern måtte improviseres i all hast. Man brukte det man hadde av gamle børser og stakevåpen, samt lagde enkle spyd som bla staker med påmonterte utrangerte bajonetter. Den enkle utførelsen på dine spyd kan ha en slik sammenheng.
  4. Kan anbefale brukte militærkikkerter. Kom over forsvarets Swarovski 8x30 på et loppemarked, som ny for 200 kr.
  5. 46-47 grain N140 med 175 grains og 200 grains kule går godt i min Husqvarna M98. Brukte 50 grains ei stund også, men ser at det er litt mye med 200 grains kule iflg ladetabellene. Men merket ikke noe tegn til økt trykk på tennhettene i Normahylsene mine. Mye klikk med Raufoss 1948 årgangen skyldes at tennhettelommene var litt dype og man kunne få for lett anslag i hetta - med påfølgende klikk. Ei litt lengre tennål fixer det. Evt montere en Tubbs speedlock hvor nåla er litt lengre. Her blir anslaget også merkbart kjappere.
  6. Legger ved noen bilder av Daniel Fraser rifla. Kofferten er fra Rigby, og fulgte med rifla. Våpenet er i utmerket stand, gravert og er av type Best Rifle fra Fraser. Han var en meget anerkjent produsent i sin tid. Hadde egne dobbelt- og enkeltskuddrifler og produserte jaktrifler med ulike låsmekanismer, bla Krag Jørgensen. Fraser gikk i lære hos Alexander Henry og det ses på avslutningen av fortreeet. Ruger nr 1. rifla har kopiert det samme.
  7. Skal se om jeg får til noen bilder neste uke. Likte diopteret på sluttstykket. Har spor til slikt på min rifle også, men mangler diopteret.
  8. Gratulerer med flott børse! Kjøpte en slik en i en bruktforretning i 1980. M1903 delbart rifle i samme kaliber. Produsert av Daniel Fraser, Edinburgh. Kom i en slitt seilduk-kuffert med navn og adresse til bruker som var løytnant i Royal Tank Corps, Khartoum, Sudan.Patroner (RWS) kostet vel 5 kr stk den gang. Kjøpte 60 stk, hylsene brukes enda til omlading. Artig å skyte med, og det gedigne våpenhåndverket imponerer fremdeles.
  9. Har skutt med mye eldre ammunisjon, 6,5 fra 1920 tallet, 7,92 fra 2. vk mm. Generelt skal man skyte med ammunisjon som er hel og feilfri, men det er ofte ikke lett å se da kruttet kan brytes ned kjemisk inne i hylsa, uten at det synes utenpå. Hadde problemer med hjemmeladet ammo, hvor det så ut som svetteperler på utsida av hylse og irring i tennhettene. Tørket av de peneste og kunne ikke dy meg for å prøve. Fikk kun klikk. Irring på hylsa kan bety svekkelse av messingen, og det store trykket som oppstår ved avfyring, kan forårsake hylsespreng. Har opplevd dette med noen 401 Winchester patroner fra -30 tallet. Dette var lavtrykkspatroner som ikke medførte uhell, bare hylser som sprakk. Personlig hadde jeg nok tatt sjansen på å skyte patronene du viser, men det må ikke oppfattes som en generell oppfordring.
  10. torulf

    1911-tråden

    Ok. Da får vi se om det ordner seg.
  11. torulf

    1911-tråden

    Noen som vet hvor man kjøper pipe til colt 1911,45 acp, nå om dagen? Brownells hadde et bra utvalg, men der er slutt med slikt ser det ut til.
  12. torulf

    Lee ladeutstyr

    Ikke noe problem med Lee. Kreative folk med smarte løsninger. Begynte selv med de aller enkleste håndladeverktøyene i 1976. I 30-06 og 45-70. I tillegg kruttøsene i plast. Ladet helt fine patroner, selv om det var litt tidkrevende. Avanserte videre til Challenger presse, Turret presse for pistolpatroner og Classic cast for lange svartkruttpatroner. Alt fungerer like godt i dag. Det er bare å lese bruksanvisningen til verktøyene nøye. Ladeboka til Lee er også artig og oppbyggelig lesning. Anbefales!
  13. Monterte kikkert på min Krag med en sidemontasje fra Brownell, B-Square, het den vel. Trenger ikke boring i kassa og fungerer helt fint på min M94. Men da Krag kaster hylsa nesten rett opp ved repetering, trenger du en kikkert med slanke kopper på sidejusteringen for å unngå problemer. Leupold fungerer fint.
  14. Kjøpte Marlin M95 i 1977 som jeg brukte mest på bane, men litt rådyr- og elgjakt ble det også. Felte ingen dyr med den, men det var ei lett og hendig rile. Blekkbokser og meloner var artige mål. Artig å lade, både med blykuler og svartkrutt.Fint med sideutkast og lavmontert kikkert i ferdige hull på låskassa. Angrer på at jeg solgte den, men en original Marlin 1895 i 45-90 fristet mer, og lensmannen sa nei til enda ei rifle. Kvoten var oppbrukt for lenge sida.
  15. Gammelt nytt egentlig. Har min bestefars skytebok fra folkeskolen anno 1909. Med instruksjon i bruk av Krag og skyteresultater sirlig ført inn med blyant. Selv ble jeg skolemester i skyting i 1971 i 1. gym. Ivrige lærere mente vi trengte opplæring med rifle, hagle og pistol!
  16. Har skutt 100vis av disse patronene de siste 30 åra i min Husqvarna M98. Noe klikk kan du få på 1948 produserte patroner pga for dype hettelommer. 1949 og 1950 lotter har vært helt uten feil. Ellers er det som nevnt bare å pusse godt ut saltavleiringene fra tennhettene etter skytingen, eller som jeg gjør - å skyte patroner med rustfrie hetter etterpå. Deretter normal puss med f.eks WD40. Ikke rusttegn ennå i min 70 år gamle pipe. Presisjonen på RA patronene er litt dårligere enn ny jaktammunisjon og hjemmeladde. Norma Alaska, Sierra og Nosler går nesten hull i hull, hvis skytteren gjør jobben sin. Med RA militærpatronene får jeg stort sett 40-50mm store samlinger på 100m. Patronene er helt ok til trening og grovinnskyting av ny kikkert f.eks. Tar meg ikke bryet med å trekke ut kula for omlading. Har aldri opplevd sprekker eller noe feil med hylsene. Det har jeg bare opplevd med Raufosshylser i 6,5, etter en del omladninger.
  17. Hei, hvis det er ei 8 mm børse og du bruker Raufoss patroner årgang 1948, kan du få problemer med svakt anslag. Her hadde man en feilproduksjon med for dype tennhettelommer. Ei lengre tennål løser det, Tubbs speedlock også.
  18. Sjekk bruktmarkedet, ligger en Zeiss til fin pris på Finn.no. Fant selv en ubrukt militærkikkert, Swarowski 8x30 på loppemarked til kr 200.
  19. Til Bchalv Bruker Leupold hel skinne og lave 30mm ringer på min M98 med kikkert Zeiss 2,5 - 10 x 50. Hadde også en med 56 mm åpning som passet, om jeg skjøv siktet godt framover. Liker lavest mulig kikkert, men det avhenger selvfølgelig av hvordan pipeprofilen er. Har ei S&L jaktpipe 15mm i munningen på mauseren og der fungerer dette oppsettet helt utmerket.
  20. Kjøpte S&B 222 ferdigladd pga pris til min gamle Sako. Ladet om tre ganger uten problemer. Justerte lengden etter første omlading, ellers virker de bra så langt. Har også ladet 8x57 minst fem ganger med S&B hylser, innkjøpt på 1980-tallet, uten problemer. Hettelommene er litt trange. Går helt fint med Winchesterhetter, som nevnt tidligere.
  21. Min erfaring som DFS-skytter med M67 i 6,5 var at 6 patron gikk greit i mitt våpen. I jaktrifle M98 opprinnelig 8 mm, ble det bare skiftet pipe og 6,5 fungerer utmerket. Nå bruker jeg bare 5 skudd i magasinet, og mer trengs ikke til jakt og jaktfelt som jeg bruker denne børsa til. At ytre diameter skiller er sikkert riktig, i en M98 i 9,3x62 får jeg bare 4 patroner i magasinet.
  22. Enkelt, du skriver at du ser for deg et mindre kaliber. 6,5x55 er supert. Rådyr, fugl, for ikke å snakke om jaktfelt. Rimelig og god ammo får du tak i overalt og 6,5 går rett i kassa uten modifikasjoner.
  23. Bare å skyte i vei, de fleste smeller og er gode til trening. Mye klikk på en årgang, 48 eller 49. Det skyldes feilproduksjon da tennhettelommene var litt for dype og derved svake anslag i tennhetta med Mauser, ikke problem med MG. Løste det på min jaktrifle, Husqvarna 640, ved å sette på ei Tubbs tennål. Den er lettere og litt lengre og anslaget blir mye raskere, omtrent som ei moderne rifle. 1950 årgangen fungerer bra etter min erfaring. At den er korrosiv er ikke noe problem, gjør det enkelt med å pusse med wd40. Ikke rust i min snart 70 år gamle pipe. Betalte 1 krone smellen for mine patroner, men det er det verdt.
  24. Klart M98 er ei bra rifle, 100 millioner produserte eks kan aldri bli feil. Mauser M98 satte standarden for boltrifler og det som produseres i dag er kopier/forenklinger grunnet nye produksjonsmetoder og høye lønninger. I geniale kalibre som 6,5x55, 7 og 8x57 og 9,3x62 er man rustet for det meste, selv om disse ble utviklet for over 100 år siden. I dag nyproduseres det M98 låsekasser til høye priser for eksklusive custom rifler. Prestisjetunge firma som Holland&Holland, Rigby, Mauser og andre bruker fortsatt M98 låser. Om det lønner seg i kroner å bygge om en HV -mauser i dag, er heller tvilsomt. Finnes mye annet som er ferdig til bruk og som fungerer helt fint. Jeg koser meg veldig med mine Mausere, som fungerer under alle forhold. Men så er jeg sikkert gammeldags, liker Krag-Jørgensen også, for ikke å snakke om Mannlicher-Schønauer, det er lekkert det!
  25. Greener var en av de mest kjente engelske produsenter, så dette er ei hagle av god kvalitet. Sikringen på siden er Greeners patent og mye brukt på bla drillinger, helt inn til vår tid. Greenerbolt er også på plass. Hagla er trolig fra rundt forrige århunderskiftet, prod.nr skulle kunne tidfeste dette nærmere. Greener var produktiv og skrev ei god bok om våpenhistorie, som ble gitt ut på nytt for noen år siden. Sikkert mulig å få tak i ennå. Hvis ikke løpene er helt håpløse, kan det være ei hagle å spandere litt penger på. Kanskje du kjenner en børsemaker som kan vurdere dette og evt lage nytt skjefte. Gamle engelske hagler er kulturminner det er vel verdt å ta vare på. Lykke til.
×
×
  • Create New...